Kedi bakımı nasıl yapılır? Bir kedi nasıl tımarlanır?

28 Ağustos 2021
1981
Kedi bakımı nasıl yapılır? Bir kedi nasıl tımarlanır?

Hepimiz kedilerin çok temiz evcil hayvanlar olduklarını ve kendi kendilerini tımar ettiklerini biliyoruz. Ancak bazı kedilerin çok uzun tüyleri vardır ve tüylerindeki pireleri kendileri yeterince temizleyemezler. Bu anlamda kedinizin tüylerini koruyarak, tırnaklarını keserek ve diğer hijyen ihtiyaçlarını da karşılayarak kedinizin bakımını üstlenebilirsiniz. Peki kedi bakımı nasıl yapılır? ve Bir kedi nasıl tımarlanır? İşte detaylar…

Kedinizin Tüylerinin Bakımı

Tımar edilen kedi

-Kedilerin ya kısa ya da uzun tüyleri vardır ve onların kürkünü fırçalamak oldukça önemlidir. Bir kedi kendi kürkünü tımar edebilecek düzeyde olsa da, fırçalama yardımı ile kiri, yağı ve ölü tüyleri çıkarmak kürkünü gür tutmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kedinizi fırçalamak her ikiniz için de bir bağ kurma yoludur. Kedinizi fırçalamak adına kediler için özel olarak üretilen metal tarak ya da lastik fırça kullanın. Kedinizi haftada bir ya da iki kez fırçalayın. Eğer kedinizin tüyleri çok uzun ve tüy döküyorsa, tüylerinin parlak kalması için kedinizi daha sık fırçalayın. Kedilerin kısıtlanmayı sevmediğini unutmayın ve kedinize yavaşça yaklaşın. Ayrıca kedinizi fırçalarken onu nazikçe tutmaya özen gösterin. Uyurken ya da kucağınızda otururken kedinizi fırçalayabilirsiniz ancak onu uyandırmamaya dikkat etmelisiniz. Ne çok nazik ne de çok sert, uygun bir şekilde fırçaladığınız takdirde bir sorun ile karşılaşmazsınız. Bu şekilde kedinizi korkutmadan fırçalamaya devam edin ve arada onu överek ikramlar verin.

-Çoğu kedi tüylerinin kırpılmasına ya da kesilmesine ihtiyaç duymaz. Ancak kedinizin sağlık sorunlarına yol açabilecek uzun tüyleri varsa, bazı durumlarda bu tüylerin kırpılması gerekebilir. Kedinizin tüylerine ihtiyacı olmadığını düşünüyorsanız ve gerçekten gerekliyse kırpın. Eğer bunu yapamayacaksanız profesyonel bir bakıcının kedinizin tüylerini kesmesine izin verin. Eğer kedinizin tüylerini siz kesecekseniz evcil hayvanlar için özel olarak üretilen makasları kullanın ve kedinizin cildine zarar vermemek için sık sık mola verin. Kedinizi kırparken hafif baskı uygulayın ve makası kedinizin gövdesi boyunca hafifçe yönlendirin. Saç büyüme problemlerini ve cilt sorunlarını önleyebilmek için en az bir cm saç yani tüy bırakın. Kedinize zarar vermemek adına kulaklarına, anüsüne, cinsel organlarına, karın altına ve bacaklarına çok dikkat edin. Daha önce de bahsettiğimiz gibi kedinizin tüylerini düzeltmek için profesyonel bir kedi bakıcısı tutabilirsiniz. Kedinizin kısıtlanmaktan hoşlanmadığını ve onu kesmeye karar verirseniz yaralayabileceğinizi aklınıza not edin. Veteriner hekiminize bu hizmetleri sunup sunmadığını ya da profesyonel bir kedi bakıcısı tavsiye edip etmediğini sorun.

-Bunların dışında kediniz dili ve dişleri ile tüylerini temizleyebilse de, yapışkan ya da kokan bir şeyin bulaşması durumunda onu ara sıra yıkamanız gerekmektedir. Bunları yapmak kedinizin stresini azaltacağı gibi tüylerindeki rahatsız edici maddeleri de çıkaracaktır. Kedinizin en yumuşak olduğu zamanlarda kedinizi yıkayın ve kedinizin sizi çizmemesi için banyodan önce tırnaklarını kesin, fırçalayın ve kulaklarını temizleyin. Kedinizin kaymaması adına lavaboya ya da küvete kauçuk bir banyo paspası koyun. Lavabo ya da banyoyu 3 – 4 cm ılık suyla doldurun ve kedinizi banyodaki duş başlığı, sürahi ya da bardak kullanarak biraz ıslatın. Yüzünden, kulaklarından ve gözlerinden kaçının ve bir ölçü kedi şampuanı ve beş ölçü su ile kedinizin tüylerinin çıkış yönüne doğru masaj yapın. Kedinizi ılık su ile iyice duruladıktan sonra yüzünü nemli bir bez ile silin. Havlu yardımı ile iyice sarın ve ılık bir yerde kurumaya bırakın. Kediniz için sakıncası yoksa en düşük ayarda saç kurutma makinesi ile kedinizi kurutabilirsiniz. Başarılı bir banyodan sonra ona bol övgü ve ikram verin.

