Kedime araba çarptı, ne olacak?

24 Ağustos 2021
7546
Kedime araba çarptı, ne olacak?

Ne yazık ki meydana gelen trafik kazalarında pek çok kedi yaralanmaktadır. Doğuştan dolaşma istekleri ve karşıdan karşıya geçerken karşılaştıkları tehlikeleri anlayamamaları, onlarda ciddi sonuçlara neden olabilir. Üstelik bazı zamanlarda ölümcül bile olabilir. Bu nedenle kedinize araba çarptığını düşünüyorsanız, ilk etapta veteriner hekiminizden acil randevu almak için iletişime geçmeniz çok önemlidir. Eğer kedinizin durumu kritik ise, vakit kaybetmeden bir an önce veteriner kliniğine gitmelisiniz. Ancak gitmeden önce yolda olduğunuzu bildirmeniz çok işinize yarayacaktır. Yaralı kediniz ile kliniğe geldiğinizde neler olduğunu, trafik kazasında kedilerin ne tür yaralanmalara maruz kaldığını ve hangi testlere ya da tedavilere ihtiyaç duyacağını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Yaralanma Belirtileri

  • Şok
  • Ciltte morarma, sıyrık ve yırtılma
  • Kafa ve yüz yaralanmaları
  • Omurilik yaralanmaları
  • Kırık kemikler
  • Akciğerlerde kanama
  • Göğüs boşluğunda hava
  • Karaciğer, böbrek ya da dalak hasarı nedeniyle iç kanama
  • Yırtılmış mesane
  • Anormal davranış
  • Hareketsizlik
  • Gizleme
  • Ağlamak ve sızlanmak
  • Morarma
  • Cilt sıyrıkları
  • Yırtılmalar
  • Soluk diş etleri
  • Artan solunum hızı ve solunum zorluğu
  • Nefes almada zorluk
  • Topallık ya da bariz kırık kemikler

Veteriner Kliniğine Geldiğimde Ne Olacak?

İlk olarak kediniz ile veteriner kliniğine geldiğinizde, veteriner ekibini uyarmanız oldukça önemlidir. Acil bir durumda kedinizin hayat kurtaran bir tedaviye ihtiyacı olabilir. Bunun için de veteriner hekiminiz kedinizi doğrudan muayenehanenin arkasına götürebilir. Bu tedavi ağrı kesici, oksijen ve sıvı gibi tedaviler gerektirebilir. Bu süreçte kedinizin yanından ayrılmak istemeyebilirsiniz. Ancak kedinizin ihtiyaç duyduğu hayati tedavinin hemen başlaması için bu durumu göz ardı edebilirsiniz. Zaten veteriner hekiminiz kedinizi stabilize ettikten hemen sonra sizin yanınıza geri dönecektir. Kedinizin durumu hakkında daha fazla bilgi alacak ve ihtiyaç duyabileceği başka testler ya da tedaviler hakkında konuşabileceksiniz.

Kedim Ne Tür Yaralanmalara Maruz Kalabilir?

Kedinizin maruz kaldığı yaralanmalar, vuruldukları vücut konumuna ve aracın haraket hızına göre değişmektedir. Araba ne kadar hızlı çarparsa, kedinizin maruz kaldığı travma ve yaralanmalar da bir o kadar fazla olur. Bu yaralanmalar ise içten ve dıştan olabilir. Özellikle bazı yaralanmalar ilk etapta belirgin olmayabilir. Bazen de sadece tırnaklarında küçük çizikler meydana gelebilir. Kediler bir araba çarptığında asfalta tutunmaya çalıştığı için de sürtünme meydana gelebilir. Dış yaralanmalar kırıkları, çıkıkları ve yaraları içerir. Bazı zamanlarda ise dışarıdan görülen herhangi bir yaralanma olmayabilir ancak bu gibi durumlarda iç hasar meydana gelmiş olabilir. İç yaralanmalar ise kanama, organ yırtılması ve morarma içerir. Veteriner hekiminizin iç hasarı tespit etmesi adına daha fazla test yapması gerekebilir. En önemli iç yaralanmalar arasında da idrar yollarının ve diyaframın yırtılmasını ve akciğer ya da karaciğerde morarma gibi hastalıklar yer alır. Çarpışma esnasında organlar hasar görürse, derhal cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.

