Köpeklerde Alopesi Nedenleri ve Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

8 Ocak 2023
2474
Köpeklerde Alopesi Nedenleri ve Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Köpeğinizin güzel tüylerinin bir kısmını kaybettiğini fark etmeniz oldukça endişe verici olabilir. Köpeklerde alopesi, saçkıran (bir mantar enfeksiyonu), bakteriyel bir enfeksiyon veya akarlar gibi parazitler gibi cilt enfeksiyonlarının sonucu olabilir ve genellikle köpeğin kaşıntılı veya ağrılı bir bölgeyi kaşıması veya yalaması sonucunda oluşur.

Köpeklerde Alopesi Nedir?

Saç dökülmesi olarak da bilinen alopesi, köpeklerde oldukça yaygın görülen bir durumdur. Alopesi, köpeğinizin tüy büyüme döngüsünün normal bir parçası olan ve köpeğin cinsine bağlı olan tüy dökülmesinden farklıdır. Alopesi, tüylerin incelmesi veya tüy dökülmesi noktaları (kel noktalar) anlamına gelir. Tüy dökülmesinin nerede meydana geldiği, altta yatan nedene bağlı olabilir.

Köpeklerde alopesi, hayatlarının herhangi bir aşamasında tüm ırkları ve cinsiyetleri etkileyebilir. Oldukça yaygın bir durumdur ve kısmi veya tam tüy kaybı olarak kendini gösterebilir, ancak köpeğinizin derisini, endokrin, lenfatik ve bağışıklık sistemlerini de etkileyebilir.

Köpeklerde Alopesi Belirtileri

Saç dökülmesinin nedenine bağlı olarak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere eşlik eden semptomlar olabilir:

  • Hafif ila şiddetli kaşıma (ancak bazen hiç kaşıma olmaz)
  • Kırmızı, iltihaplı, kalınlaşmış, sızan, kanayan, kötü kokulu veya pigmentli (siyah) cilt
  • Papüller (kırmızı noktalar), püstüller (sivilceler), plaklar veya kurdeşen olan cilt.
  • Alopesi parazitlerden kaynaklanıyorsa, görünür olabilir veya olmayabilir.
  • Pireler, keneler ve bitler çıplak gözle görülebilir; akarlar ve saçkıran gibi mantar unsurları görülmez.
  • Çoğu zaman köpek aşırı kaşıyarak cildinde travmaya neden olur ve açık yaralara neden olur.
  • Birçok köpeğin, özellikle belirli alerjileri olan kulaklar ve ayaklar gibi başka etkilenen bölgeleri olacaktır.

Köpeklerde Alopesi Nedenleri

Köpeklerde saç dökülmesinin çok sayıda nedeni vardır. İşte en yaygın olanlardan bazıları:

  • Ektoparazitler (pireler, bitler, sivrisinekler, Demodex veya Sarcoptes gibi uyuz akarları)
  • Örümcek ısırıkları veya böcek sokmaları
  • Cilt enfeksiyonları (bakteriyel, mantar)
  • Alerjiler (solunan, temas, böcek)
  • Atopi, alerjik reaksiyonlar veya hastalıklar geliştirmek için genetik bir yatkınlık
  • Anksiyete ile ilgili veya kendine travma ile altta yatan ağrı
  • Otoimmün bozukluklar
  • Endokrin hastalıkları (örneğin, hiperadrenokortisizm, hipotiroidizm, mevsimsel yan alopesi, seks hormonuna duyarlı)
  • Genetik nedenler (örneğin, Alopesi X, renk seyreltme alopesi, belirli cins yatkınlıkları)
  • Beslenme (açlık veya dengesiz beslenme, vitamin eksiklikleri)
  • Çevresel (örneğin, dış mekan, kirli, sıcak veya nemli koşullar)
  • Aşı bölgesi alopesi
  • Kimyasal maruziyet, yanıklar
  • Kanser

Bir köpeğin durmadan sürekli kaşınması, köpekte ve sahibinde stres ve kaygıya neden olur. Daha da kötüsü, rahatsızlığı hafifletmek için deriyi yırtmak köpeğinizin cildinde travmaya ve yaralara neden olabilir. Biraz rahatlama sağlamak ve durumu hafifletmek için altta yatan nedeni belirlemeniz gerekir.

Bir köpeğin bu rahatsız edici cilt durumunu geliştirmesinin kalıtım veya hormonal sorunlar dahil birçok nedeni vardır. Çoğu tedavi edilebilir veya yönetilebilir. Genellikle bunlar köpeğin tüylerinin incelmesine neden olur ama aşırı kaşınmaya ve kaşınmaya neden olmaz.