-Kedinizin tüylerine ve hijyenine özen gösterecek zamanınız ya da sabrınız yoksa, profesyonel bir bakıcı tutun. Bu biraz pahalı olsa da size zaman kazandırır ve kediniz için daha az travmatik olur. Veteriner hekiminiz, arkadaşlarınız veya aileniz de size bu konuda yardımcı olabilir. Kedinizi bakıma göndermeden önce bu yeri ziyaret edin. Tesis hakkında bir fikir edinebilir ve tımar konusunda nazik olup olmadıklarını yakından gözlemeyebilirsiniz.

Tımar Sonrasında Sorunları Ele Alma

Fırçalanan kedi

-Kedinizin tüylerini fırçaladığınızda, kestiğinizde ya da banyo yaptırdığınızda cildinde şişlik, kel nokta veya kesik olup olmadığını kontrol edin. Bu gibi belirtiler alerji ya da stres gibi sağlık sorununlarının semptomları olabilir. Kedinizin derisinde ya da tüyünde garip ya da açıklanamayan anormallikler fark ederseniz, kedinizi derhal veterinere götürün. Kedinizde bulunabilecek bazı cilt sorunları ise şunlardır;

  • Pire, kulak akarları ya da hasat akarlarından kaynaklanan parazit enfeksiyonlar
  • Kazalardan ya da tasmalardan kaynaklanan travma
  • Saçkıran ya da mantar enfeksiyonları
  • Derideki aşırı bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlar
  • Sığır çiçeği gibi viral enfeksiyonlar
  • Kedi aknesi
  • Alerjiler ve bağışıklık bozuklukları
  • Cilt kanseri
  • İlaç reaksiyonları
  • Kontakt dermatit
  • Stres nedeniyle tüy kaybı

-Kedinizin bakımı sırasında ya da günlük bakımı sırasında kedinizde pire bulursanız, pirelerden en kısa sürede kurtulmanız gerekmektedir. Pireler kedinizi kaşındırabilir ve cilt sorunlarına hatta tenya gibi diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Pireler evcil hayvanlarda en sık karşılaşılan dış parazitlerden biridir. Kedinizin kanıyla beslenir ve kedinizin üzerindeki pire pisliği ya da beyaz pire yumurtaları, kalıcı kaşıntı veya saç dökülmesi yolu ile görülebilir. Öte yandan kedinizi veteriner hekiminize götürün ve onun için en iyi tedavi yöntemini öğrenin. Veteriner hekiminiz topikal ya da oral tedaviler ile birlikte şampuanlar, spreyler veya tozlar reçete edebilir. Veteriner hekiminizin söylediği talimatlara eksiksiz bir şekilde uyun ve evcil hayvanlar için özel olarak tasarlanmayan ilaçları sakın kullanmayın. Ayrıca pire ve yumurtalarından tamamen kurtulmak için evinizdeki diğer evcil hayvanlarınızı ve evinizi iyice temizleyin. Kediniz dışarı çıkan bir karakterdeyse, dışarıdaki çimleri de temizleyin.

-Dışarı çıkan kedilerin kapabileceği bir diğer yaygın parazit türü de kenelerdir. Keneler ciddi hastalıklara maruz bırakabileceği için, kediniz dışarıdan geldiğinde mutlaka onu kontrol edin. Kedinizde kene fark ederseniz onu çıkarın ya da kene ile ilgili sorunlar için vakit kaybetmeden veterinere gidin. Çoğu kene çıplak gözle görülebilir. Toplu iğne büyüklüğünde olurlar ancak kedinizin kanı ile beslendikçe şişerler. Bir çift eldiven giydikten sonra keneyi bir cımbız yardımı ile kavrayın. Sabit bir hareketle dümdüz yukarı doğru çekin ve keneyi alkollü kavanozun içine koyun. Kedinizin tüyünü sabun ve su ile dezenfekte edin. Daha sonra da ellerinizi ve cımbızınızı yıkayın.

