Köpeklerde Trombositopeni Nedenleri ve Tedavisi

22 Aralık 2023
1489
Köpeklerde Trombositopeni Nedenleri ve Tedavisi

Trombositopeni , köpeğinizin kanındaki belirli hücreleri etkileyen bir durumdur ve çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Trombositopenide trombosit sayısı düşüktür. Trombositler, bir yaralanma olduğunda birlikte pıhtılaşan ve böylece kanamayı durduran kan bileşenidir. Trombositopeni, kanın pıhtılaşma kabiliyetini azaltır ve kendiliğinden morarmaya veya kontrolsüz kanamaya yol açabilir. Ancak bazı köpeklerde hiç semptom görülmez. Trombositopeninin birçok nedeni vardır, bazıları diğerlerinden daha ciddidir ve durum hafif ila şiddetli olabilir.

Köpeklerde Trombositopeni Nedir?

Trombositopeni, bir köpeğin kanında düşük sayıda trombosit olduğunda ortaya çıkar. Trombositler kanın pıhtılaşması için önemlidir, bu nedenle köpeğinizde yeterince yoksa ani kanama veya morarma riski vardır. Köpeklerde oldukça yaygın bir hastalıktır ve veteriner hastanelerine başvuran köpeklerin yüzde 5’inde görülür.

Trombosit nedir?

Trombositler kemik iliğinde üretilir ve kanda dolaşır. Kan kaybını önlemek için kırık veya sızan kan damarlarını kapatmak için bir araya toplanırlar. Kanın pıhtılaşma mekanizmasında önemli bir faktördürler ve trombositopeni spontan kanamaya veya morarmaya neden olabilir.

Köpeklerde Trombositopeninin Belirtileri

Trombositopeni hafifse, herhangi bir belirti görmeyebilirsiniz ve köpeğinizin bu duruma sahip olduğunu yalnızca rutin bir veteriner muayenesi veya başka bir sağlık sorunu için yapılan inceleme sırasında keşfedebilirsiniz. Ancak, durum ilerlemişse, aşağıdaki belirtileri görebilirsiniz:

Trombositopeni, bir köpeğin kan pıhtılaşma yeteneklerini etkilediğinden, spontan kanama ve kanama meydana gelebilir. Bu, herhangi bir travma ile veya travma olmadan olabilir. Gözdeki spontan kanama, kan çanağı veya gözün beyazlarında kan çizgileri şeklinde kendini gösterir. Burun kanamaları da aniden olabilir ve bazen trombositopenili bir köpeğin dışkısında ve idrarında kan görülebilir . Siyah dışkı, kanın sindirildiğinin ve sindirim sisteminin üst kısımlarından geldiğinin bir göstergesidir ancak dışkıda kırmızı kan da görülebilir.

Son olarak, trombositopenili bir köpeğin diş etlerinde ve derisinde peteşi adı verilen küçük morluklarla birlikte ekimoz adı verilen büyük morluklar oluşabilir. Kürk, bir köpeğin vücudunun çoğu yerindeki morlukları kapatabilse de, köpeğin karnında veya kürkün daha ince olma eğiliminde olduğu iç baldırlarında morluklar fark edebilirsiniz. Bu semptomların tümü, yetersiz trombosit nedeniyle kanın pıhtılaşmasının azalmasından kaynaklanır.

Kan kaybı anemiye (düşük alyuvar sayımı) neden olarak diş etlerinin soluklaşmasına, solunum hızının artmasına ve halsizliğe neden olabilir. Trombositopenisi olan birçok köpek belirgin bir belirti göstermez, bu nedenle kan testi çok önemlidir.

 

Köpeklerde Trombositopeninin Nedenleri

Trombositopeni, bir köpekte bir dizi hastalık veya sorundan kaynaklanabilir:

Bağışıklık aracılı (ITP): Bu, köpeklerde trombositopeninin en yaygın nedenidir. ITP bir otoimmün hastalıktır, yani bağışıklık sistemi trombositlere saldırır ve onları yok eder. İdiyopatik ITP olarak da adlandırılan birincil ITP’de neden bilinmemektedir. Küçük ırklar ve genç-orta yaşlı köpeklerin birincil ITP geliştirme olasılığı en yüksektir.  Sekonder ITP’de, kanser veya kene enfeksiyonu gibi altta yatan bir sağlık sorunu otoimmün yanıtı tetikler.

Enfeksiyonlar: Köpek hastalığı, parvovirüs, ehrlichiosis, mantar enfeksiyonları ve bakteriyel enfeksiyonlar dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar trombositopeniye neden olabilir.

Kanser: Lösemi ve multipl miyelom dahil olmak üzere bazı kanser türleri trombosit yıkımına neden olabilir.