Kedimin Hangi Tedaviye İhtiyacı Olacak?

Arabanın altındaki kedi

Veteriner hekimizin ilk yapacağı şeylerden biri acil tedavinin gerekli olup olmadığıdır. Eğer kediniz bir yaralanma geçirdiyse, veteriner hekiminiz ağrı kesici verir. Eğer kediniz nefes almakta zorlanıyorsa ya da şoktaysa, oksijen tedavisi uygulanır. Şok gibi durumlarda dolaşım sistemini desteklemek adına hızlı bir şekilde sıvı tedavisi de verilebilir. Böyle bir durumda sıvıları ve herhangi bir ilacı sağlamak adına kedinizin damarına bir intravenöz kateter yerleştirilir. Öte yandan kedinizde bir kanama varsa bunun durdurulması için etkilenen vücut bölgelerine basınç ve bandaj uygulanır. Yaraların etrafını saran tüyler kesilir ve iyice temizlenerek tedavi edilir. Büyük açık yaralar varsa onların tedavisi için de bandaj uygulanır.

Hangi Testler Gerekli Olacak?

Kediniz değerlendirildikten ve tedavi gördükten sonra, veteriner hekiminiz hangi testlerin yapılıp yapılmayacağını tartışacaktır. Genel olarak kanın kaybolup kaybolmadığına ve kan naklinin gerekli olup olmadığını kontrol etmek için bir kan örneği toplayabilir. Aynı zamanda kan testleri başka bir yaralanmaların olup olmadığına yardımcı olacak ve kazadan önce mevut olabilecek altta yatan hastalıkları tespit edecektir. Kediniz stabil hale geldiğinde, ultrason ya da röntgen yapılabilir. Görüntülme sonuçlarına bağlı olarak veteriner hekiminiz kedinizin durumu hakkında gerekli bilgileri size aktaracaktır. Ve acil cerrahinin gerekli olup olmadığına da bu testler sayesinde karar verilecektir.

Kedimin Yaraları Veterinerim Tarafından Tedavi Edilebilir mi?

Kediniz bir trafik kazası yaşadığında, veteriner hekiminiz kediniz için acil ilk yardım tedavisi ve bakımı anında sağlayabilir. Kedinizin yaralanmaları detaylı bir şekilde değerlendirilir ve yaşamı tehdit eden yaralanmalar tedavi edilir. Öte yandan kedinizin yaralanmalarını ve tedavi seçeneklerini tartışabilirsiniz. Ancak çoğu durumda kedinizin aldığı tüm yaralanmalar veteriner hekiminiz tarafından tedavi edilir. Tabii ki bu meydana gelen yaralanmaların türüne ve klinikteki imkanlara bağlı olarak değişebilir. Bazı karmaşık cerrahinin gerekli olduğu zamanlarda, kedinizin bir uzmana sevk edilmesi gerekebilir. Örnek verecek olursak, bazı kırıkların tedavisi için uzman bir ortopedi cerrahi şart olabilir.

Kedinize Araba Çarptığından Şüpheleniyorsanız Ne Yapmalısınız?