-Kulak akarları adı ile bilinen küçük parazitler, genel olarak kedilerde yaygındır. Ancak daha çok yavru kediler ve genç kedilerde görülür. Oldukça bulaşıcı olan bu kulak akarları, cilt ve işitme sorunlarına neden olabilir. Kedinizde kulak akarları olduğunu kulaklarındaki siyah ve kahve telvesi gibi akıntıdan anlayabilirsiniz. Kulak akarlarından kurtulmak ve teşhisi doğrulamak için veteriner hekiminize gidin. Veteriner hekiminiz kedinizin kaşıntılı kulaklarını yatıştırmak için bir tedavi önerecek ve aynı zamanda kulaklarının temizlemenin yollarını da anlatacaktır. Ayrıca veteriner hekiminizin verdiği ilaçları talimatlarına göre uygulamayı unutmayın. Öte yandan kulak akarlarının bulaşıcı olduğunu ve evinizdeki diğer evcil hayvanların tedavi olması gerektiğini de unutmayın. Kulak akarlarını temizlemek için kedinizin sakin olmasını bekleyin. Daha sonra kedinizi bir havlu ile sarın ve kulak kapağını bir eliniz ile dışarıda tutarak kulaklarındaki akarları temizleyin. Diğer eliniz ile kulak temizleyicisine batırılmış bir pamuğu, kulak kanalının ağzından sıkarak çıkarın. Bunun için evcil hayvan dükkanından ya da veterinerinizden kediler için özel olarak formüle edilmiş kulak temizleyicini satın alın ve kullanın. Bu işlemin ardından kedinizi serbest bırakın. Birkaç dakika sonra kedinizi rahatlatmak için kulaklarındaki kalıntıları bir kulak çöpü ile temizleyin.

-Bazen kediler boyaya ya da kokarcaya maruz kaldıkları için kötü kokabilir ve bu yüzden banyoya ihtiyaç duyabilirler. Böyle bir durumda ise en kısa süre içerisinde kediniz ile ilgilenmeli, kedinizin sağlığını ve hijyenini korumaya yardımcı olmalısınız. Eğer kediniz kokarca gibi bir hayvana maruz kaldıysa, onun gözlerini ve ağzını su ile yıkayın ve gerektiği takdirde direkt banyoya götürün. Anemi olmaması adına veterinere götürebilirsiniz. Eğer kedinizin üzerine yağ ya da boya bulaşırsa, yine kedinizi yıkamanız gerekmektedir. Kediler doğaları gereği kendilerini yıkamaya meyillidirler ancak böyle bir durumda bunu yapmasına izin vermemelisiniz. Eğer kedinizde çok fazla yağ varsa, onu veterinere götürerek temizlenmesini isteyebilirsiniz.

Kedinizin Hijyeninin Bakımı

Dişleri temizlenen kedi

-Kedinizin kulaklarını kontrol etmek için düzenli olarak veterinere götürün. Veteriner ziyaretleri arasında ise haftada bir kez, kedinizin kulaklarını kulak kiri, kalıntı ya da enfeksiyon var mı diye kontrol edin. Kel noktaları olmadığından ve iç yüzeyinin temiz ve açık pembe olduğundan emin olun. Bunun için de dış kulak kepçesini kontrol edin. Her bir kulağı arkaya katlayıp kanala bakarak iç kulağı inceleyin. Kir veya koku olmadığından ve rengin açık pembe olduğundan emin olun. Kedinizin kulağını geriye doğru katlayın ve sıvı kedi kulak temizleme solüsyonu ile nemlendirilmiş pamuk kullanarak nazikçe kalıntıları silin. Travma ya da enfeksiyona neden olabilecek kulak kanalına herhangi bir şey sokmayın. Herhangi bir akıntı, kızarıklık, yapışkanlık, şişme, kanama ya da kötü koku fark ederseniz, derhal veterinere gidin.

-Birkaç haftada bir kedinizin tırnaklarını mutlaka kesin. Tırnakları çok uzunsa kırılabilir, enfeksiyon kapabilir ve düzensiz yürüyüşe neden olabilir. Bunun için sadece kediler için özel olarak üretilmiş tırnak makaslarını kullanın. Daha öncede söylediğimiz gibi bu ürünleri evcil hayvan dükkanından ya da veterinerden satın alabilirsiniz. Kedinizin tırnaklarını keserken sizi tırmalamaması için kedinizi bir havluya sarabilir ya da bir arkadaşınızdan yardım isteyebilirsiniz. Kedinizin tırnaklarını yavaş ve düzenli bir şekilde kesin. Kedinizin tırnağını yanlışlıkla çok hızlı keserseniz, bir pıhtılaşmış madde kullanın. Başarılı geçen bakımın ardından kedinize ödül verin. Tüm bunları yaparken kedinizi zorlamamaya çalışın. Kedinizin ya da sizin yaralanmasını istemiyorsanız, bir veterinerden ya da kuaförden bu işlemi yapmasını isteyebilirsiniz. Öte yandan kedinizin patilerinin sağlığının korunması için kaşınması gerekmektedir. Bunun için ona bir tırmalama direği alın ve patilerinde yara olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin.

