Kedi Sahiplenme Hakkında Tavsiye & İpuçları » Petibom https://blog.petibom.com/kedi-sahiplenme/ Kedi ve köpek Rehberi, eğitimleri, beslenme tavsiyeleri, hayvan hastalıkları , davranış sorunları, eğitimleri ve daha fazlası Petibom blog’da! Sat, 04 Mar 2023 15:11:30 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.3 Yaşlı kedi sahiplenme için 8 neden https://blog.petibom.com/yasli-kedi-sahiplenme-icin-8-neden/ https://blog.petibom.com/yasli-kedi-sahiplenme-icin-8-neden/#respond Fri, 30 Sep 2022 17:18:24 +0000 https://blog.petibom.com/?p=13690 Yaşlı kedi sahiplenme hakkında ne düşünüyorsunuz? Yoksa bunu hiç düşünmediniz mi? Üzülmeyin, çünkü yalnız değilsiniz. Kedi sahiplenme denildiğinde akla en çok yavru ve daha sonrasında yetişkin kediler gelir. Kedi severlerin büyük kısmı yavru kediler üzerinde yoğunlaşır. Ancak burada önemli olan yavru kedi bakımı hakkındaki zorluklardır. Çünkü sahiplenme sonrasında birçoğu deneyim sahibi olmadığından pes bile edebilir. […]

Yaşlı kedi sahiplenme için 8 neden yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Yaşlı kedi sahiplenme hakkında ne düşünüyorsunuz? Yoksa bunu hiç düşünmediniz mi? Üzülmeyin, çünkü yalnız değilsiniz. Kedi sahiplenme denildiğinde akla en çok yavru ve daha sonrasında yetişkin kediler gelir. Kedi severlerin büyük kısmı yavru kediler üzerinde yoğunlaşır. Ancak burada önemli olan yavru kedi bakımı hakkındaki zorluklardır. Çünkü sahiplenme sonrasında birçoğu deneyim sahibi olmadığından pes bile edebilir. Bu durum en çok kedileri etkiler. Çünkü yavru olarak sahiplenilen evcil kedi terk edildiğinde zorlu bir hayat onu bekler. Bu nedenle özellikle deneyim sahibi olmayanlara tavsiyemiz yaşlı kedileri göz önünde bulundurmalarıdır.

Kedi sahiplenme eğlenceli bir hayata ve güzel anılara “ Merhaba” demektir. Sevgi ve sıcak duygular ile başlayan bir serüven aile üyelerinde mutluluk izleri bırakır. Ancak genellikle yavru bir kedi tercih edilir. Yavru kedi sahiplenme tercihini etkileyen faktör yaştır. Patili dostun aramızda ne kadar uzun süre kalacağını dahi hesaplarız. Keşke ömürlerimiz bir olsa, diye bile düşünürüz. Oysaki yaşlı kedi sahiplenme pek çok aile üyesi için daha faydalıdır. Faydaların her birini yazmak kolay değildir. Bu nedenle en etkili olanların üzerinde duracağız.

Yaşlı kedi sahiplenme

Yaşlı kedi sahiplenme aslında yavru kedi sahiplenmeden çok daha kolaydır. Özellikle de zaman kavramı sıkıntılı olanlar için iyi bir dost olabilirler. Pek çok kedi sever zamanı olmadığı için kedi sahiplenmek istemez. Elbette yaşlı kedilerin de sorumlulukları vardır. Kum kabı temizliği, mama alışverişi ve veteriner kontrolleri gibi birkaç şeye ve en çok da sevgiye ihtiyaç duyarlar. Ancak zamanla her biri daha kolay gelir. Hatta zamanınızı kediniz için arttırmaya çalışırsınız.

Birçok insan yaşlı bir kediyi sahiplenmenin faydalarını bilmiyor. Yaşlı kediler, meşgul olan veya bir yavru kedi veya genç bir kedi ile oynamaya vakit ayıramayan insanlar için mükemmel bir seçim olabilir. Ayrıca onlar genellikle barınaklar aşırı kalabalık olduğunda sokağa salınan ilk tercihlerdir. Bunun yanı sıra sokakta yaşayanlar için hayat daha da zorlaşır.

Yaşlı bir  kedi zaten aşılarını olmuş olabilir ve sahibinin daha sonraki bir tarihte bunlar için ödeme yapması gerekmeyecektir. Ayrıca bir veteriner tarafından yakından izlenmesini gerektiren sağlık koşullarına da sahip olabilir. Burada mali durum ilk bakılacak faktör ise yaşlı kedinin hastalık olasılığının daha yüksek olduğunu ve veteriner ziyaretinin daha fazla olabileceğini de belirtmek isteriz. Ancak iyi bakıldıklarında diğer kediler ile aynı maddi bütçe ihtiyacı oluştururlar. Bu, yaşlı bir kediyi sahiplenmenin, mali durumlarından endişe duyan insanlar için mükemmel bir seçenek olduğu anlamına gelir.

Yaşlı kediler temizdir

Yaşlı kedi sahiplenme

Yaşlı kedilerin yavru kedilerden daha temiz olduğunu biliyor muydunuz? Yavru kediler kendilerini temizlemeyi çok iyi bilmezler. Anneleri bu nedenle onları sık sık temizler. Annesi olmayanlar için temizlik de sahiplerine düşer. Günlük fırçalama yanı sıra tüylerin silinmesi gerekebilir.  Yavru kediler kadar kendilerini tımar etmeye ihtiyaçları yoktur ve fiziksel olarak formda olmayabilirler. Daha az hareket eder ve merak duyguları yavrular kadar aktif değildir. Bu da her yere burunlarını sokmak istemeyecekleri anlamına gelir. Onlar genellikle kanepe üzerinde uyurlar. Siz TV izlerken yanınıza yatarlar. Bu gibi durumlar da kirlenmeyi azaltır. Bununla birlikte, daha büyük kediler çocuklu aileler için daha uygun olabilir. Yaşlı kedilerle yaşamanın ne kadar kolay olabileceğine de şaşırabilirsiniz.

Daha az macera

Yavru kediler çok hareketlidir. Bu nedenle her yavru kedi sahibi yavru kedi ne zaman sakinleşir, sorusunun yanıtını mutlaka arar. Ancak sorun şu ki her biri kısa süre içerisinde yetişkinliğe ulaşmaz. Ulaşsalar dahi on yaşında olup kendini yavru zannedenler ile karşılaşmak da mümkündür. Oysaki yaşlı kedileri gözlemleyerek karakterini kolayca anlayabilirsiniz. Ayrıca tuvalet kazaları ile karşılaşma oranınız azalır. Eşyaların tırmalanması ve daha pek çok macera yarıya inmiş demektir. Kolayca belaya girebilen ve kendilerine zarar verebilen yavru kedilerin aksine, yaşlı kediler diğer kedilerle çok daha iyi sosyalleşir.

Yaşlı kedi sahiplenmenin birçok faydası vardır. Yaşlı kedilerin davranış sorunları yaşama olasılığı genç hayvanlara göre daha azdır. Ayrıca daha hızlı şekilde bağ kurarlar.  Enerjileri daha az olduğu için uyku saatleri daha uzundur. Uyandıklarında da genellikle sizin yanınızda olurlar. Bu süreç içerisinde pek çok kedi ırkı günü minder üzerinde geçirir. Size de mırıldanan bir patiyi sevmek kalır. Mırıldanma kadar güzel bir şarkı olmadığını zamanla fark edersiniz hatta.

Yaşlı bir kedi, yoğun bir ev için uygun olabilir. Yaşlı kediler genellikle daha az aktiftir, bu nedenle yaramazlık yapma ve sorun çıkarma olasılıkları daha düşüktür. Ayrıca, yaşlı bir kedi daha sessiz ve daha rahat olma eğilimindedir, bu da onları o kadar aktif olmayan bir kedicik arayanlar için ideal bir seçim haline getirir. Yaşlı bir kedi, bir aileye harika bir katkı olabilir ve herhangi bir evi daha sakin ve huzurlu hale getirebilir.

Çocuklar için en iyi arkadaş

Çocuğunuz varsa ve bir kediyle geçirecek çok zamanınız yoksa, yaşlı bir patili dost sahiplenmeyi düşünün. Birçok barınak ve kurtarma, yaşlı kedilerde uzmanlaşmıştır çünkü sahiplenme oranları çok daha düşüktür. Bu da hâlâ ev arayan çok sayıda yaşlı kedi olduğu anlamına geliyor! Yaşlı bir kediyi sahiplenme tüm ev için bulunmaz bir nimet olabilir!

Yaşlı kediler çocuklar için yavrulardan çok daha güvenlidir. Hem bebeği hem de kediyi pek çok konuda eğitmeye gerek kalmaz. Ayrıca diğer hayvanlarla iyi uyum sağlarlar ve genellikle genç kedilerden çok daha sevecendirler. Bu nitelikler ayrıca sahibinin hayatını çok daha zengin hale getirebilir. Çünkü yaşlı bir kedi tarafından genellikle saldırıya uğramazsınız. Ayrıca, onları okşayan kişi bir çocuk değilse, saldırma olasılıkları yavru kedilerden daha düşüktür.

Tuvalet eğitimi yok

Yaşlı kediler sokakta yaşasa dahi tuvalet eğitimi konusunda yavru kediler kadar zor değildir. Çiftleşme dönemleri yaklaşmayacağından etrafa idrar da bırakmaz. Çünkü özellikle kedilerde koku bırakma sorunu pek çok kedi sever için zordur.

Yaşlı bir kedi zaten bir evde yaşıyorsa yeni evine alışmak için biraz fazladan yardıma ihtiyacı olabilir. Kum kabıı kullanmak için en iyi yeri bulmak için yardıma ihtiyacı olabilir. Ancak en önemli alışkanlıklar zaten zamanla hallolacaktır. Kedinizi yavaş yavaş yeni aile üyenize tanıtarak işe başlayabilirsiniz. Aynı şekilde eğer bir köpeğiniz varsa ilk girişte onu kafeste tutun. Bu şekilde kedi, köpek tarafından tehdit edilmiş hissetmeyecektir.

Yaşlı Kediler Diş Çıkarmaz

Yaşlı bir kedi sahiplenme için 8 neden arasında diş çıkarma sorunu ile uğraşmamak da yer alır.  Yavru kedi sahipleri bunu ne demek olduğunu çok iyi bilir. Diş çıkarma dönemindeki etraftaki minik ısırık izleri herkesi derinden etkiler. Ancak yaşlı bir kedi, sizi acılı bir geçmişten kurtulmanıza yardımcı olabilir ve diğerlerine yaşlı kedileri sahiplenme konusunda ilham verebilir.

Her şeyden önce, yaşlı kediler daha düşük sahiplenme talebine sahip olma eğilimindedir. Çoğu hane, daha genç kedileri veya yavru kedileri sahiplenmeyi tercih eder. İkincisi, Son olarak, yaşlı kedilerin genellikle daha az tıbbi sorunları vardır. Yeni aile üyenizin yeni evine alışması biraz zaman alabilir, ancak ödüller masraflardan daha ağır basar.

Onların sahiplenilmeye daha fazla ihtiyacı var

Yaşlı kedi sahiplenme

Yaşlı bir kediyi sahiplenmenin birçok faydası vardır. Sadece yaşlı bir kedinin yeni bir ev bulmasına yardım etmekle kalmayacak, aynı zamanda ona hayata yeni bir başlangıç ​​yapmış olacaksınız. Onların sıcak bir yuvaya daha fazla ihtiyacı vardır ve birini sahiplenmek hem kediye hem de yeni sahibine yardım etmenin mükemmel bir yoludur.

Yaşlı kediler genellikle inanılmaz derecede sevgi dolu ve yeni ailelerine sadıktır. Kararınızı diğer canlılarım çoğundan daha fazla anlıyorlar. Yaşlanan bedenleri ve zihinleri, onları birçok farklı yaşam ortamına toleranslı hale getiriyor. Yetişkin bir kedinin barınağa girmesinin en yaygın nedeni, önceki sahiplerinin ayrılması veya taşınmasıdır. Yaşlı kediler, farklı ortamlarda yaşamaya alışkındır ve sevgi dolu bir yuvayı takdir eder. Daha yaşlı bir kediyi sahiplenmek size birkaç özel avantaj sağlayabilir.

Sıcak bir iletişim

Yaşlı kediler büyük tecrübelere sahiptir. Yaşantıları boyunca başlarından geçen pek çok şey onları zorlu hayat koşullarında öğrenmeye yöneltir. Bu nedenle kedi severler tarafından gördükleri ilgiye karşı çok fazla ilgi gösterip iletişim kurmaya çalışırlar. Daha hızlı ve daha güçlü bağ kurarlar.

Yaşlı kedi hazırlığı oldukça eğlenceli

Yaşlı kedi sahiplenme için neden arayanlara en basiti olarak eğlenceye davetlisiniz, diyebiliriz. Çünkü yaşlı bir kedi için hazırlık yapacaksınız. Onun için boş zamanlarınızı değerlendirerek tırmalama tahtası yapacak ve marifetleriniz varsa el emeği göz nuru bir şeyler örecek ya da dikeceksiniz. En olmadı alışveriş yapacaksınız. Bir kedi için oyuncak seçmek hatta mama seçmek bile eğlencelidir.

Evinizin hangi köşesine kediniz için yer vereceğinizi hesaplayacaksınız. Belirtmek isteriz ki onlar için küçük bir alan yeterli. Yeter ki evde istedikleri zaman yalnız kalabilecekleri güvenli bir ortam olsun. İlk yapacağınız da bu olsun. Bir dolap içi ya da yatak altı gibi sizin için tuhaf olan alanlar onlar için huzur demektir.

Yaşlı kedi sahiplenme için 8 neden yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/yasli-kedi-sahiplenme-icin-8-neden/feed/ 0
Sokak kedisi sahiplenme – İyi ve kötü yanları https://blog.petibom.com/sokak-kedisi-sahiplenme/ https://blog.petibom.com/sokak-kedisi-sahiplenme/#comments Sat, 29 Jan 2022 10:18:30 +0000 https://blog.petibom.com/?p=9246 Sokak kedisi sahiplenme konusunda kafa karışıklığına neden olacak pek çok faktör bulunmaktadır. Bazen olumlu ve bazen de olumsuzluklarını düşünürken hangi tarafın ağır geldiğini çözmek kolay değildir. Çünkü sokak kedileri özgürdür. Onları küçük bir evde bakma fikri kulağa tuhaf gelebilir. Yabani oldukları için insanlara alışmasının kolay olup olmadığı da büyük bir merak unsurudur. Elbette bunların yanı […]

Sokak kedisi sahiplenme – İyi ve kötü yanları yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Sokak kedisi sahiplenme konusunda kafa karışıklığına neden olacak pek çok faktör bulunmaktadır. Bazen olumlu ve bazen de olumsuzluklarını düşünürken hangi tarafın ağır geldiğini çözmek kolay değildir. Çünkü sokak kedileri özgürdür. Onları küçük bir evde bakma fikri kulağa tuhaf gelebilir. Yabani oldukları için insanlara alışmasının kolay olup olmadığı da büyük bir merak unsurudur. Elbette bunların yanı sıra eğlenceli ve temiz olmaları, iç rahatlatıcı olumlu nedenler arasındadır. Ancak bir kediyi eve alıp bakmak için yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle sokak kedisi sahiplenme konusunda fikrinizin netleşmesine destek verecek bir rehber hazırladık. İşte aradığınız soruların yanıtları…

Sokak kedisi sahiplenmenin iyi yanları

Kediler insanlar gibi çeşitli karakterlere sahiplerdir. Bu nedenle sokaktan sahiplenmek istediğiniz kedi belli ise, onun özelliklerine hâl ve hareketlerine dikkat ederek az da olsa bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer hangi kediyi sahipleneceğiniz konusunda karar vermediyseniz, bir barınağa gitmenizi tavsiye ederiz. Çünkü orada bir size ve evinize uyum sağlayacak bir kedi bulma şansınız oldukça yüksektir. Özellikle engelli kediler sahiplenildiklerinde çok iyi bir dost olurlar. Bununla birlikte kediyi siz seçmezsiniz. Çünkü o sizi seçer. Size yaklaşır ve yanınızdan ayrılmak istemez. Bu yaşlı ya da yavru bir kedi olabilir. Sonuç itibari ile her birinin farklı özellikleri var olduğu gibi farklı olumlu ve olumsuzlukları da bulunmaktadır. Sokak kedisi sahiplenme konusunu çok ciddi olarak düşünen sevgili kedi sever okurlarımız için öncelikle olumlu yönleri hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Eğlenceliler

Sokak kedileri eğlenme konusunda oldukça iyidir. Onlar için pahalı oyuncaklar, yumuşacık yataklar gerekmez. Rüzgar nedeni ile kıpırdayan bir yaprağın peşinde saatlerce koşturup oyunlar oynarlar. Bu yüzden bir sokak kedisi sahiplendiğinizde kedinin önüne bir oyuncak koyduğunuzda onu geri çevirmez.

İş yoğunluğu ve günün stresi ile eve döndüğünüzde kediniz eğlenceli hâl ve hareketleri ile sizi karşılayıp üzerinizdeki olumsuz enerjiyi alıp götürür adeta. Bolca gülümseme ve kahkaha için iyi bir komedi filmi aramak zorunda kalmazsınız. Çünkü ne zaman ne yapacakları hiç belli olmaz ve onların enerjileri kolay kolay bitmez. Elbette bu, biraz da kedinize sunduğunuz kaliteli mama ve bakımlarına dikkat etmeniz ile de bağlantılıdır.