Genetik: Durum herhangi bir köpeğe çarpabilse de, bazı köpek ırkları trombositopeniye daha yatkındır. Cavalier King Charles İspanyolları ve tazıları , durumu miras alma olasılığı en yüksek olan ırklardan ikisidir.

İlaç ve aşı reaksiyonları: Kemoterapötikler, bazı antibiyotikler ve östrojen gibi bazı ilaçlar yan etki olarak trombositopeniye neden olabilir.

Büyümüş dalak: Dalak çok sayıda trombosit depoladığından, splenomegali trombositopeniye neden olabilir.

Rodentisit zehirlenmesi: Bir köpek yanlışlıkla iç kanamaya neden olacak şekilde tasarlanmış bazı kemirgen zehirlerini yerse, kanamanın yanında trombositopeni görülebilir.

Köpeklerde Trombositopeninin Teşhisi

Trombositopenili bir köpeği teşhis etmek için, veteriner hekiminiz öncelikle tam bir kan sayımı yapacaktır. Bu test, kan örneğinde kaç tane trombosit bulunduğunu gösterir. Tipik olarak, sağlıklı köpeklerin trombosit sayısı yaklaşık 200.000/μL’dir. Genellikle trombosit sayısı 30.000/μL’nin altına düştüğünde morarma ve burun kanaması gibi trombositopeni belirtileri görülür. Sorunun altında yatan nedenleri araştırmak için ek tanılama testleri kullanılır. Şüphelenilen altta yatan sürecin doğasına bağlı olarak, bunlar ek kan testleri, radyografiler (X-ışınları), ultrason veya kemik iliği numune testleri içerebilir.

köpeklerde trombositopeni

Köpeklerde Trombositopeni Tedavisi

Trombositopeninin tedavisi nedene bağlıdır. ITP’li köpekler, bağışıklık sistemlerinin trombositleri yok etmesini önlemek için genellikle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlara ihtiyaç duyar. Prednizon gibi steroidler bu amaçla kullanılan en yaygın ilaçtır. Çoğu köpek ömür boyu prednizon almak zorunda kalmayacak, bunun yerine trombosit sayıları normal seviyelere yükseldikçe yavaş yavaş azalabilir. Bu önemlidir, çünkü steroidlerin kilo alımı, artan susama ve idrara çıkma ve enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık gibi ciddi yan etkileri vardır. Bu süre zarfında veteriner hekiminizle yakından çalışmanız gerekecek ve köpeğin trombosit seviyelerini kontrol etmek için tekrarlanan kan testleri gerekecektir.

Bazı kemoterapi ilaçları, intravenöz immünoglobülinler gibi trombosit sayısını geçici olarak artırır. Bunlar bazen trombositopeninin hızlı tedavisi için reçete edilir. Köpek ciddi kan kaybı yaşamışsa, kan nakli de gerekebilir.

Trombositopeniye kanser veya enfeksiyon gibi başka bir durum neden oluyorsa, bu durumun tedavisi köpeğin trombosit sayısını artırmaya da yardımcı olmalıdır.

Kan kaybı akut veya ani ise, hastayı stabilize etmek için kan transfüzyonu şarttır. Trombositten zengin plazma, spontan kanamayı azaltmak için trombosit sayılarını geçici olarak artırmak için de kullanılabilir. Nüksü en aza indirmek veya önlemek için trombositopeninin altta yatan spesifik nedenini tedavi etmek için başka tedavilere ihtiyaç duyulacaktır.

Trombositopenili Köpekler İçin Prognoz

Şans eseri, ITP teşhisi konan köpeklerin yaklaşık yüzde 80’i iyileşir. Bununla birlikte, nüksetme yaygındır, bu nedenle köpeğinizin ömür boyu gözlem ve sık veteriner muayeneleri gerektirecektir.  Trombositopeniye kanser, enfeksiyon veya bir toksin gibi başka bir durum neden oluyorsa, prognoz bu diğer durumun ne kadar başarılı bir şekilde tedavi edilebileceğine bağlıdır.

Trombositopeni Nasıl Önlenir?

Çoğu zaman, köpeklerde trombositopeninin oluşmasını önlemenin bir yolu yoktur, çünkü en yaygın olarak bağışıklık aracılı veya önlenmesi zor olan çeşitli hastalıklardan kaynaklanır. Bununla birlikte, düzenli veteriner muayeneleri, tedavi edilemeyecek kadar ciddi hale gelmeden önce trombositopeni de dahil olmak üzere gizli sağlık sorunlarına yardımcı olabilir.

