Yavru kediler neden ölür? Belirtileri ve sebepleri

19 Ocak 2022
16059
Yavru kediler neden ölür? Belirtileri ve sebepleri

Kediler, yavru sahibi olduklarında onları ter türlü tehlikeden korurlar. Ancak yavru kedilerde görülen ölüm oranı ilk hafta için oldukça yüksektir. Dünyaya gelseler de gözleri açamadan ölüm ile karşılaşabilirler. Ne yazık ki ölümlerinin pek çok nedeni olabilir. Bu yüzden annesi ölmüş ya da terk edilmiş olan bir yavru kedi bakımı oldukça zordur. Uzman kişilerden yardım almak, kediyi veterinere götürmek ve beslenmesi hakkında bilgi almak gerekir. Çünkü anne kediler yavrularındaki hastalık gibi nedenler ile onları terk etmek zorunda kalırlar. Diğer yavruların ve kendilerinin sağlığı için doğanın kanununu yerine getirirler. Bu durum oldukça üzücü de olsa gerçektir. Bir daha yaşamamak ya da yavru kedilerin hayata tutunmasını sağlamak için yavru kediler neden ölür sorusunun yanıtını belirtileri ve sebepleri ile ele alıyoruz.

Yenidoğan yavru kediler neden ölür?

Hipoksi oksijen eksikliği ve travma nedeni ile oluşur. Doğum sırasında zorluk yaşayan yavru kediler oksijensiz kalabilir ya da travma yaşayabilirler. Yapılan araştırmalar sonucunda baş kısımları büyük olan kedilerin hipoksi sorunu yaşama oranlarının daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Oksijen yetersizliği yaşan kediler ölü olarak doğabilirler. Ayrıca annelerini ememedikleri için kısa süre içerisinde ölebilirler.

Yavru kedi ölüm oranı, anne kedinin çok fazla yavruya sahip olması, ilk defa doğum yapması ya da herhangi bir hastalığa sahip olması ile doğrudan bağlantılıdır. Bununla birlikte kedide süt sorunu yaşanırsa, yavru kedilerin hepsi ölebilir. Mastit, süt yetersizliği, anne kedinin yetersiz ilgisi ve şişman olması da yavru kediler neden ölür sorusunun yanıtını verir bizlere.

yeni doğan yavru kediler neden ölür

Hipotermi

Annelerinden uzak kalan yavru kediler vücut sıcaklıklarını dengeleyemezler. Bu nedenle kış aylarında doğan yavru kediler diğerlerine göre çok daha şanssızdır. Soğuk hava koşullarına annelerinin kısa süreli de olsa yanlarından ayrılmaları ile birlikte ölmelerine neden olur. Sokakta yeni doğum yaptığını fark ettiğiniz kedi görürseniz, diğerlerinden çok onun beslenmesine önem vermelisiniz. Çünkü kısa süre içerisinde yuvasına dönmeli ve yavrularını beslemelidir. Bu süreç uzun olduğunda hipotermi yaşayan yavru kediler sütü dahi ememezler. İlk hafta vücut sıcaklıkları 35 ila 37 derece arasında olmalıdır. Büyüdüklerinde sıcaklık ortalamaları artar.

Anne ve yetişkin kedilerin kulaklarının ya da patilerinin soğukluğuna bakarak hipotermi yaşayıp yaşamadıklarını anlamak mümkün iken yavru kedilerde bunu anlamak oldukça zordur.

Düşük kan şekeri

Yeni doğan yavru kediler az ve sık beslenirler. Çünkü enerjileri çabuk tükenir. Kapalı olan gözleri anneleri bulmaları zor olsa da koklayarak memeyi ararlar. Eğer anneleri uzun saatler boyunca yavrularından ayrı kalırsa, kan şekerleri düşer. Bunun sonucunda ağlamaları artar, strese girer ve ölürler.

Dehidrasyon

Dehidrasyon ya da yetersiz sıvı alımı ve vücutlarındaki susuzluk yavru kediler için ölüm nedenidir. Annelerinden ayrı olan ya da sokakta çocuklar tarafından bulunup beslenen birçok yavru kedi dehidrasyon yüzünden ölür. Çünkü yağlı süt ile beslenir ve ishal olurlar. Kedileri ve özellikle yavru kedileri süt ile beslemek doğru değildir. Bu doğru bilinen büyük bir yanlıştır. Bu yüzden sokakta yavru kedi görürseniz, annesinin kısa sürede yanına geleceğini düşünerek onu elinize almamalısınız. Aksi takdirde anne kedi strese girip yavrularının kokusunu alamaz ve onları terk edebilir. Ölümle yüzleşmelerine neden olmak çok acı verici olabilir. Onların bakımını üstlenmek de bir o kadar zordur. Sütten kesilmiş olan kedilerin bakımı ile bir tutulamaz.