Sağlığımıza faydalılar

sokak kedisi sahiplenme avantajları

Kedilerin insanların sağlığına çok iyi geldikleri apaçık ortadadır. Özellikle stres azaltır ve psikolojik sorunları ortadan kaldırırlar. Bir kediyi okşamak sadece onun hoşuna gitmez bir yandan bizler de mutlu oluruz. Çünkü bunu yapmamıza izin verirken bizi sevdiğini de hissederiz. Ayrıca kediler de sevildiğini anlar.

Yapılan araştırmalar sonucunda kedi sahiplerinin daha az doktora gittiği belirtilmiştir. Ayrıca kedi bakmanın kolestrol düşürdüğü, kanserden koruduğu ve stres azalttığı ortaya çıkmıştır.

Alzheimer hastaları için kedi sahiplenme önerildiğini biliyor muydunuz? Kediler, dışarı çıkmaya bahane üretir, sosyalleşme fırsatlarını destekler, duyusal uyarım sağlar ve kaygıyı azaltır. Koşulsuz sevgi sunar ve özellikle kendilerine hobi arayan kişilerin hayatlarını daha anlamlı kılarlar.

Avcılık konusunda yetenekliler

Sokak kedilerinin avcılık yetenekleri çok iyidir. Çünkü gün içerisinde avlayabilecekleri pek çok küçük canlı ile karşılaşabilirler. Böcek, kertenkele ve fare gibi canlıların peşinde koştururlar. Bu yüzden evde bakıldıklarında ev içerisinde herhangi bir böceğin var olmasına izin vermezler. Bu da haşerelerden kurtulmanızı sağlar. Kedi olan bir evde kertenkele ya da böcek barınamaz. Kısa süre içerisinde ya başka bir yere kaçar ya da kedi tarafından yakalanırlar.

Dayanıklılar

Sokak kedileri hava şartlarının olumlu ve olumsuzluklarına karşı kazandıkları bağışıklık ile hastalıklarına karşı dayanıklıdırlar. Ayrıca ne yazık ki çöp kenarlarında ya da bunun gibi alanlarda yemek ararken kendilerine bulaşan bakteriler ve virüslerle savaştıkları için kolay kolay hasta olmazlar. Evcil kediler gibi hassas değillerdir. Ancak sokak kedisi sahiplenmeye karar verdiğinizde ilk yağacağınız şey veteriner kontrolü olmalıdır. Çünkü kısırlaştırma, parazit varsa arındırma ve sağlık bilgisi alma gibi pek çok konuda kafanızdaki soruların yanıtlarını hemen alabilirsiniz. Kedinin yaşını öğrenip hangi mama ile besleyeceğiniz hakkında öneriler alabilirsiniz.

Sadıklar

Sokak kedilerinin birçoğu dışarıda yemek ararken, soğuk havalarda barınacak bir yer ararken sıkıntı çekerler. Sıcacık bir yuva içerisinde önlerinde düzenli olarak bir kap mama ve su bulunması onları sadık bir dost yapmak için yeterli olabilir. Bu bazı sokak kedileri için çok hızlı gelişirken bazıları sahiplerini bu konuda zorlayabilir. Daha önce belirttiğimiz gibi kedinin karakteri ve daha önce yaşamış olduğu sıkıntılar ile alakalıdır. Bu sıkıntılar size çabucak bağlanmasını sağlayabileceği gibi size hiç yaklaşamayacağını da zamanla gösterecektir.

Temizler

Pek çok sokak kedisi sahibi onların çok temiz olduğunu onaylamıştır. Sokakta olsalar da kendilerini temizlemekten asla vazgeçmezler. Üstelik ev kedilerden daha fazla temizlik yaparlar vücutlarına. Çünkü bulundukları ortamda kolayca kirlenebilirler. Her biri toprağa tuvaletini yapar ve asla üzerini açık bırakmaz. Bu yüzden tuvalet eğitimi verirken çok fazla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Kuma dışkısını bırakarak nereye yapması gerektiğini öğretmek mümkündür.

Sokak kedisi sahiplenmenin kötü yanları

sokak kedisi sahiplenmenin iyi ve kötü yanları

Sokak kedisi sahiplenmenin iyi yanları olduğu gibi kötü yanları da vardır. Aslına bakarsanız evcil kedi sahibi olduğunuzda da birçok şey ile baş etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle alınan sorumluluk büyüktür. Çünkü onları oldukları gibi sevmemiz gerekir. Sevgi ile pek çok olumsuzluğun yerini iyilikler alır. Zaman geçtikçe aradaki bağın gücü ile birlikte kedinin davranışları da değişecektir. Ancak kalıcı olan ve değişmeyen davranışları görmezden gelmek gerekir. Sokak kedisi sahiplenmeden önce iyi düşünmeniz gerektiğini unutmayın.

Soğukkanlı ve agresifler

Sokak kedileri yabani oldukları için evcilleşmeleri çabuk gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle insanlara karşı soğukkanlı ve agresif davranırlar. Bazıları çabucak ısınır ve sevecen tavırlar sergiler iken bazılarının agresif yönleri ağır basar. Bu yüzden sahipleri deneyim sahibi değilse, kediye nasıl yaklaşacağını bilemezler. Bununla birlikte bazı kediler uzman kişileri bile zorlayabiliyor. Geçirdiği travmalar, hastalıklar ya da sokak canlıları tarafından yaşadığı kavgalar onları vahşi yapabiliyor.

Vahşiler

Sokak kedilerinin ne kadar vahşi olduğunu çok iyi biliyoruz. Özellikle aralarında yemek, barınma ve bunun gibi şeyler için yaptıkları güç gösterileri bazen ciddi yaralanmalar ile sona eriyor. Kuyruk kopması, kulak yırtılması ve daha pek çok yara alabiliyorlar. Bu yaralanmalar ve kavgalar sonucunda vahşi yönleri elbette ağır basıyor. Çünkü onlar zor koşullar altında yaşam savaşı veriyorlar. Bu savaş eve alındıklarında bitse de davranışsal sorunları onları terk etmeyebiliyor.

Diğer canlılarla ile anlaşamazlar

Evcil kedilerin diğer canlılara olan yaklaşımları genelde sakin ve sevecendir. Hatta ilk zamanlar birbirleri ile sürekli kavga ederler. Daha sonraları arkadaş olurlar. Ancak sokak kedileri ile anlaşmak hiç de kolay değildir. Onlar sokaklarda zorlu koşullarda savaş verirken güçlerini, inatçılıklarını arttırır ve kısacası kendilerini koruma ve kavga etme konusunda eğitirler. Bu da onları, diğer canlılara karşı boyun eğmeme, bencillik yapma ve saldırgan olma gibi olumsuzluklara doğru iter.

Kedi, köpek dışında anlaşamadıkları canlılardan biri çocuklar olabiliyor. Eğer kedi sokaktayken çocuklar tarafından kötü muameleler gördüyse, başka bir çocuk gördüğünde ilişkisel hafızası harekete geçer ve çocuğa saldırabilir.

sokak kedilerini sahiplenme

 Evcilleşmeleri kolay değildir

Sokak kedileri genellikle insanlardan kaçar. Çok az sayıda kedi insanlara yaklaşır. Bunu yapanlar daha önce evde bakılmış ya da birileri tarafından sokakta bakılıyordur. Ancak size sokakta yaklaşan kedi eve aldığınızda çok farklı davranabilir. Çünkü sokakta iken size yaklaşma nedenleri yüzde doksan karınları aç olduğu içindir. Ona yemek vereceğinizi anlarlar. Bu nedenle size yaklaşırlar. Karınları doyduklarında özgür yaşamlarına geri dönerler.

Bazı sokak kedileri evcilleşme konusunda size zorluk yaşatabilir. Ev yaşamına uyum sağlama konusunda kendisi de sıkıntı çeker çünkü. Bunun için ona özgürlük tanıma, oyuncaklar alma ve buna benzer yaklaşımlarda bulunmanız gerekir. Elbette yapabileceğiniz pek çok şey bulunuyor. En önemlisi de sabretmek. Ancak herkes sabırlı olamayabiliyor.

Kapalı bir ortama alışamazlar

Daha önce belirttiğimiz gibi bazı kediler için sıcak bir yuva, düzenli olarak dolu olan mama ve tertemiz su kabı büyük bir mutluluktur. Bu yüzden evcil kedilerden daha çok bağlanırlar sahiplerine. Onlar asla nankör değildir. Ancak bazı kediler ne yaparsanız yapın, kapalı ortama alışamaz. Ev içerisinde uyuyamaz, çok fazla miyavlar, sürekli bir şeye takılıp yaralanır, daima eşyaları dağıtır ya da onlara zarar verir. Bir bakarsınız tüle çıkmış bir bakarsınız balkon mermerinde yatıyor. Üstelik birçoğu balkondan aşağıya atlıyor. Bazıları da istemeden yere düşüyor. Bu yüzden cam ve kapıların sürekli kapalı olması gerekiyor.

Eve parazit taşıyabilirler

Sokak kedilerinde pire sık görülmektedir. Bulundukları yerlerin pis olması, diğer canlılar ile temasları gibi nedenlerle pirelenirler. Bu yüzden bir sokak kedisi sahiplenme kararı verdiyseniz, onu ilk önce veterinere götürmelisiniz. Parazit varsa kedi pire damlası kullanmalısınız. Bunun için bahçede önce küçük bir kedi kulübesi yapabilirsiniz. Parazitlerden arınan, tırnaklarını kesilmiş törpülenmiş ve en önemlisi herhangi bir hastalığı bulunmadığından emin olduğunuz kediyi eve almalısınız.

Sokak kedisi sahiplenme – İyi ve kötü yanları yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/sokak-kedisi-sahiplenme/feed/ 2
Kediyi bir odaya kapatmak doğru mu? https://blog.petibom.com/kediyi-bir-odaya-kapatmak-dogru-mu/ https://blog.petibom.com/kediyi-bir-odaya-kapatmak-dogru-mu/#respond Mon, 17 Jan 2022 16:12:45 +0000 https://blog.petibom.com/?p=9223 Kediler özgür ve çılgın canlılardır. Ancak onları evimizin üyesi olarak sahiplenir ve genel olarak bağımsızlıklarını ev içerisinde sürdürmelerini sağlarız. Tehlikelerden korunması için en güvenli ortamı sunmaya çalışırız. Hatta bazı durumlarda kediyi bir odaya kapatmak oldukça iyi bir fikir gibi gelebilir. Ancak bazı tüylü dost sahipleri bu durum karşısında vicdanı ile karşı karşıya kalabilir. Aslında, her […]

Kediyi bir odaya kapatmak doğru mu? yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Kediler özgür ve çılgın canlılardır. Ancak onları evimizin üyesi olarak sahiplenir ve genel olarak bağımsızlıklarını ev içerisinde sürdürmelerini sağlarız. Tehlikelerden korunması için en güvenli ortamı sunmaya çalışırız. Hatta bazı durumlarda kediyi bir odaya kapatmak oldukça iyi bir fikir gibi gelebilir. Ancak bazı tüylü dost sahipleri bu durum karşısında vicdanı ile karşı karşıya kalabilir. Aslında, her bir kedi sahibi de diyebiliriz. Bu nedenle yazımızda kedileri odaya kapatmanın doğru olup olmadığını ele alıyoruz. Hangi durumlarda sizin ve kedinizin hayatınızı kolaylaştırırken hangi durumlarda yapılmaması gerektiğini belirteceğiz.

Kedi sevmek ve bakmak büyük bir sorumluluk gerektirir. Özellikle de sokak kedilerini evine alıp bakmak isteyenler bu durumun ne demek olduğunu iyi bilirler. Çünkü cins bir kediye sahip olduğunuzda ebeveynlerinden gelen ve kendilerinin sahip olduğu karakter özellikleri ile ortama çok kolay alışırlar. Sokak kedileri için ise durum çok daha farklıdır. Onlar hayatta kalmak ve yemek bulmak gibi birçok neden ile zorluklarla savaşır ve avcılık yeteneklerini üst seviyede yerine getirirler. Özgürlük onlar için çok daha önemlidir ve küçük bir oda içerisinde yalnız kalmak kolay alışabilecekleri bir durum değildir.

Sokak kedilerin yanı sıra birçok kedi türü de ev ortamında bakılsa dahi odaya kapalı olarak yaşamaktan memnun olmayabilir. Ancak bazı nedenlerden dolayı özellikle de geceleri bir kediyi odaya kapatmak gerekebilir. İşte nedenler ve daha fazlası…

Geceleri kediyi bir odaya kapatmak

Kediyi geceleri bir odaya kapatmak fikri birçok kedi sahibinin aklına gelir. Çünkü bazı kediler geceleri dolaşır ve başını belaya sokar. Bazıları ise birden fazla tüylü arkadaş sahibi olduğu için gece gündüz demeden kavga ederler.  Bu durumdan hoşnut olmayan kedi severler uykusuz kalırlar. Ayrıca en zoru da sabah uyandıklarında ne ile karşılaşacaklarını bilmemeleridir. Tüylü dostlarının yaralanmış olması, evin dağınık ya da kötü durumda olmasından çok daha acı vericidir. Bu yüzden kısa süreliğine onları güvenli bir odada yalnız bırakmayı düşünürler. Bu düşüncenin ne kadar doğru ya da yanlış olduğunu kesin olarak belirtmek mümkün değildir. Çünkü bazı kediler yalnız bir gece uykusu hatta daha fazlasını çok severken bazıları strese kapılır ya da ayrılık kaygısı yaşayabilirler.

Düşüncenin doğru ya da yanlış olduğundan emin olmak için kısa süreli olarak denemek en ideali olacaktır. Bunun için kediyi kısa süreli olarak odaya kapatıp deneme yapabilirsiniz. Böylece geceleri yatak odanızda sizleri rahatsız etmez. Bazı kediler odalarını benimsedikten sonra sahipleri tarafından evin içerisinde özgürlükleri tanınsa da uyku uyumak ve ihtiyaçlarını gidermek için kapatıldıkları odaya gidiyorlar.

Yavru kediyi bir odaya kapatmak

kediyi odaya kapama

 

Yavru kedi sahiplenen birçok kedi sever kısa ya da uzun süreli olarak onları bir odaya kapatmanın iyi bir fikir olduğunu belirtiyor. Kedilere evin hangi bölümünün ona ait olduğunu ve hangi bölüme girmemesi gerektiğini onları bir odada bakarak öğrettiklerini belirtiyorlar. Çünkü evcil canlılara küçük yaşta eğitim vermek çok daha kolaydır.

Kediler ile yaşamanın büyük zorluklarından biri geceleri yatak odasına girme konusunda istekli olmalarından kaynaklanır. Hatta bu nedenle birçoğu onları yatak odasından uzaklaştırmak için yöntemler deniyor. Bu yöntemlerden en çok kullanılanı da ayrı odada bulunmalarıdır. Bunların yanı sıra yavru kediyi odaya kapatmak için sahip olunan diğer nedenler ise;

  1. evde başka bir canlı ve yavru kediye zarar verebilecek olması.
  2. kedinin hastalık sahibi olup olmadığını anlamak için.
  3. tuvalet eğitimini tamamlamanın daha kolay olması.

Kediyi odaya kapatmak için önemli nedenler

Kedinizi odaya kapatmak cümlesi dahi sizin için zor olabilir. Çünkü bunu ona zorla yapıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Ancak kediler için küçük bir alan yeterlidir. Onlara gerekli olan her şeyi sunulması ile mutlu olabilirler. Bu durumu gözlemleyerek doğru ya da yanlış yaptığınızı daha iyi bir şekilde anlayabilirsiniz. Kediyi odaya kapatmak için sakıncalı olan bir şey varsa, o da cezadır! Kedinizi asla ceza vererek bir odaya kapatmamalısınız. Çünkü kedilere ceza vermek oldukça yanlıştır. Onu daha fazla sinirli ve saldırgan olmaya itersiniz.

Tüylü dostlarınıza odada bakmak için birçok nedene sahip olabilirsiniz. Bizler en çok kullanılan nedenleri sizlere belirttik. Sizler de bize yorum olarak neden bu düşünceyi seçtiğinizi belirtebilirsiniz.

Pireler!

Kedinizde pire gördüyseniz, evin her yerini sarmadan önce kediyi kısa süreliğine bir odaya kapatmak iyi bir fikir olabilir. Kedi pire damlası alıp nasıl kullanılması gerektiğini öğrendikten sonra pireler kısa süre içerisinde tüylü dostunuzu terk edecektir. Böylece tüm evi temizlemek yerine sadece bir odanın temizliği ile uğraşmak zorunda kalacaksınız. Ayrıca başka evcil hayvanınız varsa, onlara bulaşmadan bu durumdan kurtulmak için iyi bir çözüm olabilir. Kediniz odada yalnız kalırken çok zorlanmıyorsa, pire temizliği bitene dek onu odada dinlendirebilirsiniz.

Pireli olan kediyi temizledikten sonra odadan çıkmadan önce eşyalarınızı değiştirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü üzerinize sıçrayabilirler. Pirelerin sıçrama mesafesi sizleri şaşırtabilir.

Hastalık

Kedilerin yakalanabileceği çeşitli hastalıklar bulunmaktadır. Bunların bazıları yürümelerini ve bazıları görmelerini engelleyebilir. Bu nedenle etrafta yürümelerini zorlaştıran eşyaların var olması, canlarının daha fazla yanmasına yol açabilir. Ayrıca kediler hasta iken saldırgan olabiliyor. Bu saldırgan tavırlardan küçük çocuklar da nasibini alabiliyor.

