Tortoiseshell Özellikleri ve Bakımı

Tortoiseshell Resimleri
Yazılışı kadar okunuşu da bir hayli zor olan Tortoiseshell kedileri adını karmaşık renklerinden alırlar. Koyu kahverengi, koyu kırmızı ve turuncu renklerinin karışımından ortaya çıkan siyah bir ton ile gelen Tortoiseshell kedileri, aslında bir cins değillerdir. “Tortie” terimi onların kürklerini ifade etmektedir. Zeki ve aktivite seviyesi yüksek birer oyuncu kedilerdir. Ancak bir o kadar da bağımsızdırlar.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Tortoiseshell kedilerinin mizaç yapıları da tıpkı kürkleri gibi karmaşıktır. Onlar, belirli bir kedi cinsini oluşturmadıkları için kişilik yapılarını da tanımlamak nihayetinde zordur. Kedi ırklarında kişilik yapılarını belirlemede genel bir kural olarak, her kediyi farklı bir canlı olarak görüp, mizaç yapılarını gözlemlemek ve dolayısıyla tanımlamak en doğru olanıdır. Zira bir kedinin kişiliğine, cinsi ve yaşam koşulları dâhil olmak üzere birçok faktör katkıda bulunur.

Uzun yıllar boyunca Tortoiseshell kedileri üzerinde yapılan araştırmalar, onların yüksek düzeyde tutumlu bir kedi oldukları sonucunu ortaya çıkarmıştır. Ancak birçok Tortie seven kedi yetiştiricileri de onların gerçekten harika birer sadık evcil kedi olduklarını söylüyordu. Aktif veya çekingen, vokal ya da sessiz, bu kedilerin tüyleri ve renkleri kadar karmaşık birer kişilikleri vardır. Fakat genel itibariyle onlar için yaşadıkları yeri benimseyen, ailelerine karşı son derece bağlı ve aktivite seviyesi yüksek bir kişilik tanımlaması yapabiliriz.

Tortoiseshell kedileri hakkında ilginç bir bilgi ise; büyük çoğunluğunun dişi kedilerden oluştuklarıdır. Bununla beraber siyah, kahverengi ve turuncu renk kombinasyonlarının oluşması için de XX kromozomuna ihtiyaç vardır. Erkek Tortoiseshell kedilerde ise yalnızca bir X ve Y kromozomu bulunduğundan dolayı bu renk kombinasyonunda doğmaları genetik açıdan neredeyse imkânsızdır. Erkek doğum ise 3000’de yalnızca 1’dir.

Tortoiseshell kedilerinin kişiliklerine dair bu kısıtlı bilgi dışında kanıtlanmış bilimsel bir çalışma ne yazık ki bulunmamaktadır. Fakat her şeyden öte bu kediler, kendilerine özgü bir görünüme ve efsanelere sahiptirler.

Tarih

İlk olarak onların kendi başına bir kedi cinsi olmadıklarını belirtmek doğru olacaktır. “Tortie” adını, genetik ve gelişimsel kombinasyonların bir sonucu olarak kürklerindeki renk tonundan alırlar. Tıpkı Calico (Patiska) kedileri gibi…

Tortoiseshell tam anlamıyla söylentiler, efsaneler ve gizemlerle anılan kedilerdir. Onlar, neredeyse dünya çapında birçok kültürde iyi şansın birer sembolüdürler. Dolayısıyla, Tortoiseshell kedilerinin hikâyeleri çok eski zamanlara kadar uzanır. Örneğin, Güneydoğu Asya’da Kmer’ler zamanında onların genç bir tanrıçanın kanından geldiği ve Keltler’in de Tortoiseshell kedilerinin iyi şans getirdiklerine inanılırdı. Hatta eski bir İngiliz hikâyesinde, Tortoiseshell kedilerinin kuyruğu bir siğile sürülüp ovalandığında siğile dair hiçbir şey kalmazmış.

Bu inançların benzerlerini İskoçya ve İrlanda gibi kuzey Avrupa ülkelerinde de görebilmek mümkündür. Bugün bu ülkelerde bir Tortoiseshell kedisi beslemenin eve şans getireceğine inanılır. Hatta Amerika’da, mıknatıs gibi parayı çektiğine inanıldığı için “money cats” olarak anılırlar. Bir başka efsane ise Tortoiseshell kedilerinin Japonya’da evleri hayaletlerden koruduğuna inanıldığıdır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Tortoiseshell, orta boyda olup üç renkte görülebilen kedilerdir. Dengeli bir vücut yapısına sahip olan Tortoiseshell kedilerin kürk uzunluğu ve patileri büyük ölçüde değişiklik gösterir. Çünkü bu renk kombinasyonları Maine Coon, Cornish Rex, İran kedisi ve Ragamuffin dâhil birçok ırkta görülebilmektedir. Tortie kedilerin erkek olma olasılığı 3000’de 1’dir. Bu, tüm Tortoiseshell kedilerin nüfuslarının neredeyse tamamının dişi olduğu anlamına gelir.