Köpekler, pire, bit, sivrisinek veya Demodex veya Sarcoptes gibi uyuz akarlarının parazitik istilasından alopesi alabilir. Örümcek ısırıkları veya böcek sokmaları da cilde zarar verebilir. Ayrıca, yetersiz beslenme, gıda alerjileri veya

veya bakteri enfeksiyonuna neden olan açık hava, kirli, sıcak veya nemli ortam mantar veya deri alerjilerine neden olur.

Hipotiroidizm (düşük tiroid hormonu), Cushing hastalığı (yüksek kortizol) veya kuduz ve kortikosteroid enjeksiyonları gibi endokrin hastalıkları da tüy dökülmesine neden olabilir. Ek olarak, deride yerleşik bir maya enfeksiyonu bağışıklık sistemini zayıflatır ve sindirim sorunlarına, iltihaplanmaya ve kaşıntıya neden olur. Ortaya çıkan kaşıntı da tüy döküntüsüne yol açar.

Kuduz aşıları ve steroid enjeksiyonlarından kaynaklanan reaksiyonlar, kanser, kimyasal maddelere maruz kalma, yanıklar ve normal yaşlanma alopesiye neden olabilir.

Köpeklerde alopesi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir, ancak nedenler tipik olarak iki kategoriye ayrılır: doğuştan veya edinilmiş. Konjenital alopesi, köpeğin genellikle genetik nedeniyle normal gelişmeyen tüy kökleri ile doğduğu anlamına gelir. Bu tür alopesi belirtileri, köpek henüz yavruyken veya daha sonra genç yetişkinlikte ortaya çıkabilir.

Edinilmiş alopesi, köpeğin normal bir kaplama ve normal tüy kökleri ile doğduğu, ancak artık tüy köklerinin hasar görmesi, tüylerin kendisiyle ilgili sorunlar veya normal tüy büyüme döngüsündeki yavaşlama nedeniyle kellik veya saç dökülmesi alanlarına sahip olduğu anlamına gelir.

köpeklerde alopesi nedenleri ve tedavisi

Köpeklerde Alopesi Türleri

Alopesi Areata: tüy dökülmesinin odak bölgeleri bu tip alopesilerde klasiktir. Bu, tipik olarak herhangi bir enflamasyonu olmayan nadir bir otoimmün hastalıktır. Genellikle baş ve boyunda görülür.

Foliküler Displazi: Bu tip alopesi, belirli ırkları etkiler ve genellikle görünüşte güve yeniği olarak tanımlanan ince bir kaplamaya neden olur. Renk dilüsyon alopesi ve foliküler lipidoz, foliküler displazinin spesifik formlarıdır ve genetik bir nedene bağlıdır.

Enjeksiyon Sonrası Alopesi: Bazı enjeksiyon türlerinden, özellikle kuduz aşısından veya steroid iğnelerinden sonra, bazı köpeklerde enjeksiyon bölgesinde tüy dökülmesi gelişir. Enjeksiyon sonrası alopesi, bu enjeksiyonların ciltte neden olabileceği iltihaplanma nedeniyledir.

Traş Sonrası Alopesi: Bazen bir köpeğin kürkü tıraş edildiğinde, kırpılan bölgede kürk normal şekilde tekrar büyümez. Bu tip alopesinin nedeni bilinmemektedir.

İdiyopatik Alopesi: Bu saç dökülmesinin bilinmeyen bir nedeni vardır, ancak muhtemelen kalıtsaldır. Çoğunlukla köpeğin boynunda, uyluklarında ve karnında ilerleyici saç dökülmesine yol açar. Ayrıca sıklıkla etkilenen bölgelerde cildin koyulaşmasına neden olur.

Traksiyon Alopesi: Bir köpeğin saçı tokalar, lastik bantlar veya diğer moda aksesuarlarıyla çok sıkı şekillendirildiğinde, saç kökleri tüylerini düşürecek kadar hasar görebilir.

Pinnal Alopesi: Kulak kanatlarından izole edilen pinnal alopesi, kulaklarda saç dökülmesine neden olan konjenital bir alopesi şeklidir.

Alopesi, akarlar veya pireler gibi parazitler , çevresel veya gıda alerjileri, bakteri veya mantar enfeksiyonları, düşük tiroid hormonu (hipotiroidizm) veya yüksek kortizol ( Cushing hastalığı ) gibi hormonal sorunlar, bazı tümörler, topikal ilaçlar ve hatta mevsimsel nedenlerle de oluşabilir. dalgalanmalar.