Köpeklerde Trombositopeni ile İlişkili Hastalıklar

Birçok ciddi hastalık, aşağıdakiler dahil, durumun bir bileşeni olarak trombositopeniye sahiptir:

  • Parvovirüs, köpek enfeksiyöz hepatit virüsü, köpek gençlik hastalığı, leptospiroz, kene kaynaklı birçok hastalık (örneğin, Lyme hastalığı), salmonella ve kalp kurdu hastalığı gibi bulaşıcı hastalıklar
  • İmmün aracılı hastalıklar (örneğin, immün aracılı trombositopeni)
  • Kanserler (örneğin, lenfoma, hemanjiyosarkom)
  • Östrojen, fenilbutazon (Butazolidin®, Butatron®), fenobarbital (Luminal®, Barbita®), fenbendazol (Panacur®), sefalosporin antibiyotikler, sülfa antibiyotikler, ACE inhibitörleri ve çeşitli kemoterapi ilaçları dahil olmak üzere ilaçlar
  • Toksinler ve zehirler (örneğin, çinko, ksilitol, yılan ısırıkları)

Sık Sorulan Sorular

Köpeğinizin trombositleri düşükse, kanama riski taşırlar, yani en küçük yaralanmalarda kanama riski vardır. Düşük trombositler bir hastalık değil, altta yatan bir durumun belirtisidir .

Trombosit ve fibrinojendeki azalma aşırı bir dereceye taşındığında, hayvanlarda belirgin bir kanama eğilimi görülür. Trombositlerin defibrinasyonla uzaklaştırıldıktan sonra yenilenmeleri oldukça hızlıdır ve ortalama olarak günde kandaki toplam sayının yaklaşık beşte biri kadardır .

Pıhtılaşma zincirini etkileyen en yaygın toksinler, antikoagülan rodentisitler, brodifacoum, bromadiolone, klorophacinone, coumatetralyl, difenacoum, difethialone, diphacinone ve flocoumafen’dir.

IMT’li (İmmün Aracılı Trombositopeni) köpeklerin çoğunluğu (>%70) tek başına prednizolon veya diğer immünosüpresif ilaçlarla kombinasyon halinde bir haftadan daha kısa sürede önemli iyileşme gösterecektir.

Trombositopeni, kanda yeterince trombosit olmaması durumunu ifade eder. Trombositler, kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar.

ITP için prognoz, iyi ile korunan arasında değişmektedir. Bu bozukluğa sahip köpeklerin neredeyse yüzde 80’i iyileşecek olsa da, bu, diğer yüzde 20’sinin ya ötenazi olduğu ya da hastalık nedeniyle öldüğü anlamına gelir. Birçok faktörün prognozu etkilediği gösterilmiştir.

Parvovirüs, köpeklerde enfeksiyöz hepatit virüsü, köpeklerde gençlik hastalığı, leptospirosis gibi bulaşıcı hastalıklar, kene kaynaklı birçok hastalık (örneğin, Lyme hastalığı), salmonella ve kalp kurdu hastalığı dahil olmak üzere birçok ciddi hastalık, durumun bir bileşeni olarak trombositopeniye sahiptir.

Trombosit fonksiyonu bozulmuşsa evet. Bu, bazı antibiyotikler de dahil olmak üzere bazı ilaçların yan etkisi olabilir. Von Willebrand Hastalığı  gibi, özellikle Doberman Pinschers olmak üzere bazı köpek türlerinde yaygın olan kalıtsal trombosit kusurları vardır. Otterhounds, Great Pyrenees, American Cocker Spaniels ve Basset Hounds‘ta konjenital trombosit kusurları da görülür. Teşhis trombosit fonksiyon testlerini gerektirir. Gerektiğinde kan nakli dışında özel bir tedavi yoktur.

Karışık cins köpekler de dahil olmak üzere herhangi bir köpek cinsi trombositopeni geliştirebilirken, tazılarda ve şövalye King Charles Spaniel‘lerde diğer cinslere göre daha sık kalıtsaldır ve idiyopatik trombositopeni formunun küçük ırkları veya genç-yetişkin köpekleri vurması muhtemeldir.

 

Trombositopeni oldukça yaygındır. Bazı araştırmalar, veteriner hastanelerine kabul edilen tüm köpek ırklarının %5 kadarının düşük trombosit sayısına sahip olduğunu göstermiştir.

Trombositopeninin kalıcılığı, temel nedenine bağlıdır. Tedavi edilebilir bir durum ise, trombosit sayıları normale dönebilir. Ancak bazı durumlarda kalıcı olabilir.

Trombositopeni birçok nedenle ortaya çıkabilir, bu nedenler arasında kemik iliği sorunları, otoimmün hastalıklar, enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, kemik iliği kanseri gibi durumlar bulunabilir.

Yangısal hastalıklar, tümöral oluşumlar, enfeksiyöz hastalıklar ile birçok ilaç ve kimyasal madde gibi pek çok faktör trombosit üretiminin azalmasına, trombosit dağılımdaki bozukluklara, trombosit kullanımının ve yıkımının artmasına neden olarak trombositopeniyi oluşturmaktadır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.