Kedilerde sıklıkla görülebilen Giardia, tedavisi olan bir hastalıktır. Genelde evde ya da kediler arasında yayılan bu hastalık, diğer bağırsak hastalıkları ile aynı belirtilere sahiptir. Bu sebeple veteriner hekimler tarafından teşhisin konulması ve tedavi edilmesi gerekir. Giardiazis olan bir kedi tamamen iyileşebilirken, altında yatan herhangi bir sağlık durumuna bağlı olarak evcil kedinizin iyileşmesi daha da zorlaştırabilir.
İçindekiler
Kedilerin ince bağırsaklarında yaşayan küçük ve tek hücreli organizmaların yol açtığı bir hastalık olan Giardiazis, duruma göre her canlıda farklı ölçülerde hissedilebilir. Genellikle ciddi sağlık problemlerine neden olmasa da bazen şiddetli ağrı belirtileri ile birlikte bazı kedilerde ishal, uyuşukluk ve dehidrasyon gibi ciddi problemler de baş gösterebilir.
Giardia taşıyıcısı olan her kedi hastalanmaz. Eğer hastalanacak olurlarsa, en sık görülen belirtilerinden biri ani başlayan ya da daha kronik olan ishaldir. İshal, kötü kokulu olabilirken sulu, yeşil renkte ve bazen de kanlı olabilir. Bu parazitler, bağırsak duvarına bağlanarak ilerleyen durumlarda kusmaya da sebep olabilir. Belirtilerin süresi birkaç hafta kadar sürebildiği için kedinizde yavaş ve kademeli şekilde kilo kaybı da görülebilir. Bunun sebebi bağırsaklardaki emilim bozukluklarına ve ishalle beraber kaybedilen sıvıdır.
Çoğu zaman ateş semptomu baş göstermezken, bazen de görülebilir. Bu hastalık kedinizin yaşamını tehdit etmezken, yavru kedilerde, yaşlı kedilerde ya da Feline Immunodeficiency Virus (FIV) veya Feline Lösemi Virüsü (FeLV) enfeksiyonları ile sorunlu hastalıklar geçirerek bağışıklık sistemi zarar görmüş olan kedilerde daha şiddetli olabilir. Pek çok kedi asemptomatik taşıyıcılar olacağından bir hastalık belirtisi yaşamayacaktır.
Hem insan hem de hayvanlara bulaşabilen Giardiazis’in nedeni Giardia intestinalis parazitinden kaynaklanmaktadır. Kedinize bulaşması için bu parazit ile enfekte olmuş yiyecek ve içeceği yemeleri ya da enfekte olmuş başka bir hayvanın dışkısından bulaşması gerekir. Parazit kedinizin vücuduna girdikten sonra bağırsak duvarlarına yapışır ve ürer.
Eğer kedinizi Giardia ile enfekte olduysa ve ishal olmaya başladıysa, kısa süre içerisinde susuz kalacaktır. O sebeple olabildiğince en kısa süre içerisinde veteriner hekim tarafından tedavi edilmelidir. Veteriner hekiminize hastalığın belirtilerinin ne zaman başladığı ve ishalin hangi sıklıklarda olduğunu net bir şekilde söylemelisiniz. Veteriner hekiminiz size dışkının kokusu ve nasıl bir yapıda olup olmadığını soracaktır. Dolayısıyla bu bilgilere sahip olmanız gerekir.
Buna ek olarak ishalin bir sebebi de diyet değişikliğinden kaynaklandığı için kedinize uyguladığınız diyeti de öğrenmek isteyecektir. Eğer yakın bir zamanda değişiklik yapmadıysanız, bu ihtimali eleyecektir. Net bir teşhis için kedinizin dışkısının incelenmesi gerekmektedir. Bunun için bir parça dışkı numunesi alınacak ve yüzdürme testi uygulanacaktır. Sonucunda kedinizde giardia varsa, parazit kendisini gösterecektir. Fakat bu yöntem tek başına net sonuç vermez. Daha fazla test uygulanmalıdır. Tam bir netice için üç farklı güne ait dışkı numuneleri test edilmelidir. Bunların yanında hızlı test kitleriyle giardiazis teşhisi konulabilmektedir.