Alopesiye Yatkın Köpek Irkları

Köpeklerde Mevsimsel Tüy Dökülmesi

Bazı köpekler mevsimsel yan alopesi yaşayabilir. Bu yangısal olmayan tüy dökülmesi türü kısmi veya tam genellikle erken yetişkinlikte başlar ve soğuk kış aylarında karnın her iki yanında arka bacakların önünde ortaya çıkar.

Köpeğinizi tahriş etmek için daha kısa günleri ve güneş ışığı eksikliğini suçlayın. Ancak bazen göğüs yanlarında, kuyruğun dibinde, burunda ve kulaklarda saç dökülmesi görülür. Bu tip alopesi, sonbaharın sonlarında başlayarak ve tüylerin yeniden uzamaya başladığı ilkbaharın başlarına kadar altı ay sürebilir.

Köpeklerde Alopesi Teşhisi

Veteriner hekiminiz tarafından yapılan kapsamlı bir fizik muayene, alopesinin nedenini veya nedenlerini teşhis etmede en önemli adımdır. Köpeklerde cilt bozuklukları söz konusu olduğunda nadiren hızlı bir düzeltmedir. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin durumunda hangi teşhislerin uygun olduğunu belirlemeden önce (yaş, cins, cinsiyet, sağlık durumu ve önceki tıbbi geçmiş dahil) birçok faktörü dikkate alacaktır.

Ne yazık ki, köpeklerde tüy dökülmesini düzeltmek için basit bir tedavi yoktur. Sebebi bulmak, tedavi seçeneklerini seçmek için çok önemlidir. Ayrıca, tüy dökülmesinin çoğu (çoğu değilse de) nedeni, periyodik ilaçlara veya diğer tedavilere ihtiyaç duyacak devam eden durumlardır. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin geçmişi hakkında aşağıdakilere benzer kapsamlı sorular sorarak muayenesine başlayacaktır.

  • Diyet
  • Evdeki evcil hayvan sayısı
  • Kaşıntı derecesi (“kaşıntı”)
  • Geçmiş tedaviler
  • Köpeğin ortamı (iç/dış mekan)
  • Köpeğin “işi” (av köpeği ve kanepeli patates)
  • Parazit ilaçları
  • Önceki sağlık sorunları veya kan çalışması anormallikleri
  • Maruziyetler (gölet suyu, ağaçlık alanlar, vahşi hayvanlar, vb.)

Veteriner hekiminiz, bu cevapları aldıktan sonra evcil hayvanınızı inceleyebilir ve olası nedenleri belirleyebilir. Veteriner hekiminiz, pire veya keneler, kuyruk tabanı ve yanlar gibi tükürük lekeli alanlar olup olmadığını yakından kontrol edecektir.

Ayrıca olağandışı kokuları da not edeceklerdir. Köpeğinizin cildinde mumsu veya yağlı bir his olabilir, bu da hangi topikal tedavilerin kullanılacağına karar verilmesine yardımcı olacaktır.

Köpeklerde Alopeside Kullanılan Yaygın Teşhis Testleri

Muayene bulgularına bağlı olarak, veterineriniz aşağıdaki testlerden birini veya birkaçını önerebilir:

Köpeklerde Alopesi Tedavisi

Köpeğinizin ihtiyaç duyacağı tedavi, tüy dökülmesinin arkasındaki nedene bağlı olacaktır ve bu, potansiyel olarak birkaç nedene bağlı olabilir. Doğru teşhisi almak için veteriner hekiminizle konuştuğunuzdan emin olmalısınız. Köpeklerde alopesi tedavisi, saç dökülmesinin altında yatan nedene göre değişecektir. Sorun bir cilt enfeksiyonu veya tahrişinden kaynaklanıyorsa, tedavi anti-parazitiklerin, antibiyotiklerin, antifungallerin veya anti-inflamatuar ilaçların topikal veya oral formlarını içerecektir.

Tüm köpeklere düzenli pire kontrol tedavileri verilmelidir, ancak veteriner hekiminiz mantar için önleyici tedavi gibi başka bir nedenin suçlanacağını düşünüyorsa başka tedaviler önerebilir. Alerjik cilt hastalığı ve diğer köpek derisi durumları gibi bazı tüy dökülmesi nedenlerini tedavi etmek zor olabilir, ancak veteriner hekiminiz size ihtiyacınız olan tüm tavsiyeleri verebilir. Yetersiz tiroid veya adrenal bez sorunları gibi hormonal durumlar gibi diğer nedenler daha uzun süreli tedavi gerektirebilir.

