Yavru Kedi Bakımı hakkında detaylı bilgiler. » Petibom https://blog.petibom.com/yavru-kopek-bakimi/ Kedi ve köpek Rehberi, eğitimleri, beslenme tavsiyeleri, hayvan hastalıkları , davranış sorunları, eğitimleri ve daha fazlası Petibom blog’da! Tue, 14 Mar 2023 08:40:53 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.3 Yavru Köpeğinizle İlk 30 Gün https://blog.petibom.com/yavru-kopeginizle-ilk-30-gun/ https://blog.petibom.com/yavru-kopeginizle-ilk-30-gun/#respond Mon, 13 Mar 2023 21:04:45 +0000 https://blog.petibom.com/?p=17218 Eve yeni bir köpek yavrusu getirmek hayat değiştiren bir deneyimdir. Ancak özellikle yavru köpeğinizle ilk 30 gün zorlayıcı olabilir. Neyse ki, bu dönemin sorunsuz geçmesine ve mutlu, sağlıklı bir ilişkinin temellerini atmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz birçok şey var. Sağlam bir sağlık rutini oluşturmanın, kötü alışkanlıklardan vazgeçmenin, siz ve köpeğiniz arasında güçlü bir bağ kurmanın […]

Yavru Köpeğinizle İlk 30 Gün yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Eve yeni bir köpek yavrusu getirmek hayat değiştiren bir deneyimdir. Ancak özellikle yavru köpeğinizle ilk 30 gün zorlayıcı olabilir. Neyse ki, bu dönemin sorunsuz geçmesine ve mutlu, sağlıklı bir ilişkinin temellerini atmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz birçok şey var. Sağlam bir sağlık rutini oluşturmanın, kötü alışkanlıklardan vazgeçmenin, siz ve köpeğiniz arasında güçlü bir bağ kurmanın tam zamanı. Bu dönemde atmosferi sakin tutun, çok fazla heyecanı sınırlayın ve patili dostunuzla doya sıya eğlenmeye bakın.

Köpeğimle İlk 30 Gün!

Eve yeni bir köpek yavrusu getirmeyi planlıyorsanız, yavru gelmeden hazırlıklı olmanız ve harekete geçmeniz önemlidir. Gerekli adımları önceden atarak, yeni bir evcil hayvanla hayatınızı kolaylaştıracaksınız. Ayrıca yavru köpeğinizin mutlu ve sağlıklı bir başlangıç ​​yapmasına yardımcı olacaksınız! Yeni hayatınızda birlikte yaşayacağınız en heyecan verici şeylerden biri, yavru köpeğinizi alıp eve dönüş yolculuğunu yapmaktır. Bu, yavru köpeğinizi araba yolculuğu için eğitmenin yanı sıra onu yeni evi ve ailesiyle tanıştırmak için bir fırsattır.

Eve geldiğinizde, patili dostu yakından denetleyin ve yalnızca sizin görebileceğiniz alanlarda olmalarına izin verin. Bu, stres seviyelerini en aza indirecek ve sizinle daha fazla bire bir zaman geçirmesini sağlayacaktır. İlk olarak  yeni çevresini güvenli bir şekilde keşfetmesine ve etrafı koklamasına izin vererek başlayın. Bunu yavaş ve dikkatli bir şekilde yapmak önemlidir, böylece bunalmazlar veya yaralanmazlar. Keşfetmeyi bitirdiklerinde, evinize girmelerine izin verin ve eşyalarınızın yanı sıra zemini ve mobilyaları koklama şansı verin. Onlara nerede yiyecek, su ve tuvalete gitmek için güvenli bir alan bulabileceklerini gösterin.

Veteriner Kontrolü Listede ilk Sırada

yavru köpek sahibine alışır mı

Köpeklerin dışarı çıkması için aşılarının tam olması gerekir. Köpeğinizin aşılarını zamanında yapılması ve sağlık kontrolleri için eve gitmeden veterinere gitmelisiniz. Eve yakın ve tecrübeli bir veteriner bulmaya çalışmalısınız. Yavru köpekler, özellikle ilk birkaç ayda hastalığa ve yaralanmaya karşı çok hassastır. Tespit edilen herhangi bir hastalık için önleyici bakım ve tedaviye başlayabilmeleri için en kısa sürede kontrol için veterinere götürülmeleri gerekir.

Veteriner hekim, yavru köpeğiniz üzerinde baştan sona bir fizik muayene yapacak, kulaklarını, gözlerini ve mikroçipi kontrol ederek düzgün çalıştığından emin olacak, sağlık ve kilolarını değerlendirecektir. Bu aynı zamanda ölümcül olabilen bağırsak parazitlerini tespit etmek için önemli bir araç olan dışkı muayenesini de içerir.

Bu temel kontrollere ek olarak, veterineriniz, fiziksel muayene sırasında gördükleri herhangi bir soruna bağlı olarak veya evcil hayvanınızın sağlığıyla ilgili herhangi bir endişeniz varsa, ek sağlık testleri önerebilir.

Beslenme Programı Oluşturma

Beslenme programı, yavru köpeğinizin sağlıklı bir yetişkin köpeğe dönüşmesine yardımcı olmanın en iyi yoludur. Yaşlarına, cinslerine, ağırlıklarına ve aktivite seviyelerine göre onlara her gün ne kadar yiyecek vermeniz gerektiğini belirlemenize yardımcı olacaktır. Yavru köpeğiniz hızla büyüyecek ve yaşlandıkça beslenme ihtiyaçları değişecek. Bu nedenle programı sık sık güncellemeniz gerekecek. Neyse ki, piyasada bulunan yavru köpek mamaları, bir köpeğin bir gün boyunca ne kadar yemesi gerektiğine dair beslenme yönergeleri veya çizelgeleri sağlar. Bir rutin oluşturmak, yeni evcil hayvanınızın ve kendinizin başarısının anahtarıdır. Yavrunuzu her gün aynı yerde beslediğinizde, o bölgeyi öğünlerle ilişkilendirmeye başlayacaktır. Yeni evcil hayvanınızın her seferinde aynı yerde yemek yemesini sağlamak, yemek saatlerini takip etmenizi de kolaylaştıracaktır. Ayrıca, su kabını her beslenmeden sonra temizlediğinizden ve çiğneme oyuncaklarını yemeyi bitirdikten sonra kaybolmamaları veya yenmemeleri için kaldırdığınızdan emin olabilirsiniz.

Ev Eğitimi Ve Kazaları Önleme

Yavru Köpeğinizle İlk 30 Gün

Yavru köpeklerde kazalar nadir değildir. Köpeğinizin yeni ortamı ve rutini ile ilgili olabilecek bir stres veya endişe belirtisi olabilirler. Ayrıca idrar kaçırma gibi yaşa bağlı sağlık sorunlarıyla mücadele eden yaşlanan köpekler için de yaygındır. Kazaları önlemenin en iyi yolu, yavru köpeğinizi sık ve öngörülebilir aralıklarla dışarı çıkarmaktır. Bu özellikle 12 haftalıktan küçük yavru köpekler için önemlidir.

Yavru köpeğiniz dışarıda nereye gideceğini öğrenmekte zorlanıyorsa, onu en az 15 dakikada bir aynı lazımlık noktasına götürmeyi deneyin. Bu, nereye gideceklerini öğrenmelerine ve evi kazalardan uzak tutmalarına yardımcı olacaktır. Bir kafeste olmadıkça ve onları yakından denetlemediyseniz, köpeğinizi içerideki kazalar için cezalandırmaktan kaçının. Cezalandırma, gelecekteki eleme alışkanlıklarını caydırabilir. Ayrıca bir köpeğin, sizin varlığınızda ortadan kaldırılmasına izin verdiğiniz için size kızma olasılığını artırabilir.

Mama Seçimi

Yavru köpeklerin özel bir beslenme gereksinimleri vardır ve onları ihtiyaçlarını karşılayan bir mamayla beslemek önemlidir. Bu besinler, sağlıklı büyüme ve gelişme için ihtiyaç duydukları besinleri almalarını sağlamak için özel olarak formüle edilmiştir. Yüksek kaliteli protein, yağ ve karbonhidratlara sahip olmaları gerekir. Ayrıca yeterli miktarda suya sahip olmaları gerekir. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı yavru köpek maması markası vardır. Daha yüksek besin yoğunluğuna sahip birinci sınıf gıda markalarına bağlı kalmak en iyisidir.

Yavru köpeğiniz, tamamen yetişkinliğe geçene kadar kendisi için özel olarak tasarlanmış bir diyet yemeye devam etmelidir. Bu aşamaya geldiklerinde, normal bir köpek mamasına geçebilirsiniz. Yavru köpeğinizin sindirimini bozabileceğinden, değişikliği kademeli olarak yapmak çok önemlidir. Günde bir öğün yeni yiyeceğe geçerek başlayın.  Ardından günde iki öğün ve son olarak üç öğüne geçin. Bunu bir hafta kadar yapın.

Yuva Eğitimi

Yuva eğitimi, siz yokken yavru köpeğinizin kendini güvende ve emniyette hissetmesine yardımcı olmanın harika bir yolu olabilir. Ayrıca, yalnız bırakıldıklarında nasıl davranmaları gerektiğini öğrenmelerine yardımcı olur. Birkaç saniye gibi kısa süreler için evden çıktığınızda yavru köpeğinizi yuvasında bırakarak kafes ve kulübe eğitimine başlayın. İyi davranışlarından dolayı onları ödüllendirin ve daha uzun süreli kalışlara da katıldığınızdan emin olun.

Adım 1: Yuva ya da kafesi hem sakin hem de yeni köpeğinizin aşina olduğu bir alana yerleştirin. Bu, daha önce gördükleri çok sayıda yumuşak battaniye veya mobilya bulunan bir oda anlamına gelebilir. Yuvayı kullandıktan birkaç gün sonra, yavaş yavaş daha fazla yiyecek ekleyin ve rahat etmeye başladıklarında ona ikram edin. Onları kafesin içinde beslemek, kafese girdikleri için cezalandırılacaklarını düşünmemeleri için kademeli olarak kafesleri ile pozitif bir ilişki kurar. Köpeğinizin kafesle olumlu bir ilişkisi olduğunda, endişelenmeden veya strese girmeden orada daha uzun süre kalabilecektir. Bununla birlikte, yavru köpeğiniz kafeste çok uzun süre kalırsa ve yeterince egzersiz veya insan etkileşimi almazsa, kaygı veya depresyon geliştirebilir.

Tasma İle Yürüyüş İçin Başlangıç

köpeğimle ilk günler

Tasmalı yürüyüş, yavru köpeğinize öğretebileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Onları tehlikeden korumaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda dünyayı birlikte keşfetmenize de olanak tanır. İdeal olarak, köpeğinizi her gün 30 dakika yürüyüşe çıkarmak isteyeceksiniz ve mümkünse bunu birden çok kez yapın. Bununla birlikte, nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, haftada üç kez 10 dakikalık yürüyüşler yaparak küçük adımlarla başlayın.

Yavru köpeğinizin çekmeden güzelce yürümeyi öğrendiği noktaya geldiğinizde, gevşek bir tasmaya geçmek isteyeceksiniz. Bunu yapmak için, gevşek bir tasma üzerinde ilerlediklerinde birkaç adımda bir onları ödüllendirin. Bu, tasmalarını gevşek tutmalarını ve sizi güvende tutmalarını teşvik etmenin yanı sıra, grubun bir parçası olduklarını anlamalarına yardımcı olacaktır. Gevşek tasma ile yürüyüş, diğer eğitim tekniklerinden daha hızlı bir köpek / bakıcı ilişkisi kurmanın harika bir yoludur. Ayrıca, siz ve yavru köpeğiniz arasında gelecekte daha uyumlu bir ilişkiye yol açabilecek olumlu bir bağ oluşmasını teşvik eder.

Sosyalleştirme

Yavru köpeğinizle ilk birkaç gün boyunca onu insanlarla ve diğer köpeklerle sosyalleştirmeniz önemlidir. Bu, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde daha güvenli ve iyi huylu olmalarına yardımcı olacaktır. Yavru köpeğin sosyalleşmesi, yavru köpeğinizi çevrelerindeki çeşitli görüntülere, seslere, dokulara ve ani değişikliklere maruz bırakma sürecidir. Bu, çevrelerindeki dünyayla olumlu ilişkiler kurmalarına ve alışılmadık durumlarda kendilerini rahat hissetmelerine yardımcı olacaktır. Böylece insanların üzerine atlamak veya garaj yolundaki arabalara havlamak gibi korkuya dayalı davranışlar geliştirmeyecekler. Bunu evde, veterinerin muayenehanesinde ve onları mahallenizde yürüyüşe çıkararak ya da mağazaya bir geziye çıkararak yapabilirsiniz. Ancak çok hızlı hareket etmemeye veya yavru köpeğinizin aşırı uyarılmasına veya korkmasına neden olacak şeyler yapmamaya dikkat edin. Çünkü bu, yaşamının ilerleyen dönemlerinde bu durumlara olumsuz tepki vermesine neden olabilir.

İnsanları evinizi ziyaret etmeye davet ederek ve köpeğinizi sevmelerine izin vererek, her etkileşim için ona ödül vererek başlayabilirsiniz. Bu, köpeğinizin insanların iyi olduğunu ve güvenilebileceğini görmesine yardımcı olacaktır.

Isırıklardan Korunma

yavru köpek ile ilk günler

Köpek yavrusu bir enerji yığınıdır. Bu nedenle yavru köpeğiniz oyun sırasında ısırdığında şaşırabilirsiniz. Bu, diş çıkarma ve yaşlanma sürecinin normal bir parçasıdır ve genellikle sıkıldıklarının veya birikmiş enerjilerini serbest bırakma ihtiyacı duyduklarının bir işaretidir. Isırma normal bir davranış olsa da, köpeğinizin başkalarıyla etkileşim kurma yeteneğini etkilemeye başlarsa veya ailedeki insanların yaralanmasına neden olursa sorun olabilir. Yavru köpeğiniz ısırıyorsa, bu davranışı derhal durdurmanız ve ona bunu yapmamasını öğretmeye başlamanız önemlidir.

Yavru köpekler genellikle diğer yavru köpeklerle oynarken ısırmayı engellemeyi öğrenirler. Bu nedenle bizler de yavru köpekle nasıl oynanır sorusunun yanıtını bilmeliyiz. Bazen oyun arkadaşlarından biri kardeşini çok sert ısırır ve kurbanın ciyaklamasına ve bir an için oynamayı bırakmasına neden olur. Bir süre sonra ısırılan kişi ısırığın gücünü yumuşatmaya başlar ve oyun kesintisiz devam eder. Bu, köpeklerin oyun arkadaşlarına zarar vermemek ve diğer oyun arkadaşlarının iyi bir antrenman yapmasını engellememek için ısırma ve ağızlarını kontrol etmeyi öğrenmelerinin temel bir yoludur. Yavru köpeğiniz ısırmaya devam ederse, onu görmezden gelin veya acı verici ısırıklar geçene kadar ona bir mola verin. Bu sırayı bir sonraki en sert ısırıklarla ve sonunda orta derecede sert ısırıklarla, ardından yavru köpeğinizin ağzına nazikçe güvenene kadar nazik olanlarla tekrarlayın.

Atıştırmalıklar İle Tanışma Zamanı

İkramlar, yeni köpek yavrusu deneyiminin ortak bir parçasıdır ve aynı zamanda yavru köpeğinizin kendini iyi hissetmesine yardımcı olmanın bir yoludur. Ayrıca, eğitim için ve köpeğiniz belirli davranışları doğru bir şekilde gerçekleştirdiğinde ödüllendirmenin bir yolu olarak da kullanılabilirler. Seçim yaparken köpeğinizin özel beslenme ihtiyaçlarını karşıladığından emin olun. Obeziteye ve diğer sağlık sorunlarına yol açabileceğinden, evcil hayvanınızı ödüllerle aşırı beslememeniz önemlidir. Örneğin, küçük bir elma parçası, çok fazla vitamin ve besin verilmesi gereken genç köpekler için harika bir ödüldür. Diğer bazı harika ikramlar, meyve ve sebzelerdir. Kaliteli ve güvenilir ödül atıştırmalıkları da tercih etmek mümkün.

Evi Güvenli Hale Getirme

Yavru Köpeğinizle İlk 30 Gün

Yavru köpeğiniz için tehlikeleri ortadan kaldırmak,  yeni köpeğinizin geldiğinde güvende olmasını sağlamanın harika bir yoludur. Her odayı bir köpek yavrusu bakış açısıyla incelemek ve neleri çiğneyebileceklerini veya neye ulaşabileceklerini görmek istediğiniz için süreç, bebek korumasına benzer. Örneğin, çiğnenebilecek lambalarınız ve kitap raflarınız varsa, bunları kilitlerle sabitleyin veya daha yüksek bir rafa taşıyın.

Alçak perdeler gibi süslemeleriniz varsa, köpeğinizin onları aşağı çekip kendine zarar vermemesi için bunları kancalara takın. Benzer şekilde, mutfak dolapları için çocukların açamayacağı mandalları göz önünde bulundurun. Bu, meraklı köpek yavrularının çöp tenekelerinize girmesini veya bu kutuların zehirli veya boğulmaya neden olabilecek içeriğini yemesini önlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca tüm temizlik malzemelerinin ve kimyasalların yüksek dolaplarda saklandığından emin olun. Sarmaşık, zambak ve aloevera gibi birçok yaygın ev bitkisi, yutulduğunda köpekler için zehirlidir. Elektrik kabloları köpekler için başka bir potansiyel tehlikedir. Bu yüzden onları bağladığınızdan veya çıkardığınızdan emin olun. Ağız yanıklarına, elektrik çarpmasına ve hatta elektrik çarpması sonucu ölüme neden olabilirler.

Eğitime Erken Başlayın

Yavru köpekler, erken kritik sosyalleşme dönemlerinde nasıl davranacaklarını ve çevrelerindeki dünyayla nasıl etkileşim kuracaklarını öğrenirler. Bu deneyimler gelecekteki köpek davranışları için çok önemlidir. Bu nedenle etkileşimlerini dikkatli bir şekilde planlamak ve yönetmek önemlidir. Bu, farklı manzaralara, seslere ve dokulara nasıl tepki vereceklerini öğrendikleri zamandır. Aynı zamanda oyunun temel kurallarını ve diğer köpeklere, kedilere ve insanlara nasıl tepki vereceklerini öğrendikleri zamandır. Bu süre zarfında yapabileceğiniz en önemli şey, yavrunuzu sistematik olarak yeni şeyler ve insanlarla tanıştırmaktır. Bu, onların bu deneyimlerle olumlu bir ilişki geliştirmelerine yardımcı olacak ve daha sonraki yaşamlarında istenmeyen davranışları öğrenme şanslarını en aza indirecektir.