Kediler hasta iken onları dinlendirmek, saldırgan tavırlarından uzak durmak ve daha fazla yaralanmamalarını sağlamak için bir odada yalnız kalmaları daha iyi bir fikir olabilir.

Diğer evcil canlılar

Eve yeni bir kedi ya da başka bir evcil canlı geldiğinde kediler saldırgan tavırlar yapabiliyor. Sizi kıskanabiliyor ya da bu ev benim tavırları içerisinde bulunabiliyorlar. Eğer siz de bu durumla karşı karşıya kaldıysanız, kedileri dilerseniz sıra ile dilerseniz de sadece birini odada bakabilirsiniz.

Doğru bulmasak da kuş ile kedi sahibi olanlar için kedinin odaya kapatılması oldukça iyi oluyor. Çünkü kuşlar stres sonucu ölebiliyor. Kediler avcı oldukları için onları rahatsız edebiliyorlar. En iyisi ikisini bir arada beslememek ve sadece kedi ya da kuş beslemek. Ancak siz ikisine birde n sahipseniz, kediyi odaya kapatarak kuşu rahat ettirebilirsiniz. İçeriden gelen miyavlamaları duyarsa, kuşun hasta olabileceğini unutmamalısınız.

Kedi ile köpek sahibi iseniz, ikisinin de bu duruma alışması için siz de bu kararı alabilirsiniz. Bazen şaşırtıcı derecede birbirlerine kolay alışıp aynı ortamda olmayı kabullenebiliyorlar. Bazen de bu hiç olmuyor.

Alerji

Eve kedi alerjisi olan biri gelirse, kedinizi odaya kapatabilirsiniz. Bu süreç ne kadar kısa da olsa, ona gerekli olan her şeyi sunmalı ve bulunduğu odanın güvenliğini dikkate almalısınız. Aile üyelerinden birinde bu alerji varsa, kedinin odada kalma süresi uzayabilir. Bu nedenle kediyi sürekli gözlemlemeniz gerekir.

Sosyal kaygıların varlığı

Kedilerin bir çoğu sahiplerine bağlıdır. Aile üyeleri ile yıllarca aynı evde olsalar bile onlara sahipleri kadar ilgi göstermezler. Bununla birlikte gelen misafirlerden hoşlanmaz ve biri geldiğinde bir köşeye saklanırlar. Eğer bu durum siz de daha fazla ise yani kediniz sosyalleşme konusunda sıkıntı yaşıyorsa, onu bir odada bakabilirsiniz. Sosyal kaygılarını hafifletmek için arada bir diğer odalara alabilir ya da evin diğer üyeleri ile meşgul olmasını sağlayabilirsiniz.

geceleri kediyi bir odaya bırakmak

Değerli eşyalardan uzak tutmak

Kedi severler olarak onlara bakmayı çok severiz. Hatta bazılarımız için bu sevgi çok büyüktür. Bu nedenle tüm varlığını onlar için harcamaktan asla çekinmezler. Hem sokak kedilerine yardım yapar hem de evde birden fazla kedi sahibi olurlar. Ancak bunu yaparken manevi değeri oldukça yüksek olan eşyaların zarar görmesini istemeyebilirler. Bazıları ise maddi olarak değerli eşyalardan kedileri uzak tutmaya çalışırlar. Bu durum oldukça doğaldır. Çünkü kedilerin eşyalara zarar verebileceğini biliyoruz.

Bazı kediler için uyku süresi uzundur. Bunun yanı sıra uyanık olduklarında çok fazla hareket etmezler. Fakat ne kadar uysal olsalar da merak edecekleri bir şeyler ile karşılaşırlar. Bu nedenle evdeki eşyalara zarar verebilirler.

Kedinin odada kalabilmesi için neler yapılmalı?

Kediyi odaya kapatmak fikrini gerçekleştirdiyseniz ve kendiniz bu durumdan şikayetçi değilse, aşağıdaki maddeler hâlinde belirtmiş olduğumuz bilgilere göz atarak odada kalma sürecini daha da iyileştirebilirsiniz. Bazı uzmanlar kediler için 20 metrekarelik bir alanın yeterli olabileceğini belirtiyor. Ancak bu önemli detaylara önem verildiği sürece…

Güvenliğe önem verilmeli

Kedinin bulunduğu odanın güvenliği oldukça önemlidir.  Siz olmadan uzun saatler içeride yalnız kalacağı için cam varsa, kapalı olduğundan emin olmanız gerekir. Balkon varsa, kapısının kapalı olduğundan ve camla kaplıysa aynı şekilde camların kapalı olduğundan emin olmalısınız. Çünkü kedilerde pencere ve balkondan düşme sıklığı oldukça fazla.

İhtiyaçları giderilmeli

Kedinizin mama ve su kabı bulunduğu odada yer almalıdır. Eğer kediyi odada yalnız bırakacaksanız, mama ve su kaplarını düzenli olarak kontrol etmeli ve saati geldiğinde beslemeyi ihmal etmemelisiniz. Hasta olan kedilerin ihtiyaçları daha sık giderilmeli ve kediler daha fazla kontrol edilmelidir.

Kediyi bir odaya kapatmak ile yaşanacak olan büyük bir sıkıntı kum kabının aynı ortamda bulunması olabilir. Çünkü çoğu kedi kum kabı ile aynı ortamda bulunmayı istemez. Bu nedenle üzeri kapalı olan kum kaplarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca kumun değişim sıklığını arttırmanız gerekebilir.

Kum kabı, mama ve su ihtiyacı dışında kedilerin ayakta kaldıkları süre boyunca meşgul, sağlıklı ve mutlu olmaları için oyuncaklar almanız gerekir. Kedi tırmalama tahtası gibi hem tırnaklarını törpüleyip hem de oyunlar oynayacağı çeşitli oyuncaklar tercih edebilirsiniz. Bu oyuncakların güvenli olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın. Çünkü zamanla kopmuş parçalar ya da ipler ile kendilerini yaralayabilirler.

Bakımı İhmal edilmemeli

Kedilerin diş, tırnak, tüy kesimi ve bunun gibi diğer ihtiyaçlarının karşılanması için düzenli veterinere gitmesi ihmal edilmemelidir. Bakımlarını siz yapıyorsanız, kediye herhangi bir zarar gelmemesi adına daima kedinin ihtiyaçlarını gözlemlemelisiniz.

İletişim kurulmalı

Odada yalnız kalsa da onunla iletişim kurmayı asla bırakmamalısınız. Kediler on dört saat kadar uyurlar. Hatta bazıları daha da fazla uyuyabilir. Bu nedenle uyanık oldukları saatlerde yanına gidip onu sevmeyi ve onunla oyunlar oynamayı ihmal etmezseniz, aranızdaki ilişki bozulmaz. Hatta daha da canlanabilir. Özleyen kedi gelmeniz için sizi kapıda bekleyebilir.

Kediyi bir odaya kapatmak doğru mu? yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/kediyi-bir-odaya-kapatmak-dogru-mu/feed/ 0
Yavru kedi sahiplenirken alınması gereken malzemeler listesi! https://blog.petibom.com/kedi-alisveris-listesi/ https://blog.petibom.com/kedi-alisveris-listesi/#respond Mon, 13 Dec 2021 12:00:08 +0000 https://blog.petibom.com/?p=212 Evinizi bir yeni yavru kediyle paylaşmaya karar verdiyseniz ve neler yapmanız gerektiği konusunda az bilgiye sahipseniz şuan doğru yerdesiniz. Size kedili hayatınızda, kedinizin bakımı sırasında ihtiyaç duyacağınız ürünlerin bir listesini oluşturduk. Kediniz eve uyum sağlarken, kedinizin ihtiyaçlarını gidermesi ve yeni yaşayacağı ortama kolay uyum sağlaması için almanız gereken ve önerilen ürünler vardır. İster sokaktan bir […]

Yavru kedi sahiplenirken alınması gereken malzemeler listesi! yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Evinizi bir yeni yavru kediyle paylaşmaya karar verdiyseniz ve neler yapmanız gerektiği konusunda az bilgiye sahipseniz şuan doğru yerdesiniz. Size kedili hayatınızda, kedinizin bakımı sırasında ihtiyaç duyacağınız ürünlerin bir listesini oluşturduk.

Kediniz eve uyum sağlarken, kedinizin ihtiyaçlarını gidermesi ve yeni yaşayacağı ortama kolay uyum sağlaması için almanız gereken ve önerilen ürünler vardır. İster sokaktan bir kediyi sahiplenin, isterseniz satın almış olun almanız gereken kedi bakımı için gerekli malzemeler aynıdır.

Kediniz eve gelmeden bu ürünleri hazırlamanız onun uyum sürecini hızlandıracak. Yatak, mama yeri, taşıma ve tuvalet kabı gibi ihtiyacı olan şeyleri almanız olası sorunlar yaşamanızın önüne geçecektir.

İşte sizin için bir araya getirdiğimiz ilk kez kedi sahiplendiğiniz zaman almanız gereken, kedilerin temel ihtiyaçları ve kediler eşyaları ve malzemeler listesi!

Kedi taşıma çantası

kedi taşıma çantası

Kedi sahiplenmeye karar verdiğiniz ve sahiplenme sürecine başladığınız zaman önce öncelikle almanız gereken şey bir kedi taşıma çantasıdır. Sahipleneceğiniz kedi yavruysa büyüyeceğini düşünerek, kedinin yetişkinlikte erişeceği büyüklüğünü hesaba katarak bir taşıma çantası almalısınız. İçerisinde rahat edeceği, ayakta durabileceği, etrafında rahatça dönebileceği, içinde yeterli hava alabileceği ve kapağını kendisinin kolay açamayacağı sert plastik ya da metal kapağa sahip kaliteli kedi taşıma çantalarını tercih edebilirsiniz. Eğer kedinizin kapağı kolayca açabildiği bir taşıma kabına sahipseniz, işiniz biraz zorlaşabilir. Taşıma kabını açmayı başaran kedinizi yakalamak için peşinden koşmaya hazır olmalısınız.

Bazı kediler taşıma çantasını sevmez. Taşıma çantasının içine girmek istemeyebilir, girince de strese girebilirler. Bunu önlemek için çantanın içerisine battaniye ya da onun sevdiği bir eşya koyarak daha rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Evin içerisinde kapısı açık şekilde bırakarak, taşıma kabına ödül kedi maması koymanız da onların taşıma sepetine alışmasını kolaylaştıracak ve kabın kendi yuvası olduğunu düşündürecektir.

Sadece veterinere giderken kedi çantası kullanıyorsanız, kedinizin taşıma çantasından korkmasının sebebi içerisinde girdiği her an veterinere gidebileceği endişesidir. Bu gibi endişe ve stres içerisinde iken istemeden tuvalet kaçırma, aşırı miyavlama gibi davranışlar sergileyebilirler. O yüzden kedinizi taşıma çantasına farklı yöntemlerle alıştırmalı ve çok uzun süre taşıma çantasında tutmamalısınız.

Kedi yatağı

Kedinizin rahat ve güvende hissetmesi için ona kedi yatağı alabilirsiniz. Günün büyük çoğunluğunda yatmayı ve uyuklamayı sevdikleri düşünülürse yatak alarak kedinizi sevindirebilirsiniz. Kedi yatağı seçerken yumuşak, tüy tutmayan ve yıkanabilir olmasına dikkat etmelisiniz. Bu özellikler hem sizi hem de kedinizi memnun edecektir.

Kedi yatağının kenarlı olmasına özen gösterebilirsiniz. Kediler etrafı kapalı eşyaların içine girmekten çok hoşlanırlar. Kedinize, basit bir karton kutunun veya poşetin içinde bile yatıp keyif yaparken rastlayabilirsiniz.

Kediler yaşayacakları ortamda ilk alıştıkları yerde uyumayı severler. O yüzden başlangıçta onun konumunu belirleyemezseniz, kediniz kendisine uygun yatacak yeri bulacaktır. Hatta yatak olmasına rağmen farklı yerlerde, kutu içerisinde yatmaları da mümkündür. Bu gibi durumlar sizi şaşırtmasın onlar kendi istedikleri ve uygun buldukları yere karar vererek konumlarını belirleyebilirler.

Kedi tuvalet kabı

Kedinizin ve sizin ev içerisinde rahat etmenizi sağlayacak en önemli şeylerin başında tuvalet kabı gelmektedir. Oldukça fazla farklı özellikte tuvalet kapları vardır. Bunların arasından sizin kendi ihtiyacınıza ve belirlediğiniz fiyata göre uygun olanı seçmeniz mümkündür. Örneğin bazı kedi tuvaletleri açık iken, bazıları kapalı ve otomatik şekildedir. Sizin tercihinize göre kendiniz bu tuvalete kolaylıkla alışacaktır.

  • Açık kedi tuvaleti tercih ediyorsanız, konumlandıracağınız yer evinizin balkonu ya da çok kullanılmayan ikinci tuvaletiniz olabilir. Bu ürün daha çok kapalı ve kapaklı kutu sevmeyen kedilerin ya da yavru kedilerin tercihi olmaktadır. Yavru kediniz, küçük bedeniyle kapalı kutuya girmekte zorlanacağı için alçak yanları olan, zorlanmadan çıkabileceği açık kedi tuvalet yerini alabilirsiniz.
  • Kapalı kedi tuvaletleri, açık tuvaletlere göre daha çok tercih edilmektedir. Koku gelmesini engellemek ve görüntüsünün daha düzenli olması sebebiyle tercih edilir.
  • Otomatik kedi tuvaletleri ise açık ve kapalı kedi tuvalet kabından daha konforludur. Bir kısımdan gidere bağlanan ve bir yerden de temiz su gelebilen bir yapıdadır. Kediniz tuvaletini yaptıktan sonra sifonu çekerek kendi tuvaletini temizleyebilir.

Üç farklı çeşitte karşınıza çıkan tuvaletlerin fiyatları da değişiklik gösterir. Açık ve kapalı kedi tuvalet kabı birbirlerine yakın genel olarak uygun fiyat aralığındadır. Ancak otomatik kedi tuvalet kabı onlara göre 4- 5 kat daha pahalıdır. Fiyat ve performans açısından en çok kapalı ve açık tuvaletler tercih edilir. Bu bilgilere ışığında kedinize alacağınız tuvalet kabını seçerken son tercih size aittir.

Kedi kumu

Kediniz için tuvalet kabı alırken, içerisine kedi kumu da almalısınız. Kediler, idrar ve dışkılarını tuvalet kabının içindeki kuma yaparlar ve üzerini örterler. Bu yüzden kabın içerisine yeterli miktarda kedi kumu koymanız gerekir. Kediniz ihtiyacını giderdikten sonra da tuvalet kumunu, küçük kürekle düzenli aralıkla temizlemelisiniz.

Kedi kumu seçerken doğal, silika ve organik gibi kum çeşitlerini ve bunun yanında kokulu kedi kumlarını da görebilirsiniz. Kedi kumunun en önemli özelliği sıvı temasından sonra, sıvıyı tutarak sertleşmesi ve topaklaşmasıdır. Aldığınız kumda bu olmuyorsa kendinizin tuvaleti kokabilir. O yüzden kedi kumu satın alırken bu özelliğin alacağınız üründe ne kadar iyi olup olmadığına dikkat ediniz.

Kaliteli bir silika kedi kumunu tercih ederseniz, bir ay boyunca kedinize yeteceğinden emin olabilirsiniz. Çünkü silika, sıvıyı bünyesine çekip hapsetme özelliğine sahiptir. Eğer silika kedi kumunuz sıvıyı çekmiyorsa ve etrafa kötü koku yayıyorsa bilmelisiniz ki kaliteli bir ürün satın almamışsınızdır.

Silika kumu yerine topaklaşan kumu tercih ederseniz, topaklaşan kumun da sıvıyı bünyesine alarak topaklaştığını ve sertleştiğini bilmelisiniz. Eğer aynı etkiyi vermiyorsa, yine ne yazık ki kalitesiz bir ürün seçmişsiniz demektir.

Kedi kumu küreği

Kedinizin günlük veya gün aşırı tuvaletini temizlemek için, küçük bir kepçeye yani kedi kumu temizleme küreğine ihtiyacınız olacaktır. Sıvıyla buluşunca topaklanan kedi pisliğini kum küreği ile alabilirsiniz. Kediler oldukça temiz hayvanlar oldukları için kirli tuvalet kabını sevmezler ve kullanmak istemezler. Bu yüzden kabın temiz kalmasını sağlamalısınız.

Kedi paspası

Kediler tuvaletlerini yaptıktan sonra üzerini kum ile örtme içgüdüsüne sahiptir. Açık ya da kapalı hiç fark etmez tuvalet kabı kullandığınız sürece önüne kedi paspası almalısınız. Kediniz tuvaletlerini patileriyle örterken ister istemez dışarıya kedi kumu sıçratabilir.

Kedi tuvaletinin önüne koyacağınız kedi paspasıyla, etrafa sıçrayan kumların burada toplanmasını sağlayabilirsiniz. Elekli yapıda olan kedi paspasları, tuvalet kabından dışarı çıkan kedi kumunu içerisinde toplayarak daha uzun süre kullanmanızı ve kolay temizlemenizi sağlayacaktır.su ve mama kabı

Kedi mama ve su kabı

Kediniz için iki ayrı mama ve su kabı almalısınız. Bir arada satılan kaplar genel olarak fazla kullanışlı olmamaktadır. Ayrı aldığınız mama ve su kaplarınızı da birbirine mesafeli şekilde konumlandırmalısınız.