Kafa

Vücut uzunluğuna oranla ne büyük ne de küçük sayılabilecek bir kafa yapıları vardır. Elmacık kemikleri hafif dışa çıkıktır. Burundan alına devam eden kısımda hafif çukur görülür. Kulaklar dik ve açıktır. Gözler yeterince açık ve doygun renklere sahiptir. Alından burun ucuna devam eden tek renk bir çizgi yer alır.

Kulaklar

Tortoiseshell kedilerin kulakları tabanda geniş, uçlara doğru hafif sivrilerek oval bir şekilde sonlanır. Kulak içlerinde hafif tüylenme görülür, kulak dışları ise sık tüyler ile kaplıdır. Kulaklar her zaman dik ve açık konumdadır. Bu da onlara her zaman uyanık bir görünüm kazandırır.

Gözler

Tortoiseshell kedilerin gözleri, görenleri kendine hayran bırakacak güzelliktedir. Kafada kendilerini hemen belli eden gözler doygun renk tonlarına sahiptir. Tortoiseshell kedilerin göz renkleri kürk renkleri ile son derece uyumludur ve çoğunlukla ela, kehribar ve yeşil tonlarda görülmektedirler.

Bacaklar ve Ayaklar

Vücutlarına orantılı ince ve görece uzun bacakları vardır. Patileri farklı ırklarda değişiklik gösterse de genel olarak ovaldir. Önde beş, arkada ise dört parmakları bulunur.

Kuyruk

Tortoiseshell kedilere renklerinin dışında tatlılık katan peluş kuyruklarıdır. Kuyrukları vücutlarına oranla daha tüylüdür. Tabanda kalın olarak başlayan kuyruk uçlara doğru hafifçe sivrilerek son bulur.

Tüy

Tortoiseshell kedileri orta uzunlukta bir tüy yapısına sahiptir. Kuyruk, karın ve çene altında biraz daha uzun tüylere rastlanabilir. Onları diğer tüm kedilerden farklı kılan ise şüphesiz tüylerinin rengidir. Siyah, kahverengi ve turuncu renklerin karışımı ile kaplumbağa kabuğu rengini andıran tüylerin düzenli bakılması gerekir. Buna göre Tortoiseshell kedilerin tüylerinin haftada 4-5 defa tımarlanması hem tüy yumaklarının önüne geçmesine hem de kendilerini iyi hissetmelerine faydası olacaktır.

Renk

Tortoiseshell kedileri belirli bir kedi cinsi değillerdir ve farklı birçok renkte görülebilirler. Genel olarak Tortoiseshell kedilerinin ana rengi siyah, kahverengi ve turuncu renklerin karışımıdır. Genetik olarak daha az yoğun renge sahip olan hardal renk kedileri ve daha koyu olan çikolata renk kedileri de görülebilmektedir. Söz konusu kürk desenleri olduğunda, en yaygın kürk tarzları mozaiktir; geleneksel renk kombinasyonlarının rastgele karışımı. Bununla birlikte, vücutlarının bir tarafı bir renk ve diğer tarafı farklı bir renk olarak da karşımıza çıkabilirler.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Tortoiseshell kedileri için hırçın ve huysuz mizaçlı deseler de sahiplerine karşı sadıktırlar ve sözlerini dinlerler. Aktivite seviyesi yüksek olan bu kedileri eğitmek için fazladan sabır gerekir. Sabırla ve doğru yaklaşıldığı sürece Tortoiseshell kedileri pekâlâ eğitilebilmektedir. Eğitim esnasında onları ödül mamaları ile sürece dâhil etmek işleri biraz daha kolaylaştıracaktır.

Tortoiseshell kedileri farklı ırklardan oluştuğu için yaşam süreleri değişiklik gösterir. Tarihsel geçmişlerine baktığımızda 21 yaşına kadar yaşayan “Marzipan” adında bir Tortoiseshell kedisi olduğunu görürüz. Genel olarak iyi koşullarda bakılmış ve yüksek kaliteli mamalarla beslenmiş sağlıklı bir Tortoiseshell kedisi ortalama 10 ila 15 yıl arası bir yaşam sürmektedir.

Tortoiseshell dişi kedileri genellikle sağlıklıdır. Erkek Tortoiseshell kedilerde ise Klinefelter Sendromu görülmektedir. Öte yandan, çoğunlukla kısır doğan erkek Tortoiseshell kedilerde gereksiz görülse de testis kanserine yakalanma riskini en aza indirmek için kısırlaştırma düşünülebilir.

