Köpeklerde İdrar Kaçırma Nedenleri ve Tedavisi

11 Temmuz 2022
2002
Köpeklerde İdrar Kaçırma Nedenleri ve Tedavisi

İdrar kaçırma, istemsiz olarak mesanesinin kontrolünün kaybedildiği zaman ortaya çıkan bir durumdur. Bu, küçük sızıntılardan büyük miktarlarda idrara kadar farklı şiddetlerde ortaya çıkabilir. İdrar kaçırma, davranışla ilgili idrara çıkma sorunlarından ayrı bir konudur. Bu duruma genellikle tıbbi bir durum neden olur ve köpeğiniz muhtemelen bunun olduğunun farkında değildir.

Köpeklerde idrar kaçırma nedir?

İdrar veya üriner inkontinans (İdrar kaçırma), idrara çıkmanın kontrolünün kaybıdır. Genellikle istemsiz idrar kaçırmaya sebep olur.

Köpeklerde İdrar Kaçırma Nedenleri

  • Omurilik yaralanmaları, mesaneyi kontrol eden sinirlerde hasar ve beyin hastalıkları veya lezyonları dahil nörolojik problemler
  • Mesanenin sık sık kasıldığı ve küçük miktarlarda idrar kaçağıyla sonuçlanan mesane hiperkontraktilitesini sebep olan depolama disfonksiyonu
  • İdrar yolu enfeksiyonları, mesane tümörleri veya mesaneyi dışarıdan sıkıştıran herhangi bir durum
  • Üretrayı kapatan kasların sıkıca kasılamadığı ve idrar kaçağının meydana geldiği üretral bozukluklar.
  • Anotomik anormallikler Ektopik üreterler (doğum kusuru nedeniyle doğru anatomik konumda olmayan üreterler), üretral hipoplazi ve vulvar veya perivulvar konformasyon anormallikleri, idrar kaçırmaya neden olabilen anatomik anormalliklerden bazılarıdır.
  • İdrar tutma, bir köpek stres, korku veya davranışsal anormallik nedeniyle idrara çıkmadığında ortaya çıkar ve nihayetinde mesane içindeki basınç üretral çıkış direncini aştığında idrar kaçırma meydana gelir.
  • Karışık üriner inkontinans köpeklerde görülür ve normal idrara çıkmayı etkileyen birçok faktörün birleşimidir. Üretral ve mesane depolama disfonksiyonu ve anatomik ve fonksiyonel bozuklukların kombinasyonlarının meydana gelme olasılığı daha yüksektir.
  • Erkek kısırlaştırılmamış köpeklerde prostat hastalıkları da köpeklerde idrar kaçırmaya sebep olur.
  • Aşırı su içilmesine neden olan hastalıklar, örneğin diyabet, böbrek hastalığı ve Cushing hastalığı
  • Kortikosteroidler gibi bazı ilaçlar

köpeklerde idrar kaçırma

Köpeklerde İdrar Kaçırma Belirtileri

Köpeğinizin idrarını tutamadığının en görünür işareti idrar damlamasıdır. Damlayan bu idrar o bölgede deride tahriş ve kızarıklıklara sebep olabilir.

Köpeğinizin penisini veya vulvasını normalden daha fazla yaladığını da fark edebilirsiniz. Bu belirtileri fark ederseniz, köpeğinizi veteriner kliniğine götürmelisiniz. Veteriner hekiminiz, köpeği muayene edecek ve gözlemlediklerinize göre size sorular soracaktır. Her şeyi ayrıntılı olarak paylaşmak önemlidir. Bu bilgi veteriner hekiminizin doğru tanı koymasına yardımcı olacaktır.

En yaygın klinik belirti, köpeğiniz uyurken veya rahatlarken yattığı yere idrarını yapmasıdır. Birçok köpek sahibi, köpeklerinin yakın zamanda yattığı veya uyuduğu yataklarda veya zeminde ıslak noktalar bulduğunu bildirmiştir. Birçok durumda köpek ne olup bittiğinin farkında değilmiş gibi görünür. İdrar kaçırma kısırlaştırılmış  dişi köpeklerde, özellikle de büyük cins köpeklerde daha sık görülür. Köpeklerde idrar kaçırma probleminden herhangi bir köpek etkilenebilse de, orta yaşlı veya yaşlı ve büyük ırk dişi köpeklerde daha sık görülür.