Kedinize kap seçerken ucuz ve kokan plastik kaplara karşı hassasiyet gösterdiklerini unutmayın.  O yüzden alacağınız kabın kaliteli plastikten yapılmasına ya da seramik, cam veya metal olmasına dikkat edebilirsiniz. Yiyeceklerini yedikleri mama kabının kaliteli materyalden yapılması, hem kedinizin sağlığı hem de ürünü uzun süre kullanmanız için önemlidir.

Plastik ve seramik kaplar, özellikle plastik kaplar, gözenekli olduğu için bakterileri hapsedebilir. Bu da kedilerde çene aknesine sebep olabilir. Bu yüzden bu tür mama kaplarının kediler (evcil hayvanlar) için kullanılması tavsiye edilmez. Böylelikle kediniz için paslanmaz çelik kaseler satın almanız daha makul olacaktır. Kedinizin yaşına ve cinsine göre beslenme programını oluşturduktan ve kedi mama kaplarını satın aldıktan sonra geriye yapmanız gereken çok az şey kalıyor.

Aldığınız ürünün çok hafif yapıda olmaması gerekir. Kedinizin patisiyle tutuğunda ters döndüremeyeceği kadar bir ağırlığı olmalıdır. Kedi mama ve su kabında ürün kalitesi kadar kolay temizlenmesine de önem vermelisiniz. Günlük ya da gün aşırı kedinize verdiğiniz mamaya göre mama kabını temizlemesiniz. Hassas damak zevkleri olduğu için birbirine karışan mamaları tüketmeyebilir. Bu yüzden eski ve yeni mamaları birbirine karıştırarak vermemeye çalışın. Aynı şekilde su kabını da düzenli temizlemeli ve su kabında taze su bulundurmalısınız.

Mama kabı ve içme suyu kapları ne çok büyük ne de çok küçük olmalıdır. İdeal olan orta ve küçük aralığında mama kabı ve mamaya göre daha büyük, geniş bir su kabıdır. Yavru ya da yetişkin fark etmez kediler mama kabının fazla büyük ve derin olanından yemek yemeyi sevmezler. Derin olduğunda mama kabının kenarlarına bıyıkları değer ve bundan hoşlanmazlar. O yüzden ideal mama kabı için sığ, fazla derin olmayan ürünleri  satın alabilirsiniz. Evinizdeki tabakları ve hatta fincan altlıklarını da kullanabilirsiniz.

Mama kaplarına, kedinizin günlük yiyeceği kadar ölçekte bir mama koymanız yeterlidir. Yavru kedilerin enerji dolu ve hareketli olmalarından dolayı, mama kaplarının gün boyu dolu olmasında herhangi bir sorun yoktur. Ancak yetişkin ve kısırlaştırılmış kedilerde, mama kaplarına ölçek kullanarak mama koymak daha uygundur. Eğer kedilerin beslenme sıklığını daha detaylı öğrenmek isterseniz, ”Kediler hangi sıklıkla beslenmelidir?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz. Son olarak kedilerin titiz canlılar olduklarını söyleyerek, mama ve su kaplarının temiz olması ve haftalık yıkanması gerektiğini ekleyelim. Özellikle yaz aylarında, günlük olarak su değişimine ve taze su içmelerine ihtiyaçları vardır.

Kedi maması alırken dikkat edilecek noktalar:

Kediniz için alacağınız mama çok önemlidir ve alırken dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Öncelikle kediler nasıl beslenir? bu konu hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Çünkü kediniz için alacağınız mama da öncelikle dikkat edeceğiniz şey yaşına olan uygunluğudur.

Kedi Maması seçerken kediniz; bir yaşından küçükse yavru kedi maması (kitten), bir yaşından büyük ise yetişkin kedi maması (adult) ve yedi yaşından büyük olduklarında ise yaşlı kedi maması (senior) tercih etmelisiniz. Bu farklılığın sebebi yaş yaş kedilerin beslenme ihtiyaçlarının ve içeriğinin değişmesinden kaynaklıdır. Örneğin yavru kedi gelişme döneminde olduğu için daha fazla yağa, proteine ihtiyaç duyacak ve ona göre beslenmesi uygun olacaktır.

Genel olarak her yaşta kedilerin yüksek kaliteli, hayvansal proteinler içeren mama tüketmesi gerekir. Mama tüketirken her zaman kedinizin cinsine, boyuna, kilosuna ve aktif yapısına göre düzenli öğünler ve porsiyonlar vermeniz gerekir. Mamalar arasında geçiş yapamaya kadar verdiğinizde de, değişim sürecini 5 ila 7 gün arasında değişen aşamalı bir geçiş dönemiyle rahatça tamamlayabilirsiniz.

İlk olarak kediyi birinden sahiplenecekseniz, o kişi ile iletişime geçerek kedinizin alışkın olduğu ve yediği mamayı öğrenmeniz gerekir. Eğer PetShop’tan bir kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız -ki bunu hiç önermiyoruz- o zaman da satıcıdan kedinin ne tür bir mamayı tercih ettiğini öğrenmelisiniz. Bu iki durum dışında geçmişi hakkında herhangi bir bilgi bulunmayan kedilerin kullanması gereken mamalara ise yazımızda şu şekilde yer verdik.

  • Yavru Kediler: Yavru kedilerin yetişkin kedilere göre daha fazla yağa ve proteine ihtiyaçları vardır. Bu nedenle yavru kediler için özel olarak formüle edilmiş mamaları tercih etmeniz gerekir. Bu tür mamalar, kolay sindirileceği gibi yoğun besleyici olup, yavru kedilerin beslenme gereksinimini tamamen karşılayacak niteliktedir. Ayrıca yavru kediler konserve mamaları rahatlıkla tüketebilir ancak 8. haftadan sonra kuru mamaları rahatça yemeye başlayabilirler.
  • Yetişkin Kediler: Yavru kedilerde de olduğu gibi yetişkin kediler, konserve mamalar ile kolaylıkla beslenebilir. Bunun dışında kuru mama ile büyüyen yetişkin kediler, birinci sınıf markalardan olan herhangi bir mamayı da kabul eder. Hatta kuru mamasına konserve mamalardan takviye yaparak öğünleri dengeleyebilirsiniz.

Biraz da kedinize mama alırken diğer dikkat etmeniz gereken hususlardan bahsedelim. Kediniz 1 yaşından küçük ise ”Yavru (kitten) kedi maması”, 1 yaşından büyük ise ”Erişkin (adult) kedi maması” ve 7 yaşından büyük ise ”Yaşlı (senior) kedi maması” satın almanız gerekiyor. Baktığınızda aslan ve etobur olan kedilere, en yüksek hayvansal protein içeren mamaları satın almak gayet normaldir. Bütçenize göre satın alacağınız bu mamaların aynı zamanda ilk beş içeriğini incelemeyi de unutmayın. Bu beş içerik mamanın yüzde seksenini oluşturduğu için, kedinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinlerin mamada yer alıp almadığını da öğrenmiş olursunuz.

Kedilerin beslenmesi en az bizler kadar en temel gereksinimdir. Yavru kedileri sütten kesildikten sonra yavaş yavaş yaş mamaya alıştırmanız gerektiğini söylemeden geçmeyelim. Yetişkin kedilerin zaten yaş mamaya alışkın olduklarını bilmelisiniz. Yavru kedinizi yaş mamaya alıştırmak adına, ara ara onları ödüllendirmeli ve öğünlerini yaş mamalar ile zenginleştirmelisiniz. Ancak sürekli olarak yaş mama vermeye çalışmayın, bu onlar için sağlıklı bir beslenme olmayacaktır.

Dilerseniz kuru mama yiyebilecekleri aylarda, kuru mamayı yaş mama ile karıştırıp bu şekilde alıştırmaya başlayabilirsiniz. Eğer kedinizin herhangi bir mamayı tüketmek istemediğini görürseniz, ”Kedim mama yemiyor ne yapmalıyım?” adlı yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kedi maltı ve kedi çimi

Kediler çok temiz hayvanlardır. Kendilerini yalayarak temizler ve tüylerini yutarlar. Yuttukları tüyleri zaman zaman ağız yoluyla geri çıkarırlar. Bu yöntemin dışında kedinize alacağınız kedi maltı & macunu da sindirim sistemlerine zarar vermeden, yuttukları tüyleri dışkıyla çıkarmalarını sağlayabilirsiniz.

Kedi çimi ise kedinizin mide sorunlarında, midesini iyi hissetmediği zamanlarda kendisini kusturmak veya sıkıntısını gidermek için kullanacağınız üründür. Kedili evin olmazsa olmazı değildir ancak zor zamanlar için evde bulundurabilirsiniz.

Kedi tarak ve fırçası

Kedinizin en önemli ihtiyaçlarından biriside taranmak ve fırçalanmaktır. O yüzden alacağınız eşyalar arasında kesinlikle kedi tarağı yer almaları gerekir. Kedi pire taraği ve kedi çift taraflı taraği Kediler kendini yalayarak temizleseler de dökülen tüylerinin hepsini toplayamazlar. Bu yüzde kedinizin tüy yapısına uygun onun canını acıtmayacak tarak, fırça veya kedi temizlik eldiveni satın almalısınız.

Kediniz kısa tüylü ise ince fırçaları, uzun tüylü ise kaliteli çelik tarakları kullanmayı tercih edebilirsiniz. Yavru kedi sahiplendiyseniz, ilk zamanlardan itibaren taranmaya alışmasını sağlamak oldukça önemli. Kedinizi tarak ile ilk kez tanıştıracaksanız, öncelikli olarak tarağı kendi cildinizde denemelisiniz. Eğer acıtıyorsa, kedinizde de bu tarağı kullanmamalısınız. Çünkü kediler tarandığında rahatlamalı ve mutlu olmalı, acı hissetmemelidir. Acıtmayan bir tarak olduğuna kanaat getirdiğiniz zaman kedinizin önüne tarağı bırakın ve koklamasına, keşfetmesine izin verin.

Tüylerinin dökülmesini azaltmak, bedenindeki yağlanmayı dağıtmak, kedinizi rahatlatmak ve mutlu etmek için kedinizi düzenli olarak tarayın. Tarama işlemi kedinizin derisindeki kan dolaşımını da hızlandıracak ve tüylerinin beslenmesini olumlu etkileyerek, sağlıklı ve güzel olmasını sağlayacaktır. Ayrıca ölü tüyleri alacağınız için, kedinizde tüy dökülme gibi problemleri de ortadan kaldırmış olacaksınız. Bu nedenle tarağı, kesinlikle yeni kediniz için hazırlayacağınız alışveriş listesine eklemelisiniz!

Kedi Tırmalama Tahtası

Kedi tırmalama tahtası ve kedi ağacı

Kediler egzersiz ihtiyacını karşılamak ve tırnaklarına bakım yapabilmek için bir tırmalama tahtasına ve kedi tırmalama kartonuna ihtiyaç duyar. Tırmalama tahtasını hem tırnaklarını törpülemek, ölü deriyi temizlemek hem de gerinme, kendini kaşıma gibi hareketleri yapabilmek için kullanırlar.
Kedinize dilerseniz egzersiz yapması ve tırmanması için kedi ağacı da alabilirsiniz.

Kedi ağacı tırmalama tahtası kadar gerekli bir ihtiyaç değildir. Ancak yüksek yerlere çıkma, tırmanma ve ağaç dallarına dolanma gibi keyif aldığı etkinlikleri yapması için imkânınız varsa kedi ağacı da alabileceğiniz kedi eşyaları arasındadır. Kediniz tırmanma tahtasıyla oynamazsa, kediotu spreyi kullanarak ilgisini çekmeyi deneyebilirsiniz.

 

Kedi tırnak makası

Kedi tırnak makası

Kedinizin tırnaklarını bir yere takılmaması için düzenli olarak kesmeniz ve bakım yapmanız gerekir. Bu yüzden de evinizde evcil hayvanlar için özel üretilen kedi tırnak makası bulundurmalısınız.  Kendiniz için kullandığınız tırnak makasları, kesinlikle kediniz için uygun değildir.

Kedilerin sokak yaşamında uzun tırnakları bir sorun oluşturmaz. Ev hayatından bir yerlere takılması, sürtmesi ve istemeden sizi çizmemesi için kesip, törpüleyebilirsiniz.  Kediler normalde bir yerleri tırmalayarak bu bakımı kendileri yaparlar. Ancak ev kedilerinin bu imkânı çok kısıtlıdır. Aldığınız tırmalama tahtasıyla onlar tırmalama ihtiyacını gidermeye çalışırlar ama zaman zaman yeterli gelmez. Kedinizin tırnaklarını kesmez, törpülemez ve bakım yapmazsanız; tırnaklarıyla koltuklarınız, halılarınızı tırmalayarak kendi manikür işlemi için yapabilir.

Kedilerin tırnakları onların tırmanması, tutunması ve savunmasıdır. O yüzden uzunluğu hayatlarını engellemeyecek şekilde uygun boyutta kesilmelidir.

Diş fırçası ve diş macunu

Kediler için özel olarak üretilen diş macunu ve diş fırçasını mutlaka satın almalısınız. https://www.petibom.com/kedi-agiz-dis-sagligi sayfasında çeşitlere bakabilirsiniz. Özellikle yavru bir kedi sahiplendiyseniz, birkaç gün içerisinde kedinizi diş fırçalamaya alıştırmaya başlamanız gerektiğini hatırlatalım. Eğer bu uygulamayı yapmazsanız, bizler gibi yavru kedilerin de kötü dişlere ve diş etlerine sahip olarak büyüdüğünü bilmelisiniz. Bu yüzden diş fırçalama rutinine erken başlayarak dostunuzu buna alıştırın. Ayrıca alacağınız ürünlerin veteriner hekim onaylı olmasına dikkat etmenizde fayda var.

Tasmayla Kedi Gezdirmek

Kedi tasması

Kedinizi zaman zaman dışarı çıkarmak, güvenliğini sağladığınız ortamda birlikte zaman geçirmek isteyebilirsiniz. Bu zamanlar için kedinizin boynuna uygun bir tasma ve tasma kayışı alabilirsiniz. Kedi tasması ve tasma kayışı kedi bakımı için gerekli malzemeler arasında yer alır. Ancak bu ürünler öncelikli ihtiyaçlarında biri değildir. Zaman içerisinde kedinizin gezme ihtiyacına yönelik alabilirsiniz.

Tasma kayışına her zaman ihtiyacınız olmayacaktır. Ancak kedinizin sizinle yapacağı yolculuklarda, yürüyüşlerde kedi çantası olmadan onunla birlikte hareket etmenizi kolaylaştıracaktır.

Kedinize alacağınız kedi tasması ne çok dar ne de çok bol olmamalıdır. Kedinizi sıkmamalı ya da bol gelerek bir yere takılma riskini oluşturmamalıdır. Boynuna uygun, kaliteli malzemeden üretilmiş ve cildine zarar vermeyecek yapıda olan bir tasma tercih etmelisiniz.

Kedinizin kaybolma ihtimaline karşı kedinizin isminin ve numaranızın yazılı olduğu kısaca kedinizin kimlik bilgilerinin yer aldığı kedi tasmalarını tercih edebilirsiniz. Kimlik etiketli kedi tasmaları olası bir kaybolma durumunda onu bulmanızı kolaylaşacaktır.

Kedi oyuncakları

Kediler oyun oynamayı sever ve oyuncu kimlikleriyle öne çıkarlar. Kedi Oyuncaklari onların hem hareket etmesini, egzersiz yapmasını ve eğlenmesini sağlar. Bu yüzden kedinize alacağınız eşyalar listesinde yumuşak, tüylü ve daha farklı çeşitleri olan kedi oyuncaklarını tercih edebilirsiniz.

Yalnız nasıl olsa oynamaz diyerek, oyuncak almamazlık yapmayın sakın. Çünkü dostunuz ile kaynaşmak ve birbirinize alışmak için bu oyuncaklar büyük önem taşıyor. Üstelik siz evde yokken tek başına kaldıklarında da zaman geçirmek adına oyuncakları ile oynayacakları kesin. Eğer ”Ne tür bir oyuncak satın almalıyım” derseniz, hemen satın alabileceğiniz oyuncak tiplerini söyleyelim.

Kedi oyuncaklarını satın alırken sağlıkları için uygun olanları, kaliteli malzemeden yapılanları seçmelisiniz. Kedinizin doğal hayatta ilgisini çeken şeylerden esinlenerek, doğal davranışlarını tetiklemek için tasarlanan oyuncaklar vardır. Kedinizin ilgisini çekebilecek kedi oyuncakları:

  • Bir mekanizma üzerinde hareket eden top, kedi- fare oyunu: Bu oyunlar ve oyuncaklar onlarda avlama, yakalama dürtüsünü uyandırır ve ilgilerini çeker. Hareket eden eşyayı yakalayıp, patileri arasında tutma, ısırma ve peşinden koşmak gibi davranışlar sergileyerek keyifli zaman geçirebilirler.
  • Kuş oyunu, ip oyunu: Elinizde tuttuğunuz bir sopayla, ucundaki nesneleri kedinizin kafasının üzerinde hareket ettirdiğiniz, kedinizin de onları yakalamaya çalıştıkları ve zevkle oynadıkları oyunlardır.
  • Balık tutma, suda batmayan ve yüzen oyuncaklar: Kediler su ile oynamayı çok severler. Bu sevgilerini suda batmayan balık oyuncaklarla ve yüzen toplarla oyun haline getirerek daha da eğlenmesini sağlayabilirsiniz. Oyuncak balığın ya da topun sudan dışarı çıkmasını bekler gibi oyuncaklarla oynadığını, hareket ettirdiğini ve yakalamaya çalıştığını görebilirsiniz.
  • Evde yaptığınız kartondan, gazeten, peçeteden, yumaktan toplar ve plastik kutu veya kapaklarıyla da oynamaktan keyif alırlar.