Yavru köpekler ayrıca çevrelerini keşfetmeye ve ağızlarına bir şeyler koymayı öğrenmeye başlarlar. Bu zor olabilir, ancak genel gelişimlerinin önemli bir parçasıdır. Yeni yavru köpeğinize öğretebileceğiniz en önemli becerilerden biri iyi bir hatırlamadır. Eğitilmesi en zor komutlardan biridir, ancak gelecekte köpeğinizin hayatını kurtarabilir. İlk eğitim aşamalarında, sakin ve dikkat dağıtıcı olmayan bir ortam kullanarak başlamak isteyeceksiniz. Bu, yavru köpeğinizin rahatlaması ve sizinle yalnız kalmaya alışması için güvenli ve mutlu bir yere dönüştürülmüş bir kulübe veya kafes olabilir. Buna alıştıktan sonra, oyunu dışarıya taşıyabilir veya evinizin diğer alanlarında pratik yapabilirsiniz. Güvenilir bir şekilde hatırlayabildiklerinde, yavru köpeğinizin adını ipucu olarak kullanın ve onu iyimser bir ses tonuyla geri arayın, ardından size geldiklerinde onu bir ödülle ödüllendirin.

Yavru Köpeğinizle İlk 30 Gün yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/yavru-kopeginizle-ilk-30-gun/feed/ 0
Yavru köpekle nasıl oyun oynanır? https://blog.petibom.com/yavru-kopekle-nasil-oyun-oynanir/ https://blog.petibom.com/yavru-kopekle-nasil-oyun-oynanir/#respond Mon, 30 Jan 2023 12:49:23 +0000 https://blog.petibom.com/?p=16570 Sevimli patiler evinize ulaştığında ilk yapacağınız şeylerden biri onunla oyun oynamak olabilir. Çünkü yavru köpekleri mutlu etmenin en kolay yollarından biri oyundur. Ancak yavru köpekle nasıl oyun oynanır sorusunun yanıtına ulaşmak isteyebilirsiniz. Sonuç itibari ile minik dostunuza zarar vermemek, onu en iyi şekilde eğitmek ve daha pek çok şey istiyorsunuz. Belirtmek isteriz ki bir köpeğin […]

Yavru köpekle nasıl oyun oynanır? yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Sevimli patiler evinize ulaştığında ilk yapacağınız şeylerden biri onunla oyun oynamak olabilir. Çünkü yavru köpekleri mutlu etmenin en kolay yollarından biri oyundur. Ancak yavru köpekle nasıl oyun oynanır sorusunun yanıtına ulaşmak isteyebilirsiniz. Sonuç itibari ile minik dostunuza zarar vermemek, onu en iyi şekilde eğitmek ve daha pek çok şey istiyorsunuz. Belirtmek isteriz ki bir köpeğin sosyalleşmesi ve eğitimi oyun ile doğrudan bağlantılıdır. Eğlencenin yanı sıra aradaki bağ güçlenir.

Yavru Köpekle Oyun

Yavru köpekle oyun yazdığımda dahi gülümsemeden duramıyorum. Sevimlilik abidesi olan minik patilerin koşturduğunu görür gibiyim. Yavruluk dönemleri zorlu geçse de çok çabuk büyüyorlar. Bu nedenle anın tadını çıkartmanızı ve köpeğinizin eğitimini en iyi şekilde tamamlaması için elinizden geleni yapmanızı tavsiye ederiz.

Isırmasına İzin Vermeyin

Yavru köpeğim oyun oynarken ısırıyor cümlesini sıklıkla duyarız. Yavru köpeğinizin ısırmasına son vermekte zorlanıyorsanız, yalnız değilsiniz. Neyse ki, bir dizi etkili çözüm var. Ancak yavru köpeklerin çiğneme ve ısırma konusunda doğal bir dürtüleri olduğunu unutmamak önemlidir. Hal böyle olunca da dişlerini yeniden yönlendirmek için önlem almak size kalmış.  Çoğu yavru, yaklaşık sekiz aylıkken ısırmayı bırakacaktır. Ancak eğitim ile daha erken bırakmasını sağlayabilirsiniz.

Isırmayı engellemek için;

  • Yavru köpeğinize, biraz fazla çılgınca zaman nasıl sakinleşeceğini isteyeceksiniz. Bunu yürüyüşe çıkararak yapabilirsiniz.
  • İyi bir köpek oyuncağı, yavru köpeğinizin dikkatini yeniden yönlendirmenin harika bir karşılama. Ek olarak, çengel oyunları, evcil hayvanınızın mobilyaları veya diğer evcil hayvanların ısırmaktan kaçınmasını öğrenmesine yardımcı manzara harika bir bakış açısı.
  • Tasma, yavru köpeğin kendisini tehlikeli durumlara sokmasını önlemeye yardımcı olacaktır. İkincisi, istenen davranışları ödüllendirmeniz gerekir.
  • Isırma eylemini gerçekleştirdiğinde oyunu bırakın. Daha sonra tekrar oynayın.

Yavru köpek eğitimi hiç de kolay  değildir. Sabırlı olmak önemlidir. Oldukça enerji dolu yavru köpeklerin hayatımıza uyum sağlaması için pek çok konuda destek arayabiliriz. Çevremizi saran soru işareti artacaktır. Önemli olan sabırlı olmaktır.

Uygun Boyutta Oyuncaklar Kullanın

Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda köpek oyuncağı var, ancak doğru olanı, sürekli denetime ihtiyaç duymadan köpeğinizi eğlendirmenize yardımcı olabilir. Örneğin, bir oyuncak top, yürüyüşe çıkarken veya köpek parkında köpek yavrusu enerjisini yakmanın harika bir yoludur.

Oyuncaklar, ev eğitimi sürecinden yavru köpeğinizin istemediğiniz şeyleri çiğnemesini engellemeye kadar her türlü konuda size yardımcı olacaktır. Ancak uygun oyuncak seçimi oldukça önemlidir. İşte oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gerekenler…

  1. Bir oyuncak seçerken, köpeğinizin boyutunu ve gücünü göz önünde bulundurun. Daha yaşlı köpeklerin, daha genç yavrularla aynı oyuncaklarla oynama olasılığı daha düşüktür. Ayrıca, daha büyük ırklar daha sağlam öğeler gerektirir. Yavru köpeğiniz onu çiğnediğinde parçalanmayacak bir oyuncak seçmek en iyi yoldur.
  2. Diş çıkarma döneminde, parçalanabilecek sert oyuncaklardan kaçınmalısınız. Yavru köpeğinizin ağzı kırılgan bir yerdir ve sert bir oyuncak onu yaralanma riskine sokabilir.
  3. Yumuşak oyuncaklar da enerjisi yüksek köpekler için iyi bir seçimdir. Yavru köpekler ayrıca yapboz oyuncaklarını da takdir edeceklerdir. Bulmacalar onları eğlendirecek ve kolayca kirlenmeyecek. Zilleri veya gıcırtıları olanlarda hasar olup olmadığı düzenli olarak kontrol edilmelidir.
  4. Özellikle kolayca çözülen ipli oyuncaklardan kaçının. Ayrıca tenis toplarına dikkat edin. Köpek yavrusu enerjisini yakmanın mükemmel bir yolu olsalar da, köpeğiniz onları yutarsa ​​tehlikeli de olabilirler.

Oyuncakları Düzenli Olarak Temizleyin

Yavru köpeğinizin savunma mekanizması henüz gelişmediği için çok çabuk hasta olabilir. Bu nedenle beslenme konusunda verdiğiniz destekler ile birlikte bakım konusuna verdiğiniz önem onun bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Köpek bakımı arasında eşyalarını temizlemek de yer alır. Bu eşyalar arasında da oyuncakların sayısı oldukça fazladır. Eğitim, eğlence ve meşgul etme gibi pek çok konu için oyuncağın önemi büyüktür.

Ellerini Kullanma

Yavru köpekle nasıl oynanır sorusunu yanıtlayan her uzman ellerini kullanmama gerekliliğini anlatır. Çünkü yavru köpekler elleri oyun esnasında ısırmaya çalışır. Çoğu yavru köpek oyun oynarken hırlar. Bu nedenle ellerimizi özellikle ağız çevrelerinde kullanmadan oyun oynamamız gerekir. Top oyunlarını ayaklarınızı kullanarak oynayabilirsiniz ya da köpeğinizle koşma oyunu da oynayabilirsiniz. Ancak köpeğinizin susuz kalmasını önlemek için oyun sonrası su içtiğinden emin olmalısınız.

Oyuncakları Dönüşümlü Kullanın

Yavru köpekle nasıl oyun oynanır

Yavru köpeğinize çok fazla oyuncak almak isteyebilirsiniz. Ancak bu doğru bir davranış değil. Köpeğinizin yaş durumuna uygun oyuncaklar seçmelisiniz. Çünkü yavru köpekler için çiğneme çok önemlidir ve kırılan bir oyuncağı çiğnemeye devam edebilirler. Onlar yetişkin köpekler kadar tecrübeli değildir.

Zıplama Yok

Yavru köpekle oyun oynarken zıplamasına güzel tepkiler vermemelisiniz. Aksi takdirde kısa süre sonra yetişkin bir köpek olacak ve üzerinize zıplamaya kalkacaktır. Bu da sizi zorlayacak ve sonuç itibari ile zıplamasını engellemek için çok fazla uğraşmanız gerekecektir.

Oyun İle Eğitim

Eğitim seanslarınızı siz ve yavru köpeğiniz için daha eğlenceli hale getirmenin bir yolunu arıyorsanız, işte deneyebileceğiniz bazı oyunlar ve aktiviteler. Olumlu davranışları teşvik ederken köpeğinizin zihnini meşgul etmek için tasarlanmışlar. Bunların yanı sıra eğlenceli oldukları için ikiniz de harika zaman geçireceksiniz. Örneğin, masa tenisi hatırlama oyunu, sağlam bir hatırlama oluşturmanın eğlenceli bir yoludur. Anahtar, oynarken hızlı ve hareketli olmaktır. Bu, köpeğinizin arayacak kişinin siz olduğunuzu öğrenmesine yardımcı olacaktır.

Aynı ruhla, lazımlık oyunu, yavru köpeğinizi banyoya götürmeyi ve bunu yaptığı için onu ödüllendirmeyi içerir. Hazır başlamışken, onlara “kal” ve “otur” komutlarını da öğretebilirsin. Ayrıca, her iyi şey yaptığında ona bir ödül vererek yavru köpeğinizin daha üretken olmasını sağlayabilirsiniz. Onları motive etmek için sağlıklı atıştırmalıklar veya başka bir küçük ödül kullanın. Bunu yapmanın en iyi yolu, takip etmeleri için bir rutin belirlemektir. Örneğin, onları yürüyüşe çıkaracaksanız, en sevdikleri oyuncakların bulunduğu iki kutu yerleştirmeyi düşünebilirsiniz. Bir başka eğlenceli oyun da ikramları bir kasede veya başka bir ilginç kapta saklamaktır. Hatta onları bir kutuya koyabilir ve ipuçlarını takip ederek köpeğinizin onları bulmasını sağlayabilirsiniz.

Teşvik etmek İstediğiniz Davranışları Ödüllendirin

Köpeğiniz olumlu bir davranış sergilediğinde onu ödüllendirerek olumlu pekiştirme yapabilirsiniz. Ödüllendirme için ödül atıştırmalıkları sunabilirsiniz. Dışarıda kısa bir yürüyüş de olabilir. Ancak köpeğiniz çok küçükse onun ne zaman dışarı çıkması gerektiği hakkında bilgi almalısınız.

Köpek Dövüşlerinden Kaçınma

Köpeğinizin sosyalleşmesi için onu parka götürdüğünüzde diğer köpekler tarafından zarar görmesini ne şekilde engelleyeceğini bilmelisiniz. Sonuçta köpeğiniz sosyal becerilerden yoksun ve özgüven kazanmamış da olabilir. Bu nedenle diğer köpekler tarafından dikkat çekebilir. Yavru köpeğinizi bir köpek kavgasından uzak tutmak istiyorsanız, onu bölgeden uzak tutarak bunu önlemeye çalışabilirsiniz. Ayrıca su atarak veya yüksek bir ses kullanarak köpeklerin dikkatini dağıtabilirsiniz. Özellikle onları güvenli bir şekilde nasıl ayıracağınızı bilmiyorsanız, köpek dövüşleri korkutucu olabilir. Bunu yapmanın bir yolu, iki dövüş köpeğini ayırmak için bir şemsiye kullanmaktır. Ardından köpeklerden uzaklaşın ve sakin olun. Çocukları da bölgeden uzak tutun.

Yavru köpekle nasıl oyun oynanır? yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/yavru-kopekle-nasil-oyun-oynanir/feed/ 0
Sıcak Havalarda Köpekler İçin Yürüyüş Önerileri https://blog.petibom.com/sicak-havalarda-kopekler-icin-yuruyus-onerileri/ https://blog.petibom.com/sicak-havalarda-kopekler-icin-yuruyus-onerileri/#respond Wed, 25 Jan 2023 19:36:48 +0000 https://blog.petibom.com/?p=16564 Yürüyüşe çıkarmanız gereken bir yavru köpeğiniz varsa ancak bunu yapmak için havanın çok sıcak olacağından korkuyorsanız, uygulayabileceğiniz bazı ipuçları var. Sıcak havalarda köpekler için yürüyüş tehlikeli olabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekenleri asla göz ardı etmemelisiniz. Sıcak Havalarda Yavru Köpeklerde Yürüme Köpek sahibi olmanın en sağlıklı yönlerinden biri egzersiz yapmaktır. Köpeğinizi düzenli olarak gezdirmek, onu sadece […]

Sıcak Havalarda Köpekler İçin Yürüyüş Önerileri yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Yürüyüşe çıkarmanız gereken bir yavru köpeğiniz varsa ancak bunu yapmak için havanın çok sıcak olacağından korkuyorsanız, uygulayabileceğiniz bazı ipuçları var. Sıcak havalarda köpekler için yürüyüş tehlikeli olabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekenleri asla göz ardı etmemelisiniz.

Sıcak Havalarda Yavru Köpeklerde Yürüme

Köpek sahibi olmanın en sağlıklı yönlerinden biri egzersiz yapmaktır. Köpeğinizi düzenli olarak gezdirmek, onu sadece fiziksel olarak değil, zihinsel olarak da uyaracaktır. Elbette siz de birçok fayda kazanımına sahip olacaksınız.

Sıcak havalarda, köpekler sıcak bitkinliği ve çarpmasından muzdarip olabilir. Bu yaşamı tehdit edebilecek tehlikeli bir durumdur. Bunun köpeğinizin başına gelmesini önlemek için, köpeğinizi sıcak havalarda gezdirmek için bazı ipuçlarını uygulamanız önemlidir.

  • Yavru köpeğinizi gezdirmek için en iyi zamanlardan bazıları sabahın erken saatleri ve akşamın geç saatleridir.
  • Köpeğinizi gezdirmeye vaktiniz yoksa bahçede veya arka bahçede onunla oynayabilirsiniz.
  • Köpeğinizi yürüyüşe çıkarmadan önce havanın ve kaldırımın sıcaklığını da kontrol etmelisiniz. Genel olarak, kaldırım elinizi yedi saniye tutmanıza yetecek kadar sıcak değilse, köpeğiniz için çok sıcaktır.
  • Yavru köpeğinizin arada bir dinlenmesi için yanınıza su ve paspas aldığınızdan emin olun.
  • Bazı köpek türleri günde birden fazla yürüyüşe ihtiyaç duyarken, diğerleri sıcağı o kadar sevmez. Bu evcil hayvanlar için onları sadece kısa yürüyüşlere çıkarmalısınız.
  • Çeşitli ağaç veya çalıların bulunduğu bir yürüyüş yolu seçerek kaldırım veya diğer sıcak yüzeylerden kaçının. Köpeğinizin sağlık sorunları varsa, tavsiye için veterinerinize danışın.

Sıcak Havalarda Köpekler İçin Yürüyüş

  • İdeal olarak, yürüyüşünüz kendi ön kapınızdan başlamalıdır. Bu şekilde, siz giderken köpeğinizin manzarayı koklamasına izin verebilirsiniz. Yürürken, bir şeyler içmek ve gölgede mola vermek için düzenli olarak mola verin. Gerekirse yanınızda şemsiye de getirebilirsiniz.
  • Köpeğinizin sağlığını göz önünde bulundurmanız önemlidir, bu nedenle kene, çim tohumu ve pire gibi şeyleri kontrol etmek için zaman ayırdığınızdan emin olun. Köpeğinizin sıcağa bağlı kötü bir alerji vakası varsa, izlediğiniz yolu yeniden gözden geçirmek isteyebilirsiniz.
  • Köpeğinizi serinletmek için ıslak bir havluya sahip olmak da harika bir fikirdir. Köpeğinizin hassas pati yastıklarına yardımcı olabilir. Sıcak bir yürüyüşten sonra, evcil hayvanınızın cildine köpekler için güvenli bir güneş kremi uyguladığınızdan emin olun.
  • Dışarı çıkmadan önce yavru köpeğinize su verin. Yavru köpeğinizi dışarı çıkardığınızda bol su aldığından emin olmak istersiniz. Sıvı eksikliği, dehidrasyon da dahil olmak üzere köpeğiniz üzerinde ciddi etkilere neden olabilir. Ayrıca, yavru köpeğinizin bir hastalığı varsa, kendi kendine sıvı alamayabilir.

Sıcak Saatlerde İçeride Oyun ve Egzersiz Fikirleri

Sıcak havalarda, yavru köpeğinize egzersiz yapmak için zaman bulmak zor olabilir. Bununla birlikte, köpeğinizi formda ve sağlıklı tuttuğunuzdan emin olmanız önemlidir. Bunu yapmanın en iyi yolu, hem zihinsel hem de fiziksel egzersiz dengesini seçmektir.

Neyse ki evcil hayvanınızla içeride yapabileceğiniz pek çok aktivite var. Bunlara oyunlar, bulmacalar ve diğer etkileşimli oyunlar dahildir. Evcil hayvanınızla dans partisi de yapabilirsiniz.

Yavru köpeğinizi içeride egzersiz yapmanın en kolay ve en eğlenceli yollarından biri top atmaktır. Topları suya atmak için fıskiye bile kullanabilirsiniz.

Bir başka harika aktivite de halat çekmedir. Halat çekme, köpeğinizin kaslarını kullanmasına yardımcı olabilecek bir oyundur. Ayrıca köpeğinize dürtü kontrolünü ve temel davranışları öğretebilir.

Bir başka iyi aktivite de kapalı alanda engelli parkur oynamaktır. Engelli parkur, yavru köpeğinize biraz ekstra enerji vermenin ve onu aktif tutmanın harika bir yoludur. Araf çubukları, kutular, bant ve havlular dahil evinizde bulunan öğeleri kullanın.