Tespit edilen giardia parazitleri, yaygın olarak metronidazol ile tedavi edilmektedir. Fakat fenbendazol dahil olmak üzere farklı etken maddeli ilaçlar kullanılarak da üstesinden gelinebilir. Kedilere hap genelde bölünerek verilir. Acı tadı daha aza indirgemek için farklı yöntemler mevcut. Hastalığın belirtilerinden ishal ve kusma kedinizde dehidrasyona yol açacağından iyileşme sürecinde bolca su içtiğinden emin olmalısınız. Su alımının az olduğu durumlarda serum tedavisi uygulanması gerekebilir.
Kedinizin tuvalet kabını temizlerken dışkılarını dikkatli şekilde almalı, kabı güzelce temizlemeli ve dezenfekte etmelisiniz. Böylelikle diğer kedilere bulaşmasını engelleyebilirsiniz. Bunu yaparken klorlu ağartıcı çözeltisi kullanabilirken, Giardia’nın bulunduğu yüzeyler buhar yardımı ile de temizlenebilir. Eğer kediniz enfekte olduysa, tekrardan bir enfeksiyonun meydana gelmemesi için önleyici olmalısınız. Olabildiğince kedinizi yıkayın ve semptomlar geçene dek onu izole edin. Özellikle birçok kedinin bir arada bulunduğu ortamlarda Giardia’nın çok hızlı bir şekilde yayılabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
İnsanlarda da en sık rastlanan bağırsak paraziti enfeksiyonu, kedilerden insanlara bulaşabilen potansiyel bir risktir. Bunun yanı sıra bir diğer bulaşma riski de kontamine su kaynaklarıdır.
Giardia için bir aşı yoktur.
Kediler arasında yaygın olarak bulaşıcı olan Giardia, kediler ile köpekler arasında da gerçekleşebilir.
Eğer Giardia mikropları yutulursa, bu hastalık ile enfekte olunabilir. Kolaylıkla yayılır ve bir canlıdan diğer bir canlıya kontamine su, yiyecek, yüzeyler veya nesneler yoluyla geçebilir. İnsanlara bulaşma durumu ise kontamine içme suyu, göller, nehirler veya havuzlar yolu ile olur.
Kediler Giardia etkisi ile kilo kaybeder, kronik olarak ishal ve yağlı dışkı meydana gelir. Bu dışkı yumuşak yapışan sulu yapıya dönüşebilir ve rengi çoğu zaman yeşilimsi iken bazen de kan görmek mümkündür. Ayrıca kedilerin dışkılarında yoğun olarak mukus görülür.
Diğer bağırsak hastalıkları ile aynı belirtilere sebep olduğundan ancak bir veteriner hekim tarafından net şekilde tanı konularak tedavi edilmelidir. Giardia eğer kedinin ek bir hastalığı yoksa tamamen tedavi edilebilir.
Belirtiler artmaya başladığı zaman genelde Metronidazol (Flagyl) ile tedavi edilir.
Kısa ve net cevap; hayır. Ancak yüzünüzü yalarsa elbette ki bir risk barındırır.
Eğer enfekte olmuş bir kedinin dışkısı ile temas edilirse veya dökülen bulaşıcı kistler yutulursa geçer.
Bulaştığı çevrede temizleme zordur. Fakat evcil hayvanınızın enfekte olma olasılığını en aza indirgemek için kedinizin dışkısını evinizden ya da bahçenizden iyi şekilde temizlemelisiniz.
Doğrudan güneş ışığı alarak kuruyan ve sıcak ortamlarda bulunan Giardia yalnızca birkaç gün yaşayabilir. Soğuk havalarda ise göl ve su birikintileri üzerinde 1 ila 3 ay kadar yaşayabilirler.
Giardia kedi, köpek ve insanlar başta olmak üzere birçok memelilerde sık olarak görülebilen protozoan parazit çeşididir.
İçme suyunu en az 10 dakika boyunca kaynatarak içerisinde beş damla kadar tentürdiyot eklenir ve yarım saat kadar beklenir. İyot, bu paraziti yok edebilecek bazı kimyasal ürünlerden daha da etkilidir.
İnce bağırsak mukozasına yapışan Giardia, vücutta ishale sebep olarak sindirilmiş olan gıdalardan yağ ve karbonhidrat emilimine etki eder.
Tedavi edilmeyen Giardia, 6 haftalık bir süreden daha da uzun sürebilir.
6 yıl geçmesinin ardından irritabl bağırsak sendromu ve kronik yorgunluk ile daha da ciddi problemler baş gösterebilir.
Dışkıdan temizlenmesi 3 ila 5 gün sürerken, belirtilerin yok olması ise 5 ila 7 gün alır.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar