Kedi sahiplenmeye karar verdiyseniz, aklınızda ilk belirecek olan soru muhtemelen ‘Kediler ne yer?’ olacaktır. Kedilerin beslenme alışkanlıkları ırklara göre değişiklik gösterebilir. Misal bir “British shorthair” ile Scottish Fold veya İran Kedisi veya Chinchilla kedisi beslenme alışkınlıkları birbirinden farklı olabilir. Bununla birlikte tüm kediler için ortak besinler de mevcuttur.
Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli husus, kedinizin hem sağlığına uygun hem de hızlı gelişmesi için kaliteli bir mamaya ihtiyacı olduğudur. Ayrıca şunu da belirtmek de fayda var; kedilerin beslenme alışkanlıkları veya aldıkları besinler yaşlarına, kısır olup olmadıklarına ve de ırklarına göre birtakım değişiklikler gösterir. Bundan dolayı kediniz için besin konusunda mutlaka en uygun seçimi yapmalısınız.
Doğal yapısı gereği etobur canlılar olan kediler, genel olarak et ürünleriyle beslenir. Zira etin içindeki protein, kedilerin ana besin maddesini oluşturur ve kedilerin sağlıklı bir yaşam sürmesi için yeteri kadar protein alması gerekir. Et ile yeteri kadar protein alan kediler, sonrasında tahıl, sebze ve meyve gibi besinleri tüketebilir. Hem bu sayede ihtiyaçları olan mineral ve vitamini de almış olurlar.
Kedi besleme de yapılan en büyük hata, insanlar için hazırlanmış olan gıdaları ve ev yemeklerini kedilere yedirmektir. Kedinizin verilen bu besinleri keyifle yediklerine bakmayın; çünkü ihtiyaçları olan protein, vitamin, mineral ve yağ oranlarını bu yemeklerle karşılayamazlar. Buna ek olarak insanların rahatlıkla tüketebildiği yemekler, kedilerin sindirim sistemi için uygun olmamakla birlikte; sistemlerine zarar verebilir.
Kedinizi sağlıklı bir yaşam sürmesini istiyorsanız, ilk olarak yüksek kaliteli en iyi kedi mamalarını kullanmalısınız. Sipariş için Aynı gün teslim kedi maması hizmetimizi kullanabilirsiniz. Kedilerin özel ihtiyaçlarına göre formüle edilen mamalar, kedinizin gelişimi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için en ideal besinlerdir. Kedim ne yemeli sorusuna cevap arıyorsanız, mamaya ek olarak tercih edilebilecek besinleri aşağıda sıraladık.
İçindekiler
Yaradılışları gereği birer et yiyici olan kedi familyası sağlıklı üreme sistemi, keskin görüş açısı ve güçlü çalışan bir kalp için protein alımına ihtiyaç duyarlar. Protein açısından zengin olup en yaygın olarak tüketilen sığır eti, kedilerin iştahla yediği tavuk eti, protein yönünden zengin bir diğer besin maddesi hindi eti, kedilerin en sevdiği etlerden biri olan kuzu eti, kırmızı ete oranla daha az protein barındırsa da omega-3 kaynağı olan balık eti, fazla tüketilmesi halinde sindirim sorunlarına yol açan ancak kedi mamalarının olmazsa olmaz ürünlerinden domuz eti, gıda alerjisi olan kediler için bir protein kaynağı ördek eti ve geyik eti, protein miktarı nispeten daha az olsa da oldukça ideal bir alternatif olan tavşan eti kedilerin diyetinde rahatlıkla verilebilen et türleridir. Hali hazırda birçok kedi mamasnın içerisinde bu etler yer alırken, bazı mamaların içerisinde beş farklı et ürünü daha mevcut olabiliyor. Bu karışık içeriğe sahip olan mamaları tercih etmeniz kediniz için harika bir seçenek olacaktır. Kedinize çiğ gıda diyeti uygulamak istiyorsanız, bu konu hakkında artı ve eksilerini değerlendirdiğimiz makalemizi okuyabilirsiniz!
Yulafın her bir kalorisi çok fazla protein miktarına sahiptir. Hem yapımı kolay olan hem de protein miktarı fazla olan tam tahıllı ailesi, kediler için ideal yiyecekler arasında yerini alıyor. Kahverengi pirinç, arpa, buğday, darı, kuskus gibi küçük taneli gıdaları daha çok severler. Bilhassa mısır ve iri olarak öğütülmüş mısır unu polenta birçok kedinin yiyebileceği dokuya sahiptir. Yalnız bu tahıl ürünlerinin pişmiş olmasına özen göstermelisiniz ki kediniz bunları tamamen sindirebilsin. Ek olarak kedilerin damak tadına uygun olan bir diğer tahılda tatlı patates olup çoğu mamanın içerisinde yer almaktadır.