Sıcak Havalarda Köpekler İçin Yürüyüş Önerileri yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/sicak-havalarda-kopekler-icin-yuruyus-onerileri/feed/ 0
Yavru Köpek Gelişimi: 3-6 Aylık Dönem https://blog.petibom.com/yavru-kopek-gelisimi-3-6-aylik-donem/ https://blog.petibom.com/yavru-kopek-gelisimi-3-6-aylik-donem/#respond Tue, 17 Jan 2023 22:09:50 +0000 https://blog.petibom.com/?p=16610 Üç ila altı aylık dönem bir köpeğin hayatının en önemli aşamalarından biridir. Yavru köpek gelişimi bu süreçte hızla devam eder. Patili dostlarımızın  yürümeyi, oynamayı, yemek yemeyi ve diğer evcil hayvanlar ve insanlarla iyi geçinmeyi öğrendiği zamandır. Bu aşama hakkında bilmeniz gereken, daha önceki aşamalardan nasıl farklı olduğu, köpeğinizin yaşayabileceği değişiklikler ve yavru köpeğinizin mutluluğunu ve […]

Yavru Köpek Gelişimi: 3-6 Aylık Dönem yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Üç ila altı aylık dönem bir köpeğin hayatının en önemli aşamalarından biridir. Yavru köpek gelişimi bu süreçte hızla devam eder. Patili dostlarımızın  yürümeyi, oynamayı, yemek yemeyi ve diğer evcil hayvanlar ve insanlarla iyi geçinmeyi öğrendiği zamandır. Bu aşama hakkında bilmeniz gereken, daha önceki aşamalardan nasıl farklı olduğu, köpeğinizin yaşayabileceği değişiklikler ve yavru köpeğinizin mutluluğunu ve gelişimini sağlamak için atmanız gereken adımlar gibi birkaç şey vardır.

3 ila 6 Ay Arasında Yavru Köpek Gelişimi

Yavru köpekler köpek olmanın temellerini 3-6 ay arasındaki dönemde öğrenirler. Bu temellerden bazıları şunlardır;

  • Oynamayı, insanlarla ve arkadaşlarıyla sosyalleşmeyi ve seslerini nasıl kullanacaklarını öğrenmeyi içerir. Ayrıca nasıl karar vereceklerini de öğrenirler.
  • İşitme ve koku alma duyularını geliştirirler. Ardından çevrelerindeki dünyayı keşfetmeye başlarlar. Sonunda yürümeyi ve havlamayı öğrenirler.
  • Çiğneme, kuyruk sallama ve gece boyunca uyuma gibi davranışlar sergilerler yavaşça. Ayrıca ilk dişlerini çıkarmaya da bu dönemde başlarlar.
  • Anne ve yavru arkadaşları ile etkileşime devam edecektir. Ayrıca seslere, ışıklara ve harekete tepki verirler. Bu süre zarfında grup içindeki sosyal düzeni de öğrenirler.

3 ila 6 aylık yavru köpek gelişimi sırasında, gerekli tüm aşıları almış olmaları gerekir. İlk aşılar distemper ve parvovirüs gibi hastalıklara karşı koruma sağlıyor.

Fiziksel Gelişim

Yavru Köpek Gelişimi

Köpek yavrusu gelişiminin birkaç önemli aşaması vardır. Yavrular hızla gelişir. Doğumda tamamen tüylü olarak doğarlar. Ayrıca beslenme ve bakım için tamamen anneye bağımlıdırlar. Yeni doğmuş bir köpek yavrusu gözleri ve kulakları kapalı olacaktır. Süt emmek için ağızları açık olacak ve ilk birkaç süt dişi çıkacaktır. Bu dönemde köpek yavrusu da insanlarla güçlü bağlar kuruyor. Yavru köpekler ses çıkaracak ve havlayabilir veya oynayabilir. Ek olarak, yavru köpekler altlıktaki diğer hayvanları tanımaya ve onlarla etkileşime girmeye başlayacaktır.

Yaşamın üçüncü ayında, köpek yavrusu ayağa kalkmaya ve oturmaya başlayacaktır. Bu aşamanın sonunda 42 yetişkin dişinin tamamı çıkmış olmalıdır. Yavru köpekler ayrıca iyi tasma davranışlarını da öğrenecekler. Bu süre zarfında, yavru köpekler iyi bir koku alma duyusu geliştireceklerdir. Yavru köpekler ayrıca mesanelerini kontrol etmeyi ve annenin yardımı olmadan idrar yapmayı öğreneceklerdir. Yavru köpekler ayrıca sıralama kavramına ilişkin güçlü bir kavrayış geliştirirler. Yavrularının diğer üyeleriyle etkileşim kurmayı öğrenecekler ve belirli seslere ve hareketlere tepki verecekler.

Katı gıdaya alıştıkları için beslenme süreleri genellikle bellidir. Ancak üç ya da dört öğün ile beslemeniz gerektiğini asla unutmamalısınız. Çünkü yavru köpekler çok çabuk acıkır. Her şeyi yeme ve çiğneme isteklerini bastırmak için çiğneme oyuncakları ve atıştırmalıkları verebilirsiniz. Altı aya ulaştıklarında, köpek yavrusu çok daha bağımsız hale gelir. Bu, evlerinin konforundan uzakta keşfetmeye başladıkları zamandır.

Davranış Değişiklikleri

Yavru Köpek Gelişimi

Bir köpek yavrusu yaşamının ilk 6 ayında, tasma takma ve kendine güven dahil olmak üzere bir dizi önemli sosyal beceri geliştirebilir. Bu, yavru köpeklerin çok fazla uyarılmaya ihtiyaç duyduğu bir zamandır. Aynı zamanda kendi kararlarını nasıl alacaklarını öğrenmeye başladıkları bir dönemdir.

Yavru köpekler bu aşamada daha sesli hale gelecektir. Ayrıca çevrelerinde gezinmek için koku alma duyularını kullanırlar. Yavru köpeğinizin bağımsız olmayı öğrenmeye çalışmasını izlemek korkutucu olsa da, olumlu davranışları pekiştirmek için iyi bir zamandır. Bu dönemde yavru köpekler gözetimsiz bırakılmamalıdır.

Bu aşamada, yavru köpeğiniz koklama, ayağa kalkma ve havlama gibi bazı temel davranışsal alışkanlıklar geliştirecektir. Bunların hepsi, yavru köpeğinizin gelişimi için önemli olan normal davranışlardır. Yavru köpeğinizi bunları yapması için cesaretlendirmek istiyorsanız, onu övebilir ve yaptıklarında ödüllendirebilirsiniz.

İyi bir kural, yavru köpeğinizi asla rahatsız bir duruma sokmamaktır. Bu, özellikle yavru iken doğrudur, çünkü enerji seviyeleri kendilerini aşırı zorlamalarına neden olabilir. Bunu halletmenin en iyi yolu, tutarlı bir komut dizisine sahip olmak ve uzun mesafeli koşu veya yürüyüşlerden kaçınmaktır.

Sağlık ve Bakım

Bir yavru köpeğin hayatının ilk 3 ila 6 ayı boyunca dikkat edilmesi gereken pek çok şey vardır. Bunlar, açlık, susuzluk ve varsa sağlık sorunlarının belirtilerini içerir. Bir veteriner, yavru köpeğinizi sağlıklı tutmak için bir plan geliştirmenize yardımcı olabilir.

  • İlk olarak, yavru köpeklerle tecrübesi olan bir veteriner seçin. Arkadaşlarınızdan ve ailenizden tavsiye isteyin. Temiz ve iyi yönetilen bir kliniği ziyaret etmek de iyi bir fikirdir.
  • Ayrıca sağlığından emin olmak için evcil hayvanınızı sık sık veterinere götürmeniz gerekecektir. Yavru köpeğinize aşılar ve diğer önleyici tedaviler yapabilirler. Örneğin, bir parvovirüs aşısı önerebilirler.
  • Yavru köpeğiniz yeterince büyüdüğünde, katı yiyecekler yemeye başlayacaktır. Bu yaş için özel olarak tasarlanmış yavru köpek mamalarını seçtiğinizden emin olun. Yavru köpeğinizi çok fazla beslemekten kaçının. Bu, ishale veya diğer gastrointestinal sorunlara yol açabilir.
  • Yavru köpeğinizin de sık sık suya ihtiyacı olacaktır. Her zaman taze, temiz su sağlayın. Yavru köpekler susadıklarında idrara çıkma olasılıkları daha yüksektir. Ayrıca derilerindeki ve tüylerindeki değişiklikleri izleyin. Tüylerinin inceldiğini fark ederseniz veya gözleri bulanıklaşırsa bir veterinere danışın.
  • Yavru köpeğinizi düzenli olarak tımar etmeniz de önemlidir.
  • Yavru köpeklerin üç ila altı aylıkken diş çıkarma evresinden geçmesi normaldir. Ağrılı bir süreçten geçiyorlar ve sahiplerinin diş çıkarma sorunu belirtilerine dikkat etmeleri önemlidir.
  • Yavru köpeğinize diş çıkarma döneminde yardımcı olmak için ona bir çiğneme oyuncağı alabilirsiniz. Bu, ağrıyan diş etlerinin neden olduğu rahatsızlığı hafifletecektir.
  • Ayrıca köpeğiniz için bir diş bakımı rutini başlatmak isteyebilirsiniz. Köpeğiniz diş ipi kullanamasa da dişlerini fırçalamak ağzı temiz tutar ve periodontal hastalıktan kaçınır. Köpek diş macunu kullanmak için iyi bir seçenektir. Yavru köpeğinizin dişlerini fırçalamanız önerilir. Bunu yapmak için yumuşak bir gazlı bez kullanın. Fırçalama için tatlı nokta, diş eti çizgisi ile diş arasındadır. Fırçalamayı bitirdiğinizde, yavru köpeğinize bir ödül verin.

Gıda ve Beslenme

Yavru Köpek Gelişimi

Yavru köpekler, yetişkinlerden farklı türde yiyecek ve beslenmeye ihtiyaç duyar. Olgunlaşmamış bir sindirim sistemine sahiptirler. Bu nedenle, beslenme ihtiyaçları sık sık değişir. Onlara doğru gıdaları ve besinleri sağlamak erken gelişimlerini destekler ve tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olur.

Yavru köpekler gün boyunca daha küçük öğünler yemelidir. Bu, büyüyen vücutlarının yüksek enerji taleplerini karşılamalarına yardımcı olur. Onları beslerken, kas gelişimi için gerekli olan yüksek kaliteli protein sağladığınızdan emin olun. Hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarının bir kombinasyonu yağsız kas büyümesini destekleyebilir. Daha küçük beslemeler ayrıca gastrik dilatasyon-volvulus veya şişkinlik riskini azaltmaya yardımcı olur.

Yavru köpeğinizi beslemenin birçok yolu vardır. Rehberlik için her zaman bir veterinere danışmalısınız. Veterineriniz tarafından önerilen bir diyet planını izleyerek yavru köpeğinizin uygun miktarda yiyecek aldığından emin olun. Yavru ödüllerinizi beslerseniz, onlar için doğru boyutta olduklarından emin olun. Altı aylık olana kadar çoğu yavrunun günde üç ila dört öğüne ihtiyacı olacaktır. Bu süreden sonra, çoğu yavru iki öğün ile doyacaktır. Ancak, yavru köpeğinizin bir gıda alerjisi varsa, ona özel bir diyet vermeniz gerekebilir. Daha büyük ırkların tam boyutlarını geliştirmeleri biraz daha uzun sürecektir. Çoğu büyük cins köpek yavrusu, 18 veya 24 aylık olana kadar fiziksel olgunluğa ulaşmayacaktır.

Eğitim

3 ila 6 aylık bir köpek yavrusu eğitimi söz konusu olduğunda, bilmeniz gereken birçok şey vardır. Yavru köpekler bu yaşta enerji toplarıdır, bu nedenle yavru köpeğinize yeterince egzersiz yaptırdığınızdan emin olmanız gerekir. Ayrıca onları farklı kokular ve görüntülerle tanıştırmak isteyeceksiniz. Bu aynı zamanda onlara bazı temel komutları öğretmek için harika bir zamandır.

Temel komutlar “otur ve kal”ı içerir. Yavru köpeğinize yürümeyi de öğretebilirsiniz. Yavru köpeğinizi kısa yürüyüşlere çıkararak başlayın. Örneğin 6 aylık ise her gün en az 30 dakika almalısınız. Köpeğinizin ortalıkta dolaşmasını önlemek için tasma kullanmak iyi bir fikir olabilir. Ayrıca Bu yaşta, yavru köpeğinize lazımlık yapmayı da öğretmeye başlamalısınız. Lazımlık eğitimi kolay bir iş değildir, bu yüzden sabırlı olmak en iyisidir. Bu aşamada, yavru köpeğiniz de diş çıkarıyor olacak ve bu süreç sancılı olabilir. Bu nedenle, sert cezalardan kaçınmaya çalışmanız önerilir. Yavru köpeğiniz de sosyalleşme kavramıyla tanıştırılmalıdır. Bu, yeni insanlarla ve durumlarla daha rahat hissetmelerine yardımcı olacaktır. Bunu yapmanın iyi bir yolu, onları yabancılarla olumlu bir şekilde tanıştırmaktır. Yavru köpeğinizi rahatsız durumlara zorlamak yerine, sizi arkadaş canlısı ve sevgi dolu biri olarak görmelerine izin verin.

Yavru Köpek Gelişimi: 3-6 Aylık Dönem yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/yavru-kopek-gelisimi-3-6-aylik-donem/feed/ 0
Yavru Köpekle Oynanabilecek Eğlenceli Oyunlar https://blog.petibom.com/yavru-kopekle-oynanabilecek-eglenceli-oyunlar/ https://blog.petibom.com/yavru-kopekle-oynanabilecek-eglenceli-oyunlar/#respond Sun, 20 Nov 2022 21:24:00 +0000 https://blog.petibom.com/?p=15029 Evde mahsur kalmak hem sizin hem de yavru köpeğiniz için sıkıcı olabilir. Ama onunla eğlenceli oyunlar oynayarak köpeğinize bir miktar zihinsel ve fiziksel uyarım sağlayabilirsiniz. Evde sıkışıp kaldığınızda yavru köpekle oynanabilecek eğlenceli oyunlar ve aktiviteler için işte size birkaç fikir. Köpekler sahipleriyle oyun oynamayı severler. Bununla birlikte, bu oyunları kabul edilebilir sınırlar içinde tutmak ve köpeğinizi […]

Yavru Köpekle Oynanabilecek Eğlenceli Oyunlar yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Evde mahsur kalmak hem sizin hem de yavru köpeğiniz için sıkıcı olabilir. Ama onunla eğlenceli oyunlar oynayarak köpeğinize bir miktar zihinsel ve fiziksel uyarım sağlayabilirsiniz. Evde sıkışıp kaldığınızda yavru köpekle oynanabilecek eğlenceli oyunlar ve aktiviteler için işte size birkaç fikir.

Köpekler sahipleriyle oyun oynamayı severler. Bununla birlikte, bu oyunları kabul edilebilir sınırlar içinde tutmak ve köpeğinizi tehlikeli veya çatışmacı davranışlarda bulunmaya teşvik etmekten kaçınmak önemlidir. Köpeğiniz için alacağınız oyuncakların ısırmaya dayanıklı ve köpeğinize zarar vermeyecek malzemelerden yapılmış olduğundan emin olun.

Yavru Köpekler için eğlenceli oyunlar

Köpekler, motor becerilerin gelişimi, sosyal uyumun inşası ve beklenmedik durumlara hazırlık dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı oyun oynarlar. Diğer birçok hayvan çok fazla oynamasa da, birçok köpek bu tür aktivitelerden hoşlanır ve büyük olasılıkla bu aktiviteye katılır. Dahası, köpeklerin farkında olmasalar bile oyuncu olmaları çok muhtemeldir.

Köpeğinizi eğlendirmenin en iyi yolu, farklı türde köpek oyuncakları sağlamaktır. Tenis topları, ip oyuncakları ve köpeğinizin keyif aldığı diğer oyuncakları deneyebilirsiniz. Ancak can sıkıntısından kaçınmak için oyuncakları döndürmeniz gerekecek. Köpeğinizin sevdiği dört veya beş oyuncak bulduğunuzda, onları en az haftada bir kez değiştirmelisiniz.

Topu sakla oyunu

Bu oyun, yavru köpeğiniz için iyi bir zihinsel egzersizdir. Bu oyunda, topu saklamanız ve köpeğinizin onu bulması gerekiyor. Bu oyunun yavru köpeğinizi yorabileceğinin farkında olmalısınız. Neyse ki, köpeğinizin sizinle oynayabileceği oyunun kendi versiyonunu yapabilirsiniz.

Başka bir numara da köpeğinize bir top yakalamayı öğretmektir. Köpeğinize topu gösterin ve onu her aldığında bir ödül verin. Sonunda, bir profesyonel gibi top sürmeyi öğrenecek. Bunda ustalaştığında, onu bir futbol topuyla tanıştırabilirsiniz. Köpeğinizi ödüllendirirken elma ve havuç gibi sağlıklı gıdaları tercih edebilirsiniz. Bunların yanı sıra doğal malzemelerden yapılmış olan en iyi köpek ödül mamaları içerisinden birini de tercih edebilirsiniz.

Gidip getirmek

Yavru Köpekle Oynanabilecek Eğlenceli Oyunlar

Gidip getirmek , köpeğinizi fırlattığınız eşyaları geri vermesi için eğitmek için oynayabileceğiniz bir oyundur. Bu oyun eğlencelidir ve yavru köpeğinizle bağ kurmanın harika bir yoludur. Mümkün olduğunca sık, ideal olarak günlük olarak veya yavru köpeğinizi yürüyüşe çıkaramadığınız zamanlarda getirme oyunu oynayın. Arka bahçenizde veya güvenli bir alanda getirme alıştırması yaparak başlayın. Yavru köpeğiniz getirmede ustalaştığında, dışarıda oynamaya devam edin. Köpeğinizin en çekici bulduğu oyuncakları sunarak oyunu her zaman eğlenceli tutmayı unutmayın.

Getirirken, oyuncağı size geri getirdiğinde yavru köpeğinizi ödüllendirdiğinizden emin olun. Bu, oyuncağı düşürmeyi ödül almakla ilişkilendirmesine yardımcı olacaktır. Yavru köpeğiniz oyunu eğlence ile ilişkilendirmeyi öğrendiğinde, tekrar oynamak isteyecektir. Her getirme oturumunun sonunda bir ikramın beklemesi de iyi bir fikirdir.

Oyuncağı Bul

halat çekme

“Oyuncağı Bul” oyunu, yavru köpeğinizin koku ve beyin duyusunu eğitmenin eğlenceli bir yoludur. Ayrıca yavru köpeğinizin izlemeyi öğrenmesine yardımcı olur. Oynamaya başlamak için, yavru köpeğinizin oyuncağına bir isim vermeli ve ona “Bul” gibi bir komut vermelisiniz. Oyuncağı kısmen veya tamamen bir havlunun altına saklayın ve bulduğunda yavru köpeğinizi övün.

Köpek yapboz oyuncakları da eğlencelidir çünkü size yön ve cesaret verirken yavrularınıza bir meydan okuma şansı verirler. Aynı zamanda harika bir bağlanma deneyimi. Yavru köpeğiniz bir oyuncağı nasıl bulacağını bulmaya bayılacak ve ilk birkaç deneme özellikle eğlenceli olacak.