Kedinize alacağınız oyuncaklarda bazı dikkat etmeniz gereken özellikler vardır. Bunlardan en önemlisi, aynı küçük çocuklarda olduğu gibi, oyuncakların kırılıp yutulabilecek materyaller içermemesine dikkat edilmesidir. Ayrıca oynarken yutabileceği şeylerle oynamasına izin vermemelisiniz (örneğin toka, bozuk para, iğne, iplik türleri, kurdele vs.)

Kediler için satın alacağınız kedi oyuncaklarının yanında, evde kendi imkânlarınızla da oyuncaklar yapabilirsiniz. Kedi oyuncaklarını illa para vererek, satın almanıza gerek yoktur. Onlara zarar vermeyecek, sağlıklarını olumsuz etkilemeyecek malzemeden yaptığınız oyuncakları kedinize verebilirsiniz. Oyuncaklarıyla keyifle oynadıklarına şahit olabilirsiniz.

İlk Yardım Çantası ve Temizleyiciler

Kedi alışveriş listesi içerisinde evcil hayvan ilk yardım çantası da mutlaka bulunmalı. İster satın alın ister kendiniz yapın! Peki evcil hayvan ilk yardım çantasında neler bulunmalı? Hemen sıralayalım; gazlı bezler ve rulolar, yapışkan bant, antiseptik mendiller, lastik eldivenler, pamuklu çubuklar, makas ve cımbız gibi malzemeler ilk yardım çantasında bulunuyor.

Kedinizin yarattığı toz ve pislikleri ise, mağazalarda evcil hayvanlara uygun temizlik ürünlerini satın alarak temizleyebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz sirke ve kabartma tozunu kullanarak evde hazırlamış olduğunuz karışım ile de etrafı temizleyebilirsiniz.

 

Hayatınıza ortak ettiğiniz ve hayatına ortak olduğunuz bu güzel dostunuz, evinize ilk geldiği gün kedi bakımı için gerekli kedi malzemeleri almış olarak karşılamalısınız. Bu şekilde kedinizin yeni hayatını kolaylaştırmış olursunuz.  Kediler ait hissettikleri, sevildiklerini anladıkları ve ihtiyaçlarının karşılandığı ortama kısa sürede uyum sağlarlar. Sizin kediniz için alacağınız bu temel ihtiyaçlar, onların uyum sürecini kolaylaştıracak. Yeni evinde, ailesiyle birlikte mutlu bir yaşam sürmesine yardımcı olacaktır.

**İşte kedi alışveriş listesi hazır! Artık kedi sahiplenmek için yola koyulabilirsiniz. Kediniz için ihtiyacınız olan her şeyi satın almalı ve bundan büyük bir onur duymalısınız. Sonuçta ailenize yeni bir üye katılıyor ve siz onu memnun etmek için elinizden geleni yapıyorsunuz. Daha ne olsun! 

Yavru kedi sahiplenirken alınması gereken malzemeler listesi! yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/kedi-alisveris-listesi/feed/ 0
Yetişkin bir kedi nasıl sosyalleştirilir? https://blog.petibom.com/yetiskin-bir-kedi-nasil-sosyallestirilir/ https://blog.petibom.com/yetiskin-bir-kedi-nasil-sosyallestirilir/#respond Mon, 17 May 2021 08:30:31 +0000 https://blog.petibom.com/?p=2462 Yeni sahiplendiğiniz kedilerin, evinize uyum sağlaması sizi biraz zorlayabilir. Özellikle sahiplendiğiniz yetişkin bir kedi ise, durum biraz daha zorlaşabilmektedir. Yetişkin bir kedinin, önceki sahipleri tarafından maruz kaldığı muamele, sosyalleşmeye alışma sürecinde oldukça etkilidir. Eğer yetişkin kediler, sahipleri tarafından geçmiş bir travma yaşamışsa, sosyalleşme süreci zor olabilmektedir. Kedileri çok seven ve evinde birden fazla kedi besleyen […]

Yetişkin bir kedi nasıl sosyalleştirilir? yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Yeni sahiplendiğiniz kedilerin, evinize uyum sağlaması sizi biraz zorlayabilir. Özellikle sahiplendiğiniz yetişkin bir kedi ise, durum biraz daha zorlaşabilmektedir. Yetişkin bir kedinin, önceki sahipleri tarafından maruz kaldığı muamele, sosyalleşmeye alışma sürecinde oldukça etkilidir. Eğer yetişkin kediler, sahipleri tarafından geçmiş bir travma yaşamışsa, sosyalleşme süreci zor olabilmektedir.

Kedileri çok seven ve evinde birden fazla kedi besleyen biriyseniz, yeni sahipleneceğiniz yetişkin bir kedinin, kedi nüfusu fazla olan bir eve geldiğinde, neler yaşayabileceği hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Böyle kedilerin, tanıştırılma şekli de önemlidir. Kedi arkadaşı mı yoksa rakip bir kedi mi olacağı tanıştırılma şekline bağlıdır. Ama bu konuda biraz rahat olabilirsiniz. Çünkü genelde yetişkin kediler, birlikte yaşayacağı kedilerle, nasıl yaşayacağını anlayabilmektedirler. Özellikle kedilerle belli bir zaman geçirdikten sonra kolayca arkadaş olabildiklerini söylemek mümkün. Onlara bu zamanı sunarak, birbirleriyle olan alışma sürecini hızlandırabilirsiniz. Bknz: Yeni tanışan kedilerde saldırganlığı durdurmanın yolları

Yetişkin Kediler Sosyalleşme Sürecinde Nasıl Davranır?

Yeni olan her şeye ve her duruma karşı dikkatli olmak kediler arasında genel bir özelliktir. Bu özellik, kedilerin ortak olarak sergilediği normal bir davranıştır. Sosyalleşme sürecinde kedi davranışları, yetiştirilme tarzlarına bakarak farklılık göstermektedir. Geçmişte yaşadığı olumsuz deneyimler, kedilerin bu süreçte insanlarla ve diğer evcil hayvanlarınızla mesafeli durmasına neden olur. Bknz: Kedilerde yabancı fobisi

Genellikle yavru kedilerde sosyalleşme süreci, 6-7 hafta olduğu bilinmektedir. Bu dönemde insanlara ve diğer hayvanlara karşı oldukça açıklardır ve deneyimler de hızla kazanabilmektedirler. Ancak kediler olgunlaşıp, yetişkin birer kedi olduğunda ise bu durum, yavru kedilerde olduğu gibi kolay olmayabiliyor. Yetişkin kedilerde bir yere alışmak ve bulunduğu ortamın değişikliğini kabul etmek zaman ve sabır gerektirir. Kedi sahipleri, yetişkin kedilerin sosyalleşmesini sağlayabilmesi için, onlara zaman tanımalı ve sabır göstermeyi bilmesi gerekir. Bunun sonucunda ise son derece başarılı sonuçlar elde edebilmek mümkündür.

Yetişkin Kedilerde Sosyalleşme Eğitimi

Yetişkin Kedilere Sosyalleşme Eğitimi Nasıl Verilir?

Yetişkin kedilerinizin, sosyalleşme sürecine en iyi şekilde cevap verebilmesi için öncelikle dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Eğer kediniz ev ortamında yeni ise, onları strese sokmamak adına sosyalleşmesi için acele etmemeli, bu süreçte yavaş yavaş etkileşime başlamalısınız. Özellikle evde başka kedilerin varlığı mevcut ise, eve yeni gelen kedinizi, onlara yavaş yavaş alıştırmalısınız.

Kedilerin birbirleriyle olan mesafe durumunu çok iyi ayarlamanız gerekmektedir. Birbirlerine kolay bir şekilde yaklaşma ya da uzaklaşma alternatiflerini, kedilerinize sunmalısınız. Kedinize sosyalleşme eğitimi verdiğiniz sırada, endişeli bir şekilde hareketlerde bulunarak, iki tarafa koşmaya başlarsa, kendinize sabit bir şekilde duracak yer bulmalısınız. Ardından kedinizin size gelmesini beklemelisiniz. Onun size gelmesi için kedinizi davet edeceğiniz oyuncakları ve mamaları yanınızda bulundurabilirsiniz. Bu yöntem, kedinizin size yaklaşmasını sağlayacaktır.

Sosyalleşme eğitimi sürecinde, yetişkin kedilere sevdiği mamaları ya da ödül mamalarını kullanarak, bulunduğu ortamdan memnun kalmasını sağlayabilirsiniz. Onların, sizin yanınızda ve diğer kedilerle geçirdiği zamanı değerli kılmalısınız. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz? Öncelikle ikram etmek isteyeceğiniz mamaları uzağa fırlatmalısınız. Kedinizin bu mamalara ulaşmak için size yaklaşmaları gerekmeyecektir ama sizin tarafınızdan verilmiş bir mama olduğunu anlayacaktır. Belli bir süre geçtikten sonra, bu uyguladığınız basit ve kolay yöntem, kedinizin size yaklaşmasını ve etkileşime girmesini daha istekli bir hale getirecektir. Kedinizi böylelikle sizinle etkileşim kurmasına ve size yaklaşmasını ikna edebilirsiniz.

Yetişkin kedilerinizin yeni insanlara, yeni kurulan ilişkilere ve duruma alışma süreci oldukça stresli geçebilmektedir. Hatta böyle durumlarda bazen ev ortamında bulunan yeni bir kedi, evinizde bulunan yerleşik bir kedi tarafından saldırılara maruz kalabilmektedir. Bu sebepse, sahiplendiğiniz yetişkin kedilerinizin size sevgi ve şefkat göstermesini engellemektedir.

Stres de kedilerde pek çok soruna sebep olabilir. Bu sorunların arasında kedinizin iştah kaybı, ruh halinin bozulması ve uyku düzensizliği görülebilir. Kedileriniz için stres unsurunu ortadan kaldırabilir, saldırıda bulunan agresif kedinizin davranışlarını değiştirebilir, sosyalleşme sürecinde kedinizin rahat olmasını ve evde bulunan diğer kedilerin yeni gelen yetişkin kedilere karşı daha uyumlu olmasını sağlayabilirsiniz.

Yetişkin Kedilerin Sosyalleşememe Nedenleri

Yetişkin Kedilerde Sosyalleşememe Nedenleri

Yetişkin kedilerde, anti-sosyal davranışların bulunması ve korku hali pek çok değişik nedenden dolayı kaynaklanmaktadır. Yaşadıkları ortamın birdenbire değişmesi ya da kedilerin kendilerini farklı bir durumun içinde bulması nedeniyle utangaç ve çekingen tavırlar gösterebilirler. Bu bir davranış bozukluğu belirtisi olsa da sağlıklı kedilerde de böyle durumlar görülebilmektedir. Kediler yaşadığı alanları, başka kedilerle paylaşma durumunda kalabilmektedirler. Böyle zamanlarda kediler arasındaki uyuşmazlığın olması, sosyalleşememe durumunu ortaya çıkarabilmektedir. Kediler bazen kendilerini iyi hissetmediklerinde belirli özellikler göstermektedirler. Bunlar; sessizlik, gizli bir köşe bularak orada saklanma veya insanlardan ve diğer hayvanlardan uzak kalma isteği gibi belirtilerdir. Belirttiğimiz bu özelliklerin uzun bir süre devam etmesi, sosyalleşememe durumu ile karşılaşılmasına sebep olmaktadır.

Yetişkin Kedilerin Sosyalleşmelerine Yönelik Öneriler

Yetişkin Kedilerde Görülen Sosyalleşememe Durumuna Karşı Çözüm Önerileri

Yeterince sosyalleşememiş bir kediniz varsa ya da böyle bir kediyi sahiplendiyseniz, yaşadığı çevreye ve size alışabilmesi için bazı yollar denemelisiniz. İşe koyulmak için kolları sıvarken bu işte zaman ve sabır göstermeniz gerekeceğini unutmamalısınız. Kediler yeni durumuna alışmayı ve mevcut durumunu değiştirmeyi kolay bir şekilde gerçekleştiremezler. Onlara bu konuda ihtiyacı olan zamanı vermeli ve kedilerinize karşı sabır göstermelisiniz. Onlara bu durumlarını düzeltemedikleri için asla bağırmamalı ve şiddet uygulamamalısınız. Bu yanlış davranışlar kedinizin stresini daha da arttırarak, durumunun çok daha kötüleşmesine sebep olabilir. Kedinizle zaten sosyalleşmediği için uzak olan bağınız, yaptıklarınızla iyice kopma noktasına gelebilir.

Kedilerinizi, evde olan yerleşik kedilere alıştırmaya çalıştığınızda, yerleşik kediler, yeni gelen kedilere karşı bölgelerini belli etmek için kumlarının dışında başka alanlara kaka yapabilmektedirler. Bu durumu çözmek için ise, kedi nüfusu sayısınca evde, kedi kumu bulundurmalısınız. Kulağa biraz abartı gibi gelse de, kedilerin birbirlerine olan alışma sürecinde bu durum oldukça etkili olabilmektedir. Bknz: Kedinizin küvete kaka yapmasını nasıl engellersiniz?

Son zamanlarda kedinizde anti-sosyal durum artış gösterdi ve siz de bu durumun neden kaynaklandığını anlayamıyorsanız, bunun sebebi altta yatan bir sağlık sorunundan kaynaklı olabilmektedir. Veterinere giderek, kedinizin kontrolünü yaptırmalı ve sağlık sorunu olup olmadığı hakkında kesin bilgilere sahip olmalısınız. Yapılan muayene sonrası böyle bir durumun varlığında, veterinerinize danışarak uygun tedaviyi, sosyalleşme süreci içerisinde beraber gerçekleştirebilirsiniz.

Kedilerinizin tanışma şeklini başarılı bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekir. Eğer kedileriniz, tanıştırıldıktan sonra birbirlerine karşı tıslama ve mırlama gibi davranışlar sergilemiyorsa, bu durumu başarılı bir şekilde gerçekleştirdiniz anlamına gelir. Hatta bu durum birbirine karşı sanki daha önce tanışıyorlarmış gibi davranmalarını bile sağlayabilir.

Sosyalleşme eğitimi sırasında sık yapılan bazı hatalar bulunmaktadır. Bu hatalar arasında, eve aldığınız yeni kediyi fazlaca şımartarak, yerleşik olan kediye ilginizi azaltmanız ya da tam tersi olduğunu söyleyebiliriz. Böyle bir durumda kediler arasında dengeyi sağlamak oldukça önemlidir. Eğer kıskanç kedileriniz varsa, iki tarafı da ihmal etmemeniz gerekmektedir. Yani birbirlerine alışmalarını sağlamak için her ikisine de birebir zaman ayırmalısınız. Böylece birbirlerine alışamama durumunu çözmüş olabilirsiniz. Kedilerinize verdiğiniz sosyalleşme eğitimi sırasında göstereceği uygun davranışlar karşısında onlara ödül mamaları verebilir, yaptığı davranışların doğru olduğunu anlamalarına yardımcı olabilirsiniz.

Sosyalleşme sürecinde başarılı olabilmek için, kedinize ödüllendirmeler ve jestler yapmayı ihmal etmeyi unutmayın.

Yetişkin bir kedi nasıl sosyalleştirilir? yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/yetiskin-bir-kedi-nasil-sosyallestirilir/feed/ 0
Neden kedi sahiplenmeliyim? Kedi sahiplenmek için 22 neden!  https://blog.petibom.com/kedi-sahiplenme-sebepleri/ https://blog.petibom.com/kedi-sahiplenme-sebepleri/#respond Sun, 02 May 2021 15:41:29 +0000 https://blog.petibom.com/?p=740 Evcil hayvan sahiplenmek kuşkusuz dünyanın en güzel ve en rahatlatıcı şeyidir. Kedi, köpek, kuş, balık ve kaplumbağa gibi evcil hayvanlar en sık tercih edilen canlılardır. Çoğu insan bunlardan birini tercih ederek hayatına yeni bir arkadaşın katılmasını sağlar ve kendini adeta ona adar. Ancak içlerinden kedi sahiplenmenin daha bir başka olduğunu kabul edelim!  Sevimli, zeki, cool […]

Neden kedi sahiplenmeliyim? Kedi sahiplenmek için 22 neden!  yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Evcil hayvan sahiplenmek kuşkusuz dünyanın en güzel ve en rahatlatıcı şeyidir. Kedi, köpek, kuş, balık ve kaplumbağa gibi evcil hayvanlar en sık tercih edilen canlılardır. Çoğu insan bunlardan birini tercih ederek hayatına yeni bir arkadaşın katılmasını sağlar ve kendini adeta ona adar. Ancak içlerinden kedi sahiplenmenin daha bir başka olduğunu kabul edelim! 

Sevimli, zeki, cool ve muhteşem olan kediler, huysuz ve asi olsalar da hala sosyal medyanın gözdesi halindeler. Aynı zamanda yüzünüzü güldürmeyi başaran bu kediler, yıllardır komik videoları ile viral olmaya devam ederler. Hatta sosyal medyada o kadar çok video ve fotoğrafları döner ki yaptıkları hareketler ile dünyayı ele geçireceklerinden şüpheleniriz. Üstelik gerçeklik payı da çok yüksektir. 🙂

Sizin için dost olan kedilerin, bir zaman sonra en değerli varlığınız olacağına emin olabilirsiniz. Yine de neden kedi sahiplenmeliyim? diye sorarsanız sizin için kedi sahiplenme sebeplerini hemen sıralayalım.