Kedinize araba çarptığından endişe ediyorsanız, tavsiye için veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz. Bunun üzerine veteriner hekiminiz kedinizi değerlendirmek ve incelemek isteyecektir. Bazen kedinizin bir trafik kazasına karıştığı ve sıkıntıya düşebileceği açıktır ve bu gibi durumlarda sakin kalmak fazlasıyla önemlidir. Sakin kaldıktan sonra kedinizi bir taşıyıcıya koyarak en kısa süre içerisinde veteriner kliniğine götürmelisiniz. Ancak acı çeken kedilerin agresifleşebileceğini ve sizi tırmalamaya ya da ısırmaya çalışacağını unutmamalısınız! Bu olasılığı ortadan kaldırmak için kedinizi bir havlu yardımı ile sakin bir şekilde kucağınıza alabilirsiniz. Bazı durumlarda ise kedinizin ezildiğine şahit olabilirsiniz. Hatta araba kullanırken siz de bir kediye çarpabilirsiniz. Yürek burkan bir durum fakat bazen böyle kazalar ile karşılaşabiliyoruz. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız en kısa süre içerisinde kediyi veterinere götürmelisiniz. Veteriner kediyi mikroçip için tarayabilir ve sahibi ile iletişime geçebilir.

Evcil Hayvanım İyi Olacak mı?

Trafik kazalarına karışan kedilerin maruz kaldığı bazı yaralanmalar ölümcül olabilir. Arabalar büyük ve güçlü makinelerdir ve bazı yaralanmalar ise oldukça büyüktür. Bu yüzden pek çok kedi bir araba çarpmasından sağ kurtulamayabilir. Ancak tam tersi olarak bazı kediler de son derece şanslı olup, yara almadan bile bu kazadan kurtulabilirler. Böyle durumlarda kediniz iyi görünse bile, yine de onu veterinere götürerek kontrol ettirmenizde fayda var. Veteriner hekimi herhangi bir iç yaralanma olup olmadığını değerlendirecektir. Yaralanmaların erken teşhis edilmesi ve tedavinin başarılı bir sonuç alması oldukça önemlidir.

Bunun Tekrar Olmasını Önlemek İçin Yapabileceğim Bir Şey Var mı?

Yolda duran kedi

Kediler serbest dolaşan hayvanlardır ancak kedilerin bir trafik kazasında ölme riskini azaltmak için bazı alınması gereken önlemler vardır. Kedileri kısırlaştırmak sadece sağlık ve nüfus kontrolü nedenleri ile önemli değil, aynı zamanda kedilerde özellikle de erkek kedilerde dolaşım davranışlarını azaltmada önemlidir. Kalabalık ve işlek yollara yakın yerlerde yaşıyorsanız, bir kedi edinmenin uygun olup olmadığını düşünmek önemlidir. Bazı kediler evde çok mutlu bir şekilde yaşayabilirler ancak dışarıda olma dürtüleri fazlaysa onları evde tutmak son derecede zordur. Bazı kedi sahipleri yoğun saatlerde ve gece saatlerinde kedilerini evde tutmaya özen gösterirler. Tüm bunlardan dolayı kedinize mikroçip taktırmanız tavsiye edilmektedir. Eğer kediniz trafik kazasında yaralanır ve bir veterinere götürülürse, sizinle iletişime geçmek için kedinize tarama yapılır ve en kısa süre içerisinde kedinizin durumunu öğrenirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedinize araba çarparsa ne yaparsınız?

Araba çarpmış bir kediyi hareket ettirmenin en iyi yolu bir havlu, battaniye ya da ceket ile nazikçe sarmak ve bir kutuda, taşıyıcıda ya da kucağınızda taşımaktır. Ancak bu konuda dikkatli olmanız gerekmektedir. Eğer kediniz korkarsa ya da yaralanırsa sizi ısırabilir veya tırmalayabilir.

Kedinize araba çarptığını nasıl anlarsınız?

Burun ya da göz çevresinde şişme, kulaklardan, ağızdan ya da burundan kanama, gözde kanama, eşit olmayan göz bebeği boyutu ya da kafatasında kırıklar gibi belirtilerden kedinize araba çarptığını anlayabilirsiniz.

Kedimin iç yaralanmaları olup olmadığını nasıl anlarım?