Halat çekme

Yavru Köpekle Oynanabilecek Eğlenceli Oyunlar

Halat çekme, çoğu köpeğin oynamayı sevdiği klasik bir oyundur. Yavru köpeğinizle ne kadar çok oynarsanız, yavru köpeğinizin birkaç önemli numarayı öğrenmesi o kadar olasıdır. Enerji yakarken ve yavru köpeğinizin dayanıklılık kazanmasına yardımcı olurken, köpeğinizi komutlara uyması için eğitmenin harika bir yolu. Ayrıca, siz ve yavru köpeğiniz arasında güçlü bir bağ geliştirmenize yardımcı olur.

Yavru köpeğinizle halat çekme oynamaya başlamadan önce, bazı güvenlik önlemlerini anlamanız önemlidir. İlk olarak, köpeğinizin çenesinde ve dişlerinde sorunlara neden olabileceğinden çok sert çekmemelisiniz. Ayrıca, yavru köpeğinizin dişleri ve çenesi büyürken ve gelişirken bunların farkında olmak önemlidir. Yavru köpeğinizin saldırganlık belirtileri gösterdiğini düşünüyorsanız, oyunu durdurmalısınız. Aksi takdirde, yavru köpeğiniz için güvenli olan diğer oyunları seçebilirsiniz.

İkinci olarak, yavru köpeğinizle halat çekme oyunu oynamadan önce oyunun kurallarını belirlemeniz önemlidir. Köpeğiniz halat çekme oyuncağına doğru hamle yapmamalıdır. Bunun yerine, yalnızca sizin izninizle alması gerekir. Bunu, oyuncağı tutmadan önce uzanmasını veya oturmasını söyleyerek yapabilirsiniz. Sizden izin almadan oyuncağı almaya çalışırsa, onu alıp götürebilirsiniz.

Çeviklik Oyunları

Çeviklik oyunları, yavru köpeğinizi aktif hale getirmenin ve güvenini ve koordinasyonunu artırmanın harika bir yoludur. Mobilya veya battaniye kullanarak evin etrafında engelli parkurlar oluşturabilirsiniz. Eğitimi tamamlamak için ikramlar veya başka ödüller sunun. Dışarıda parkurlar oluşturmak için koniler veya hula çemberleri de kullanabilirsiniz.

Çeviklik oyunları oynarken hatırlamanız gereken en önemli şey, ruh halinizi daima canlı tutmaktır. Köpekler hassastır ve ne zaman eğlenmediğinizi bilirler, bu yüzden pozitif bir enerji seviyesi kullandığınızdan emin olun. Bu, yavru köpeğinizin oyunlardan daha fazla zevk almasına yardımcı olacaktır. Yavru köpeğinizi oyuncaklarını düşürdüğünde de ödüllendirmelisiniz.

Temel oyun kuralları

Köpeklerin sezgisel bir adalet duygusu vardır ve bir oyunu kimin kazanıp kaybettiğini takip ederler. Partnerlerinin davranışlarını anlarlar ve vücut dillerini okurlar, böylece hangi hareketin en çok tepki alacağını tahmin etmelerine olanak tanırlar. Kardeşler ve diğer köpekler ile oyun oynarken sorun olmasa da çocuğunuz ya da sizinle iken karşılıklı olarak can yakmamak adına ilk oyun eğitimini vermelisiniz.

En iyi oyun, her iki köpek de kuralları bildiğinde ve düşük düzeyde uyarıldığında gerçekleşir. Aksi takdirde, bir köpek oldukça sesli büyüyebilir ve agresifleşebilir. Bu olursa, insan müdahalesi gerekebilir. Bu sonuçtan kaçınmak istiyorsanız, köpeğinize temel oyun kurallarını öğretebilirsiniz.

Köpeğiniz oynamayı seviyorsa, onu bol bol övün ve ödüllendirin. İyi oynadığında ona bir ödül verin. Ayrıca, her iyi davranış gösterdiğinde onu ödüllendirin. Bu şekilde oyuncağı bir ödülle ilişkilendirmeyi öğrenecektir.

Köpeğinize oyun oynamayı öğretmeyi düşündüyseniz, deneyebileceğiniz birkaç numara olduğunu muhtemelen fark etmişsinizdir. Birçok sahibinin etkili bulduğu bir püf noktası, köpeğinize oynamayı öğretmek için bir oyuncak kullanmaktır. Oyuncaklar güvenli olmalı ve küçük parçalar içermemelidir ve bunları düzenli olarak kontrol ettiğinizden emin olmalısınız. Ayrıca köpeğinizin sıkılmaması için çeşitli oyuncaklar da kullanabilirsiniz.

Köpeğinize oynamayı öğretmenin en temel püf noktalarından biri, getirebileceği bir oyuncak kullanmaktır. Köpeğinize bir oyuncak vererek ve “al!” diyerek başlayın. Oyuncağı burnuna kadar tuttuğunuzdan ve bıraktığında onu övdüğünüzden emin olun. Ayrıca, köpeğinizin oyuncakları alması ve oynaması için eğitime yardımcı olması için ikramları da kullanabilirsiniz.

Yavru Köpekle Oynanabilecek Eğlenceli Oyunlar yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/yavru-kopekle-oynanabilecek-eglenceli-oyunlar/feed/ 0
Yavru Köpekleri Mutlu Etmenin Yolları https://blog.petibom.com/yavru-kopekleri-mutlu-etmenin-yollari/ https://blog.petibom.com/yavru-kopekleri-mutlu-etmenin-yollari/#respond Tue, 15 Nov 2022 19:00:36 +0000 https://blog.petibom.com/?p=15804 Eve bir köpek yavrusu getirmek tüm aile için harika bir deneyimdir. Yavru köpeklerin kendilerine özgü ihtiyaçları vardır ve bunların karşılandığından emin olmak, yavru köpeğiniz için mutlu ve sağlıklı bir gelecek sağlayabilir. İşte mutlu bir köpek yavrusu yetiştirmenize yardımcı olacak bazı ipuçları. Yavru köpekleri mutlu etmenin yolları oldukça fazla. Sevgi ve ilgi ile mutluluk artacaktır. Sağlıklı […]

Yavru Köpekleri Mutlu Etmenin Yolları yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Eve bir köpek yavrusu getirmek tüm aile için harika bir deneyimdir. Yavru köpeklerin kendilerine özgü ihtiyaçları vardır ve bunların karşılandığından emin olmak, yavru köpeğiniz için mutlu ve sağlıklı bir gelecek sağlayabilir. İşte mutlu bir köpek yavrusu yetiştirmenize yardımcı olacak bazı ipuçları. Yavru köpekleri mutlu etmenin yolları oldukça fazla. Sevgi ve ilgi ile mutluluk artacaktır. Sağlıklı bir köpek yavrusu ekstra zaman ve çabaya değer, bu yüzden bu ipuçlarını aklınızda bulundurun.

Köpeklerde mutluluk belirtileri

Köpeğinizi mutlu etmek için öncelikle mutlu köpeklerin beden dili hakkında bilgi sahibi olmalısınız.  Köpeğinizin mutlu olup olmadığını anlamanın en iyi yollarından biri onun vücut dilini gözlemlemektir. İşte mutlu köpek belirtileri;

Sarkık kulaklar: Köpeklerin kulakları sarkık ise hâlinden memnun ve mutlu demektir.

Hareketli vücut ve kuyruk : Köpekler, yavru ya da yetişkin olsa da vücutları daima hareketlidir. Bu hem sağlığın hem de mutluluğun ifadesidir. Size doğru duran ve merakla kıpırdamayan izleyen bir çift göz merak ve uyarı anlamına gelirken sallanan kuyruk ve tüyler mutluluğu belirtir.

Mutlu yüz ifadesi: Adeta gülümseyen bir yüz elbette mutluluğun sinyalini verir. Yanınıza sırt üstü yatıp karnını gösteriyorsa “Çok mutluyum ancak beni seversen daha mutlu olacağım” anlamına gelir.

Dil dışarıda ve açık ağız: Köpekler rahat ve mutlu hissettiklerinde dillerini dışarı çıkarır ve sizden komut beklerler. Bazen de bir yürüyüş için davet olabilir.  Açık, rahat bir ağız, mutlu bir köpeğin başka bir anlatı işaretidir. Bir köpek gerginse, kıvrılarak küçük bir top haline gelmeye veya donmaya çalışır. Rahat bir köpeğin ağzı açık ve dili rahat olacaktır.

Mutluluk dansı: Köpekler de dans eder! Zıplayan patiler genellikle düz gitmez  ve yana doğru ilerler.

Yumuşak bakış: Sık sık göz kırpan açık ve gevşek gözler mutlu bir köpeğe aittir.

Mutluluk havlaması: Mutluluktan ne yapacağını bilmeyen patili dost yüksek sesli havlamalar yapabilir.

Ön pati üzerine eğilme: Ön patiler üzerine eğilip sıçrayacakmış gibi duran bir köpek sizinle oynamak istiyordur. Vücudun ön kısmı aşağıda arka kısmı ise yukarıdadır.

İştah: İştahı açık olan köpek elbette mutludur. Yemeğini her zaman aynı iştahla yer.

İyi davranışlar: Mutlu köpekler genellikle yaramazlık dediğimiz davranışlarda bulunmaz. Bu durum elbette yavru köpeklerde görülebilir. Ancak keşif zamanları eğitim sayesinde daha kolay geçebilir. Köpeğinize ne kadar çok zaman ve ilgi verirseniz iyi davranışlar artacaktır.

Uyku: Köpekler yetişkinlik döneminde 16 saat kadar uyur ve yavru köpeklerde süreç daha da uzar. Köpeğiniz yeteri kadar uyumuyorsa stres altında olabilir.

Sosyal: Yavru köpeğinizin sosyalleşmesi için onu parklara götürdüğünüzde diğer köpeklere karşı saldırgan davranışlar sergilemiyorsa mutlu demektir.

Köpeğinizi Nasıl Mutlu Edebilirsiniz?

Yavru köpekler hareketli ve neşeli canlılardır. Yavru köpeğiniz için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri onu mutlu etmektir. Bu, siz ve köpeğiniz arasındaki bağı geliştirecektir. Ayrıca köpeğinizin her zaman mutlu olduğunu fark ederseniz, hayattan memnun olduğunu güvenle varsayabilirsiniz.

İyi davranışları övün

Övgü, evcil hayvanınız için onay ve sevgi göstermenin harika bir yoludur. Aynı zamanda iyi davranışları ödüllendirmenin iyi bir yoludur. Ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Bir köpek, övgünün çok fazla olduğunu veya gerçek olmadığını anlayabilir, bu nedenle övgüyü dikkatli kullanmak önemlidir.

Birlikte oynayın

Yavru köpekleri mutlu etmenin yolları arasında elbette ilk sırada oyun yer alır. Her köpek oyunu sevse de yavru köpekler için oyun hem eğitim, hem enerji atma hem de aradaki bağı güçlendirme gibi pek çok fayda kazanımı oyunlar ile oldukça kolaydır. Köpeğinize burnunu kullanarak gizli oyuncakları aramayı öğretebilirsiniz. Bu egzersiz köpeğinizin hem zihnine hem de vücuduna fayda sağlayacaktır. Köpeklerin oldukça gelişmiş bir koku alma duyusu vardır ve bizlerden çok daha hassastır. Bu nedenle köpeğinizin bu harika duyuyu kullanması için teşvikler sağlamak önemlidir. Bunun için ona bir oyuncak verebilir ve bulduğunda ödüllendirebilirsiniz.

Köpeğinizle oynayabileceğiniz oyunlardan biri de hazine avıdır. Oynamak için büyük bir kutuya, biraz buruşmuş kağıda ve birkaç ikrama ihtiyacınız olacak. İlk oyuncu köpeği arayacak ve sonra ona bir ödül verecek. Bir sonraki kişi köpeğin adını söyleyecek ve ödüllendirecektir.

Yavru köpeğinizle oyun oynamak;

  • Onunla bağ kurmanın ve ona egzersiz yapmanın harika bir yoludur.
  • Köpek oyunları, zihinsel uyarı sağlamanın yanı sıra, köpeğinizin konsantrasyonunu, dengesini ve el becerisini geliştirmeye de yardımcı olabilir.
  • Bu oyunlar köpeğinizin davranışsal sorunlarını bile azaltabilir. Bu oyunları bugün deneyin ve köpeğinizi mutlu edin!

Egzersiz değişikliği yapın

Günlük egzersiz rutininizi değiştirmek, yavru köpeğinizi mutlu ve sağlıklı tutmanın mükemmel bir yoludur. Köpekler egzersizi sever ve aynı rutinden sıkılabilirler. Köpeğinizi her gün gezdirmek önemli olsa da, yüzme, atlama ve dans etme gibi köpeğinizin keyif alacağı diğer aktiviteleri de dahil edebilirsiniz.

Köpekler günlük rutinden bıkabilir, bu yüzden değişiklik önemlidir. Köpeğinizi tempolu bir yürüyüşe veya kısa bir koşuya çıkararak mutluluğun devamını sağlayabilir ve küçük keşiflere başlayabilirsiniz. Köpeğinizi gezdirmeden önce veya sonra bir antrenman da dahil edebilirsiniz. Ev eşyalarından engeller oluşturarak köpeğinizin egzersiz rutinini daha ilginç hale getirebilirsiniz. Yavaş başlayın ve köpeğinizin başarabileceği bir seviyeden başlayarak zorluk seviyesini kademeli olarak artırın.

Köpeklerin egzersiz ihtiyaçları cinslerine ve yaşlarına göre değişir. Örneğin, çoban köpekleri, diğer ırklardan daha kuvvetli egzersize ihtiyaç duyar. Günde en az iki saat egzersiz yapmaları gerekir. Köpeğinizi egzersiz yapmadan önce hava durumunu kontrol etmek de önemlidir. Hava sıcaksa, antrenmanı daha soğuk bir zamana değiştirebilirsiniz.

Oyuncakları dönüşümlü kullanın

yavru köpekleri mutlu etmenin yolları

Tecrübeli köpek sahipleri çok iyi bilir ki her köpeğin en sevdiği oyuncağı vardır. Bu durum harika gibi görünebilir. Ancak oyuncağın yıkanması ya da zarar görmesi durumunda köpeğin psikolojisi bozulabilir. Bu nedenle yavru köpekleri mutlu etmenin yolları arasında oyuncakları dönüşümlü kullanmak da yer alır.

Düzenli olarak değişen köpek oyuncakları, bir oyuncağın ömrünü uzatmanın ve köpeğinizin ondan sıkılmasını önlemenin harika bir yoludur. Ayrıca köpeğinizin zihinsel olarak aktif kalmasını sağlar ve tek bir oyuncağa çok fazla bağlanmasını önler. Bu şekilde, bir oyuncağın değiştirilme zamanı geldiğinde köpeğiniz o kadar sıkıntılı olmaz.

Köpek oyuncakları pahalı olabilir ve onlardan en iyi şekilde yararlanmak istersiniz. Köpeğinize çeşitli seçenekler sunmak için oyuncakların bir kısmını saklayın ve zaman geçtikçe diğerleri ile değiştirin. Kaç oyuncağınız olduğuna bağlı olarak haftada bir veya iki kez değiştirebilirsiniz. Köpeğiniz ne kadar çeşitliliğe sahipse, onun için o kadar heyecan verici olacaktır. Bazı köpeklerin favori bir oyuncağı olsa da, can sıkıntısı ve hayal kırıklığını önlemek için oyuncakları sık sık dönüşümlü kullanmak önemlidir. Köpeğiniz için değerli olan bir oyuncağın yedeğini almayı unutmayın.

Onu görevlendirin

Köpeğinize bir iş vermek, onu meşgul ve mutlu etmenin harika bir yoludur.Köpeğiniz meşgul olduğunda, daha rahat, odaklanmış ve sağlıklıdır. Ona görev vermek, zihinsel uyarımını arttırmanın ve bağınızı kurmanızı sağlar.

Köpekler başlangıçta koyun gütmek, avlanmak, çiftlik hayvanlarını korumak ve kayıp eşyaları bulmak gibi belirli işleri yapmak için yetiştirilmişti. Köpeğinize bir görev vererek,  enerjisini oyuncakları sepete atmak veya sizi bir mesajla uyandırmak gibi faydalı görevlere yönlendirebilirsiniz.

Yuvasını Renklendirin

Köpeklerin yuvası elbette ailesiyle yaşadığı evlerdir. Bu nedenle evinizin bir kısmını köpeğiniz için eğlenceli hâle getirmeniz gerekir. Herkesin kendine ait odası ve odası konusunda söz hakkı olduğu gibi patili dostların da kendine ait alanları ve eşyaları olmalıdır. Bir minder ve birkaç oyuncak bile yeterli olacaktır. Eşyaların yanı sıra ortamı renklendirmenin kolay yolu etkinlik yapmaktır. Halat çekme ve güvenli oyunlar oynama izni ile günün büyük kısmını evde geçiren köpeklerin strese girmelerini önleyebilirsiniz.

Köpek atıştırmalıklarını keşfedin

Köpeğinizi mutlu etmek için atıştırmalık türlerini keşfetmeyi düşünün. Bu lezzetli ikramlar, eğitim yardımcıları, besin takviyeleri ve diş hijyeni dahil olmak üzere birçok amaca hizmet edebilir. Ayrıca yavrularınızı daha uzun süre meşgul edebilirler. Mükemmel kombinasyonu bulmak için farklı türde ikramlar ve malzemelerle denemeler yapmanız gerekebilir. İkramların köpeğiniz için güvenli ve sağlıklı olduğundan emin olmak için daima içerik listesini okuyun. Bunların yanı sıra en iyi köpek ödül atıştırmalıkları listemize de göz atabilirsiniz.

Bir köpek yavrusu eğitirken, onu arzu edilen bir davranış sergilediğini her gördüğünüzde ödüllendirmeyi unutmayın. Bu şekilde, yavru köpeğiniz ne aradığınızı ve bunun bir ziyafete değer olduğunu bilir. Bunu mümkün olan en kısa sürede, davranıştan birkaç saniye sonra yapmaya çalışın. Pek çok eğitmen, yavruların davranış ve ödül arasındaki bağlantıyı öğrenmelerine yardımcı olan hareketler kullanır.

Sosyalleşmesini sağlayın

Yavru köpekler için sosyalleşme çok önemlidir. Köpeğinizin yeteneklerinin ortaya çıkması, mutlu olması, eğitilmesi ve sağlıklı kalması gibi pek çok konuda etkilidir. Veteriner kontrollerinin daha kolay bir hâl almasını ve park ziyaretlerinin daha eğlenceli olmasını sağlar. Aile üyelerine ve yabancılara karşı köpeğinizin davranışlarını sosyalleşmesini sağlayarak eğitebilirsiniz. Köpekler içgüdüsel olarak iyi insanları tanıyabilir. Elbette kötü olanları da!

Eğitime erken başlayın

Yavru köpek sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler arasında erken eğitimin önemi yer alır. Evinizin daha güvenli, temiz ve huzurlu olması için köpeğinizi erken eğitmeniz gerekir. Isırma gibi davranışların sona ermesi için kısa süreli eğitim yeterli. Eğitimin eğlenceli olması da size kalmış. Köpek atıştırmalıkları kullanmak, oyuncaklardan destek almak ve köpeğinizin sevdiği her şeyi deneyerek eğitimin kolay geçmesini sağlayabilirsiniz. Aranızdaki bağ güçlendikçe köpeğiniz size siz de köpeğinize pek çok mesaj iletmiş olacaksınız.

Sağlık kontrollerini ihmal etmeyin

yavru köpekleri mutlu etmenin yolları

Mutluluk sağlık ile doğrudan bağlantılıdır. Büyüme evresinde yavru köpekleri mutlu etmek için zararlı olan hiçbir şeye göz yummamalıyız. Köpekler için sağlıklı meyve ve sebzelerden destek almalı, en iyi mamayı bulmalı, daima suya ulaşmasını sağlamalıyız. Elbette yavru köpekleri mutlu etmenin yolları

Masaj ile mutluluklarını arttırın

Masaj, mutluluğun yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirir. Organlara uygun kan akışını sağlayan dolaşımı ve lenfatik akışı iyileştirir. Aynı zamanda köpeğin derisine ve tüylerine de yardımcı olur. Ayrıca iç organlardan metabolik atıkların atılmasına da yardımcı olur. Bu, köpeklerde hipertansiyon ve ödemi önlemeye yardımcı olur.

Yavru köpeğinize masaj yapmayı planlıyorsanız, doğru tekniği uyguladığınızdan emin olun. Nazik bir baskı uygulamalı ve tüm vücuda yavaşça geçmelisiniz. Kasları doğru yere masaj yapmaya çalışmalısınız. Yavru köpeğiniz masajdan rahatsız olduysa, ağrıyı gidermek için bacaklarını hafifçe gerin.

İlk olarak, masaja sessiz bir alanda başlayın. Yavru köpeğiniz gerginse, masaja baştan başlayarak yumuşak vuruşlarla başlayın. Kemikleri veya eklemleri sıkıştırmamaya dikkat edin. Yavru köpeği incitmemek önemlidir. Baştan başlamalı ve kuyruğa doğru ilerlemelisiniz. Omuz bölgesi ve kemiklerden kaçındığınızdan emin olun.

Doğru Köpek Mamasını Tercih Edin

Yavru köpeğinizi hangi mama ile besleyeceğiniz konusunda pek çok seçenek vardır. Ancak köpeğinizin bireysel ihtiyaçlarına uygun olanı bulmak önemlidir. Irklara özel olan ürünleri tercih etmeli ve köpeğinizin tıbbi durumunu daima göz önünde bulundurmalısınız. Köpekler için iyi bir mama, somon gibi yüksek kaliteli protein ve ayrıca omega-6 yağ asitleri ve probiyotikler gibi besinler içermelidir. Bu malzemeleri içeren köpek mamasını Petibom güvencesi ile kolayca seçebilir ve satın alabilirsiniz. En iyiler listelerimiz sizlere bu konuda rehberlik edecektir. Büyük ırk için en iyi büyük ırk köpek mamaları tercih edilmelidir. Bunların yanı sıra Royal Canin Golden Retriever yetişkin köpek maması gibi cinslere özel ürünler de göz önünde bulundurulmalıdır. Mutluluk ile beslenme doğrudan bağlantılıdır.

Yavru Köpekleri Mutlu Etmenin Yolları yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/yavru-kopekleri-mutlu-etmenin-yollari/feed/ 0
Köpeklerde en sık görülen 16 hastalık türü https://blog.petibom.com/kopeklerde-en-sik-gorulen-hastalik-turleri/ https://blog.petibom.com/kopeklerde-en-sik-gorulen-hastalik-turleri/#respond Sat, 05 Nov 2022 06:58:13 +0000 https://blog.petibom.com/?p=14719 Köpeklerde en sık görülen hastalık türü dediğimizde karşımızda kabarık bir liste çıkar. Ne yazık ki insanlar gibi köpekler de hastalıklara karşı hassastır. Bu hastalıkların çoğu öncelikle temas yoluyla yayılır. Açık yaralar, bu hastalıklara yakalanmanın başka bir yaygın yoludur. Aşılar yalnızca belirli suşlara karşı etkilidir. Bu nedenle bir sağlık sorunundan şüpheleniyorsanız köpeğinizi veterinere götürmek en iyi […]

Köpeklerde en sık görülen 16 hastalık türü yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Köpeklerde en sık görülen hastalık türü dediğimizde karşımızda kabarık bir liste çıkar. Ne yazık ki insanlar gibi köpekler de hastalıklara karşı hassastır. Bu hastalıkların çoğu öncelikle temas yoluyla yayılır. Açık yaralar, bu hastalıklara yakalanmanın başka bir yaygın yoludur. Aşılar yalnızca belirli suşlara karşı etkilidir. Bu nedenle bir sağlık sorunundan şüpheleniyorsanız köpeğinizi veterinere götürmek en iyi seçeneğinizdir.

Köpek Hastalıkları

Köpekleri etkileyebilecek birçok farklı hastalık vardır. Bazıları hafif ve geçici olabilirken, diğerleri yaşamı tehdit edici olabilir. En sık görülen köpek hastalıkları arasında bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları yer alır. Köpeğinizi etkileyebilecek diğer hastalıklar gastrointestinal enfeksiyonlar ve viral enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar köpeğinizin böbrekleri ve karaciğeri de dahil olmak üzere organlarını etkileyebilir. Köpeğinizin bu hastalıklardan herhangi birinden muzdarip olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen veteriner yardımı almalısınız.

Fizik muayene, köpeğin tıbbi tedavisinin gerekli bir parçasıdır ve köpeğinizin bir sağlık sorunu olup olmadığını belirlemek için gereklidir. Fizik muayene sırasında veterineriniz köpeğinizin ateşini ölçecek, kalbini dinleyecek ve herhangi bir fiziksel değişiklik olup olmadığına bakacaktır. Muayene yeterli değilse, bir veteriner sorunu doğrulamak için kan testi yapabilir veya idrar örneği alabilir. Bir idrar örneği, böbrekler veya idrar yolu ile ilgili herhangi bir sorunu ortaya çıkarabilir. Bu problemler keşfedilirse, antibiyotikler enfeksiyonu temizlemeye yardımcı olabilir.

Kulak Enfeksiyonu

köpek hastalıkları

Köpeklerin kulakları, mantar ve bakteri dahil olmak üzere mikroorganizmalara ev sahipliği yapar. Doğal olarak enfeksiyona karşı dirençlidirler. Ancak bazı koşullar kulak kanalının hasar görmesine ve enfeksiyona duyarlı hale gelmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda, veteriner hekimler, ya doğrudan kulak kanalına ya da ağızdan uygulanan uygun ilaçları reçete edecektir. Bakteriyel kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için sıklıkla antibiyotikler reçete edilir ve mantar kulak enfeksiyonları için mantar önleyici ilaçlar kullanılır.

İkincil sorunlara yol açabileceğinden kulak enfeksiyonlarının tedavisine hemen başlanmalıdır. Tedavi edilmezse kulak enfeksiyonları kötüleşebilir. Köpeğinizin işitme duyusunu ve dengesini kaybetmesine neden olabilir. Kulak enfeksiyonlarını tedavi etmenin en iyi yolu, veterinerinizin talimatlarına uymak ve tavsiye edildiği şekilde veterinere geri döndüğünüzden emin olmaktır.

Veteriner bir muayene yapacak ve köpeğinizin kulaklarını dikkatlice temizleyecektir. Bazı durumlarda, bir kulak enfeksiyonu bir hafta içinde düzelir, ancak ciddi vakalar aylarca tedavi gerektirebilir. Bunun nedeni, enfeksiyonun çeşitli ilaçlara dirençli olabilmesidir.

Kennel Öksürük

hasta köpek

Köpek öksürüğü olarak da bilinen Kennel öksürük, köpekler arasında yakın temas yoluyla bulaşan oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. En çok  parklar, pet kuaför ve petshop gibi kalabalık yerlerde yayılır. Kennel öksürüğün birkaç farklı nedeni vardır.

Köpeklerde kennel öksürük semptomları arasında;

  • kuru öksürük,
  • iştah azalması ve
  • düşük enerji seviyesi bulunur. Öksürük, boğulma sesi gibi gelebilir. Bazı köpeklerde öksürük, gözlerden mukus ve akıntı da üretebilir. Öksürük ayrıca köpeği uyuşuk hale getirebilir.

Kennel öksürüğü oldukça bulaşıcı olduğundan, köpeğiniz nefes almakta zorluk çekiyorsa veterinerlik hizmeti almak önemlidir. Bu enfeksiyon evdeki diğer köpeklere de yayılabilir.

Şeker Hastalığı (Diyabet)

Diyabet, köpeğinizin susuz kalmasına neden olan ciddi bir durumdur. Köpeğinizin çok kilo vermesine neden olabilir ve köpeğinizin organlarına zarar verebilir. Diyabetin en yaygın komplikasyonu, diyabetik köpeklerin yüzde 40’ını etkileyen pankreatittir.

Diyabetik köpekler genellikle;

  • kafa karışıklığı,
  • koordinasyon eksikliği,
  • titreme, terli patiler
  • ve huzursuzluk gibi çeşitli semptomlar gösterir. Aşırı durumlarda, köpeğiniz komaya bile girebilir. Bu semptomları fark ettiğiniz anda köpeğinizin bir veteriner tarafından kontrol edilmesi önemlidir.

Diyabetik evcil hayvanlar, iyi yönetilirlerse uzun ve sağlıklı yaşayabilirler. Doğru beslenme ve veteriner bakımı, sağlıkları için hayati önem taşır. Düzenli muayeneler sorunları erken tespit edebilir ve ciddileşmelerini önleyebilir. Örneğin, köpeğinizin kan şekeri seviyelerini kontrol etmek ve kilo dalgalanmalarını izlemek için düzenli yıllık muayeneler önerilir.

Deri enfeksiyonları

Köpekler çevresel faktörlerden deri enfeksiyonları geliştirebilir. Bu koşullar yaygındır ve döküntülere, kaşıntıya ve kabarcıklara neden olabilir. Ayrıca ağrılı olabilirler. Veterineriniz, köpeğinizin rahatsızlığını gidermek için ilaç reçete edebilir. Durumun ciddiyetine bağlı olarak kortizonlu krem ​​de reçete edilebilir.

Köpeklerde kaşıntılı cildin daha yaygın nedenlerinden bazıları;

  • alerjik reaksiyonlar,
  • bakteriyel enfeksiyonlar ve
  • parazitlerdir. Bakteriler kaşıntıya ve dermatite neden olabilirken mantarlar saçkıran ile sonuçlanabilir. Neyse ki, köpeklerde mantar enfeksiyonları insanlardan daha az yaygındır. Ancak evcil hayvanınız sürekli kendini kaşıyorsa ciddi bir rahatsızlığı olabilir. Nedeni ne olursa olsun, köpeğinizin mümkün olan en kısa sürede bir veteriner tarafından kontrol edilmesi önemlidir.

Veteriner hekiminiz, kaşıntıyı hafifletmek için reçeteli bir diyet önerebilir. Siz ve veterineriniz ayrıca aşırı ısırma veya yalamanın neden olabileceği sıcak noktaların belirtilerini de aramalısınız. Bakteriyel bir enfeksiyondan şüpheleniyorsanız, antibiyotikler cilt enfeksiyonunu temizlemeye yardımcı olur, ancak etkili olması 21 gün kadar sürebilir.

Saçkıran

Köpeklerde saç kıran etkileyen bir enfeksiyondur. Bu hastalığa deri, tüy ve tırnaklar gibi keratinize vücut yapılarını istila eden bir mantar neden olur. En yaygın enfeksiyon bölgesi baş, kulaklar, kuyruk ve ön patilerdir, ancak vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.

Enfekte hayvanlar veya nesnelerle temas yoluyla bulaşır. Özellikle, ilişkili sporlarla birlikte kırılmış tüyler önemli enfeksiyon kaynaklarıdır. Bununla birlikte, temas her zaman konakçı faktörlerine ve mantar türlerine bağlı olarak enfeksiyonla sonuçlanmaz. Bir kez enfekte olduğunda, etkilenen hayvanlar yeniden enfeksiyona karşı kısa süreli direnç geliştirir. Ayrıca, saçkıran tükürük ile yayılır, bu da etkilenen hayvanların mantarları diğer hayvanlara aktarabileceği anlamına gelir.

Köpeklerde kire maruz kalma, devam eden tıbbi durumlar ve bir köpeğin bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere birkaç olası saçkıran nedeni vardır. Zayıflamış bağışıklık sistemine sahip köpekler, saçkıran enfeksiyonuna yakalanma riski daha yüksektir.

Kanser

Köpeklerde en sık görülen hastalık türü

Köpekler, meme kanseri ve lenfoma dahil olmak üzere birçok farklı kanser türünden etkilenebilir. Veteriner onkolojisinin yardımıyla, köpeklerde bu kanser türlerinin tedavileri, insanlar için olanlara benzer. Belirli bir kanser türü, köpeğin anüsünde bulunan koku bezlerinin kanseridir. Bu bezler, bağırsak hareketleri sırasında bölgeyi işaretlemekten ve kötü kokulu bir madde salgılamaktan sorumludur.

Bu hastalığa maruz olan bir köpek,

  • ishal veya uyuşuk davranış,
  • yürüme zorluğu veya kilo kaybı yaşayabilir. Hava yolunu tıkayabilen ve solunum güçlüğüne neden olabilen genişlemiş lenf düğümleri olabilir. Tümör ayrıca kanamaya neden olabilir. Yeterince büyürse mesaneyi tamamen tıkayabilir. Bazı köpekler ayrıca öksürük veya nefes almada zorluk yaşayabilir.

Köpeklerde görülen diğer yaygın kanserler arasında burun ve ağız kanseri bulunur. Örneğin ağız kanseri, diş etlerinde veya kulak kanalında bir kitle olarak ortaya çıkabilir. Diğer belirtiler arasında kanama, koku veya yeme güçlüğü bulunur. Bu koşullar mutlaka yaşamı tehdit edici olmasa da, erken teşhis ve agresif tedavi kritik öneme sahiptir. Burun tümörü olan bir köpek ayrıca nefes alma güçlüğü veya yüz şişmesinden muzdarip olabilir.

Bağırsak Parazitleri

Köpeğiniz ishalden muzdaripse, bağırsak parazitlerinin bir göstergesi olabilir. Onlarla ilişkili sağlık risklerini azaltmak için parazitleri derhal tedavi etmek önemlidir. Bir veteriner, uygun tedavi planına karar vermenize yardımcı olabilir.

Köpeklerde ve kedilerde en yaygın bağırsak parazitleri tenyalar ve yuvarlak kurtlardır. Bir köpeğin dışkısında veya anüsünde görülebilirler. Bu parazitlerin belirtileri arasında ishal, tıkanıklık, iştah azalması, uyuşukluk ve kötü bir görünüm bulunur. Bazı durumlarda dehidrasyona neden olabilir ve yoğun bakım gerektirebilir. Bazı durumlarda parazitleri tespit etmek zor olabilir.

Kancalı kurtlar, bağırsakta bulunan küçük parazitlerdir. Bu solucanlar çevreye yayılır ve köpekler topraktan larvaları yuttuktan veya kiri yaladıktan sonra enfekte olabilirler. Larvalar ayrıca anne sütü yoluyla yavrulara aktarılabilir. Köpeğiniz enfekte ise depresyona girebilir ve kilo verebilir. Enfeksiyon zamanında tespit edilmezse, köpeğiniz için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kalp kurdu

Kalp kurdu, köpeklerin alabileceği en yaygın hastalıklardan biridir. Neyse ki, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavi, köpeğinizin kalbindeki yetişkin solucanları ve mikro-sıtmayı öldürür. Veterineriniz ayrıca iltihabı kontrol etmek için ilaçlar da reçete edebilir. Köpeğinizin kalp kurdu içermediği kabul edilmeden önce birkaç ay tedaviye ihtiyacı olabilir.

Kalp kurdu, sivrisinek ısırığı ile köpeklere bulaşan paraziter bir hastalıktır. Yetişkin solucanlar, pişmiş spagetti gibi görünür ve on ila on beş cm uzunluğunda büyür. Kalp kurdu hastalığı olan bir köpeğin bir ila 250 solucanı olacaktır. Köpeğinizi hayatı tehdit eden komplikasyonlardan kurtarmak istiyorsanız tedavi önemlidir. Köpeğinizi kalp kurdu için tedavi etmenin en iyi yolu, yıllık kalp kurdu testi yaptırmaktır. Testi planlamak için veterinerinize danışmalısınız.

Diş eti hastalıkları

köpek hastalıkları

Periodontal hastalık evcil hayvanlarda en sık görülen hastalıklardan biridir. Zamanla tartara dönüşen plak adı verilen dişlerde bakteri birikmesinden kaynaklanır. Bu enfeksiyonlara ve dişlerin gevşemesine neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde periodontal hastalık dişlerde ve diş etlerinde kalıcı hasara neden olabilir.

Bu hastalık köpeğiniz için acı verici ve  çekici olmayan bir gülümsemeye neden olabilir. Üç yaşından büyük köpeklerin %80’inden fazlasının bundan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Diş hastalıkları genellikle erken evrelerde ortaya çıkmasa da ciddi bir problem olabilir.

İshal

Köpeklerde İshal yaygın bir hastalıktır, ancak ishal olaylarını en aza indirmenin yolları vardır. Örneğin evcil hayvanınız çöp ve uygun olmayan yiyeceklerden uzak durmalı, köpek sofra artıklarını beslemekten ve ani diyet değişikliklerinden kaçınmalısınız. Köpeğinizi parazitler ve solucanlar için kontrol edecekleri için düzenli veteriner muayeneleri de iyi bir fikirdir.

İshal, birçok nedenden kaynaklanabilen akut bir gastrointestinal bozukluktur. Kendi kendini sınırlayan bir bakteriyel enfeksiyon ile daha ciddi bir inflamatuar hastalık arasında ayrım yapmak, dikkatli bir değerlendirme gerektirir. Doğru bir teşhis için kapsamlı bir fizik muayene ve semptom öyküsü gereklidir. Semptomlar şiddetli ise, tanı için tanısal testler ve tedavi gerekebilir.

İshal genellikle kendi kendini sınırlar ve bir veya iki gün içinde düzelir, ancak sorun bir veya iki günden fazla sürerse bir veterinere danışmalısınız. İshal ayrıca yaşamı tehdit edici olabilir.

Parvovirüs

Parvovirus, köpeklerde hastalığa neden olan bulaşıcı bir virüstür. Vücudu ağız yoluyla istila eder ve daha sonra lenf düğümlerinde çoğalır, bu da daha sonra büyük miktarda virüsü kan dolaşımına bırakır. Bu virüs daha sonra sindirim sistemini etkiler ve kemik iliği enfeksiyonuna neden olur. Parvovirüs enfeksiyonunun klinik belirtileri tipik olarak enfeksiyondan sonraki üçüncü ila beşinci gün içinde başlar ve semptomlar genellikle beş ila yedi gün sürer.

Bu virüs, enfekte bir hayvanın dışkısı ile temas yoluyla ve ayrıca virüslü bir köpeğin tüy ve derisi yoluyla bulaşır. Enfekte bir hayvan virüse sahip olduğunda, enfekte köpeğin tükürüğü veya mukoza zarları iltihaplanır ve öksürür. Hayatı tehdit edici olabilir ve solunum problemlerine ve kalp yetmezliğine neden olabilir.

Parvovirus enfeksiyonu çok bulaşıcıdır ve köpeklerde herhangi bir ortamda ortaya çıkabilir. Ayrıca ortamdaki kontamine dışkı veya yüzeylerle temas yoluyla da yayılabilir. Bu hastalık köpekler tarafından yayılır ve ilerleyene kadar genellikle asemptomatiktir. Parvovirüse karşı aşılama,  köpeğinize bulaşmasını önlemenin en iyi yoludur.

Dış Parazit

Köpeklerde bulunan dış parazitler genellikle hayati tehlike oluşturmaz ancak köpeğinizde kaşınma ve rahatsızlığa neden olabilirler. Köpeğinizin enfekte olabileceğinden şüpheleniyorsanız, tedavi için bir veterinere danışmanız önemlidir. Neyse ki, birçok antiparaziter ilaç piyasada yaygın olarak bulunmaktadır. Dış parazitleri erken teşhis etmek ciddi sorunların önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

Köpekler, keneler, pireler ve akarları içeren dış parazitlerle enfekte olabilir. Bazı dış parazitler önemsiz olup nadiren herhangi bir soruna neden olurken, diğerleri ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölüme neden olabilir. Köpeğinizi dış parazitlerden korumanın en iyi yolu önleyici tedaviler uygulamaktır.

Neyse ki, önleme en iyi ilaçtır. Kapsamlı bir pire kontrol programı, köpeklerde dış parazit istilasını önlemenize yardımcı olabilir. Neyse ki pire ve keneler de dahil olmak üzere birçok parazit türünü tedavi edebilen ilaçlar var.

Leptospira

köpeklerde sık görülen hastalık türü

Köpeklerde leptospira, köpeklerde görülen bakteriyel bir enfeksiyondur. Enfekte idrarla temas yoluyla köpeklere bulaşır. Bu durumun tedavisi, farklı köpeklerde değişebilen hastalığın semptomlarına dayanmaktadır. Bir köpek susuz kalırsa, kusmayı önlemek için ilaçla birlikte sıvı tedavisi gereklidir. Ağır vakalarda kan nakli gerekebilir.

Hastalığın şiddetli vakaları genellikle;

  • ateş ve kas ağrıları gösterir.

Diğer semptomlar arasında;

  • kusma,
  • aşırı susama ve
  • idrara çıkma sayılabilir. Bazı köpeklerin iştahı da azalmış olabilir. Yeterince erken tedavi edilmezse hastalık ölümcül olabilir.

Kuduz

Köpeklerde kuduz, çeşitli fiziksel ve davranışsal semptomlara neden olabilen ölümcül bir hastalıktır. Etkilenen köpeklerde saldırganlık ve huzursuzluğa, aşırı salya akmasına, nöbetlere ve kas koordinasyon kaybına neden olabilir. Semptomlar köpekler arasında farklılık gösterebilir, ancak bazıları hastalığın tüm aşamalarında yaygındır.

Genel olarak kuduz, kuduzlu bir hayvandan ısırık veya tırmalama yoluyla bulaşır. Dünya çapında köpekler, insanlara kuduz bulaşmasının ana kaynağıdır ve vakaların %99’una katkıda bulunur.

Kuduzun kuluçka süresi, enfeksiyonun türüne ve yerine bağlı olarak yaklaşık iki hafta ile bir yıl arasındadır. Köpekler genellikle bu süre zarfında klinik semptomlar göstermezler ve semptomların başlaması haftalar veya aylar alabilir. Ancak virüs beyne ulaştığında kuduz belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Semptomlar nefes almada zorluk, bacaklarda güçsüzlük, nöbetler ve hatta koma içerebilir.

Kuduz tükürük ve kan yoluyla bulaşabilir. En yaygın yöntem bir köpeğin ısırması yoluyladır, ancak çürüyen bir hayvan leşiyle temas yoluyla da bulaşabilir. Köpeklerde kuduzdan korunmanın en iyi yolu aşılamadır. Aşı oldukça etkilidir, ancak güvenliğini sağlamak için köpeğinizi yakından takip etmeniz önemlidir.

Kene kaynaklı hastalıklar

kene kaynaklı hastalıklar

Kene kaynaklı hastalıklar ne yazık ki ülkemizde yaygındır ve köpeğinizi etkileyebilir. Köpeğinizi bu hastalıklara yakalanmaktan nasıl koruyacağınızı bilmek önemlidir. Evcil hayvanınız evinizin dışındayken kenelere maruz kalma riski altında olabilir, bu nedenle önleyici tedbirler almak önemlidir.

Önleyici tedbirler, bir pire ve kene önleyicinin aylık olarak uygulanmasını içerir. Ayrıca, özellikle uzun otların arasında veya bitkilerin çevresinde vakit geçiriyorsa, köpeğinizi dışarıda vakit geçirdikten sonra mutlaka kontrol edin. Kene popülasyonlarının yüksek olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, profesyonel bir kene kontrol hizmeti almayı düşünebilirsiniz.

Kene kaynaklı hastalık belirtileri tespit edildiğinde, veterineriniz enfeksiyonla mücadele için antibiyotik reçete edecektir. Bu gereklidir çünkü bu bakterilerin bazıları bağışıklık baskılayıcıdır. Antibiyotikler genellikle birkaç haftalık bir süre için reçete edilir. Bazı durumlarda, farklı hastalıklar için farklı antibiyotikler gerekir.

Zehirli bitkiler

Köpekler zehirli bitkilere karşı hassastır. Köpekler için zehirli olan bir bitkinin yutulması kusmaya, ishale ve nefes almada zorluğa neden olabilir. Bu bitkiler de karın ağrısına neden olabilir. Bu hastalıkları önlemek için, bahçedeyken köpeğinizi daima tasmalı tutmalısınız.

Sonbahar çiğdemleri köpeklerde hastalığa neden olabilecek bir bitkidir. Kimyasal içerir. Bu böbreklere zarar verebilir ve solunum yetmezliğine neden olabilir. Benzer şekilde, nergis yutulması da bağırsak rahatsızlığına, ishale ve salya akmasına neden olabilir. Ayrıca nöbetlere ve düşük tansiyona neden olabilir. Siklamen de kusma ve ishale neden olabilir.

Sümbül ve laleler de köpekler için zehirli bitkilerdir. Lale soğanları özellikle zehirlidir ve ishale, kusmaya ve depresyona neden olabilir. Laleler, dermatite ve iltihaplı cilde neden olabilecek kimyasal bileşenlere sahiptir.

Köpeklerde en sık görülen 16 hastalık türü yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/kopeklerde-en-sik-gorulen-hastalik-turleri/feed/ 0
Yavru köpek sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler https://blog.petibom.com/yavru-kopek-sahiplenmeden-once-bilinmesi-gerekenler/ https://blog.petibom.com/yavru-kopek-sahiplenmeden-once-bilinmesi-gerekenler/#respond Tue, 01 Nov 2022 13:01:09 +0000 https://blog.petibom.com/?p=14113 Yavru köpek sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler sadece köpek sahiplerini diğer diğer aile üyelerini de ilgilendirir. Çünkü yeni patili ev üyesi ve hem de diğer aile üyelerinin sağlığı, huzuru ve mutluluğu bilinçli olmak ile bağlantılıdır. Varsa özellikle çocuklar köpeğe nasıl davranacakları hakkında eğitim almalıdır. Ayrıca yavru köpeğin aşıları da dikkat edilmelidir. Bunları bir kenara bırakırsak bunun […]

Yavru köpek sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Yavru köpek sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler sadece köpek sahiplerini diğer diğer aile üyelerini de ilgilendirir. Çünkü yeni patili ev üyesi ve hem de diğer aile üyelerinin sağlığı, huzuru ve mutluluğu bilinçli olmak ile bağlantılıdır. Varsa özellikle çocuklar köpeğe nasıl davranacakları hakkında eğitim almalıdır. Ayrıca yavru köpeğin aşıları da dikkat edilmelidir. Bunları bir kenara bırakırsak bunun için yeterli zaman ve alana sahip olunduğundan da emin olunmalıdır.

Evcil hayvan sahiplenmede deneyim sahibi değilseniz ve ilk yavru köpeğinizi sahiplenecekseniz bunu yapmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey var. Bir köpeğe sahip olmanın sorumluluğunu almaya hazır olup olmadığınız kendinize sormanız gereken önemli bir sorudur. Bir evcil hayvana bakmak için zamana ve alana sahip olduğunuzdan emin olmak isteyeceksiniz ve bunu karşılayıp karşılayamayacağınızı anlamanız gerekecek. Bütçe de göz önünde bulundurulmalıdır.

Köpek sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler

Bir yavru köpek sahiplenmeden ya da satın almadan önce bilinmesi gerekenler oldukça fazladır. Örneğin, yeni yavru köpeğinizin evinin konumunun onun ihtiyaçlarına uygun olduğundan emin olmak isteyeceksiniz. Ayrıca bir köpek yavrusu sağlığına nasıl bakılacağını düşünmek isteyeceksiniz. Köpek bakımı hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmeli ve bir köpek yavrusu yetiştirme sorumluluğunu almaya hazır olduğunuzdan emin olmalısınız.

Her şeyden önce, ilk birkaç gün için doğal olan bir yavru köpeğin ağlamasına hazır olduğunuzdan emin olmalısınız. Yeni yavru köpeğiniz için sessiz bir oda veya köpek kulübesi hazırlamalısınız. Mümkünse, bunun için kalıcı bir yer seçin. Ayrıca, yeni yavru köpeğinizin etrafta dolaşması için evinizin yeterince güvenli olduğundan emin olun.

İkinci olarak, yetiştiricinizin hem alıcının hem de satıcının sorumluluklarını özetleyen bir sözleşme sağladığından emin olun. Bu, imzalamanız ve kayıtlar için saklamanız gereken resmi bir belgedir. Sorulması gereken başka bir şey de, yavru köpeğinizin kısırlaştırılması veya sosyalleştirilmesi gerekip gerekmediğidir. Bu bilgilerden emin değilseniz, yetiştiriciniz veya veterinerinizle konuşun.

Yeni aile üyesi için hazır mısınız?

yavru köpek satın almadan önce

Bir köpeğe sahip olmak harika bir deneyimdir. Bakımından ve dikkatinden siz sorumlu olacaksınız. Ancak aynı zamanda yaşam tarzınızı da değiştirmeniz gerekecek. İşte bu yavru köpek sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler arasında en önemli şeylerden biridir. Bütçenizin tamamının revize edilmesi gerekecek ve onun ihtiyaçlarını kendinizinkinin önüne koymanız gerekecek. Fakat, bir köpeğe sahip olmak buna değer. Kendi tüylü arkadaşına sahip olmanın verdiği mutluluk ve sevgi gibisi yoktur.

Eve bir köpek yavrusu getirmeden önce araştırma yaptığınızdan emin olun. Farklı ırklar farklı yaşam tarzlarına ve ihtiyaçlara uyacaktır. Ne tür bir köpeğin yaşam tarzınıza en uygun olacağını araştırın ve ne tür köpek maması ve köpek malzemelerine ihtiyacınız olacağını düşünün. Ayrıca yakındaki veterinerler ve kreşler hakkında bilgi edinmek isteyeceksiniz.

Bir köpek yavrusu sahiplenmeye karar vermeden önce, ona ne kadar zaman ve para ayırmanız gerektiğini düşünmeniz önemlidir. Bir köpek yavrusu satın alma büyük bir taahhüttür. Onu eğitmek için zaman harcamanızı gerektirecek ve ayrıca aile düzeninizi de göz önünde bulundurmanız gerekecek. Çok uzakta olacaksanız, yeni evcil hayvanınız için yatılı ve yalnız zaman geçirmeyi planlamanız gerekir.

Bütçeniz yeterli mi?

Köpek almayı düşünüyorsanız, maliyetini göz önünde bulundurmalısınız. Bir köpek sahibi olmak, özellikle ilk yılında, hayal edebileceğinizden daha pahalıya mal olabilir. Buna aşılar, hastalıklar için geçici tedavi ve kısırlaştırma dahildir. Ayrıca köpeğiniz için yüksek kaliteli mama satın almak oldukça maliyetli olabilir. en iyi köpek mamalarına göz atabilir, Yiyecekleri toplu olarak satın alarak tasarruf edebilirsiniz. Köpeğiniz için beklenmedik masrafları karşılamanıza yardımcı olabilecek sigorta satın almak da akıllıca olacaktır.

Bir köpek pahalı olabilir ve maliyeti, geliriniz, evinizin büyüklüğü ve evinizdeki diğer evcil hayvanların sayısı gibi birçok faktöre bağlı olarak değişir. Ayrıca itaat eğitimi ve tımar gibi ek masraflar da vardır. Bir köpek de çok fazla bakım gerektirebilir ve bu masraflar hızla artabilir.

Yeni evcil hayvanınızın boyutu ve cinsi hakkında bir karar vermeden önce bütçenizi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Bakım için ayda belirli bir miktar harcamanız gerekecek. Tipik bir köpek 10 ila 13 yıl yaşar. Her bir cinsi araştırmak için zaman ayırmalı ve tek başına görünüşe bakmaktan kaçınmalısınız.

Köpek için zamanınız var mı?

köpek sahiplenme hakkında bilgi

Meşgul bir kişi iseniz, bir köpeğe zaman bulmakta zorlanabilirsiniz. İşteyken bir köpek gezdirici kiralamanız veya köpeğinizi köpek bakımına vermeniz gerekebilir. Ev sahibi iseniz, gün boyunca köpeğinizi evde yalnız bırakabilirsiniz. Ancak uygun bakım ve sosyalleşme sorumluluğu omuzlarınıza düşer.

Aile için harika bir evcil hayvan olmanın yanı sıra, bir köpeğe sahip olmak stres seviyenizi azaltabilir. Köpekler ilgi ve oyun oynamaktan hoşlanır, bu nedenle köpeğinizle oynamak için zaman ayırın ve onunla yeterince zaman geçirdiğinizden emin olun. İster işte ister evde olun, evcil hayvanınızla oynamak için zaman bulmak hem sizin hem de köpeğiniz için faydalıdır.

Programınız sıkıysa, köpek almamayı düşünebilirsiniz. Tımar, veteriner ziyaretleri ve düzenli yürüyüşler için zaman planlamanız gerekecek. Gerekli zamanı ayırabileceğinizden emin olun. Programınız sıkıysa ve ailenizin ihtiyaçları taviz vermiyorsa, köpek en iyi seçim değildir.

Köpek için yeriniz var mı?

İster bir apartman dairesinde ister arka bahçeli bir evde yaşıyor olun, evinize bir köpek eklerken alan en önemli hususlardan biridir. Büyüklüğüne, cinsine, yaşına ve enerji düzeyine bağlı olarak köpeğinizin ihtiyaçları için yeterli alana sahip olmanız gerekir.

Evcil hayvanınız için köpeğe özel bir oda oluşturun. Sıcak, ferah ve uygun yataklara sahip olmalıdır. Yatak odanızda veya aile odasında özel bir mekân alanı kurabilirsiniz. Ayrıca evinizde birkaç ayrı köpek dostu alan oluşturabilirsiniz. Örneğin, bütün bir dolabı köpeğin malzemelerine ayırabilirsiniz. Bu şekilde, farklı sarf malzemeleri için fazladan yer bulmak zorunda kalmayacaksınız.

Köpek cinslerini seçmeden önce evinizin büyüklüğünü düşünün. Ayrıca köpeğinizin uzanması için yeterli alana sahip olduğundan emin olmanız gerekir.

Köpek cinsi seçimi

Yaşam tarzınız ve eviniz için doğru köpek cinsi seçmek, bir köpek alıp almamaya karar vermek kadar önemlidir. Her ırkın kendi mizacı, aktivite seviyesi ve ihtiyaçları vardır. Birkaç soruyu cevaplayarak, sizin için doğru cinsi bulabilirsiniz.

Cins testi ilk başta bunaltıcı görünebilir, ancak kullanabileceğiniz birçok seçenek vardır. Bazı ırklar, belirli iklimlerde yaşayan veya belirli fiziksel koşullara sahip kişiler için daha uygundur. Diğer ırklar, çocuk dostu köpek cinsleri haneler için daha uygun olabilir. Ve sınırlı bir bütçeniz varsa, rahat ve düşük enerjili bir köpek düşünebilirsiniz.

Hangi yaştaki köpek sizin için uygun?

Yavru köpek sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler

Kaç yaşındaki köpek bana uygun sorusunun cevabı büyük ölçüde yaşam tarzınıza bağlıdır. Küçük köpekler yavaş yaşlanma eğilimi gösterirken, büyük ırklar çok daha hızlı olgunlaşır. 18 aylık bir köpek, 7 yaşındaki bir insanla yaklaşık olarak aynı yaştadır.

Bununla birlikte, bir köpeğin tam yaşı, cinsine, boyutuna ve yaşına bağlıdır. İlk iki yıl, bir köpeğin gelişmesi için çok önemli bir zamandır. Sonuç olarak, bir köpek yılı, insan yılı olarak 10,5 yıla eşittir. Yaşamın ikinci iki yılı benzerdir, ancak oran o kadar iyi değildir.

Köpeğim nerede saklanabilir?

Bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız, aklınıza gelebilecek ilk sorulardan biri şudur: Köpeğim nerede saklanabilir? Bu soru, köpek sahibinde birçok farklı duygu uyandırır. Çoğu köpek mümkün olduğu kadar çok insanla tanışmak isteyecek olsa da, çok utangaç da olabilirler. Utangaç bir köpek arka bahçede saklanmayı veya elementlerden korunmayı tercih edebilir. Bunun için yer düşünülmeli ve köpeğe özel bir alan sağlanmalıdır. Bazen herkes biraz sessizlik ve yalnızlık ister.

Aileniz ne düşünüyor?

Bir köpeği sahiplenmeden önce, aile üyelerinizin bu fikir hakkında ne düşündüğünü bilmelisiniz. Buna karşılarsa, nedenlerinizi açıklamanız gerekir. Örneğin, ebeveynleriniz çok çalıştıkları için bir köpeğe bakamayabilirler. Bu yüzden onlara bir köpeğin ardından temizlik yapmak için çok zaman harcamaya istekli olduğunuzu göstermek size kalmış.

Yeni köpeğinizi nerede bulabilirsiniz?

Köpek sahiplenme ya da satın alma için pek çok seçeneğe sahipsiniz. Barınaklar, sokaklar, köpek sahipleri ve veterinerler gibi gezmeniz gereken yerler var. Ayrıca online seçenekler de bir o kadar fazla.