Kedilerin İnsan Sağlığına Etkileri 

Dil Çıkaran Kedi

Felç Riskini Azaltır

Yapılan bir araştırmaya göre kedi sahiplenen insanların, hiç evcil hayvanı olmayanlara ya da diğer evcil hayvan sahiplenenlere göre felç geçirme olasılıkları daha düşüktür. Bunun nedeni de kedilerin insanlar üzerinde rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etkisi olmasıdır.

Stres ve Anksiyeteyi Azaltır

Kuşkusuz stres ve anksiyete herkesin baş düşmanıdır. Belli başlı nedenlerden dolayı çoğu zaman strese giriyoruz ve bir şekilde bunu atlatmaya çalışıyoruz. Peki kedilerin stres ve anksiyetenin doğal ilacı olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle kedilerin mırıldamasının, ciddi bir şekilde sakinleştirici etkisi vardır. Bu nedenle kediler ile birlikte yaşayan insanlarda stres ve anksiyete çok düşük bir oranda görülür. 

Kalp Krizi ve Kalp Rahatsızlıklarına Yakalanma Riskini Azaltır

Kediler ile birlikte yaşayan insanların, kalp rahatsızlıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riskinin, diğer insanlara göre %30 – %40 daha az olduğu gözlemlenmiştir.

Kan Basıncını Düşürür

Kedilerin insanlar üzerinde etkileri bir hayli çoktur. Özellikle sağlık konusunda. İnsanlar üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahip olan kediler, aynı zamanda insanlarda kan basıncını da düşürür. Yapılan bir araştırmaya göre, yüksek kan basıncı olan kedi sahiplerinin kedilerini severken kan basınçlarının sabit kaldığı görülmüştür. 

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kedilerle yaşamanın bir artısı daha vardır o da bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesidir. Çocukluktan itibaren kedi ile birlikte yaşayan insanların bağışık sistemlerinin, diğer insanlara göre çok daha kuvvetli olduğunu biliyor muydunuz? Evet, bu doğru! 🙂 

Kolesterolü Düşürür

Yüksek kolesterolü olan insanlara, yine kedilerin büyük bir faydası olduğunu söylemeliyiz. Yapılan bir araştırmaya göre kedilerin, kolesterolü de düşürdüğü gözlemlenmiştir. 

Karbon Ayak İzini Azaltır

Kediler, diğer evcil hayvanlara göre daha az yemek yerler. Bu yüzden de karbon ayak izi kedilerde daha az görülür.

Daha Az Alerjiye Yol Açar

Kedi ile birlikte büyüyen çocukların, alerji geliştirme olasılıklarının daha düşük olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik bu Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yapılan bir araştırmada ortaya çıkmıştır. Kedi sahiplenmek evcil hayvan alerjilerini ortadan kaldırdığı gibi aynı zamanda toz akarları, kanarya otu ve çimen gibi diğer alerjileri de ortadan kaldırır.

Kedilerin İnsan Ruhuna Etkileri

Kucakta Kedi

Sosyalleşmenizi Sağlar

Kedi sahiplendikten sonra insanların genel olarak çok daha fazla sosyalleştiği görülmüştür. Aynı zamanda insanlarla birebir sosyalleşmeyi tercih etmeyenler, kedi sahiplenerek onlarla vakit geçirmeyi ve sosyalleşmeyi daha çok tercih ederler.

Yalnızlık Hissini Azaltır

Eğer evde tek başına yaşıyorsanız, kediniz size en yakın arkadaş ve çok iyi bir dost olur. Zaten kedi ile birlikte yaşayan insanların, diğer insanlara göre çok daha sağlıklı bir ruha sahip olduğu da bilinir. 

Kedilerin Bakımı

Uyuyan Kedi

Temiz ve Düzenlidirler 

Köpeklerin yanı sıra kediler, daha düzenli olup daha derli toplu hayvanlardır. Özellikle belirli bir rutinleri varsa, bunu alışkanlık haline getirmekten hoşlanır ve düzenli olarak bu eyleme devam ederler. Üstelik evi de sandığınız gibi dağıtmazlar. Bunun dışında kediler oldukça temiz hayvanlardır. Kendilerini sürekli olarak temizledikleri gibi kendilerine ait alanı da mutlaka temiz tutarlar. 

Az Bakım Gerektirirler

Kedilerin, köpekler kadar dışarı çıkma ihtiyacının olmadığını söylemeliyiz. Bu nedenle kedinizi günde birkaç kez dışarı çıkarmanıza da gerek kalmaz. Zaten temizlenme ihtiyacını kendi hallettikleri ve tuvalet eğitimleri de oldukları için çok fazla dışarıyı çıkmak istemezler. Üstelik bir işte uzun saatler boyunca çalışmak zorundaysanız ya da seyahat etmeyi seviyorsanız, kedi sahiplenmek sizin için bir avantaj olacaktır. Ancak kedim nasıl olsa dışarı çıkmayı sevmiyor diyerek onunla egzersiz yapmaktan sakın vazgeçmeyin. Bu ikinize de iyi gelecektir.

Tuvalete Kendileri Gider ve Kolay Eğitilirler 

Köpeklerin tuvalet eğitimi her zaman daha zordur ve bunun için büyük bir çaba sarf etmeniz gerekebilir. Ancak kediler öyle mi? Çok çabuk öğrenirler ve kolay adapte olurlar. Böylelikle sizi de bu konuda fazlasıyla rahat ettirecekler ve bundan sonra yapmanız gereken tek bir şey kalacak. O da kedinize bir tuvalet kabı ve kum almak! Sonrasını zaten ev arkadaşınız halledecek. 🙂 

Bakımı Ucuzdur 

Evde kedi bakmak, köpek bakmaktan çok daha az maliyetlidir. Genel olarak daha az yiyeceğe ve daha az oyuncaya ihtiyaç duyan kedilerin maliyetini, bütçenize göre kolaylıkla ayarlayabilirsiniz. 

Kedilerin Eve Uyumu

Kutunun İçindeki Kedi

Avcıdırlar 

Evinizde herhangi bir böcek ya da fare görürseniz, artık endişelenip korkmanıza gerek kalmayacak. Çünkü kediniz bu işi çok rahat bir şekilde halledecek. Doğuştan avcı olan kediler, evinizdeki herhangi bir cismi yanınıza yaklaştırmamayı ilke haline getirecekler. 🙂 Üstelik kemirgen hayvanları yakalamalarına bile gerek olmayacak çünkü kemirgenler kedinizin varlığını gördükleri anda siz farkında olmadan ortadan kaybolacaklar. Avlarını takip etmeye, avlamaya ve saldırmaya hazır olan kediler, evinizdeki fare ve böcek gibi canlılardan uzak tutmak için mükemmel bir yoldur. 

Kolay Adapte Olurlar

Her an her yerde olma potansiyeline sahip olan kediler, evlerine çok kolay bir şekilde adapte olurlar. İster yüksek bir yerlerde ister aşağıda bir yerlerde kalsınlar. Onlar için bu durum çokta fark etmez. Çünkü hiçbir engele takılmaz, her yere girip çıkar ve rahatça koşarlar.

Yalnız Kalabilirler

Hafta sonları bir yere gitmeyi düşünüyorsanız, uzun saatler boyunca çalışıyorsanız, seyahat etmeyi seviyorsanız ya da sosyal hayatınız oldukça aktifse kediniz için çok endişe duymanıza gerek yok. Kediler, evde su ve mama kapları dolu ve oyuncakları olduğu sürece evde tek başına kalabilirler. Üstelik yetişkin bir kediniz varsa, evde yalnız kalmaktan daha çok hoşlanacağını bilmelisiniz. Ancak bu demek değildir ki kedinizi sürekli evde bırakın. Onu ihmal etmemeye özen göstermeniz gerektiğini de vurgulayalım. 

Sessizdirler

Kedi sahiplendiğinizde acaba çok ses çıkarır da komşularımı ve ev sahibimi rahatsız eder mi diye düşünmeyin. Kediler, köpeklere nazaran daha sessiz canlılardır. Bu nedenle yaşadığınız çevrede herhangi bir sorun yaratmayacaklardır. Onlara güvenebilirsiniz!

Kedilerin Özellikleri 

Sevilen Kedi

Sevgi Doludurlar

Sevgi dolu olan kediler, şımartılmaya ve kendini sevdirmeye bayılırlar. Hep bir kucak hep bir sarılma… Üstelik siz ona ne kadar sevgi ve şefkat verirseniz, size minnet duyduklarını belli etmek amacıyla onlar da iki katını yapmak ve sevgilerini göstermek için hazırdırlar. 

Ömrü Uzundur

Evcil hayvan sahiplenmek istiyor ancak çok bağlanıp sonrasında üzülmek istemiyor olabilirsiniz. Ancak kedilerin diğer evcil hayvanlara göre çok daha uzun yaşadığını bilmelisiniz. 15 yıl yaşadıkları gibi aralarında, çok nadir de olsa, 20 yıl yaşayan da vardır.

Videoları Bile Gülümsetir 

Şüphesiz sosyal medya trendlerinde muhakkak bir kedi videosu yer alır. Hani sürekli arkadaşlarınıza, ailenize veya akrabalarınıza attığınız şu videolar… İşte o videolardaki kediler bile bazen sizi güldürmeye ve mutlu etmeye yetiyor. Üstelik yapılan bir araştırmada, bu videoları izleyen insanların enerji seviyeleri ve pozitif duygularının arttığı da ortaya çıkmıştır. E video bile böyle etki veriyorsa, birde kedi sahiplendiğinizi düşünün! Kim bilir ne kadar güzel duygulara kapılacaksınız. 

Bonus: Hayat Kurtarır

Kedi sahiplendiğinizde, özellikle barınaktan bir kedi sahiplendiğinizde, bir değil iki hayat kurtarmış olacaksınız. Barınaklar çok kalabalık olduğu için siz bir kedi sahiplendiğinizde, hem yeni bir arkadaşın daha gelmesini sağlayacaksınız hem de yeni arkadaşınıza ev vermiş olacaksınız. Hatta yapabiliyorsanız bir değil iki üç gerekirse daha çok kedi sahiplenin! Hem böylece birbirleri ile olan ilişkileri de kuvvetli olmuş olur hem de bahsettiğimiz gibi diğer arkadaşlarına yer açılmış olur.

Neden kedi sahiplenmeliyim? Kedi sahiplenmek için 22 neden!  yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/kedi-sahiplenme-sebepleri/feed/ 0
Kedi sahiplenmeden önce dikkat edilmesi gerekenler  https://blog.petibom.com/kedi-sahiplenirken-nelere-dikkat-edilmeli/ https://blog.petibom.com/kedi-sahiplenirken-nelere-dikkat-edilmeli/#respond Sat, 01 May 2021 19:45:41 +0000 https://blog.petibom.com/?p=624 Bir kedi sahiplenmeden önce kedinin cinsiyeti, yaşı, türü, geçmişi, genel sağlığı ve ihtiyaç durumu ile ilgili bilmeniz gereken pek çok şey bulunuyor. Bu bilgilerin yanı sıra kediniz ile olan ilişkinizde de dikkat etmeniz gereken bazı hususlar yer alıyor. Örneğin ev kedilerinin yaklaşık 20 yıla kadar yaşadığını bilerek, bağlılık konusunda ciddi adımlar atmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Peki […]

Kedi sahiplenmeden önce dikkat edilmesi gerekenler  yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Bir kedi sahiplenmeden önce kedinin cinsiyeti, yaşı, türü, geçmişi, genel sağlığı ve ihtiyaç durumu ile ilgili bilmeniz gereken pek çok şey bulunuyor. Bu bilgilerin yanı sıra kediniz ile olan ilişkinizde de dikkat etmeniz gereken bazı hususlar yer alıyor. Örneğin ev kedilerinin yaklaşık 20 yıla kadar yaşadığını bilerek, bağlılık konusunda ciddi adımlar atmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Peki tüm bu şeylerin dışında kedi sahiplenirken nelere dikkat edilmeli? bir bakalım…

Bağlılık

Bir kedi sahiplenmeden önce ciddi olarak düşünün ve hemen karar vermeyin. Çünkü kediler duyarlı varlıklar olduğu gibi aile üyelerinden biri gibi görünmeyi de isterler. Kedi sahiplenmenin büyük bir sorumluluk olduğunu sakın unutmayın! Sadece iyi günde ve kötü günde kedinizin yanında olmanız gerekmiyor, aynı zamanda kedinizi sağlıklı beslemek, güven vermek, sevgi ve arkadaşlık adına bir bağ kurmanız gerekiyor. 

Unutmadan, kedi sahiplenmek sadece sizin isteğiniz ile ne yazık ki gerçekleşmiyor. Siz kedi sahiplenmek için hazır olup olmadığınızdan emin olduğunuz takdirde, ev sahibinizin, oda arkadaşınızın ya da diğer aile bireylerinin de onayını almanız gerektiğini bilmelisiniz. Eğer kedi sahiplenmeden önce kimlere haber vermeniz gerektiğini bilmiyorsanız buyrun kedi sahiplendiğimizde kimleri bilgilendirmeliyiz? adlı yazımıza! 

Kedinin Yaşı

 

Kedi sahiplenmeye karar verdiniz diyelim. Peki ne tür bir kedi sahiplenmelisiniz? Yavru bir kedi mi, yetişkin bir kedi mi yoksa yaşlı bir kedi mi? Kuşkusuz kimse yavru kedilere dayanamaz! Çünkü onlar çok sevimli ve çok tatlıdır. 🙂 Ancak yavru kedi sahiplenmek sandığınızdan çok daha zordur. Evde sürekli olarak hareket halinde olan yavru kediler, oyun oynamak, sarılmak ve kucaklaşmak isterler. Eğer yine de yavru kedi sahiplenmeyi çok istiyorsanız, dilerseniz yanına oynayabileceği bir kardeş daha sahiplenebilirsiniz. Hem böylece tuvalet eğitimi konusunda birbirlerinden destek alacakları için işiniz daha kolay olabilir. 

Aynı zamanda evde çocuğunuz varsa, yavru kedi sahiplenmenin daha doğru olduğunu düşünebilirsiniz. Çoğu aile, kedilerin çocuğu ile birlikte büyümesini ister. Fakat şunu bilmelisiniz ki bu her zaman iyi bir sonuç doğurmaz. Çünkü oynarken birbirlerine zarar verebilirler. Bu nedenden dolayı yetişkin bir kedi sahiplenmek çok daha mantıklı olabilir. Eğer neden yetişkin bir kedi sahiplenmeliyim derseniz, yetişkin bir kedi sahiplenmenin avantajları adlı yazımızı okuyarak istediğiniz bilgiyi alabilirsiniz. 

Barınaktan Kedi Sahiplenme

 

Kedi sahiplenmeye karar verdiğiniz de kesinlikle ilk durağınız barınaklar olmalı. Barınaktan kedi sahiplendiğinizde ise bir hayat kurtarmış olduğunuzu sakın unutmayın! Her cinsten veya her ırktan kedi bulabileceğiniz barınaklardan kedi sahiplenirken dikkat etmeniz gereken yine pek çok şey bulunuyor. Bu konuda daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz; Barınaktan kedi sahiplenmek isteyenlere öneriler!

Yalnız barınaktan kedi seçerken kedinizin de sizi seçmesi gerektiğini hatırlatalım. Onunla biraz vakit geçirin. Sonrasında odadaki diğer insanlarla sizin aranızda bir seçim yapmasını sağlayabilirsiniz. Sizi tercih ederse doğru bir seçim yapmışsınız demektir. Tebrikler! 

İkinci Bir Kediye Hazırlık 

Yetişkin vahşi ve evcil kediler genelikle evde yalnız yaşamaktan hoşlanır ve ikinci bir yeni arkadaşı kabul etmekten pek hoşlanmazlar. Bu nedenle evinizde beslediğiniz bir evcil hayvanınız varsa, ikinci bir kedi için iyice düşünmeniz gerekiyor. Hem kediniz ya da diğer evcil hayvanınızın buna hazır olup olmadığını hem de bütçenizin buna uygun olup olmadığını epey bi’ tartın. 

İkinci bir kedi sahiplenmek istiyorsanız, yaşı ve kişiliğinin çok önemli olduğunu söylemeliyiz. Yaşlı kediler, özellikle enerjik ve hareketli bir yeni arkadaşın bakıcısı olmak istemeyebilirler. Ancak yetişkin kediler ikinci bir arkadaşı kabul etme potansiyeline sahiptirler. Ayrıca evinizdeki kedinizin karakteri utangaç ise, otoriter bir kedi tarafından ezilebileceğini ve zorbalıklara maruz kalabileceğini belirtelim. 

Eğer ilk kez bir kedi sahiplenecekseniz ve iki tane sahiplenmeyi düşünüyorsanız, o zaman iki yavru kedi ya da birbirine bağlı bir çift yetişkin kediyi sahiplenebileceğinizin altını çizelim.

**Bu yazımızda kedi sahiplenmeden önce dikkat edilmesi gerekenlere değindik. Kedi sahiplenmeden önce iyice düşünüp, her detayı incelemeniz gerektiğini artık biliyorsunuz. Zaten bunları düşündükten ve bir karar verdikten sonrası çok daha kolay!