Yetersiz bir şekilde anne sütü alan ya da alamayan yavru kediler hızlı bir şekilde sıvı kaybederler. Ayrıca aşırı ve ishal de sıvı kaybına neden olur. Kediler için sıcaklık da önemlidir.

Düşük doğum ağırlığı

İnsanlarda yaşanan prematüre bebek doğumları kedilerde de vardır. Düşük kiloya sahip olan yavru kediler dehidrasyon, hipotermi, enfeksiyon ve solunum yetmezliğine karşı oldukça dayanıksızdır. Anne kedinin hamile iken yetersiz beslenmesi, yaşadığı sorunlar, sahip olduğu hastalıklar ya da plasentaya yetersiz kan akışının gitmesi yavru kedilerin zayıf doğmasına neden olur. Zayıf yavru kedi bakımı diğerlerine göre çok daha zordur. Yavru Kedi bakımı için Daha fazla beslenmeleri gerekir bunun için yüksek kalorili en iyi kilo aldırıcı kedi mamalarına göz atın Sıcak aylarda doğarlarsa ve anneleri tarafından iyi bakılırlarsa ilk haftayı geçirdikten sonra yaşama oranları artar. Yavru kediler 75-100 gram arasında doğar. Bu gramın altındakiler için hayatta kalmak çok daha zordur.

Uygun olmayan çevresel faktörler,

Bazı çevresel faktörlerin yavru kedilere uygun olmaması onların ölümüne yol açabilir. Bu nedenle yavru kedi bakımı oldukça zordur. Ancak detaylara önem verildiğinde onları hastalıklardan korumak mümkündür. Böylece ölüm riskleri azalır. Kısa sürede büyüdükleri için ilk haftalar anne kedinin ya da sahibinin sabırlı olması gerekir.

Sıcaklık

İlk hafta yavru kedilerin daha fazla sıcağa ihtiyacı vardır. İlk haftadan sonra sıcaklık derecesini azaltabilirsiniz. Çünkü tüyleri uzar ve vücutlarındaki kan akışı hızlandıkça sıcaklık dengesini sağlamaya başlarlar. Annelerini emerken sıcaklıkları daima artar. Emmeyi bıraktıklarında ise düşer. Anne kedinin yanlarında olması oldukça önemlidir. Ortamın sıcaklığı 29-32 derece arasında ise onlar için idealdir. Daha az ya da fazlası onlar için zararlıdır.

Hijyen koşulları

Yavru kediler için enfeksiyonlu hastalıklar ölüm nedenidir. Bu nedenle daima temiz ortamda olmalılar. Anneleri tarafından sık sık temizlenirler. Ancak annelerinin bulunduğu ortamı temiz tutma sorumluluğu sahiplerine aittir. Anne kedi ne kadar huzurlu ve mutluysa, yavru kediler bir o kadar sağlıklı olur.

Çok fazla kardeşe sahip olma

Annede yer alan süt miktarı çok olsa da kardeş sayısının fazla olması oldukça kötüdür. Anne aç olan kedileri beslemek ister. Ancak hangisinin tok olduğunu kolayca anlayamaz. Kardeş sayısı fazla olunca süt daha çabuk tükenir ve bulaşıcı hastalık oranı da artar. Düşük kiloya sahip olanlar, daha zayıf dirence sahip olanlar aç kalıp ölebilirler. Çünkü ne kadar çok ermerlerse, o kadar çok kuvvetlenir ve memeye daha çabuk ulaşırlar. Tüylü dostunuzun ağlayan bir yavrusu varsa, onu anne memesine yakın tutmanız gerekir. Genellikle aç oldukları için ağlarlar.

Anne kedinin stresli olması

Çok fazla yavru sahibi olmak anne kedinin strese girmesine neden olur. Sürekli beslenmek isteyen ve çevresinde devamlı ağlayan yavru kedilerin olması, onu rahatsız edebilir. Azalan süt nedeni ile yavru kediler annenin canını yakabilir. Sürekli canı yanan anne kedilerini beslemek istemeyebilir.