Balık, başlıca kedilerin gözlerinin keskin kalmasına yarar sağlarken öte yandan böbrek hastalığı, artrit ve kalp problemlerine fayda sağlayan omega-3 yağ asidinide içerisinde bulundurur. İster konserve isterseniz de pişmiş olarak verebilirken, asla çiğ olarak vermemeniz gerektiği hususunda da uyarmalıyım.
Yumurta aynı insanlarda olduğu gibi kediler içinde harika bir protein deposudur. Yalnız mama dışında ek olarak verebileceğinizi unutmayın! Esas bir beslenme kaynağı değildir. Ayrıca kedinize vermeden önce pişmiş olduğuna dikkat etmeniz oldukça önemli. Nasıl ki bir çiğ balık ya da çiğ et kediniz için risk barındırıyorsa, aynı şekilde çiğ yumurta da zararlı olabilir. Bu konu ile ilgili en detaylı bilgiyi aşağıda linkini bırakmış olduğum makalemizden bulabilirsiniz.
Merak edilen Kediler peynir yer mi sorusu detaylıdır, kediler için az miktarda verilmesi gereken yüksek proteine sahip ideal yiyecekler arasında yer alır. Eser miktarda verilmesi gerektiğinin sebebi ise, pek çok kedinin süte karşı intoleransı olmayışından kaynaklanmaktadır. Aksi takdirde sindirim sorunlar ile karşı karşıya kalınabilir.
Kediler sütü severler fakat fazla içilmesi durumunda ishal olabilirler. Kedinizin sindirim sistemini anlamak için az ölçüde süt verip, inceleyin. Ek olarak sütü su ile seyreltmeyi de deneyebilirsiniz. “Kediye süt verilir mi?” sorusunun en net cevabını aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.
Elbette ki kediler yoğurt yiyebilirler. Ancak diğer süt ürünlerinde karşılaşıldığı üzere ishal problemi yaşayabilirler. Kedilerin yoğurt tüketimi ile ilgili tüm bilgilere linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Kedilerin pek çoğu sebze yemeyi sevmezler fakat bu onlar için zengin bir vitamin kaynağıdır. Fazla protein alımı kediniz için aşırı kalori ve yağ alımına yol açarken, bu durum obeziteyi de beraberinde getirir. Buna bağlı olarak içerdikleri lif ve su ile sindirim sistemine oldukça yarar sağlar.
İnsanlara kıyasla kedilerin sebze yeme gibi bir gereksinimleri olmasada sağlıksal yönden iyi gelecektir. Dengeli tüketilmesi gereken aksi takdirde böbrek hastalığına sebebiyet veren vitamin ve minarel deposu ıspanak, kedinizin göz ve diş sağlığını güçlendirecek olan vitamin ve mineral sahibi havuç, bilhassa yavru kedi gelişimi için demir deposu olan yeşil fasulye, enerji arttırıp kemik sağlığını iyileştiren B vitamini ve potasyum zengini bezelye, kabız ya da ishale iyi gelen kabak, harika bir potasyum kaynağı olan lif ve pek çok vitaminden meydana gelen kuşkonmaz, kedilerin iltihabını azaltan ve yaşlı kedilerin eklem ağrılarına iyi gelip antioksidan görevi gören karnabahar, bol miktarda A, C, E ve B6 vitaminlerini içereren kedilerin deri ve tüyleri için önem arz eden avokado yiyebilecekleri sebzeler arasındadır. Bu sebzeleri kedinize verirken çiğ olmamasına, haşlanmış ya da fırınlanmış olmasına dikkat edin!