Kedi sahiplenmeden önce dikkat edilmesi gerekenler  yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/kedi-sahiplenirken-nelere-dikkat-edilmeli/feed/ 0
Barınaktan kedi sahiplenmek isteyenlere öneriler https://blog.petibom.com/barinaktan-kedi-sahiplenme/ https://blog.petibom.com/barinaktan-kedi-sahiplenme/#respond Sat, 01 May 2021 11:51:55 +0000 https://blog.petibom.com/?p=483 Barınaktan bir kedi sahiplenmeye karar verdiyseniz, öncelikli olarak sizinle gurur duyuyoruz. Bu yapılabilecek en güzel ve en doğru davranıştır. Çünkü barınaklarda pek çok farklı ve cinsten kediler, gerekli şefkati ve sevgiyi alamadığı için sizler tarafından kurtarılmayı ve sahiplenilmeyi bekliyor. Bu yüzden kedi sahiplenmek isteyenler için, bu seçimlerini barınaklardan yana kullanması gerektiğinin altını çizelim. İhtiyacı olan […]

Barınaktan kedi sahiplenmek isteyenlere öneriler yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Barınaktan bir kedi sahiplenmeye karar verdiyseniz, öncelikli olarak sizinle gurur duyuyoruz. Bu yapılabilecek en güzel ve en doğru davranıştır. Çünkü barınaklarda pek çok farklı ve cinsten kediler, gerekli şefkati ve sevgiyi alamadığı için sizler tarafından kurtarılmayı ve sahiplenilmeyi bekliyor. Bu yüzden kedi sahiplenmek isteyenler için, bu seçimlerini barınaklardan yana kullanması gerektiğinin altını çizelim. İhtiyacı olan gerçek sevgiyi onlara vermek adına tek yapmanız gereken şeyin barınağa gitmek ve kendinize en yakın olan kediyi bulmak olduğunu bilmelisiniz. 

Aynı zamanda barınaktan kedi sahiplendiğinizde bir hayat değil iki hayat kurtarmış oluyorsunuz. Hem barınaklardaki aşırı nüfus sorununu bir nebze olsun azaltmış oluyor ve yeni bir arkadaşın gelmesini sağlıyorsunuz hem de sahiplendiğiniz kediyi evinize götürerek yeni bir hayat bağışlıyorsunuz. Tüm bu güzel sonuçların dışında barınaktan sahiplendiğiniz kedi, sizinle oldukça iyi anlaşır ve birbirinize olan bağı daha da güçlendirir. Çünkü gösterdiğiniz şefkat ve sevgiye karşılık olarak onlar da size minnet duyar ve gösterdiğiniz sevginin çok daha ötesini göstermeye başlarlar.

Barınaktan Kedi Nasıl Sahiplenilir?

Barınaktaki Kediler

Barınaktan kedi sahiplenmek tahmin edildiğinden çok daha kolaydır. Kedi sahiplenmeye hazır olup olmadığınızı anladıktan ve evinizin kedi bakmak için uygun olduğuna kanaat getirdikten sonra geriye pek bir şey kalmıyor. Yapmanız gereken tek şey barınağa gidip formu doldurmak! Doldurduğunuz formda sizinle ilgili çeşitli sorular yer alıyor. Daha önce bir evcil hayvan sahiplenip sahiplenmediğiniz, tatil veya uzak yerlere gittiğinizde kedinizi bırakabileceğiniz bir yer olup olmadığı gibi çeşitli sorulara cevap vermeniz gerekiyor. Bu formun dışında kedinizin gerektiği yaşta kısırılaştırılacağına dair bir taahhüt isteniyor o kadar. 

Barınaktan Sahiplenilen Kedi Nasıl Beslenir?

Barınaktan bir ya da iki belki de çok daha fazla kedi sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz kedilerin beslenmesi de oldukça önemlidir. İlk olarak kedinizi susuz bırakmamanız ve belli aralıklarla kedinize su vermeniz gerekiyor. Tabii ki bu mama içinde geçerli. Ancak hangi aralıklarla su vermeniz gerektiğini bilmiyorsanız, bir su ve mama kabı almalısınız. Böylece hem mama hem de su kaplarına istediğiniz kadar doldurup kenarda durdurabilirsiniz. Kediniz de evine alıştığı süre boyunca, kendi isteğine göre suyunu içecektir. 

Sahiplenilen Kedi Ne ile Beslenir?  

Kediler hem yaş hem de kuru mamayı severek tüketirler. Ancak şunu belirtmeliyiz ki kuru mamanın yanı sıra sürekli olarak yaş mama ile beslemek iyi bir fikir değildir. Yaş mamanın sık sık tüketilmesi durumunda, kedinizin dişlerinde kalıntılar olabilir ve diş problemlerine yol açabilir. Kedi sahiplendikten sonra kedinizin ırkına göre bir mama bulmanız genellikle daha çok önerilir. Her ırkın ihtiyacı olduğu mama farklı olabilir ve kedilerin yeme miktarı yaşına, boyuna, cinsine ve ne sıklıkta haraket edip etmediğine bağlı olarak değişir. 

Barınaktan Sahiplenilen Kedinin Tıbbi Sorunları

Muayene Olan Kedi

Birçok hayvanın, barınakların kalabalık olmasından dolayı tıbbi sorunlar yaşadığı görülür. Bu nedenle barınaktan sahiplendiğiniz kedinizde de herhangi bir sorun ortaya çıkabilir. Eğer evinizde başka bir evcil hayvanınız daha varsa, sahiplendiğiniz kediyi eve getirmeden önce mutlaka bir veterinere götürerek kontrol ettirmelisiniz. Veterineriniz, kedinizin dışkı örneğini ve barınaktaki tıbbi kayıtları görmek isteyebilir. Ayrıca ilk defa bir kedi sahipleniyor ve bir veterineriniz yoksa, barınaktaki yetkililer sizin için tavsiyelerde bulunabilir. Peki veterinerinizin kedinizde kontrol edeceği şeyler nelerdir? Bir bakalım…

Parazitler

Barınaklar kalabalık olduğu için pireler, keneler ve solucanlar gibi parazitler oldukça yaygındır. Aynı zamanda burada saçkıran ve zoonotik gibi hastalıklara da rastlanabilir. Eğer kedinizin kontrolünde dışkı testi sonucunda solucanlar tespit edilirse, pire banyosu ya da topikal pire kontrol ürünlerini kullamanız tavsiye edilir. Bunun yanı sıra solucanlardan kurtarılması adına ilaç verilir. 

Hayatı Tehdit Eden Hastalıklar

Barınaklardaki kediler sokaklarda zor zamanlar yaşadıkları için, FIV (Feline Immunodeficiency virüs) veya FELV (Kedi lösemi virüsü) gibi hastalıklara maruz kalabiliyorlar. Bu yüzden kedinizi sahiplendikten sonra mutlaka test yaptırmanız gerekiyor. Eğer bu testin sonucunda kediniz negatif çıkarsa, aşı yaptırıp yaptırmayacağınızı doktorunuz ile konuşarak tartışabilirsiniz. 

Diğer Bulaşıcı Hastalıklar

Barınaklardaki kedilerin çoğu üst solunum yolu enfeksiyonları hastalığı taşırlar. Bunlardan en yaygın olanları arasında Feline Panleukopenia Virus, Feline Calicivirus ve Rhinotracheitis (Feline Herpes Virus – Kedi nezlesi) yer alıyor. Göz akıntısı, hapşırma ve yüksek ateş gibi semptomlar bu virüslerin belirtisidir. Yavru kediler için en ciddi olan hastalık ise panlökopeni yani kedi genç hastalığıdır. Eğer kedinize yapılan testin sonucunda kediniz pozitif çıkarsa, tedavi seçeneklerini veterineriz ile konuşmanızda fayda var. Eğer testin sonucu negatif çıkarsa, bu üç virüs için kedinizin aşılarını mutlaka yaptırmanız gerekiyor. 

Fizik Muayene

Yukarıdaki tedavilerin yanı sıra veterineriniz kedinizi fiziksel muayene de yapacaktır. Veteriner hekimi fizik muayenenin ardından kedinize gereken aşıları verecektir. Son olarak kediniz kısırlaştırılmamışsa, o an kısırlaştırabilir ya da bir randevu alarak daha sonraya erteleyebilirsiniz. Ancak bunu ihmal etmeyin deriz, kediniz ne kadar erken kısırlaştırılırsa o kadar iyi. 

Barınaktan Sahiplenilen Kedinin Eve Alışma Süreci 

Evde Saklanan Kedi

Barınaktan kedi sahiplenme olayı hem sizin hem de kediniz için mükemmel bir duygu olsa gerek. Ancak zorlu bir sürecin sizi beklediğini bilmelisiniz. Çünkü kediniz kafesin kapalı ortamına ve kalabalığa alıştığı için ilk günlerde oldukça stresli olabilir ve eve alışma süreci biraz zaman alabilir. Bu nedenle ilk birkaç gün kedinizini güvenli bir odada kapalı tutmak iyi olabilir. 

Aynı zamanda kediniz birkaç gün yatağın altında saklanabilir. Bu duyguyu ortadan kaldırmak adına tuvalet kabı, mama ve su kabı, yatak ve oyuncak gibi kedinin temel ihtiyaçlarını satın almanız gerekiyor. Böylece kedinizin eve daha kolay alışmasını ve benimsemesini sağlamış olacaksınız. Bunun dışında birlikte bolca zaman geçirmeye çalışın. Onunla sohbet edin, kitap okuyun ya da birlikte oyunlar oynayın. Ancak bunları yaparken acele etmeyin. Sakin ve sabırlı olmaya özen gösterin. 

**Barınaktan kedi sahiplenme olayı işte bu kadar kolay! Barınaktan kedi sahiplenmek isteyenlere öneriler verdiğimiz bu yazı, umarım sizin için faydalı olur. 🙂 

Barınaktan kedi sahiplenmek isteyenlere öneriler yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/barinaktan-kedi-sahiplenme/feed/ 0
Ne tür bir kedi sahiplenmeliyim? Doğru kedi seçimi! https://blog.petibom.com/ne-tur-bir-kedi-sahiplenmeliyim/ https://blog.petibom.com/ne-tur-bir-kedi-sahiplenmeliyim/#comments Fri, 30 Apr 2021 17:46:31 +0000 https://blog.petibom.com/?p=396 Hayatınızda ilk defa bir kedi sahiplenmek istiyor ancak ne tür bir kedi sahiplenmek istediğinize karar veremiyorsanız, doğru adrestesiniz. Belirli bir ırk, yetişkin ya da yavru kedi… Acaba sizin için hangisi doğru bir seçim olacak? O zaman ”Ne tür bir kedi sahiplenmeliyim?” diye fazla düşünmeden, sizin için hangi kedinin uygun olduğunu yazımızı okuyarak öğrenin! Sahiplenebileceğiniz Kedi […]

Ne tür bir kedi sahiplenmeliyim? Doğru kedi seçimi! yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Hayatınızda ilk defa bir kedi sahiplenmek istiyor ancak ne tür bir kedi sahiplenmek istediğinize karar veremiyorsanız, doğru adrestesiniz. Belirli bir ırk, yetişkin ya da yavru kedi… Acaba sizin için hangisi doğru bir seçim olacak? O zaman ”Ne tür bir kedi sahiplenmeliyim?” diye fazla düşünmeden, sizin için hangi kedinin uygun olduğunu yazımızı okuyarak öğrenin!

Sahiplenebileceğiniz Kedi Türleri;

Erkek – Dişi Kediler

Kediler kısırlaştırıldıkları süre boyunca, cinsiyetleri açısından çok büyük bir fark yaratmazlar. Kısırlaştırılmış erkek kediler, evin dışarısında yaşıyorsa bölgesini korur ve gerekirse savaşır. Eğer evin içerisinde yaşıyorsa, kendi bölgesini belirlemeye ve kendine ait olduğunu hissettirmeye çalışır. Bunun için de duvarlara, perdelere kokusunu sürerek etrafa yaymaya ve dişi kedilerin ilgisini çekmeye çalışırlar. Bu bazen kötü sonuçlar verebilir. Bırakılan koku kalıcı ve kötü kokulu olabilmektedir. Bu kediden kediye değişen bir faktördür. Kimisinin koku bırakıp bırakmadığını bile anlayamazken, kimisinin koku bıraktığını çok rahat bir şekilde anlayabilirsiniz.

Ayrıca yaz aylarında yüksek sesler çıkaracakları gibi ilginç vücut kıvrımları ile hem kendilerini hem de sizleri mutsuz edeceklerdir. Kısırlaştırılan kedilerin kişilikleri de değişeceği için farklı davranışlar gözlemleyebilirsiniz. Örneğin kısırlaştırılmış erkek kediler daha sevgi dolu ve sadık olurlar. Kısırlaştırılmış dişi kedilerin ise mutluluktan mırıldandığına şahit olabilirsiniz.

Safkan Kediler

Genetik olarak farklı şekilde yaratılan bir ırkın belirgin fiziksel özellikleri vardır. Örneğin uzun tüy, baş ve kulakların ya da kuyruğun şekli gibi çeşitli özelliklere sahip olurlar. Aynı zamanda bir ırkın fiziksel özellikleri dışında mizacı ve davranışı da büyük bir ilgi görür. Belirli bir ırkın karakteristik özellikleri bile net bir şekilde belli olurken, sahiplenilmiş ya da kurtarılmış bir kedinin karakterini öğrenmek haliyle daha zordur. Bu yüzden safkan kedileri sevip tercih etmek isteyenler, güzel oluşundan ziyade karakterlerini de beğendikleri için sahiplenmek isterler.

Günümüzde Maine Coon, Bengal ve Ragdoll gibi kedi ırkları oldukça popülerdir. Son dönemlerde ise tüysüz Sfenks, kuyruksuz Manks ve yumuşak ve kıvırcık tüylü Rex gibi fiziksel özellikleri belirgin olan kediler de çok sık tercih ediliyor. Bu türlerden kısaca bahsedecek olursak; yeni evine direkt olarak uyum sağlayan Ragdoll ırkındaki kediler, oldukça sakin ve sessiz bir kedi olma özelliğine sahiptir. Norveç Orman kedileri çocuklar için en iyi tercih olurken, Oriental Shorthair (Oryantal kısa tüylü) kediler ise sizlerin en iyi arkadaşı olur.

Safkan ırkların kendilerine özgü doğuştan gelen hastalıkları olabilmektedir. Bu yüzden sürekli kontrol edilmeleri gerekebilir. Detaylı bilgi için veteriner hekiminize mutlaka danışın.

Karışık Irklar

Melezlenerek daha büyük gen havuzuna sahip hale gelmiş cins kediler, melezlendikleri ırkların sahip olduğu hastalıkların taşıyıcısı olabilir. Genel olarak karışık ırklar, her boyutta olup farklı renkte ve farklı görünüşte olurlar. Çünkü birkaç ırkın birleşiminden oluşurlar.

Yavru Kediler

Kedi sahiplenirken genel olarak yavru kediler daha sevimli ve daha çekici gelebilir. Sonuçta minicik ve sakar olurlar, tatlı tatlı miyavlarlar. Birlikte oynamayı sevdikleri gibi sarılmaktan ve sevilmekten de oldukça hoşlanırlar. Ancak yavru kedi sahiplenmenin iyi tarafları olduğu gibi kötü tarafları da vardır. Henüz çok küçük oldukları için, her konuda eğitilmeye ihtiyaçları vardır.

Özellikle yavru kediler için tuvalet eğitimi çok önemli bir detay. Ayrıca eşyalarınızı tırmalamamayı öğretmeniz, diş çıkarma olayına şahit olmanız ve daha birçok olaya tanıklık etmeniz gerekecek. Eğer çocuğunuz varsa, yavru kedi ile iyi anlaşacağını düşünebilirsiniz. Nitekim doğru da. Ancak ikisi de henüz küçük olduğu için birbirlerine zarar vermeleri de bir olasılıktır.

Yavru kedilerin aşılanması gerektiği de unutulmaması gereken bir detay. Küçük yaşlarda yakalanabileceği hastalıkların kötü sonuçları olabilir. Bu yüzden aşı programına en uygun zamanda başlanmalı ve iç-dış parazit ilaç uygulamaları da aksatılmadan düzenli bir şekilde devam ettirilmesi gerekir.

Yetişkin Kediler

Yavru kedilere göre daha az kırılgan olan yetişkin kediler, sahiplenmek için çok ideallerdir. Her konuda eğitimli olan yetişkin kedilerin avantajları yavru kedilere göre daha fazladır. Tuvalet eğitimleri vardır, evinizdeki eşyalara dokunmazlar, çocuklarınız için en iyi arkadaş potansiyeline sahiptirler, genellikle kısırlaştırılmış ve aşıları yapılmış olur.

Olumlu yanlarının yanı sıra bazı yetişkin kedilerin geçmişi bilinmeyebilir ve kötü alışkanlıklara sahip olabilir. Örneğin agresif olabilir, ısırmaya meyilli olabilir, kaşınmaya ve kusmaya meyilli olabilir. Eğitimli bir kedi için bunlar alışık olmayan durumlardır. Daha önceden oturmuş bazı davranışları değiştirmek her zaman mümkün olmaz. Bu nedenle sabırlı olmak gerekir.

Kıdemli Kediler

Yaşlı kedilerin ömürleri, yavru ve yetişkin bir kediye göre daha azdır. Üstelik yaşlı kediler daha az aktif ve daha az talepkar olurlar. Zaman ilerledikçe de tıbbi sorunlar yaşayan yaşlı kedileri, veteriner hekime götürmek zorunda kalabilir ve yüksek miktarda ödeme gerçekleştirebilirsiniz.  Ancak iyi bir bakım ve rutin yapılan sağlık kontrolleri oldukça endişelenmenizi gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Diğer yaştaki kediler için risk ne kadar büyükse iyi bir bakım ve rutin sağlık kontrolleriyle birlikte yaşlı kediler için de risk aynı derecede olmaktadır.

*Önemli Detay! 