  • Ayakta durma ya da yürüme isteksizliği
  • Yatarken ya da kalkarken ağrı
  • Sert yürüyüş
  • Topallama
  • Nefes almada zorluk
  • Sızlanma
  • Letarji
  • İştah azalması ya da yemek yeme zorluğu
Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Bahar
Ara 29, 2021 / 12:49

Kedimi araba çarpti yurt dişinda yaşiyorum vitiriner yok dogru duzgun bir tane iğne yapip kedimi öldurebilir diye korkuyorum yani türkmenistanda yaşiyorum


irfan Akmehmet
Ara 29, 2021 / 14:05

Merhaba Bahar hanım.

Veteriner hekimlerin minik can dostlarımız için en son düşünecekleri ihtimal olduğunu düşüncesindeyiz.

Çok çok geçmiş olsun.


Şeyma
Kas 18, 2022 / 05:07

Merhabalar,
Her gün camımın önüne gelen sokak kedisi var. Uzun süredir bakıyoruz. Geçen gün dışarıya yürüyüşe çıktım ve peşimden geldi. Yoldan yürüyorken araba çok hızlı geçti ve kedi gelen arabayı farkedemedi sanırım. Araba geçtikten sonra için için bağırdı ve topallayarak uzaklaştı. Şu an da sağ ön patisinin üstüne basamıyor. Aksıyor. Tam bana yanaşmıyor da korktuğu için ne yapmalıyım ?


Veteriner Hekim
Kas 18, 2022 / 16:34

Merhaba çok geçmiş olsun kediyi yakalayıp veteriner kliniğine götüremiyorsanız belediyeyi arayabilirsiniz. Belediye ekipleri kediyi yakalayıp tedavisini yapıp iyileşince tekrar alındığı bölgeye bırakacaktır.


Mahmut pekyürek
Haz 29, 2023 / 15:59

Merhabalar benim kendime araba çarptı akşam saatlerinde olduğu için veteriner tercihim olmadığı için mecburen istemiyerekkte olsa birine götürdüm kedimin tomogrofisini çekti gözünde hafif çıkık arka bacaklarında kırık var dedi ameliyeta aldı 3 günsonra taburcu etti ve ameliyatı iyi geçti dedi ama yedinci gün vefaat etti canım yanıyor şimdi hakkımı nerede arayacağım bana yardımcı olumusunuz


Veteriner Hekim
Haz 30, 2023 / 19:13

Merhaba ilk olarak başınız sağolsun. Bu tarz ameliyat sonrası komplikasyonlar maalesef her hasta için söz konusu sizinkinin durumunu bilemediğim için yorum yapamıyorum bir ihmal olduğunu düşünüyorsanız veteriner hekimler odasına şikayette bulunabilirsiniz.


Gereksiz
Tem 25, 2023 / 08:23

Kedimi köpek kovalayınca arabanın kaputuna girmiş 10 sn geçmeden kaputtan düşüp kendi kendine ters hareketler yaptı kulağından kan akıyordu gözleri pörtlemiş onun o halini unutamıyorum. Bana haber verdiklerinde inanamadım gittim sarılmak istedim beni tutup başka yere götürdüler kızıma hiç dokunamadım yarım saat içinde gömdüler hiç hareket etmiyordu beynim durdu belki yaşıyordu yardım edebilirdim bu ihtimal aklımdan çıkmıyor deliricem onu çok özledim


Veteriner Hekim
Tem 29, 2023 / 01:46

Başınız sağolsun..


yiğit
Eyl 4, 2023 / 23:15

kedime gece yarısı araba çarptı veterinere götürme şansım yoktu kalça kısmından vurdu 30cm yerde suruklendi aldım eve yemek yedi sağlam gözüküyor ne gibi sıkıntısı olabılır


Veteriner Hekim
Eyl 8, 2023 / 17:59

Merhaba travma sonrası kırık, çatlaklar, doku zedelenmeleri sık olarak görülmektedir. Ancak kediniz için asıl tehlikeli olan iç kanama riski bulunmasıdır. Bunun için mutlaka kedinizi veteriner kliniğine götürmeli ve müdahalesini yaptırmalısınız. Geçmiş olsun.