Küçük parçalara bölünmüş şekilde, diyetlerine ek olarak ara sıra verilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Yani beslenmelerinin en fazla % 2’sini kapsayacak şekilde olmalıdır. Taze ya da dondurulmuş olarak servis edebilirsiniz. Normal mama dışında ayrı olarak verilmesi gerekiyor. Eğer kediniz kolay şekilde sindiremiyor ise ishal, kusma ya da kabızlık gibi sindirim sorunları semptomları gösterebilir. Doğal şekere sahip olması nedeniyle şeker hastası olan kediler meyve yememelidir. Kansere karşı koruyuculuk sağlayan az miktarda şeker ve yüksek ölçüde antioksidan bulunan yaban mersini, yüksek şeker miktarı nedeniyle şeker hastası olan kedilere verilmemek üzere potasyum, bakır ve vitamin yönünden hayli zengin olan muz, fazla tüketilmemesi gereken içerisinde A ve C vitaminlerinin bolca bulunduğu kavunu yiyebilirler. kediler ne yer yazımızda ilginizi çekebilir.
Birçok insan sofrasından yiyeceklerinin bir parçasını kedilerle paylaşmak ister. Bu her ne kadar iyi niyetle yapılan bir davranış olsa da kedilerin yiyemediği, yediklerinde ise onlar için zarar teşkil edecek yiyecekler mevcuttur. Genetik yapıları dereği kedilerin şekerli yiyecekleri algılayabileceği tat tomurcukları bulunmaz. Bu nedenle pek çok tatlı besin kediler için yüksek riskli toksittir. Sindirim sistemi bozukluğuna sebep olan süt, karaciğer yetmezliğine yol açan çikolata, böbrek yetmezliği sorununu ile karşı karşıya bırakan üzüm/kuru üzüm, kırmızı kan hücrelerine zarar veren soğan/sarımsak, mide genişlemesine neden olan çiğ hamur, ölüm tehlikesi taşıyan alkol kedilerin tüketmemesi gereken bazı besin maddeleridir. Bu konu hakkında yazmış olduğumuz makalelerimize tıklayarak daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Kedilere ev yemekleri verilebiliyor olsa da bu oldukça bilgi gerektiren zor bir konudur. Zira tüketebilecekleri besinlerin dengesini doğru şekilde ayarlamak göründüğü kadar kolay değildir. Kediler nasılsa etobur canlılar her gün et, balık, tavuk vb. et seçeneklerini verebilirim gibi bir düşünce belirebilir kafanızda fakat unutmayın ki, eşit miktarlarda vitamin, mineral, karbonhidratlar almaları gerekiyor. Dolayısıyla et yiyorlar diye sadece et ile beslemek doğru bir davranış olmayacaktır. Eğer evde günlük olarak yemek pişiyorsa, bu yemekten kedinize vermemelisiniz. Aksi halde kedinizin gelişimi yavaşlar ve pek çok sağlık sorununu da beraberinde getirir. Kedinizin maması yoksa verilmesi gerekenler arasında ev yemekleri olabilir. Her ne olursa olsun bir kedinin en sağlıklı beslenme şekli yüksek kaliteli bir mamadan sağlanır.
İşte Kedilerin En İyiler Listesi
Kedinize et, tavuk ve balık gibi malzemeler ile hazırlayacağınız ev yapımı mamalar, kediniz için gerçek anlamda zevk verici olabilir. Ayrıca bunun için harika aşçı olmanıza da gerek yok! Genel olarak gerek duyacağınız şeyler her mutfakta kolay bulunabilen temel malzemeler olacaktır. Üstelik tüm bunlar maksimum yarım saatinizi alır. Fakat bunu her zaman yapmamanız gerektiğini de bilmeniz gerekiyor. Sadece kediniz için ara sıra ödül niteliğinde olmalıdır. Aksi halde sağlık problemlerine yol açabilir. Evde hazırlayabileceğiniz yemek tarifleri ile alerjisi, cilt sorunları, kilo problemleri, mide-bağırsak hastalıkları olan kedilerinize uygun olacak şekilde malzeme ayarlayabilmeniz de kolaylaşacaktır. Ev yapımı yemek tarifleri çeşitlerinin bulunduğu makalemizi okumak için tıklayın!
Birtakım psikolojik sorunlar kedilerde iştahsızlığa yol açabilmektedir. Evde gerçekleşen bir değişim, yabancı birinin eve gelmesi, beslenme ya da oyun saatlerinde dahi rutinin dışına çıkılması kedinizi etkileyen durumlardan bazılarıdır.
Böbrek yetmezliği, enfeksiyonlar, pankreatit, bağırsak ve kanser gibi sağlık problemlerini yaşayan kedilerde iştahsızlık görülebilir. Ancak her zaman altında kötü bir neden yatmaz. Bir tür diş ağrısı ya da daha basit sağlık sorunları da olabilmektedir.