Yavru kedi mi, yetişkin kedi mi yoksa daha yaşlı bir kedi mi sahiplenmek istersiniz bilemiyoruz. Fakat yetişkin bir kedi sahiplenme avantajlarına göz atabilirsiniz, Eğer siz de buna hala karar veremediyseniz, bir ipucu daha verebiliriz. Kendi yaşınıza göre yeni arkadaşınızı seçebilirsiniz. 65 yaşında veya daha büyükseniz, yaşlı bir kedi tercih edebilirsiniz. Özellikle kör, sağır veya başka bir sakatlığı olan yaşlı kedileri sahiplenirseniz, sizinle ayrı bir bağ kuracağını ve çok sevgi dolu olacağını bilmelisiniz. Eğer daha gençseniz ve okul çağında çocuklarınız varsa, 1 veya 2 yaşında yetişkin bir kediyi sahiplenmek daha iyi olabilir.

Uzun Tüylü Kediler

Uzun tüylü bir kedi sahiplenmenin hem artı yanları hem de eksi yanları vardır. Uzun tüylü kedilerin çok yumuşak olmaları olumlu yanlarından biridir. Ancak bu durumun tabii ki bir eksi yönü de vardır. Kediniz etrafta dolaştıkça tüy dökecektir. Bu nedenle düzenli olarak hem kedinizi taramanız hem de evi temizlemeniz gerekecek. Uzun tüylü kediler kendilerini yalaması sonucu tüylerini yutarlar ve bu da sindirim sistemiyle alakalı problemlere yol açabilir. Bunun için de kedi maltı kullanmanız önerilebilir.

Kısa Tüylü Kediler

Kedi ırkları olarak en yaygın türlerden biri şüphesiz kısa tüylü kedilerdir. Tüyleri, uzun tüylü kedilere göre daha az görünür ve daha az dökülme eğilimindedir. Tüm kedilerin haftada en az bir kez taranması gerektiğinin altı çizilse de, daha sık taramaların gerektiği durumlar da olur. Unutmadan, eğer kedi tüylerine alerjiniz varsa, sizin için birkaç kısa tüylü hipoalerjenik ırklardan örnek verebiliriz.

Tüysüz Kediler

Tüysüz tek ırk olan Sfenks kedisi, kedi alerjisi olanlar için en ideal seçimlerden biridir. Akıllı ve arkadaş canlısı olan Sfenks, tüysüz, pürüzsüz ve yumuşak bir cilde sahiptir. Tüyleri olmadığı için sıcak yerleri seven Sfenks türü kediler, kucak, düz üstü bilgisayar, monitör ve örtü altlarını sık sık tercih ederler.

Öte yandan Sfenks’in soğuk havalarda dışarıda uzun süre kalmaması öneriliyor. Ve aynı zamanda evin içerisinin de orta ısıda olması gerektiği söyleniliyor. Ayrıca derideki yağ birikimini hafifletmek açısından, kedinizi sık sık banyo yaptırmanız gerektiğini belirtelim. Ancak mizacına göre kediniz banyo yapmayı sevmeyebilir. Bu yüzden kedinizi banyo yaptırmaya alıştırmanız gerekebilir.

**Ne tür bir kedi sahipleneceğinize artık kolaylıkla karar verebilirsiniz. Erkek mi, dişi mi, uzun tüylü mü, kısa tüylü mü, yavru mu, yetişkin mi… İstediğiniz gibi birini seçip, birlikte yaşamınızı sürdürmeye başlayabilirsiniz. 

**Önemli not: Her ne kadar kedi ırkları arasında farklılıklar görülebilse de bu farklılıklar bariz derecede fazla değildir. Her kedi bir bireydir ve her bireyin kendine özgü bir karakteri bulunmaktadır. Hiçbir ırka, sadece o ırka ait olduğu için olumlu veya olumsuz bir önyargıyla yaklaşmamak gerekir.

Ne tür bir kedi sahiplenmeliyim? Doğru kedi seçimi! yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/ne-tur-bir-kedi-sahiplenmeliyim/feed/ 1
Kedi sahiplenmek için hazır mıyım? Önemli öneriler! https://blog.petibom.com/kedi-sahiplenmek-icin-hazir-miyim/ https://blog.petibom.com/kedi-sahiplenmek-icin-hazir-miyim/#respond Fri, 30 Apr 2021 13:06:37 +0000 https://blog.petibom.com/?p=348 Bir kedi sahiplenmeye karar verdiniz ancak buna tamamen hazır olup olmadığınızdan emin değilsiniz. Belki çok yakın bir arkadaşınızın kedisi ile tanıştınız ve onunla çok iyi vakit geçirdiniz. Belki sokakta kendini sevdirmek için bekleyen bir kediye denk geldiniz ve gözleriniz parladı. İşte bunun gibi sebepler sizde bir çağrışım yaptı ve kedi sahiplenmek istediğinize karar verdiniz. Ancak […]

Kedi sahiplenmek için hazır mıyım? Önemli öneriler! yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Bir kedi sahiplenmeye karar verdiniz ancak buna tamamen hazır olup olmadığınızdan emin değilsiniz. Belki çok yakın bir arkadaşınızın kedisi ile tanıştınız ve onunla çok iyi vakit geçirdiniz. Belki sokakta kendini sevdirmek için bekleyen bir kediye denk geldiniz ve gözleriniz parladı. İşte bunun gibi sebepler sizde bir çağrışım yaptı ve kedi sahiplenmek istediğinize karar verdiniz. Ancak kedi sahiplenmenin en az bir çocuk büyütmek kadar zor olduğunu bilmelisiniz.

Bu nedenle bir kedi sahiplenmeden önce, kedi sahibi olmaya hazır olup olmadığınıza karar vermeniz gerekiyor. Bütçenizin yeterli olması, evinizde yaşayan diğer aile bireylerinin onayının olması ve evinizde beslediğiniz diğer evcil hayvanların sıkıntı yaratmayacak türde olması gibi nedenleri göz önünde bulundurmalı ve adım atmadan önce son bir kez daha düşünmelisiniz. Görüyorsunuz bazı durumlarda sadece sizin istemeniz yetmiyor.

Baktığınız zaman parasal anlamda kedi büyütmek, çocuk büyütmekten çok daha ucuzdur. Ancak her ne olursa olsun sonradan pişman olmamanız için dikkate almanız gereken bir takım faktörler vardır. Mesela maddi ve manevi olarak hazır hissetmek gibi. Peki gerçekten kedi sahiplenmek için hazır mısınız? Sizin için yazdığımız önemli önerileri takip ederek, kedi sahiplenmeye hazır olup olmadığınızdan kolaylıkla emin olabilirsiniz.

Kedi Sahiplenmeye Hazır Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Beraber Yaşadığınız İnsanlarla Konuşun

Bir kedi sahiplenmek istediğinizde ilk olarak bilgilendirmeniz gereken kişiler arasında tabii ki aile bireyleri yer alıyor. Bu nedenle evinizde birlikte yaşadığınız aile üyeleri ya da oda arkadaşlarınız ile bir sohbet başlatın. Herkesle konuşup onların rızalarını almak, fikir ve önerilerini öğrenmek oldukça önemli.

Gerçekleştirdiğiniz bu sohbetin ardından herkesin endişelerini dinlemeli ve bu konu hakkında fikir beyan etmelerini özellikle istemelisiniz. Bu fikre çok sevinip size ortak olabilecekleri gibi bu fikirden hoşlanmayarak kedi sahiplenmenizi istemeyebilirler. Eğer birlikte yaşadığınız aile üyeleri ya da oda arkadaşlarınız ikinci fikirde oldukça kararlı ve kesinlikle kedi sahiplenmenizi istemiyorlarsa, o zaman bu fikri unutmalısınız. Çünkü bir kişinin bile kedi ile birlikte yaşamak istememesi büyük bir sorundur.

Ayriyeten evcil hayvanlara izin verilmeyen bir evde yaşıyorsanız da kedi sahiplenmeniz yanlıştır. Ev sahibi bu işin asıl ciddi kısmıdır. Bunun dışında kedi alerjisi olan arkadaşlarınız ya da aile üyeleriniz varsa da kedi sahiplenemezsiniz. İşte tüm bu nedenlere dayanarak kedi sahiplenmeniz konusunda yanınızdakilerden izin çıkmıyorsa, ne yazık ki kedi sahiplenmek için hazır değilsiniz.

Bütçeniz ile Birlikte Kedi Maliyetlerini Hesaplayın

Ev arkadaşınız ya da aile bireyleri ile konuştuktan sonra izin aldığınızı varsayalım. İznin ardından gelelim şimdi diğer önemli meseleye. Kedi sahiplenmek için yeteri kadar bütçeniz var mı? Bu oldukça önemli. Çünkü kedilerin temel ihtiyaçları sandığınızdan çok daha fazladır. Kediler için su ve mama kabı, tuvalet kabı, yiyecekler ve oyuncakların yanı sıra veteriner hekimi muayeneleri ve aşılarının yapılması da gerekli olup hepsi için ayrı bir maliyet gerekmektedir.

Tüm bu ihtiyaçların dışında kediniz için gerekli olan ve düzenli olarak almanız gereken şeylerin bir listesini yapın. Çünkü kediniz için almanız gereken ihtiyaçları alamayacak güçteyseniz kedi sahiplenmek için hazır değilsiniz. Günlük tükettiği mamaları ve tuvaletini yapması için gereken kumu düzenli olarak almanız gerekecek. Belki her hafta belki her ay… Ve bunları alacak bütçeniz dolayısıyla olmayabilir.

Evde Kedi İçin Alan Olup Olmadığını Kontrol Edin

Her insan kedi sahiplenmek ister ancak çoğunun evi müsait olmadığı için bu fikirden cayar. Kediler ya da genel olarak evcil hayvanlar, küçük bir ev dahi olsa içerisinde yaşamayı sever. Ancak sizin bu konuyu iyi düşünmeniz gerekir. Kediniz için yaşadığınız daire uygun değilse ve yeteri kadar alanınız yoksa, kedi sahiplenmek için hazır olmayabilirsiniz.

Sadece yeterli alan olması değil, evin bulunduğu bölge ve iç düzeni de önemlidir. Evinizin bulunduğu bölge kedilere diğer hayvanlar ve parazitler tarafından taşınan hastalıkların bulaşmasına elverişli bir bölge olabilir. Buna dikkat ederek ve mutlaka bu konu hakkında veteriner hekiminizden bilgi alarak işe başlamalısınız. Evin iç düzeni de önemlidir çünkü kediler çok meraklı olabilirler ve bu da çeşitli sorunların oluşmasına sebep olabilir. Örneğin kediniz gıda olmayan cisimleri yemeye karşı bir ilgi gösterebilir. Bu yabancı cisimler iğne, cımbız, makas, çorap, ip, boncuk, meyve çekirdekleri, kalem vb. birçok şey olabilir. Evet, kediler gerçekten bu cisimlerin hepsini yiyebilmektedir. Yabancı cisimlerin yanında evinizde yine kedinizin yiyebileceği veya koklayabileceği bitkilerin varlığı da önemlidir. Bazı bitkiler kediler için son derece zehirleyicidir. Bu yüzden bir kedi sahiplenmeden önce evinizdeki bitkiler hakkında mutlaka bir veteriner hekime danışmalısınız.

Evdeki Diğer Evcil Hayvanların Kediyi Kabul Edeceğinden Emin Olun

Kedi ve Köpek

Eğer evinizde beslediğiniz başka bir evcil hayvan varsa, yeni bir arkadaş edinme fikrini iyi düşünmelisiniz. Çünkü evinizdeki diğer evcil hayvanlar, yeni bir kediyi kabul etmek istemeyebilir. Bazı evcil hayvanlar yerini ve alanını benimsediği için yeni bir arkadaşa şiddetli bir tepki gösterebilir. Evcil hayvanınızın ne tepki vereceğini anlamak için ise sizlere birkaç önerimiz var;

Kedi ya da köpek gibi evcil hayvanınızı, bir veteriner hekime ya da hayvan barınağına götürdüğünüzde etrafındaki diğer arkadaşlarına nasıl davrandığını gözlemleyin. Eğer yakın bir arkadaşınızın kedi ya da köpeği varsa, evcil hayvanınızı aynı ortama getirerek yine hareketlerini gözlemleyin. Böylece yeni bir arkadaş edindiğinde nasıl bir tepki vereceğini görmüş olacaksınız.

Kedinizi sahiplendikten sonra diğer hayvanlara alışabilmesi için ona mutlaka belirli bir süre tanıyın. Hem diğer hayvanların hem de kedinizin birbirlerine alışabilmeleri için önce sadece birbirlerini duyabilecekleri, daha sonra birbirlerini görebilecekleri ama birbirlerine zarar veremeyecekleri bir bölgede gözlemleyin. Bu şekilde bir süre sonra birbirlerinin kokusuna ve varlığına alışacaklardır. Bu aşamaya geldiğinizde birbirlerini tanıyabilmeleri için bir araya getirmeyi deneyin.

Yaşam Tarzını Düşünün

Kedi sahiplenmeden önce bir kediye bakıp bakamayacağınızı iyi düşünün. Çünkü hayatınızın geri kalanında kendinizi kedinize adamanız gerekecek. Kedilerin uzun ömürlü olduklarını hepimiz biliyoruz. Ortalama bir kedinin 10 ya da 20 yıl yaşadığını hatta bazı kedi cinslerin daha da uzun yaşadığını söylemeliyiz. Bu anlamda kedinizden vazgeçemezsiniz! Çünkü onları sahiplendikten sonra sıkılıp birine vermeye çalışmak oldukça üzücü bir durum olacak.

Zamanınızın Olduğundan Emin Olun

Yatakta Yatan Kedi

Bir kedi sahibi olmadan önce hayatınızı gözden geçirin. Hatta daha iyi anlamak adına günlük bir program bile yapabilirsiniz. Kediniz ile oynamaya ve sosyalleşmeye vaktiniz yoksa, günde 10-14 saat gibi uzun aralıklarla çalışıyorsanız bir kedi sahibi olmaya hazır değilsiniz.

Ayrıca hayatınızda işle alakalı akademik kariyer düşünüyorsanız, sürekli olarak sosyal etkinliklerle meşgulseniz ve dışarı çıkıp seyahat etmeyi çok seviyorsanız kedi sahiplenmeden önce bir kez daha düşünün.

Sabırlı Olup Olmadığınızı Tartın

Yukarıda saydıklarımızın belki çoğuna tamamsınız. Kedi sahiplenmek için hem zamanınız hem paranız hem de ortamınız var. Ancak bir bakıcı gibi sahipleneceğinizden ve doğru mizaca sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Örneğin kolayca sinirleniyor musunuz? Hayvanların sevgisinden hoşlanıyor musunuz? Kedinizin ya da evcil hayvanınızın şefkatine ve ilgisine ihtiyacınız var mı? Bunları iyi düşünmeli ve sonrasında doğru bir şekilde karar vermelisiniz.

Çok Sık Seyahat Ediyorsanız İyi Düşünün

Herhangi bir nedenden dolayı çok sık seyahat ediyorsanız, bir kedi sahiplenmeden önce bir kez değil iki kez düşünmelisiniz. Çünkü kediniz sürekli olarak evde yalnız kalmaktan hoşlanmaz ve çeşitli zorluklarla karşılaşabilir. Kedilerin evde yalnız kaldıklarında strese maruz kaldıklarını söylemeden geçemeyiz. Bu nedenle bunu iyi düşünmeniz gerek.

Ayrıca kedinizi evde yalnız bırakmak istemediğiniz için hayvan barınağına veya bir bakıcıya siz gelene kadar bakmasını önerebilirsiniz. Ancak bu da ekstra maliyet demektir.

Evde Çocuğunuz Varsa Anlaşıp Anlaşamayacaklarına Karar Verin

Kedi ve Çocuk

Yeni yürümeye başlayan çocuklar, özellikle kendileri gibi yavru kedilere bayılır ve onlarla çok iyi anlaşırlar. Ancak yavru bir kedi sahiplenirseniz, bu size zorlu bir süreç yaratabilir. Çünkü yavru kediler çok hareketli ve enerji doludur. Bu anlamda da birbirlerine zarar verebilirler. Eğer yine de kedi sahiplenmek ve çocuklarınız ile oynamasını istiyorsanız, yetişkin bir kedi sahiplenmeniz daha yararlı olacaktır. Çünkü yetişkin bir kedinin faydaları saymakla bitmez!

Evdeki Eşyalarınız Kedinizden Daha mı Değerli Emin Olun

Malum, kediler çok hareketli olup oyun oynamayı fazlasıyla sever. Özellikle de tırmalanma keyfi onlar için vazgeçilmezdir. Eğer bunu ön görüp, kediniz için bir tırmalama direği ya da tırnak makası alırsanız işiniz kolaylaşır. Öteki türlü mobilyalarınız, perdeleriniz, halılarınız, duvarlarınız ve daha pek çok eşyanız hasar görebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman da kedinizden kurtulmaya çalışmak ve ona kızmak baştan aşağıya yanlıştır.

**Şimdi bu anlattıklarımızdan yola çıkarak kedi sahiplenmek için hazır olup olmadığınızı daha iyi anlayabilirsiniz. Bu saydıklarımızdan hepsi sizin için tamamsa, bundan sonra yapmanız gereken tek bir şey kalıyor. O da bir kedi sahiplenmek! 🙂

Kedi sahiplenmek için hazır mıyım? Önemli öneriler! yazısı ilk önce Petibom üzerinde ortaya çıktı.

]]>
https://blog.petibom.com/kedi-sahiplenmek-icin-hazir-miyim/feed/ 0