Köpeğinize ne kadar erken teşhis konursa, evcil hayvanınız o kadar çabuk başarılı bir şekilde tedavi edilebilir ve bir kez daha mutlu ve sağlıklı olabilir.

Ne yazık ki, konjenital alopesinin birçok formunun, kuruluğu veya pul pul dökülmesini önlemeye yardımcı olmak için köpeğin cildini nemli tutmak dışında etkili tedavileri yoktur.

köpekelrde alopesi nedenleri ve tedavisi

Köpeklerde Alopesinin İyileşmesi

Alopesinin altında yatan neden belirlenirse, gelecekte bu nedenden kaçınmak çok önemlidir. Bununla birlikte, her zaman bu kadar basit değildir, bu nedenle elinizden geleni kontrol etmek, köpeğinizin tüy dökülmesini yönetmede uzun bir yol kat edecektir. Bu, etkili, düzenli pire kontrolünün kullanılmasını, köpeğinizi temiz ve bakımlı tutmak; ve bilinen alerjenlerden kaçınmayı içerir.

Köpeğiniz gelecekte tüy dökülmesi yaşamaya başlarsa ve ne zaman olursa, semptomların ilerlemesini durdurmak için veteriner hekiminizi hızlı bir şekilde görmeniz önemlidir.

Alopesi Olan Köpekler İçin Prognoz

Birçok alopesi türü iyileştirilemese veya tedavi edilemese de, bunlar bir köpeğin ömrünü kısaltmaz veya o yaşam kalitesini etkilemez. Çoğunlukla, alopesi, evcil hayvanınızın mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesini engellemeyen kozmetik bir sorundur.

Sık Sorulan Sorular

Köpeklerde tüy dökülmesi, izole bir noktayı veya birden fazla alanı etkileyebilir veya simetrik ve yaygın olabilir. Enflamasyon, deri kalınlaşması, renk değişimi, pullanma, aşırı dökülme ve kaşıntı sık görülür. Kaşıntının görülmesi aslında altta yatan nedenle ilişkilidir.

 

Neyse ki, köpeklerde alopesi genellikle tedavi edilebilir ve nadiren kalıcıdır. Pireler, cilt alerjileri ve hormonal problemler gibi birçok farklı durumdan kaynaklanabilir. Özellikle bazı durumlarda çok rahatsız edici ve acı verici olabileceğinden, köpeğinizin tüylerini kaybetmeye başlarsa veteriner hekiminiz tarafından görülmesi önemlidir.

 

Köpek Maması denemeleri, İlaçlar (antibiyotikler, antifungaller, steroidler, antihistaminikler, antiparazitisitler, Apoquel, Atopica veya Cytopoint enjeksiyonları gibi antiinflamatuar veya antipruritik ilaçlar) Topikal tedavi (ilaçlı şampuanlar, spreyler, merhemler veya dips) kullanılabilir. Tedaviden önce altta yatan neden belirlenmeli ve ona göre tedavi edilmelidir.

6-8 haftada bir banyo yaptırabilirsiniz. Köpeğiniz maya, alopesi x, siyah deri hastalığı, egzama veya diğer cilt rahatsızlıklarına yatkınsa, hayatı boyunca her 6-8 haftada bir şampuan ve saç kremlerimizi kullanmaya devam etmeniz gerekebilir.

Kırılgan veya kuru tüy , normalden daha fazla dökülmesi, köpeğinizde kel yamalar, kabuklanma, iltihaplanma veya kırmızı lekeler ve tüyssüz siyah bir deri görüntüsü köpeğinizde alopesi varlığını gösterebilir.

Alopesinin kendisi bulaşıcı değildir, ancak alopesi nedenlerinden biri olan saçkıran, birçok uyuz akarı gibi insanlara ve evdeki diğer evcil hayvanlara bulaşıcıdır. Köpeğinizin saç dökülmesi bu nedenlerden birinden kaynaklanıyorsa, köpeğin yatağını yıkayarak, enfekte olmuş köpeği evdeki diğer evcil hayvanlardan ayrı tutarak ve ellerinizi iyice yıkamaya özen göstererek enfeksiyonun yayılmasına karşı önlem almanız gereklidir.

Bazı alopesi türleri önlenebilirken, diğerleri köpek sahibinin kontrolü dışındadır. Parazit kontrolü kullanmak ve herhangi bir saç aksesuarının çok sıkı uygulanmadığından emin olmak, bu önlenebilir alopesi türlerini önlemenin en iyi yollarıdır. Genetik veya otoimmün bir nedenden kaynaklanan diğer alopesi türleri önlenemez ancak seçici yetiştirme ile gelecek nesiller için azaltılabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.