Kediniz yaşadığı ruhsal veya sağlıksal bir sebepten dolayı yemek yemeyi bırakabilir. Bunun akabinde kaybettiği sıvıyı geri almak için aşırı su içmeye başlayabilir. Ancak ishal ve kusma belirtileri 24 saatten fazla devam ediyorsa, veteriner hekiminize götürmelisiniz. Ayrıca kediler yaz aylarında daha fazla su içmeye meğillidirler.
Yetişkin bir kedi gün içerisinde 80-90 gr mamaya gerek duyarlar. Eğer dengeli olmayan bir yemek verirseniz, yemesi gerekenden daha az yiyeceği için ihtiyacı olan değerleri alamayacaktır. Bu nedenle özen ve dikkat gerektiren hassas bir konudur.
Kedilerde Salya akması kedinizin yaşadığı bir enfeksiyondan kaynaklanabileceği için yemek yemesini etkileyebilir.
Her evcil kedilerin yaşadığı problemlerden biri de kuru mama yememesi durumudur. Bazı kediler için ciddi sorunlardan kaynaklansa da bazıları içinde tamamen keyfidir. Dolayısıyla nedeni tam anlamıyla anlayarak, kedinizin kuru mama yememesinin altında yatan etkenleri incelemelisiniz. Diş ve diş eti problemleri, ağız içinde iltihaplanmalar, yorgunluk, ateş, salya gibi fiziki problemlerin yanı sıra mamanın bozuk olması, karnının tok olması, yanlış mama seçimi, mamanın kokusunu beğenmeme, yavruluktan beri yaş mama ile beslenme gibi etkenlerde sebep olabilmektedir.
Az sıvı tüketen ve mama yemeyen kediler için ideal yiyecekler arasındadır. Kediler gün içerisinde azar azar yemeyi severler. Ona alternatif olması için hem kedilere yaş mama hem de kuru mamadan oluşan karışımı verebilirsiniz. Kedinize uygun kedi maması seçmek için ipuçlarına göz atmayı unutmayın.
Elbette, dengeli ve eksiz olmak kaydıyla Kedinize evde hazırlayabileceğiniz yemek tarifleri yazımıza mutlaka göz atmanızda fayda var.
Bu tip sorunlarda veteriner hekimler genellikle kedilerin sağlık koşullarına uygun olan mamaları vermenizi önerirler. Ek olarak bu süre zarfı içerisinde yaş konserve mama yemelerini tavsiye edebilirler. şayet kedim mama yemiyor diyorsanız yazımıza bknz.
Yavru kedi maması ile beslenen bir kedinin 8 – 16 hafta arasında günde 25 – 35 gram aralığında mama tüketmesi önerilmektedir.
Eğer bir kedi sahiplendiyseniz yavru kedi ne kadar mama yer? kedi beslenme tablosu hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız gerekiyor.
Merhabalar kediler içinde et veya et suyu olmadan bu tarz yiyeceklere pek ilgi göstermezler. Eskiden belki açlıktan yiyor olabilir ama artık sizin ona sürekli mama sunduğunuzu bildiğinden seçici davranıyor olabilir. Zaten bu süreçte bebeklerinde sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için besin içeriği yüksek yiyecekler tüketmelilier. Başka bir çareniz yoksa et veremediğiniz günlerde en azından et suyu ekleyerek onun için daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Ancak annenin ve yavruların sağlığı için en azından yavruların süt emdiği 2 aylık bu dönemde anneyi yavru kedi maması ile beslemeniz çok önemlidir.
Geçtiğimiz haziran ayından bu yana doğadan gelen bir kedi besliyorum anca alıştı bize. Geçtiğimiz ay doğum yaptı 5 yavrumuz var şu an emziriyor lakin doğumdan beri kedinin huyu değişti her şeyi yemiyor.!! Benim de çok bilgim yok çocukluğumda evde kedimiz vardı özel beslenmezdi biz ne yersek o… internet baktığımda mamayla beslemeye yönlendiriliyor ama mama vermek istemiyorum ben olmadığımda bulamazlar ki dağ da yaşıyorlar..Asla çiğ et, tavuk balık vermiyorum haşlama veriyorum.takdir edersiniz ki her gün de et balık vs veremem ( çorba , makarna, sebze yemiyor , sularını da) ne yapacağımı şaşırdım sizden isteğim evde neler verebilirim başka ?? Cevabınız için şimdiden Teşekkür ederim 🙏