Dikkat etmeniz gereken gözlemlerden bazıları şunlardır:

  • İdrarı ne zaman ve nerede buluyorsunuz?
  • Köpeğinizin daha sık dışarı çıkması gerekiyor olabilir mi?
  • Köpeğiniz normalden daha fazla su içiyor mu?
  • Dışarıda sık veya ağrılı idrara çıkma fark ettiniz mi?
  • Köpeğinizin başka olağandışı semptomları var mı?

İdrar kaçırmanın erken tespiti ve tedavisi, daha ciddi komplikasyonların önlenmesine yardımcı olabilir. İdrar sızıntıları mesanede veya böbreklerde veya köpeğinizin derisinde enfeksiyona neden olabilir.

İdrar Kaçırma Olasılığı Daha Yüksek Olan Köpekler

Üriner inkontinans herhangi bir köpeğin başına gelebilirken, bazı köpeklerde daha olasıdır.

Dişi Köpekler: Orta yaşlı ila yaşlı kısırlaştırılmış dişi köpekler. Bu durum genellikle düşük östrojen seviyelerinin neden olduğu ve üretrada kas tonusu kaybına yol açabilen bir inkontinans şeklidir. Bazı durumlarda, idrar kaçırma, zayıf bir mesaneden kaynaklanabilir. Bu duruma zayıf mesane sfinkter inkontinansı denir. Veteriner hekiminiz köpeğinizde Üretral Sfinkter Mekanizması Yetersizliği (USMI) teşhis edebilir. Kısırlaştırılmış dişi köpeklerde üriner inkontinansın en sık nedenidir.

Yaşlı Köpekler: Mesane sızıntıları yaşlı köpeklerde nadir görülen bir durum değildir. Bunun nedeni üretral kasların eskisi kadar güçlü olmamasıdır. Köpeğiniz yaşlandıkça, idrarını tutmakta zorlanabilirler.

Çoğu zaman, köpeklerde idrar kaçırma yaş ilerlerdikçe ortaya çıkar. Üretral Sfinkter Mekanizması Yetersizliğinde çeşitli faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Bu faktörer;

  • Anormal mesane konumu
  • Östrojen eksikliği veya azalması
  • Genetik
  • Obezite
  • Vajinal destek yapılarındaki değişiklikler

Irk Yatkınlığı: Bazı köpek ırkları idrar kaçırma sorununa yatkınlık gösterirler Bu ırklar;

Köpeklerde İdrar Kaçırma Teşhisi

Veteriner hekiminiz, köpeğinizin geçmişini iyice gözden geçirmeli ve teşhis koymadan önce fizik muayene yapmalıdır. Aşağıdakiler gibi bilgi edinmek için ek testler yapabilirler:

  • İdrar tahlili
  • Kan testleri
  • Ultrason
  • İdrar kültürü
  • Radyografi
  • Hormon Tahlilleri

Bu testler, köpeğiniz için temel nedeni ve en iyi tedavi planlarını belirlemenize yardımcı olabilir. Bir idrar tahlili, köpeğinizin idrar yolu enfeksiyonu olduğunu kanıtlayabilir. Kan testleri gibi diğer testler, diyabet, böbrek yetmezliği veya Cushing hastalığı gibi altta yatan nedenleri elimine etmek için gerekli olabilir. Radyografiler idrar taşlarını ekarte edebilir ve ultrasonlar mesanedeki tümörleri veya büyümeyi gösterebilir. Bu testlerin bulgularına bağlı olarak başka testler de gerekli olabilir.

Nörolojik bir bozukluktan şüpheleniliyorsa, anal ve kuyruk tonusu, perineal duyu ve çeşitli spinal reflekslerin incelenmesi gibi nörolojik testler yapılacaktır.

İdrar retansiyonu gözlemlenirse üretral kateterizasyon gerekebilir. Bu, bir tıkanıklık veya başka bir üretral anormallik olup olmadığını belirler.

Sistoskopi , veteriner hekiminizin mesane veya üretra içinde bir anormallik olup olmadığını anlamak için kullandığı bir ileri görüntütleme yöntemidir. Bazı durumlarda, mesane içindeki basıncı ölçmek gibi özel testler yapılır.

Köpeklerde İdrar Kaçırma Tedavisi

Tedavi, köpeğinizin spesifik teşhisine göre yapılır. Fenilpropanolamin (PPA) veya imipramin gibi üretral sfinkter tonusunu artıran ilaçlar veya östrojen veya dietilstilbestrol (DES) gibi hormon replasmanları yaygın olarak tek başına ve kombinasyon halinde kullanılır.