Bir köpek seçmek büyük bir karardır ve bir köpek almadan önce köpek sahipliğinin tüm yönlerini göz önünde bulundurmalısınız. İlk olarak, yeni yavru köpeğiniz için sevgi dolu ve güvenli bir yuva sağlayabildiğinizden emin olun. Hayvana kimin bakacağını belirleyin, kendiniz ve aileniz için kurallar ve sınırlar koyun. Bu, hem sizin hem de yeni yavru köpeğiniz için kafa karışıklığını önlemeye yardımcı olacaktır. Örneğin, köpeğinizin yatağınızda veya kanepenizde olabileceği saatlerle ilgili kurallar koymalısınız.

İkinci olarak, yavru köpeğiniz için bir veteriner bulun. Yavru köpeğinizi eve getirdikten hemen sonra veterinere götürmeniz gerekecek. Yerel veterineriniz genel bir muayene yapabilmeli ve yavru köpeğiniz için doğru aşıları bulmanıza yardımcı olmalıdır. Bu, daha sonra veterinere gitmekten kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

Üçüncüsü, yeni yavru köpeğinizin sosyal olduğundan emin olun. İyi bir yetiştirici, yavruları için genel sosyalleşmeye başlamış olacaktır. Bu, yeni yavru köpeğinizin çok yönlü olmasını ve iyi bir mizaca sahip olmasını sağlamaya yardımcı olur. Görünüşün her şey olmadığını hatırlamak önemlidir ve yeni evcil hayvanınızın sizinle ve yavru arkadaşlarıyla nasıl etkileşime gireceğine daha fazla odaklanmalısınız. Dişi bir köpek yavrusunun belirli mevsimlerde kanayacağını ve kısırlaştırılmamış erkeklerin ona çekileceğini unutmayın. Eğer hazırlıklı değilseniz, bu kazara altlığa yol açabilir, bu nedenle yavru köpeğinizi güvende tutun.

Yavru köpek ihtiyaçları için alışveriş zamanı!

Yeni bir köpek yavrusu için hazırlanmanın en iyi yollarından biri, öncelikle minik can dostumuza en iyi köpek maması markalarına göz atarak  en iyi yavru köpek mamaları  istesinden mama siparişi vermek olmalı, yeni arkadaşınızı eve getirmeden önce köpek malzemeleri stoklamaktır. Yavru köpekler, köpek oyuncakları, mama kapları , köpek ödül mamaları ve su şişeleri ve heryeri ısırmamasını istiyorsanız ona bir diş kaşıma ipi dahil olmak üzere çeşitli malzemelere ihtiyaç duyar. Her ihtiyaç farklı bir özellik gerektirir. Mama tam ve dengeli olmalı ve oyuncaklar da kimyasal içermemelidir. Ayrıca oyuncakların gıcırdatmadığından ve aktif bir köpek yavrusu için çok yumuşak olmadığından emin olmalısınız. Oyuncaklara ek olarak, yeni evcil hayvanınızla bağ kurmanıza yardımcı olacak ikramlar almalısınız. İkramlar, yavru köpeğinizin eğlenmesine yardımcı olacak ve büyümesi için gerekli besinleri sağlayacaktır.

Yeni yavru köpeğinizin uyumak için güvenli ve rahat bir yere ihtiyacı var. İdeal olarak, bir köpek yavrusu sandığı veya oyun parkı bunu sağlayacaktır. Köpekler in hayvanlardır ve günlük hayatın gürültüsünden saklanmak için sessiz, sakinleştirici bir yere sahip olmaktan keyif alacaklardır. Oyun parkını iyi şeylerle ilişkilendirmek de iyi bir fikirdir, böylece yeni yavru köpeğiniz onu güvenli ve rahat bir yerle ilişkilendirecektir.

Veteriner ile tanışın

İlk yavru köpeğinizi sahiplenmeden önce evcil hayvanınız için doğru veterineri bulmanız önemlidir. Bu, diğer evcil hayvan sahiplerinden tavsiye almak veya bir arama yapmak anlamına gelebilir. Veteriner hekimin hayvanlara yönelik tıbbi tedavi konusundaki deneyimini, geçmişini ve görüşlerini bilmek de önemlidir. Sonuçta, evcil hayvanınızı getirirken rahat hissettiğiniz bir veteriner seçmelisiniz. Çünkü evcil hayvanınızın hayatı üzerinde büyük bir etkisi olacaktır.

  • Yeni köpeğinizi veterinere götürmeden önce bir soru listesi hazırlamanız önemlidir. Veteriner köpeğinizin tam bir klinik muayenesini yapacak ve sağlığı, aşıları, pire ve kene kontrolü hakkında sorular soracaktır. Ayrıca yetiştiriciden veya köpek kulübesinden yavru köpeğinizin evraklarını da getirmelisiniz.
  • Önceden randevu alın. Çoğu veteriner klinikleri son derece meşguldür, bu nedenle randevunuzu sabah erken veya öğleden sonra geç saatlere ayırdığınızdan emin olun. Veterineriniz için bir mesaj bırakabilirsiniz ve en kısa sürede sizi geri arayacaklardır. Veterineriniz ayrıca yavru köpeğinizin beslenme alışkanlıkları konusunda size yardımcı olabilir ve sahip olabileceğiniz sağlık sorunlarını tartışabilir.

Yavru köpek eğitimi hakkında bilinçli olun

Yavru köpek satın almadan önce bilinmesi gerekenler

İlk yavru köpeğinizi almadan önce onu nasıl düzgün bir şekilde yetiştireceğinizi öğrenin. Bilmeniz gereken birkaç şey var. Yavru köpekler doğal olarak meraklıdır ve sosyalleştirilmeleri gerekir. Ayrıca çocuklarınıza köpek yavrusu etrafında nasıl davranacaklarını da öğretmelisiniz.

Yavru köpeğinizden asla çok fazla şey talep etmemelisiniz ve bunun yerine sosyalleşmeye ve bir ilişki kurmaya odaklanmalısınız. Yavru köpeğinizin dışarıda oynarken bile gözetim altında olduğundan emin olun. Yavruların, sahipleri etraftaysa itaat etme olasılıkları daha yüksektir. Yavru köpeğinizle “bana bak” oyununu oynamayı deneyebilirsiniz.

Köpek eğitimi zor olabilir, ancak yavru köpeğinizin sağlığı için önemlidir. Yavru köpeğinizin hayatı hızlı bir şekilde stresli ve bunaltıcı hale gelebilir ve onu mutlu ve güvende tutmak için her şeyin hazır olması gerekir. Bir köpek yavrusuyla geçirdiğiniz ilk haftanın siz ve yeni tüylü arkadaşınız için çok önemli olduğunu unutmayın.

Satın alma sahiplen!

Belirtmek isteriz ki sokaklardaki köpek sayısı oldukça fazla. Üstelik bu sayı giderek artıyor. Çünkü bazı köpekler evden kaçıyor ya da terk ediliyor. Ayrıca sokaktaki köpekler çiftleşmeye devam ediyor. Ki pek çok köpek sahibi de köpeklerinin bir aileye sahip olmasını isteyebiliyor. Bu duruma bir son vermeli ve bakıma muhtaç köpekleri sahiplenmeliyiz. Böylece sokaktaki köpek sayısı azalır ve sağlıklı bir şekilde bakılabilirler.

Unutmayın ki köpeğiniz çok zaman ve dikkat gerektirecek ve evi onlar için hazırlamanız gerekecek. Alanlarını bir veya iki oda ile sınırladığınızdan emin olun ve onlar için bir program oluşturun. Buna yemek saatleri, oyun zamanı ve yatma zamanı dahildir. Yavru köpeğiniz için düzenli bir programa sahip olmak, hızlı bir şekilde uyum sağlamasına yardımcı olacaktır.

Yeni yavru köpeğinizi aşıları için veterinere götürmeniz de önemlidir. Yavru köpeğinizi ciddi hastalıklardan korumak için köpek aşıları gereklidir. Veterineriniz ayrıca, pire ve kene kovucular ve kalp kurdu koruması dahil olmak üzere hastalıklar için önleyici tedbirler konusunda size tavsiyelerde bulunabilir. Veterineriniz ayrıca hastalıkların belirtilerini nasıl tanıyacağınızı öğrenmenize ve yavru köpeğinizin sağlıklı olmasını sağlamanıza yardımcı olabilir.

Bir köpek yavrusu seçerken, farklı ırkları araştırın. Her cins farklıdır ve kendine has özellikleri vardır. Bir golden retriever, bir labrador köpeği ile benzer fiziksel özelliklere sahip olabilir. Ancak davranışları ve bakım ihtiyaçları çok farklıdır.

Yavru köpek sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenler yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/yavru-kopek-sahiplenmeden-once-bilinmesi-gerekenler/feed/ 0
Köpeğinizi veterinere ne zaman götürmelisiniz? https://blog.petibom.com/kopeginizi-veterinere-ne-zaman-goturmelisiniz/ https://blog.petibom.com/kopeginizi-veterinere-ne-zaman-goturmelisiniz/#respond Mon, 17 Oct 2022 17:20:40 +0000 https://blog.petibom.com/?p=14318 Köpeğinizi ne zaman veterinere götürmelisiniz? Yeme alışkanlıklarındaki değişiklik, aşırı susama veya göz görünümündeki tuhaflıklar gibi çeşitli faktörler veterinere ne zaman gitmeniz gerektiğini size bildirebilir.  Veteriner, evcil hayvanınızın sağlık durumunu ve varsa sıkıntısını belirleyebilir. Ardından en iyi hareket tarzını belirlemenize yardımcı olabilir. Ziyarete hazırlanmanın en iyi yolu patili dostunuzu veteriner ziyaretleri konusunda eğitmektir. Patili dostlarımız eve […]

Köpeğinizi veterinere ne zaman götürmelisiniz? yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Köpeğinizi ne zaman veterinere götürmelisiniz? Yeme alışkanlıklarındaki değişiklik, aşırı susama veya göz görünümündeki tuhaflıklar gibi çeşitli faktörler veterinere ne zaman gitmeniz gerektiğini size bildirebilir.  Veteriner, evcil hayvanınızın sağlık durumunu ve varsa sıkıntısını belirleyebilir. Ardından en iyi hareket tarzını belirlemenize yardımcı olabilir. Ziyarete hazırlanmanın en iyi yolu patili dostunuzu veteriner ziyaretleri konusunda eğitmektir.

Patili dostlarımız eve adımlarını attığı ilk an itibari ile keşfe ve eğitime başlarlar. Çünkü erkenden eğitim aile üyeleri ve köpekler için pek çok avantaj sağlar. Bu eğitimlerden biri de veteriner ziyareti olmalıdır. Stres yapmalarına gerek olmadığını fark etmeleri için veteriner ziyaretlerini ihmal etmemeliyiz. Ne kadar çok sosyalleşmelerini sağlarsak bir o kadar sıkıntısız geçer muayeneler ve diğer kontroller. Elbette tüm bunlar için köpeğimizi veterinere ne zaman ve hangi sıklıkla götürmemiz gerektiğini bilmelisiniz.

Veterinere ne zaman gidilmeli?

Köpeğinizi düzenli kontroller için veterinere götürmeniz önemlidir. Bu ziyaretler, köpeğinizin sahip olabileceği herhangi bir sorun için kan testleri ve tedavileri içerecektir. Köpeğiniz yaşlıysa veya anormal davranışlar sergiliyorsa, daha sık kontroller planlamalısınız. Veterineriniz size evcil hayvanınız için doğru olacak bir program sağlayabilir. Ayrıca randevu saatini teyit etmek için kliniği çalışma saatleri içerisinde arayabilirsiniz.

Bazı bakım ihtiyaçları ve küçük sorunlar evde tedavi edilebilirken, diğerleri acil tıbbi müdahale gerektirir. Köpeğinizde ateş veya hastalığa işaret eden başka belirtiler varsa, veterineri aramalısınız. Çoğu durumda, küçük yaralar birkaç tedavi ile kendi kendine iyileşir. Bununla birlikte, bir enfeksiyon tedavi edilmezse kötüleşebilir ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Enfeksiyonlar köpeğinizin vücudunun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Ayrıca ağrı, şişme ve ateş gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.

En iyi çabalarınıza rağmen, köpeğinizin hala acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı olabilir. Veterineriniz, bilinçli bir karar vermenize yardımcı olmak için her zaman hazırdır ve köpeğinizin cinsine özel bilgiler sağlayabilir. Köpeğiniz dışkılayamıyor, idrarını yapamıyor veya kusamıyor gibi görünüyorsa, bir veteriner görmenin zamanı gelmiştir.

Beslenme sorunları

Köpeğinizi veterinere ne zaman götürmelisiniz

Köpeğinizi beslediğiniz diyet, genel sağlığını ve ömrünü etkileyecektir. Köpeğinize verdiğiniz mama, metabolizmasında, hormon dengesinde ve bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar, bu nedenle evcil hayvanınızın diyetini değiştirmenin sonuçları konusunda bilinçli olmak önemlidir. Köpeklerde yeme bozuklukları ne yazık ki sık görülmektedir. İşte bazı veterinere gitme nedeni;

  • Köpeğiniz mamayı reddederse, bu bir hastalık belirtisi olabilir. Köpeğiniz mama yemeyi reddediyorsa atmanız gereken ilk adım, hemen bir veterinere görünmektir. Köpek genellikle güzel besleniyorsa, birkaç gün mamayı severek yememesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak gün içerisinde atıştırmalık dahi yemiyor ve mama yemeyi reddediyorsa, bu daha ciddi bir sorunun olduğunun işaretidir.
  • Köpeğiniz tahıl bazlı bir diyete sahipse, veteriner  tahılsız bir diyete geçmenizi önerebilir. Ardından, köpeğinizin normal öğünlerine yavaş yavaş yeni yiyecekler ekleyebilirsiniz. Yeni diyetin küçük porsiyonlarıyla başlamak ve köpeğiniz yeni mamasına tepki vermeyene kadar miktarı her gün kademeli olarak artırmak en iyisidir.
  • Alerji nedeni ile sindirim ya da mide sorunları yaşaması.

Aşırı susuzluk ve susama

Köpeklerde aşırı susuzluk, aşırı aktivite veya ısı gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Ayrıca belirli yiyecek veya içeceklerden de kaynaklanabilir. Bazı köpekler özellikle emzirirken susuz kalırlar veya çok aktif olurlar. Bu nedenle susuzlukları azalmazsa veya birkaç günden fazla devam ederse onları veterinere götürmek önemlidir.

Aşırı susama, karaciğer ve böbrek hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli durumların bir belirtisidir. Köpeğinizin normalden daha fazla su içtiğini fark ederseniz, bir veterinere danışmalısınız. Bir uzman, köpeğinizin aşırı susuzluğa neden olabilecek ilaç dozunu azaltabilir. Köpeklerde kalp rahatsızlıklarını ve nöbetleri tedavi etmek için kullanılan birçok ilaç, köpeğinizin susuzluğunu artırabilir.

Aşırı susuzluk yaşayan köpekler, diyabet, karaciğer veya böbrek yetmezliği gibi diğer hastalıkları geliştirme riski altındadır. Köpeğiniz su zehirlenmesi belirtileri gösteriyorsa, veterineriniz diğer olası nedenleri ekarte etmek için testler yapacaktır.

Göz Kontrolü

Köpeğinizin göz görünümü, sağlığının önemli bir göstergesidir. Bir köpeğin gözünde birçok ciddi durum ortaya çıkabilir. Bunlar diyabet, anemi, karaciğer hastalığı, ağrı ve otoimmün hastalıkları içerir. Köpeğinizin vizyonunu ve genel sağlığını korumak için doğru teşhis çok önemlidir.

Köpeklerde göz hastalıkları olduğunu fark ederseniz yapmanız gereken ilk şey, bir veteriner göz doktorundan randevu almaktır. Uzmandan kapsamlı bir değerlendirme almanız ve köpeğinizin uygun tedaviyi aldığından emin olmanız önemlidir. Sadece bir çizik bile olsa evcil hayvanınızı hemen veterinere götürmeniz önemlidir.

Köpeğinizin şişkin gözleri varsa, bir tümörü veya sığ bir göz yuvası olabilir. Köpeklerde şişmiş gözlerin diğer nedenleri arasında alerji veya enfeksiyon bulunur. Veterineriniz, göz sıvılarının drenajını destekleyecek bir ilaç yazabilir. Ağır vakalarda ameliyat gerekli olabilir.

Kusma

Kusma, şiddetli alerjik reaksiyonlardan bağırsak tıkanıklıklarına kadar çeşitli durumların bir işareti olabilir. Bir veteriner, altta yatan nedeni belirlemek ve en iyi tedavi seçeneklerinin ne olduğunu belirlemek için fizik muayene yapabilir. Kusma genellikle normal olmayan ve daha ciddi bir duruma işaret eden kusmukta kanla sonuçlanır. Kusmaya, tipik olarak safra ve tükürüğün bir kombinasyonu olan yeşil veya sarı bir madde de eşlik edebilir.

Köpeğiniz kusuyorsa, hemen veterinerinize danışmalısınız. Köpeklerde bazı kusma nedenleri arasında bakteriyel enfeksiyonlar ve bağırsak tıkanıklıkları bulunur. Neyse ki, köpeklerde kusma genellikle ciddi bir acil durum değildir. Bununla birlikte, kusma bir günden uzun sürerse, veteriner yardımı almak önemlidir. Veterineriniz doğru ilacı reçete edebilir ve köpeğinizin sağlığı için size en iyi tavsiyeyi verebilir.

Köpekler, yememeleri gereken şeyleri yutmakla ünlüdür. Sofra artıkları bile toksin içerebilir. Kaka yutulması da hastalığı yayabileceğinden tehlikeli olabilir. Veterineriniz, köpeğinizin kusmasının kesin nedenini belirlemek için bir dizi test yapabilir.

Dışkıda Değişiklik

Dışkı renkleri, patili dostunuzun bir sorunun ilk belirtilerinden biri olabilir. Artan dışkı sıklığı ve hacmi, artan gıda alımı veya sindirim tıkanıklıkları gibi birkaç anlama gelebilir. Ayrıca ciddi bir hastalık veya alerjinin göstergesi olabilirler. Ek olarak, köpeğiniz kilo vermeye başlayabilir, uyuşuk olabilir veya daha aktif faaliyetlerde ilgisiz hale gelebilir. Bunların tümü hastalık veya yaralanma belirtileri olabilir.

Dışkıdaki değişiklik aynı zamanda ciddi bir tıbbi sorunun göstergesidir. Mukus, kalın bağırsağın yağlanmasını sağlamak için üretilen balçık benzeri bir maddedir. Az miktarda mukus normaldir ve sindirim sisteminde doğal bir kayganlaştırıcı görevi görerek kabızlığı önler. Bununla birlikte, bağırsakta aşırı miktarda mukus, kolit gibi altta yatan bir tıbbi duruma işaret edebilir.