XXY kromozomlarını taşıyan erkek Tortoiseshell kedileri hücresel DNA’sındaki kromozomların anormal sayısı ve deseni nedeniyle kısırlardır. Bununla beraber Tortoiseshell kedileri bir cins değildir. Dolayısıyla birçok kedi ırkında üç renkli olarak doğabilmektedirler.

Tortoiseshell görünümlü kediler Amerikan Shorthair, British Shorthair, İran kedisi, Siyam, Burma, Van kedisi, Birman, Amerikan Bobtail, Japon Bobtail, Maine Coon, Cornish Rex, Devon Rex, Amerikan Curl, Manks, Somali kedisi ve Norveç orman kedisi gibi birçok ırktan biri olabilmektedir. Bununla birlikte Tortoiseshell kedilerin nüfusunun neredeyse tamamı dişidir. Bunun nedeni, kürk renklerini oluşturan genlerin X kromozomu taşımasıdır.

Tortoiseshell (üç renkli) kedileri birçok kedi ırkında görülebilmektedirler. Bu nedenle, vücut ağırlıkları da uzunlukları da değişiklik gösterebilmektedir. Ancak tipik olarak Tortoiseshell kedileri ortalama 3,5 ila 8 kilo ağırlığında ve 23 ila 32 santim arası boyda olmaktadırlar.

Diğer tüm kediler gibi Tortoiseshell kedilerini de yüksek protein ve düşük karbonhidrat içeren yiyecekler ile beslemek gerekir. Sağlıklı bir yaşam sürmeleri için düzenli bir programda, ne çok az ne de çok aşırı olmamak kaydıyla günlük tüketmesi gereken miktarda yaş ve kuru mamalar ile beslenebilir. Obezite sorunu Tortoiseshell kedilerinde de görülmektedir. Bu nedenle kilo artışı takip edilmeli, yemekten sonra mümkün olduğunca oyunlara teşvik edilmelidir. Pro Plan, N&D, Whiskas, Royal Canin gibi markaların yaş ve kuru mamalarından Tortoiseshell kedilerin yaşına ve genel sağlık durumuna göre mama tercihi yapılarak beslenmesi yapılabilir.

Etçil canlılar olan kediler hayvansal içerikli besinlere bayılırlar. Et, ciğer, balık ve tavuk eti onlar için hem besleyici hem de doyurucudur. Ancak mama kalitesini arttırmak, vitamin ve mineral kazanmalarını sağlamak için protein kaynağı olan haşlanmış yumurta, sebzelerden havuç, brokoli, ıspanak, bezelye, patates ve az olmak şartıyla meyvelerden muz, çekirdekleri alınmış karpuz, kavun ve çilek verilebilir.

Tortoiseshell kedilerin hangi ırktan olduklarını bilmek özellikle sağlıklarını izlemek adına oldukça önemli olacaktır. Tortoiseshell kedilerin öncelikle sağlıklı, yüksek proteinli bir diyetle beslenmesi gerekir. Renkli ve göze hoş gelen kürklerinin düzenli olarak bakımı ve temizliğinin yapılması onlar için zorunlu bir ihtiyaçtır. Tüylerini haftada 4-5 defa taramak tüy yumaklarının oluşumunu önlemek için gereklidir.

Diğer tüm kedi ırklarında düzenli olarak yapılması gerekli olan göz temizliği, kulak temizliği, diş iltihaplanmalarına karşı ağız bakımı ve diş fırçalaması ile tırnak kesimi de Tortoiseshell kedilerinin bakımlarını kapsamaktadır. Tüm bu bakımlar, henüz Tortoiseshell kedileri birkaç aylıkken onlara alıştırıldıklarında ilerleyen yaşlarında da sahiplerine sorun çıkarmamış olurlar. 1 yaş sonrası sahiplenilen Tortoiseshell kedilerin bakım sürecinde ise onları sakin tutmak için ödül mamaları verilebilir.

Orta uzunlukta bir tüy yapısına sahip olan Tortoiseshell kedileri görece tüy döken kedi sınıfında yer almaktadır. Mevsim geçişlerinde ve düzenli olarak tüy bakımı yapılmadığı durumlarda tüy dökülmesi daha fazla yaşanmaktadır. Tüy dökülmesini en aza indirmek için tüy bakımlarının aksatılmaması, gerektiğinde mevsim geçişlerinde haftalık tımar sayısının arttırılması gerekmektedir.

Eğer iyi koşullarda bakılmış, sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılmış bir Tortoiseshell kedisi sahiplenmek istiyorsanız 1.500 TL civarı bir ücret ödemeniz gerekir. Ancak satın almaya gerek yok. Evcil hayvan barınaklarında bu üç renk kombinasyonuna sahip Tortoiseshell kedileri muhtemelen bulacaksınızdır. Dolayısıyla ücretsiz bir şekilde Tortoiseshell kedisi sahiplenebilirsiniz.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.