Beslenmede yapılan yanlışlıklar

yavru kedilerin ölüm nedenleri

Anne kediyi beslemek, yavru kedilerin sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyümeleri için çok önemlidir. Daha fazla huzur daha fazla süt demektir. Bunun yanı sıra ürettiği sütün kalitesi beslenme ile doğrudan orantılıdır. Kaliteli kedi maması tercihini asla unutmayınız. en iyi kedi maması markaları ile beslemenizde fayda var. kedinizi zaten kaliteli yavru kedi maması ile beslediğinize eminiz. Ancak bu doğum sonrası yeterli olmayabilir. Kedinin daha fazla vitamin ve minerale ihtiyacı olabilir. Süt hem daha kaliteli hem de fazla olursa, yavru kediler daha çabuk ve fazla doyarlar. Bu da anne kedinin dinlenmesi demektir. Dinlenen kedi strese girmez ve sütü de devamlı olarak artar. Yetersiz süte sahip olan anne kediler;

  • stresli
  • yaşlı
  • hasta ya da yetersiz beslenmiş
  • mastit sorunları ile karşılaşmış olabilir. Bu ihtimaller çok yüksektir. Eğer anne kedide süt varken yavru kedi diğerlerinden daha zayıfsa;
  1. diğer kediler yüzünden aç kalmış,
  2. çevresel faktörlerden etkilenmiş,
  3. hasta olabilir.

kan grubu uyuşmazlığı

Anne kedi ile yavru kedi arasında kan grubu uyuşmazlığı yaşandığında sonuç ölüm olabilir. Bu nedenle kediniz doğum yaptığında eve bir veteriner gelmesini sağlayabilirsiniz. Veteriner ziyareti yerinde olabilir. Ancak yavru kedilerin taşınması hem zor hem de riskli olabilir.

Enfeksiyonlar

İlk alınan anne sütü ile bakteri ve enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanmaya başlarlar. Her dişi canlıda üretilen ilk süt en değerli süttür. Yavrularını beslerken bu süte çok fazla ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden yavru kediler ilk iki saat içerisinde annelerini emmelidirler. Ayrıca yirmi dört saat içerisinde aldıkları antikorlar onların hayatta kalmalarını sağlar.

Bağışıklık kazanmaları ve enfeksiyondan korunmaları için ilk saatler hayati önem taşır. Emdikleri anne sütü miktarı ile kazanımları artmaktadır. Ölüm getiren bulaşıcı hastalık riskini arttıran bazı nedenler bulunur. Bunlar;

  • yetersiz kolostrum alımı ( ilk anne sütündeki kolostrum oranının azlığı ya da yavru kedinin az beslenmesi)
  • yetersiz beslenme
  • zayıf olması
  • doğumda yaşanan oksijen azlığı
  • stres
  • kalabalık ortam
  • düşük sıcaklık
  • kötü hijyen koşulları

solunum yolu ve mide enfeksiyonları da yavru kedilerde sık görülmektedir.

Sütten kesilen yavru kediler neden ölür?

sütten kesilen yavru kedi neden ölür

Yavru kedilerin ölümlerinin nedenlerini belirlemek kolay değildir. Ancak sağlıksız bir yavru kedinin kısa sürede öleceğini hepimiz biliriz. Bu nedenle belirti olarak sürekli ağlamaları, zayıf olmaları, diğer kardeşleri kilolu iken birinin içlerinde farklı görünüm ve kiloya sahip olmalarını sayabiliriz. Yavru kedilerin dışkılarında parazit, kan ya da farklılık görülmesi de ölüm belirtisi olabilir. Solgun olmaları ve annelerini emmemeleri ciddi sorunların var olduğunu gösterir.

Sütten kesin yavru kedilerin ölüm oranları oldukça azdır. Çünkü bağışıklık kazanmış, yeterli sıcaklığa kavuşmuş ve genellikle iyi bakılmışlardır. Onlar için her şey eğlence ve oyundur. Ancak ciddi hastalıklar yaşamaları nedeni ile ölebilirler. Bunun yanı sıra aç kaldıkları için de ölebilirler. Bu nedenle sokak kedileri sütten kesildiklerinde aç kalma sorununu sık yaşarlar. Çevrede yeterli miktarda besin bulmaları kolay değildir. Ayrıca enfeksiyon kapmaları da ev kedilerine oranla çok yüksektir.

Evde bakılan kedilerde sütten kesilme durumunda sorumluluk sahiplerine düşer. Ebeveyn kedilere baktıkları gibi yavrulara da bakmaları gerekir. Ancak bu sorumluluğu genellikle en güzel şekilde gerçekleştirirler. Bu nedenle evde bakılan kedilerin ölüm oranı çok daha düşüktür. Veteriner kontrolü, kaliteli mamalar ve diğer bakımlarının yerine getirilmesi ile hayata kolayca tutunurlar. Eğer sütten kesilmiş olan yavru kedinin neden öldüğünü anlamak istiyorsanız,

  • Yavru kedinin yaşantısını detayları ile bilmeniz gerekir. Kedi sizin değilse, bu oldukça zordur.
  • Çevre koşullarını değerlendirmeniz gerekir. Ortam sıcaklığı, hijyen ve kardeşler arasında kavga olabilir.
  • Diğer sağlıklı kardeş ve ebeveynlerin veterinere gitmesini sağlamalısınız.
  • Hasta kedi varsa, diğerlerinden ayırmalısınız.