Bağırsakta mukusun diğer nedenleri arasında bağırsak enfeksiyonları, parazitler ve hızlı diyet değişiklikleri bulunur. Mukusa ek olarak, kakada sistemik bir soruna işaret edebilecek kan da bulunabilir. Köpeğinizin dışkısındaki kan, iç kanama belirtisi olabilir. Pankreastan veya kalın bağırsaktan veya hatta anal bezden kaynaklanabilir. Bununla birlikte, beyaz veya turuncu kaka pankreas veya karaciğer ile ilgili bir sorunun göstergesi olabilir.

Letarji

Köpeğinizi veterinere ne zaman götürmelisiniz

Uyuşukluk çeşitli sorunların bir işareti olabilir. Bazı köpekler basitçe uyuşukken, diğerlerinin altında yatan tıbbi problemler vardır. Her iki durumda da, köpeğinizin semptomlarını kontrol etmek için en iyi kişi bir veterinerdir. Bir veteriner, evcil hayvanınızı tedavi etmenin en iyi yolu konusunda size uzman tavsiyesi verebilir. Köpeğinizin uyuşukluktan muzdarip olup olmadığından emin değilseniz, işte izlemeniz gereken bazı işaretler.

Köpeğinizin uyuşukluğuna enfeksiyon veya kanser gibi altta yatan bir hastalık neden olabilir. Köpeğiniz uyuşukluk belirtileri gösteriyorsa, veteriner kesin nedeni belirlemek için teşhis testleri yapabilir. Nedene bağlı olarak, veterineriniz evcil hayvanınızı tedavi etmek için ilaç yazabilir veya diyet değişikliği yapabilir.

Uyuşukluk, bir sorunun yaygın bir belirtisi olsa da, evcil hayvanınızın yaşadığı diğer belirtileri not etmek önemlidir. Bu belirtiler devam ederse, bir veteriner bir değerlendirme önerebilir. Uyuşukluğa ek olarak, köpeğiniz uzun süreler boyunca huzursuz olabilir ve olağan aktivitelerine katılmayabilir. Ayrıca yürüyüşler veya oyun zamanı sırasında daha fazla yorulabilir.

Ani Kilo Kaybı

Köpeklerde ani kilo kaybı birçok nedenden dolayı meydana gelebilir. Bu nedenlerden bazıları altta yatan tıbbi durumlarla ilgiliyken, diğerleri daha belirsizdir. Köpeklerde ani kilo kaybı mutlaka bir veteriner tarafından araştırılmalıdır. Buna fizik muayene, klinik öykü ve kan, idrar veya dışkı örneği toplama dahildir. Bazı durumlarda, ultrason veya radyografi gibi daha ileri tanı testleri gereklidir.

Köpeklerde stres, yemeyi bırakmasına neden olabilir ve bu da kilo kaybına neden olabilir. Diğer nedenler arasında diş apseleri veya ağızda yaralanmalar bulunur. Köpeğinizin bir veteriner tarafından muayene edilmesi önemlidir çünkü veteriner, köpeğinizin antibiyotiğe veya diş çekimine ihtiyacı olup olmadığını teşhis edebilir. Ek olarak, hamile bir köpek ani kilo kaybı yaşayabilir, ancak kısa sürede geri kazanacaktır.

Köpeklerde ani kilo kaybı, köpeğinizin bağırsaklarını veya midesini etkileyebilen gastrointestinal bozuklukların bir belirtisi olabilir. Bu koşullar ayrıca dehidrasyon, kusma ve iştah kaybına neden olabilir.

Köpeğinizi veterinere ne zaman götürmelisiniz? yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/kopeginizi-veterinere-ne-zaman-goturmelisiniz/feed/ 0
Köpekler Neden Kavga Ederler? Nasıl durdurulur? https://blog.petibom.com/kopek-kavgasi-nedenleri/ https://blog.petibom.com/kopek-kavgasi-nedenleri/#respond Sun, 02 Oct 2022 20:02:02 +0000 https://blog.petibom.com/?p=14316 Köpek kavgası nedenleri oldukça fazla olabilir. Bunlar genellikle bölgesellik, savunma dürtüsü ve yönlendirilmiş saldırganlığı içerir. Bir köpeğin kavga etmesinin ardındaki nedenleri anlamak için, gösterebilecekleri bazı yaygın işaretlere bakmak faydalı olacaktır. Burada önemli olan tetikleyiciyi bulmak ve kavgayı durdurmaktır. Kavgayı durdurma konusunda bilinçli olarak köpeğinizin bu atakları önlemesine yardımcı olabilirsiniz. Köpek kavgası nedenleri Köpekler genellikle korku, […]

Köpekler Neden Kavga Ederler? Nasıl durdurulur? yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Köpek kavgası nedenleri oldukça fazla olabilir. Bunlar genellikle bölgesellik, savunma dürtüsü ve yönlendirilmiş saldırganlığı içerir. Bir köpeğin kavga etmesinin ardındaki nedenleri anlamak için, gösterebilecekleri bazı yaygın işaretlere bakmak faydalı olacaktır. Burada önemli olan tetikleyiciyi bulmak ve kavgayı durdurmaktır. Kavgayı durdurma konusunda bilinçli olarak köpeğinizin bu atakları önlemesine yardımcı olabilirsiniz.

Köpek kavgası nedenleri

Köpekler genellikle korku, hakimiyet ve alan eksikliği gibi çeşitli nedenlerle kavga ederler. Birçoğu kovalama ve kaçma şeklinde ilerler. Ancak bwazı köpekler birbirlerini başlarından veya boyunlarından ısırarak kanayan yaralara neden olurlar. Diğer zamanlarda köpekler dişlerini kilitler. Bu gibi durumlarda köpek sahipleri köpeklerini kavga etmekten alıkoymalı ve onlara yer ve ayrı bir kapta mama ve su vermelidir.

Hayal kırıklığı, köpek kavgalarının bir başka yaygın nedenidir. Sinirli köpekler genellikle dikkat veya belirli bir nesne ister. Bu hüsran mücadele yoluyla serbest bırakılacaktır. Buna ek olarak, zayıf sosyalleşmiş köpekler beden dilini okumakta ve ihtiyaçlarını iletmekte zorluk çekebilirler. Yakın zamanda kavga etmiş bir köpeğiniz varsa, diğer köpeklerle birlikte kaçmasına izin verirken özellikle dikkatli olun. Köpeğinizin saldırganlık sorunu olduğundan şüpheleniyorsanız, profesyonel bir köpek eğitmeninden hizmet almalısınız.

Bölgesel koruma

Köpekler kavga ederler çünkü kendilerini, sahiplerini ve bölgelerini korumak için içgüdüsel bir istekleri vardır. Her iki köpek de eşit derecede motive olduğunda, kavga meydana gelebilir. Bazen, bu içgüdü kısır bir saldırıya yol açabilir. Diğer durumlarda, bir köpek tehdit edildiğinde veya başka bir köpek tarafından tehdit edildiğini hissettiğinde kavga ortaya çıkabilir.

Bazı durumlarda, saldırgan davranışlar annelik içgüdülerinin bir sonucu olabilir. Diğer durumlarda, bir erkek köpek sürüsünü savunma ihtiyacı hissedebilir. Bazen erkek köpekler kendilerini tehdit altında hissettikleri veya korktukları için saldırırlar. Bazen agresif ve eğlenceli davranış arasındaki farkı söylemek zor olabilir. Birkaç basit kural, ikisi arasında ayrım yapmanıza yardımcı olabilir.

İçgüdüsel

Köpekler, birlikte yaşarken veya birbirleriyle akraba olsalar bile çeşitli nedenlerle kavga edebilirler. Bu nedenlerden bazıları kaçınılmaz olsa da, diğer tetikleyiciler kolayca önlenebilir. Örneğin, aynı cinsiyetten iki köpek birlikte yaşadığında, köpeğin cinsiyet grubunun doğal hiyerarşisi nedeniyle kavga etmeye daha yatkın olabilirler.

Köpekler, bölgelerini korumak için doğal bir içgüdüye sahiptir. Bu davranış, kaynakları koruma ihtiyaçlarından kaynaklanmaktadır. İnsanlar veya köpekler bölgelerine girmeye çalıştığında genellikle pekiştirilir. Örneğin, bir davetsiz misafir girmeye çalıştığında bir köpek hırlayabilir, koşabilir ve sınıra hücum edebilir.

Yönlendirilme

Köpekler çeşitli nedenlerle saldırgan davranışlar gösterebilir. Korku, acı, aşırı heyecan veya yırtıcı uyarılma ile tetiklenebilirler. Saldırgan davranışları diğer köpeklere, evcil hayvanlara veya sahiplerine yönelik olabilir. Bu tür saldırganlık genellikle köpek sahibi tarafından kolayca görülmese de, gözden kaçırılmamalıdır.

Köpekler, hapsedildiklerinde de yönlendirilmiş saldırganlık gösterebilirler. Bu tür saldırganlık, köpeğin hedeflediği hedefin önüne bir şey geçtiğinde ortaya çıkar. Bu bozulma, köpeğin saldırganlığını, onu kesintiye uğratan kişi veya hayvana yönlendirmesine neden olur. Bu tür davranışların köpek ve diğer hayvanlar için ciddi sonuçları olabilir.

Bu tür davranışları tedavi etmenin ilk adımı, ilk etapta neden ortaya çıktığını anlamaktır. Yönlendirilmiş saldırganlık sergileyen köpekler, hayatlarının diğer alanlarında genellikle son derece dürtüseldir. Bu nedenle, bu köpeklere zihinsel uyarım ve yapılandırılmış egzersiz sağlamak zorunludur. Bu mutlaka köpek parkına daha fazla gezi anlamına gelmese de, yapılandırılmış egzersiz esastır. Ek olarak, köpeğiniz bir stres azaltma programından yararlanabilir.

Aşırı uyarılma

Bir köpeğin saldırgan davranışı, çok fazla uyarılma ile tetiklenebilir. Bunu önlemek için, oyun sürelerini çok sayıda mola ile kısa sürelerle sınırlandırmalısınız. Bu, köpeğinizin zorlu oyunun onları hiçbir yere götürmeyeceğini öğrenmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca köpeğinizin davranışını izlemenize yardımcı olacaktır. Bol bol dinlenen ve soğumaya zaman alan köpekler sizi dinleyecek ve komutlarınıza daha iyi uyacaktır.

Aşırı uyarılma, hem ergen köpek yavrularında hem de yetişkin köpeklerde yaygın bir sorundur. Diğer köpeklerle oynayarak veya evinize misafir geldiğinde tetiklenebilir. Köpeğiniz aşırı uyarılmışsa, derin nefesler alıp uzaklaşarak onu sakinleştirebilirsiniz.

Yavru köpekler neden kavga eder?

köpekler neden kavga eder

Yavruların neden kavga ettiğini merak ettiyseniz, yalnız değilsiniz. Olası bir kavganın ilk işareti, beden dilindeki dramatik bir değişikliktir. Kavga eden bir köpek yavrusu, sert sınırlayıcı hareketler, kabarık tüyler, sıkı dudaklı yüzler ve alçak bir hırlama sergileyecektir. Ayrıca kulakları sarkık ve düz olacaktır.

Değişiklik: Köpek kavgaları genellikle ortamdaki bir değişikliğin sonucudur. Köpeğin ortamındaki bir değişiklik, köpeğin sosyal düzenini bozabilir. Bu, bir köpeğe oyuncak verdiğinizde veya hazır olmadan önce bir yavruyu telaşlandırdığınızda olabilir. Köpeğinizin güvenliğinden endişe ediyorsanız profesyonel yardım alın.

Sosyalleşme süreci: Köpek kavgaları da köpek yavrusu sosyalleşme sürecinin bir parçasıdır. Bir köpek yavrusu, diğer köpeklerin sınırlarına saygı duymayı ve oyun sırasında ısırma güçlerini kontrol etmeyi öğrenir. Ayrıca, bu oyun kavgaları küçük yaralanmalara da yol açabilir. Bununla birlikte, bir köpek yavrusu davranışı, özellikle ilk aylarında dikkatle izlenmelidir.

Ergenlik: Bir köpek ergenliğe ulaştığında, sosyal bir hiyerarşi geliştirmeye başlar ve kendi grubunu oluşturmaya başlar. Sonuç olarak, iki köpek arasındaki kavga şansı önemli ölçüde artar. Aşırı görünebilir, ancak çoğu zaman bir köpek yavrusu oyun dövüşü sadece eğlenceli bir oyundur.

Oyun: Oyunu kavgalar tehlikeli bir aktivite gibi görünse de, yavruların gelişimi için gereklidir. Aslında, yaşamın ilk birkaç yılında, yavru köpekler her zaman çöp arkadaşlarıyla oynar. Bunun nedeni, birbirleriyle düzgün bir şekilde sosyalleşmeyi öğrenmelerine ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olan bir içgüdü olmasıdır. Kötü sosyalleşmiş bir köpek yavrusu, eğlenceli bir kıstırma ile acı veren bir ısırık arasındaki farkı anlayamayabilir. Çok sert oynamaya başlarsa, müdahale etmeniz gerekebilir.

Köpek kavgası nasıl durdurulur?

köpek kavgası nedenleri

Bir köpek kavgasının geldiğini gördüğünüzde, müdahale etmek isteyebilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce, kendinizi hazırlamanız önemlidir. İşte kullanabileceğiniz üç strateji: Köpeklerin dikkatini dağıtmak, çok gürültü yapmak ve su püskürtmek. Bu yöntemler nispeten düşük risklidir ve bir soruna neden olmaz.

Yapılmaması gerekenler

  • Köpeğinizi yakasından tutmak tehlikeli olabilir ve ısırılma riskiniz olabilir. Bu nedenle emin adımlar atmak gerekir.
  • Köpeğiniz tehdit altında hissedebilirken, bağırmaktan kaçının ve dövüşen köpeklerden uzak durun.
  • Vücudunuzu köpek kavgasının arasına sokmaktan kaçının.

Kavgayı ayırmak son derece korkutucu bir durum olsa da hayati derecede önemli bir durumdur. Dövüş modundaki bir köpek, dövüşü böldüğünüzün farkında olmayabilir ve saldırı ciddi yaralanmalara neden olabilir.

Sakin kalın

Bir köpek kavgasını durdurmak istiyorsanız, sakin olun ve yüksek ses çıkarmamaya çalışın. Çığlık atmak ve bağırmak kavgayı tırmandırabilir. Size yardım eden iki kişiniz varsa, biri kavgaya karışmamış, diğeri de araya girip köpekleri ayırabilecek üçüncü bir kişi varsa en iyisidir.

Köpekleri ayırmaya çalışırken asla tasmalarından tutmayın ve vücudunuzu ikisinin arasına sokmaktan kaçının. Geride durup etrafa bakmak iyi bir fikirdir. Köpekleri ayırmak için işitsel bir engelleyici veya başka bir yöntem kullanmayı deneyin.

Çok Gürültü Yapın

Köpek kavgası korkutucu olabilir. Ancak onları biraz gürültü ile durdurmak mümkündür. Bir köpek dövüşü duyduğunuzda, etrafta kimsenin olmadığından emin olmak için etrafınıza bakın ve sonra köpekleri kaçmaları için yönlendirin. İki tencere kapağını birbirine vurmak, etraftaki çöp kovasının kapağını açıp kapamak gibi sesler çıkartabilirsiniz. Yüksek ses köpekleri ürkütecek ve onları kavgadan uzaklaştıracaktır.

Diğer bir seçenek de köpekleri korkutmak için havalı korna kullanmaktır. Aracınızın içinde iken köpek kavgasına denk geldiyseniz kornaya basarak kavgayı ayırabilirsiniz. En kolay seçenek de telefondan havalı korna sesi açmaktır. Köpekler çok iyi duyar. Bu nedenle korna sesini sizden daha fazla duyacaklar.

Nesneleri Stratejik Olarak Kullanın

Köpek kavgasını güvenli bir şekilde ayırmanın anahtarı, köpekleri ayırmak için orada olmaktır ve bu, nesneleri stratejik olarak kullanarak yapılabilir. Örneğin ağır battaniyeler, dövüşen köpeklerin odağını kırabilir ve size onları dövüşten çıkarmanız için zaman verebilir. Bir diğer iyi yöntem ise uzun otomatik şemsiye kullanmaktır. Şemsiyenizi birden açıp kapadığınızda köpekler korkup kaçacaktır. Ayrıca dikkat dağıtmak için sandalyeleri veya giysi sepetlerini de kullanabilirsiniz. Bu yöntemler çok ciddi kavgalarda işe yaramasa da, kavgayı ayırmada kesinlikle etkili olabilirler.

Kavgayı ayırmanın başka bir yolu da köpekleri ayıracak kadar büyük bir nesne kullanmaktır. Bir şemsiye, çöp kutusu veya bir parça kontrplak işe yarayacaktır. Köpekleri kendiniz ayıramıyorsanız, destek almalısınız. Yaralanma riskini unutmamalısınız.

Köpek uzaklaştırıcı ürünler ile tedbirli olun

Köpek sahipleri çok iyi bilir ki, köpeklerini ne kadar eğitseler de sosyalleştirseler de bu konuda zayıf olan köpekler ile her an karşılaşabilirler. Bu nedenle tedbirli olmak en iyisidir. Köpeğinizi ve kendinizi korumak adına köpek uzaklaştırıcı ürünler satın alabilirsiniz.

El arabası yöntemini kullanın

Yanınızda bir kişi daha varsa köpeğinizin ya da köpeklerden birinin arka ayaklarını kavrayın diğer kişi de aynı işlemi yapmalı. Aynı anda olabildiğinizce hızlı bir şekilde siz sağa diğer kişi sola doğru daire çizmeli. Böylece köpekler birbirinden uzaklaşır. Siz de yaralanmaktan kurtulursunuz.

Kavga ihtimalini azaltmak için neler yapabilirsiniz?

Köpeğinizi sosyalleşme konusunda eğitmekte zorluk yaşıyorsanız sokağa çıkmadan önce ağızlık takabilirsiniz. Gergin ve huysuz köpekler için ağızlık gibi ürünler oldukça etkilidir. Kavganın kısa sürmesini sağlar. Yanınızda her zaman su bulundurmanız da kavga ihtimalini azaltabilir. Saldırgan olduğunu düşündüğünüz köpek ya da kedileri köpeğinize yaklaşmadan önce su ile ıslatarak korkutabilirsiniz.

Kalabalık ortamlara girmekten kaçınmak da kavga ihtimalini azaltmaktadır. Bir bölge içerisinde ne kadar çok köpek varsa o kadar çok kavga ihtimali de vardır. Sokak köpeği olsun olmasın köpeklerin kavga etme olasılığı her zaman vardır. Köpeğinize erkenden eğitim vermelisiniz.

Bir köpeğin diğer köpeklere saldırmaya başladığını fark ederseniz hemen bir veterinere başvurun. Veteriner durumu değerlendirebilir ve en iyi hareket tarzını belirleyebilir. Bir kavga sırasında, köpek saldırganlığını algılanan tehdide yönlendirecektir. Köpek ciddi şekilde yaralanmasa bile müdahale etmeye çalışan kişi köpek tarafından ısırılabilir.

Köpekler Neden Kavga Ederler? Nasıl durdurulur? yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/kopek-kavgasi-nedenleri/feed/ 0