-Her kedinin temiz, keskin ve sağlıklı dişlere ve diş etlerine ihtiyacı vardır. Kedilerde diş hastalıkları en yaygın görülen hastalıklardan biridir. Kedinizin ağzını kontrol etmek, fırçalamak ve düzenli veteriner ziyaretleri ile temiz tutmak, hastalığı uzak tutacağı gibi kedinizin nefesini de taze tutar. Günlük ağız bakımı sırasında kedinizin diş etlerini nazik ve yavaş bir şekilde geri itin. Diş etlerinin sıkı ve pembe olduğundan ve şişmediğinden emin olun. Dişleri temiz ve kahverengi tartardan arınmış olmalı ve sallanan dişlerin olmaması gerekir. Kedinizin dişlerini her gün pamuklu çubuk ya da kedi fırçası ve kedi diş macunu ile fırçalayın. Tuz veya su da kullanabilmeniz mümkün. Bunun için veterinerden ürün önerileri isteyebilirsiniz. Kedinizin diş etlerine parmaklarınız ile nazik ve hafif bir şekilde masaj yapın ya da pamuklu çubuk ile dokunun. Ardından temizlemeye devam edin. Sindirim problemlerini ya da diş eti iltihabına neden olabilecek güçlü bir koku fark ederseniz, veterinere gidin. Aynı zamanda diş etlerinde koyu kırmızı çizgiler, kırmızı ve şiş diş etleri, ağız ülserleri, sallanan dişler, yiyecekleri çiğneme zorluğu, aşırı salya akması ve ağzında pençeleme gibi belirtilerin olup olmadığına dikkat edin. Kedinizin dişlerini fırçalarken iyi davranışı için onu övün ve yatıştırın.

İpuçları;

Kedinizi yumuşak bir yastık ya da sıcak bir battaniye üzerinde tutmak, rahatlamasına yardımcı olacağı gibi tüm bakım deneyimini, özellikle çok sayıda düğümü veya keçeleşmiş tüyü varsa, çok daha konforlu hale getirebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Evde bir kediyi tımar edebilir misiniz?

Evet, evde bile bir kediyi tımar edebilirsiniz. Kedi arkadaşınızı tımar etmek veya şampuanlamak kulağa biraz çılgınca gelebilir. Özellikle tarağı çıkardığınızda kediniz kıvranmaya başlayabilir. Ancak kediniz için cilt ve tüy sağlığını korumanın faydaları çoktur.

Bir kedi ne sıklıkla taranmalıdır?

Genellikle uzun tüylü ve orta tüylü kedilerin günlük olarak taranması önerilir. Kısa tüylü kedilerin ise haftada bir kez taranması gerekir.

Kedimin tüylerini kesmeli miyim?

Çoğu veteriner hekimi kedilerin tüylerinin kesilmesini önermez. Ancak tüyleri keçeleşen ve bazı umutsuzca dolaşan uzun tüylü ırklar için bu karışıklıkların kesilmesi gerekir. Hatta uzun tüylü kediler arasında ”aslan kesimi” gibi birkaç stil oldukça popülerdir.

Bir kediyi tımar için sakinleştirmek uygun mudur?

Kedinizi tımar etmeden önce reçetesiz sakinleştiriciler kullanarak etkili bir şekilde sakinleştirebilirsiniz. Ancak bu tür sakinleştiricileri kedinize vermeden önce, kesinlikle veteriner hekimizin tavsiyesini almalısınız.

Bir kediyi her gün fırçalamak doğru mu?

Düzenli olarak fırçalamak kedinizin temiz olmasını sağlar, kan dolaşımını ve sağlığını iyileştirir ve pire, kene ya da yaralanmalara karşı gözünüzü açık tutmanıza fayda sağlar. Öte yandan düzenli olarak fırçalama sayesinde kediler daha az tüy yutar.

Kedimin tüylerini su olmadan nasıl temizleyebilirim?

Eğer kediniz sudan nefret ediyorsa, kedinizi yıkaması için profesyonel bir bakıcı bulabilirsiniz. Bunun dışında kediler için özel olarak tasarlanmış banyo mendillerini de kullanabilirsiniz. Bu mendiller kedinizi banyo gibi su kullanmadan yıkamak için tasarlanmıştır.

Tımarlanmadan önce kedimi beslemeli miyim?

Tımar gününde kedinizi beslemekten kaçının. Kediniz tımar sırasında gerginleşebilir, koşabilir ve kusabilir. Bu nedenle bakım seansından önce kedinizi beslemeyin.

Veteriner kedimi tıraş eder mi?

Hem veterinerler hem de tımarcılar kedileri tıraş etmek için eğitilmiştir ve bunu kedinize zarar vermeden çok kolay bir şekilde yapacaklardır. Tıraş sırasında kediniz üzülür, sinirlenir ya da agresifleşirse, veteriner hekiminiz güvenli bir şekilde tıraş etmek için kedinizi sakinleştirebilir.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.