Yavru kedi ölümleri bir anda ya da kısa süre içerisinde gerçekleşebilir. Bu nedenle kedileri gözlemlemek gerekir. Anne kedinin yorgun olması nedeni ile baba kediler yavruların bakımını bazen üstlenirler. Bunu yapmıyorlarsa, sahiplerinin sorumluluğu artmış olur.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerin ilk yavruları ne yazık ki ölebilir. Kedinin deneyimsiz olması, yetersiz beslenmesi ve hastalık sahibi olması yavru kedilerin yaşam kalitesini etkiler. Yavru kedi ölümüne neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bu nedenle her biri öğrenilmeli ve engellenmelidir.

Yavruları ölen kedi onları terk eder. Ancak az sayıda yavrusu öldüyse, ölenleri yiyebilir. Enfeksiyonun yayılmaması ya da avcıların diğer yavrulara yaklaşmaması için bunu yapmak zorundalar.

Anne kediler yavruları ölünce üzülür. Ancak diğerlerinin hayata tutunması için sağlıklı olanlara iyi bakmak zorundadır. Bu nedenle ölen yavrulardan uzaklaşırlar ya da onları yerler. Hatta hasta doğan kedileri terk ederler. Çünkü hastalık diğerlerine ya da kendisine bulaşabilir.

Kedilerin ölümü anlayıp anlamadığı konusunda kesin bir bilgi henüz yok. Ancak sahipleri ölen kedilerin yas tuttuğunu yakından gördük. Bu da onların acı çektiğini ve ölümü anladığını belirtir.

 

 

Yavru kedi anne karnında ölebilir. Bu durum fark edilmezse diğer kedi yavruları ve anne kedinin hayatı da tehlikeye girer. Bu neden hamile kedilerin veteriner kontrolleri ihmal edilmemelidir.

Ölmek üzere olan yavru kedi eğer enfeksiyon kapmışsa, göz çevresi ya da vücudunda herhangi bir yerde akıntılar ve kötü görünüm vardır. Kedinin hâlsiz, titriyor ve kokuyor olması ölümünün yakın olduğunu belirtir. Çok zayıf olan kediler iyi bakılmazsa, düşük kan şekeri ve dehidrasyon gibi nedenlerden dolayı kısa süre içerisinde ölebilir. Kedi yaralandıysa ve yaralarda iyileşme görülmüyorsa durum oldukça ciddi demektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Murat
Nis 1, 2023 / 04:48

Merhaba kedim doğum yaptı ilk doğumu 4 yavru getirdi dünyaya. Fakat ilk hafta içinde tek tek ölmeye başladılar ve ölen yavruların ağız etrafında koku akıntı emaresi vardı dahası Anneyi kontrol ettiğimde memeleri daha doğrusu karın bölgesi taş gibi olmuştu süt te yoktu şişik ama süt yok. Kızıma gayet iyi baktığımdan eminim bu durumu çözemedim 4 yavrudan teke düştü. Bu andan itibaren anne önemli bu durumda ne yapmalıyım teşekkürler


Veteriner Hekim
Nis 1, 2023 / 14:13

Merhaba yavru kedilerde bazı viral hastalıklardan dolayı ani ölümler maalesef oldukça sık görülür. Eğer bebeklerin ölüm bebei viral bir hastalık ise kalan yavru da maalesef risk altındadır. Bunun dışında annenin eğer sütü gelmiyorsa onu mutlaka veteriner hekime götürmelisiniz. Yavrular beslenemediğinde de ölmüş olabilirler. Hem kalan yavrunun beslenebilmesi hem de annenin sağlığı için mutlaka annenin memelerine bakım yapılmalıdır. Geçmiş olsun..


Nermin
Eyl 1, 2023 / 18:51

Annesinin reddettiği 4 bebeği eve aldım ilk 2 gün emiyor ve hareketliydiler.3 .gün biri öldü ,4. gün ikitanesi mama yememeye başladı,veterinere götürdük vitamin yaptı ama halen iyi değiller, ćok zor bakımı var,sürekli besleme ve ısıtma yapmaya çalışıyorum ama nafile, ćok üzücü,


Veteriner Hekim
Eyl 8, 2023 / 18:47

Maalesef annesiz büyüyen yavruların şansı çok düşük oluyor. 2 saatte 1 kez besleme ve boşaltım yapmasını sağlamanız gerekiyor.