Tüm vakaların yaklaşık %70’i tek başına tıbbi tedaviye iyi yanıt verir. GnRH analogları, şiddetli veya dirençli (yanıt vermeme) vakalarda düşünülebilir. Uzun süreli kullanımda, istenmeyen yan etkilerin olmadığından emin olmak için hastanın kanı ve idrarı periyodik olarak test edilmelidir. Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın bireysel ihtiyaçları için en iyi tedaviyi reçete edecektir.

Yeni bir yöntem olarak, üretral kapanmayı iyileştirmek için kollajen enjeksiyonları yapılabiliyor. Ancak bu operasyon teknik ekipman ve iyi bir cerrahi bilgisi gerekmektedir. Henüz ülkemizde rutin olarak uygulanmaya başlanmamıştır.

Veteriner hekiminiz, köpeğinize bakteriyel bir enfeksiyon teşhisi koyarsa, antibiyotik reçete edebilir. Köpeğiniz hormonal dengesizlikten muzdaripse, veteriner hekiminiz, hormon tedavisi önerebilir.. Bu ilaçlar, birçok köpekte üretral tonusu artırmak ve idrar kaçırma sorununu gidermek için çok düşük dozda östrojen sağlar.

Mesane taşları ve doğuştan anormallikler gibi durumlarda veterineriniz ameliyat önerebilir. Cerrahi tedavi, özellikle medikal tedavi tek başına sorunu çözmediğinde önemlidir.

Üretral inkontinans için prognoz nedir?

Prognoz spesifik nedenle belirlenirken, genel olarak prognoz iyidir. İdrar kaçağının kontrolü köpekten köpeğe değişecektir, ancak çoğu köpek ilaçlarla, daha sık idrara çıkma gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle ve yakın izlemeyle başarılı bir şekilde yönetilebilir.

Köpeklerde İdrar Kaçırma Yönetimi

Tıbbi tedavi, üriner inkontinansın sağlık üzerindeki etkilerini desteklemenin en iyi yoludur. Köpeğinizin idrar kaçırmasının evinizdeki etkilerini yönetmek için aşağıdakiler gibi adımlar da atabilirsiniz:

  • Köpek bezi kullanmak
  • Köpeğinizi daha sık yürüyüşe çıkartmak
  • Yataklarının altında su geçirmez pedler kullanmak
  • Deri enfeksiyonunu önlemek için uygun hijyeni korumak

İdrar kaçırma hızla bir enfeksiyona dönüşebilir. Köpeğinizin durumuna bir göz atın ve tedavi planları için veteriner hekiminize danışmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Bu süre köpekten köpeğe değişkenlik gösterse de normalde köpeklerin sağlıklı idrar yapma süresi günde 4 defa 6 saatte bir şeklinde olmalıdır. Ama bu sıklık bireyseldir. Bazı köpekler günde iki defa idrarını yaparak gayet sağlıklı bir şekilde yaşayabilirler. Ancak daha uzun süre tutma durumlarında böbrekler etkilenmeye başlayacaktır.

Birkaç tıbbi durum, bir köpekte uygunsuz idrara çıkma veya idrar kaçırması ile sonuçlanabilir: İdrar yolu enfeksiyonu, ürolitler (idrar kesesi taşları) Aşırı su içme (şeker hastalığı, hiperadrenokortisizm veya Cushing hastalığı, şekersiz diyabet ve böbrek yetmezliği neden olabilir.

 

İdrar kaçırma istemsiz eylemdir. Evcil hayvanınızın evde idrar yolu kazası geçirmesi durumunda veteriner hekiminizle konuşmanız önemlidir çünkü bu klinik belirtilerin nedeni çeşitli farklılıklar olabilir.

Pek çok farklı faktör idrar kaçırmaya neden olabilirken, en yaygın nedenlerden bazıları idrar yolu enfeksiyonları, mesane enfeksiyonları, kısırlaştırma (dişi köpekler için) ve yaşlılıktır. Üriner inkontinansı olan köpekler uyurlarken idrarlarını tutamazlar.

Islak bacaklar – özellikle köpeğiniz uzun tüylü bir ırk ise. Köpeğinizde veya yataklarının çevresinde kalıcı bir idrar kokusu. Köpeğinizin idrarla sürekli temas halinde olduğu deride yaralar oluşmaktadır. Köpeğiniz idrar kaçırıyorsa kesinlikle bu hale gelmeden ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.